Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Anno 1404 - Nüfus Rehberi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
dt7muz.png

Nüfus, oyununuzda yaşayan toplam insan sayısını belirtir. Küçük haritanın sol üstündeki rakam nüfusunuzu gösterir, bu değere tıklayarak nüfusunuzu oluşturan vatandaş sınıfının miktarını da öğrenebilirsiniz. Bir adanızda ne kadar vatandaş olduğunu öğrenmek içinse adadaki herhangi bir Marketplace binasına tıklayıp "Inhabitant Overview" sekmesini inceleyebilirsiniz.

unknown.pngunknown.png
Toplam Vatandaş Bilgisi / Inhabitant Overview


Nüfus Seviyeleri

unknown.png 
Nüfus her ada için Romen rakamları ile belirtilen 10 farklı seviyeye ayrılmış durumdadır. F12 tuşuna basarak tüm adalarınızın kaçıncı seviyede olduğunu altta bulunan resimdeki gibi görebilirsiniz. Her yeni seviyede oyun sizi sol taraftaki gri sembol ile bilgilendirir. Aşağıda tüm seviyelerin listesini bulabilirsiniz.

SeviyeNüfus Seviyesi Gereksinim
IKüçük Yerleşke [1]Tüm adalar bu seviyede başlar
IIKüçük Yerleşke [2]1 Peasant / 1 Nomad
IIIYerleşke90 Peasant / 145 Nomad
IVKöy355 Citizen / 295 Nomad
VKüçük Kasaba510 Patrician / 440 Nomad
VIŞehir1190 Patrician / 1040 Envoys
VIIBüyük Şehir950 Noblemen / 1740 Envoy
VIIITicari Merkez2200 Noblemen / 3480 Envoy
IXMetropol3500 Noblemen / 5240 Envoy
XKozmopolit Şehirl7500 Noblemen / 10000 Envoy


unknown.png 


Bir şehrinizin limanına(Warehouse) tıkladığınızda sol üstte o şehrin seviyesini görebileceğiniz resimdeki panel çıkacaktır. Bu panelde ilk 2 seviye sayılmadığı için sadece 8 seviye bulunmakta.




Medeniyet Seviyeleri
Anno 1404 nüfus ile medeniyet arasına belirgin bir çizgi çekmiş durumda. Nüfus "yerli halk" adı verilen insanların sayısını belirtirken medeniyet ise şehirlerinizin ne kadar gelişmiş ya da sofistike olduğunu ölçer. Medeniyet seviyeleri(ayrıca sınıf olarak da adlandırılır) şehrinizi oluşturan farklı sosyal gruplardır.

Her sınıf 3x3 kare yer kaplayan evlerde yaşar. (4x3 kare yer kaplayan yardım kurumunda yaşayan beggarlar hariç) Her ev peasant veya nomad evi olarak başlar ve içindekilerin istekleri karşılandıkça seviye atlar. Şehrinizdeki tüm occident evler marketplace, oriental evler ise bazaar binasına yol ile bağlı olmak zorundadır. Bağlı olmayan evlerde yaşayan halk evi terk eder.

Anno 1404'te 7 farklı sınıf bulunmakta:

                   Peasant
Peasant.jpg

Peasantlar occident adalarda ev inşaat edildiğinde yerleşmeye başlayan temel sınıftır ve 4 Occidental sınıfın en aşağısında bulunur. (Beggarlar hariç) Basit, hayatta kalmaya yetecek ihtiyaçları olan toplumun temel kısmıdır. Peasant evlerinin 8 kişi kapasitesi vardır.

İhtiyaçlar:

Yiyecek: Balık
İçecek: Elma Suyu
Din: Şapel, Kilise, Katedral



                   Citizen
Citizen.jpg
Citizenlar toplumdaki orta sınıfı simgeleyen ve daha işlenmiş ürünleri talep edebilecek gelir düzeyine sahip 2. sınıf oluştururlar. Citizen evlerinin 15 kişi kapasitesi vardır.

İhtiyaçlar:

Yiyecek: Balık + Baharat
İçecek: Elma Suyu
Din: Şapel, Kilise, Katedral
Kıyafet: Keten Giysi
Eğlence: Taverna


                  Patrician
Patrician.jpgToplumun finansörlerini ve girişimcilerini oluşturan zengin 3. sınıf. Kazançlarına göre daha fazla işlenmiş ve egzotik ürün ile özel hizmetler talep ediyorlar. Patrician evlerinin 25 kişi kapasitesi vardır.

İhtiyaçlar:

Yiyecek: Balık + Baharat + Ekmek
İçecek: Elma Suyu + Bira
Din: Şapel, Kilise, Katedral
Kıyafet: Keten Giysi + Deri Yelek
Eğlence: Taverna
Eşya: Kitap + Şamdan(Sonra açılıyor)
Güvenlik: Hapishane

                 Noblemen
Noblemen.jpgSoylu kesimi oluşturan 4. ve en üst sınıf. İçlerinde bulundukları zenginlikten dolayı en güzel ve egzotik ürünler ile servisleri talep ederler. Noblemen evlerinin 40 kişi kapasitesi vardır.

İhtiyaçlar:

Yiyecek: Balık + Baharat + Ekmek + Et
İçecek: Elma Suyu + Bira + Şarap
Din: Kilise, Katedral
Kıyafet: Keten Giysi + Deri Yelek + Kürk Manto
Eğlence: Taverna
Eşya: Kitap + Şamdan + Gözlük
Güvenlik: Hapishane

                   Nomad
Nomad.jpg
Nomadlar oriental adalarda ev inşaat edildiğinde yerleşmeye başlayan, oriental halkı temsil eden temel sınıftır. Başlangıçta basit ihtiyaçları vardır ancak zaman geçtikçe bu ihtiyaçlar artmaya başlar. Nomad evlerinin 15 kişi kapasitesi vardır.

İhtiyaçlar:

Yiyecek: Hurma
İçecek: Keçi Sütü
Din: Cami
Eşya: Halı


                    Envoy
Envoy.jpg
Envoylar ikinci ve en üst orientel sınıfını oluşturur. Tecrübeli tüccarlardan ve diplomatlardan oluşan bu sınıfın lüks ürünlere ilgisi de boldur. Envoy evlerinin 40 kişi kapasitesi vardır.

İhtiyaçlar:

Yiyecek: Hurma + Badem Ezmesi
İçecek: Keçi Sütü + Kahve
Din: Cami
Eşya: Halı + İnci Kolye + Parfüm
Eğlence: Hamam


                    Beggar
Beggar.jpgBeggarlar evlere yerleşmeyen özel bir sınıftır. "Küçük Kasaba" statüsündeki adalara gemi ile gelerek kalmak için talepte bulunurlar ve sürekli gelmeye devam ederler.  Kabul edip etmemek size kalmıştır ancak reddedilen Beggarlar Haydut olarak geri dönüp adaya saldırmayı deneyebilirler. Anno 1404: Venice eklentisine sahipseniz Beggarları reddettiğiniz her seferde adadaki Noblemen başına 5, Patrician başına 10 altın kazanırsınız. Bu kazanç 5.000 altından 25.000 altına kadar çıkabilir.

Beggarları kabul etmenin tek avantajı peasantlarınızın fazladan yükselme hakkı elde etmesidir. Bu, daha fazla peasantın citizen seviyesine yükselebilmesini sağlar. Begarlar kabul edildiklerinde yardım kurumu binası citizen binaları sekmesinden inşaat edilebilir hale gelir.

Beggarlar kabul edildikten sonra sokaklara yayılır ve size kişi başı 0.2 - 1.7 altın arası gidere sebep olur, ayrıca şehirde salgın çıkma ihtimalini de artırırlar. Yardım kurumu inşaat ederek hem bu giderden hem de salgın riskinden tamamen kurtulabilirsiniz ancak yardım kurumundaki beggarlar peasantlar ile aynı ihtiyaçlara sahip olacaklardır, bu ihtiyaçlar karşılanmazsa negatif etkiler geri döner. Her yardım kurumunun 500 beggar kapasitesi vardır. Ayrıca beggarlardan vergi alamazsınız.

Yardım kurumlarınızın dolup dolmadığını öğrenmek için ekranın sol altında, mini haritanın sağ üstünde bulunan altın sekmesi ile açacağınız ekonomik görüntüde beggarların değerine bakın. Para kaybettiriyorsa ya mevcut yardım kurumlarınız gerekli ihtiyaçları sağlayamıyordur ya da kapasiteniz aşılmıştır.

Seviye Yükselme
Şehrinizi geliştirmek için mümkün olduğunca çok vatandaşınızı ileri seviyelere taşımalısınız. Önceki Anno oyunlarından farklı olarak Anno 1404'te belirli seviyedeki tüm vatandaşları sonraki seviyeye çıkartamazsınız. Bütün halkınız zengin ve soylu noblemenlerden oluşamaz, değil mi? Anno 1404, sadece belli kesimin en tepeye çıkabileceği bir piramit hiyerarşi sistemi getiriyor. 

Yükselme için gerekli faktörler ise şu şekilde:

Ev Kapasitesi
  • Bir evin yükselebilmesi için tamamen dolu olması gerekli.
  • Evlerin dolması için o evden koyu yeşil-açık yeşil seviyesinde vergi alınmalı.
  • Sarı vergi seviyesinde kimse evlere yerleşmez, evleri terk etmez.
  • Vergi seviyesi turuncu-kırmızı yapıldığında veya evlerdeki ihtiyaçlar karşılanmadığında vatandaşlar evleri terk etmeye başlar ve evler seviye düşme riskiyle karşılaşır. Peasant ve nomad evleri harabeye dönebilir. İhtiyaçlar karşılanmamaya devam ederse vatandaşlar şehirde isyan çıkartarak gördükleri her yapıya zarar vermeye başlar.
Vergiler

İhtiyacı karşılanan ve tam kapasiteye ulaşan evler sadece koyu yeşil vergi seviyesinde yükselme hakkı kazanabilir.

İhtiyaçlar

Yükselme hakkı kazanılması için tüm ihtiyaçların çok iyi karşılanmış olması gerekmekte. (İhtiyaçların karşılanma oranlarını başka bir rehberde inceleyeceğiz)

Yükselme Hakları

Yükselme hakları her sınıf için belirli sayıda eve verilir ve evin sonraki sınıfa yükselmesini sağlar. Daha fazla yükselme hakkına sahip olmak için o sınıftaki ev sayısını artırmanız gerekir. Yükselme hakları marketplace binasına tıklayarak açacağınız panelin en üstündeki parşömen ile engellenebilir, daha önce koyulan engel kaldırılabilir.

Yükselme hakları engellenmemişse gerekli koşullara sahip evler otomatik olarak sonraki seviyeye geçerler. Haklar engellenmişse yine marketplace panelinden şartları sağlayan evleri elle sonraki seviyeye taşıyabilirsiniz. Sol tık ile tek tek veya Shift + Sol tık ile o sınıfta hazır olan tüm evleri sonraki seviyeye çıkartabilirsiniz.

Bir sınıfta yükselme hakkına sahip olan ev sayısını belirleyen formüller ise şu şekilde:
  • Citizen: Ev Sayısı * 0.8 + Beggar Sayısı / 40 (Beggar Prince ile geliştirilebilir)
  • Patrician: Ev Sayısı * 0.6 + Envoy Sayısı / 110 (The Envoy's Favour ile geliştirilebilir)
  • Noblemen: Ev Sayısı * 0.4
  • Adaya Yerleşebilecek Beggar Sayısı: Citizen Nüfusu * 0.1 + Patrician Nüfusu * 0.2 + Noblemen Nüfusu * 0.3
  • Envoy: Ev Sayısı * 0.7
*Ev Sayısı, bir alt ve mevcut sınıfa ait ev sayısını temsil etmektedir. Örneği Citizen formülündeki ev sayısı peasant ve citizen evlerinin toplam miktarını belirtir.

Materyaller

Bir ev sonraki seviyeye yükselirken deponuzda gerekli materyaller hazır olmalıdır.

Peasant -> Citizen1 Alet; 1 Odun
Citizen -> Patrician1 Alet; 1 Odun; 4 Taş
Patrician -> Nobleman1 Alet; 1 Odun; 3 Taş, 3 Cam
Nomad -> Envoy1 Alet; 1 Odun; 4 Mozaik
Güzel rehber olmuş, keşke oyun alt tab yapmamıza izin verseyi de multiplayer oynarken de bakabilseydik.
Eline emeğine sağlık. Bayağı açıklayıcı ve güzel bir rehber olmuş. Kafamdaki bazı soru işaretleri de giderilmiş oldu bu şekilde.
Guzel rehber, bir ara ANNO`ya baslarsam bakarim.
Eline sağlık gayet güzel bir rehber olmuş.