Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Empire - İpuçları ve Öneriler
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
ZYJd2o_1.jpg

EMPIRE: TOTAL WAR
İpuçları ve Öneriler

Bu konu altında forum üyelerinin Empire: Total War'a dair ipuçları ve önerileri arşivlenir.

Genel
  • Aksini gerektiren bir başlangıç durumu söz konusu olmadıkça her ülkeyle başladığınızda yapmanız gereken ilk şey ülkenin ekonomik altyapısını hazırlamaktır, ülkenizi inceleyin, gerekirse yanlış - ekonomik olarak yararlanamayacağınız binaları yıkın ve daha iyilerini yapın. Örneğin balıkçı kulübesine sahip bir bölgede bunu yıkıp ticaret limanı yapabilirsiniz, zaten %100 sizin dininizde olan bölgedeki kiliseyi yıkıp gelir getirecek bir bina veya eğitim binası yapabilirsiniz, başlangıç itibariyle çoklu teknoloji araştırması yapmak oyunda önemli avantaj sağlar.
  • Oyunda Avrupalı bir ülkenin Avrupa'daki tüm bölgelerini ele geçirmeniz durumunda Amerika veya Hindistan'da hangi topraklara sahip olurlarsa olsunlar yıkılırlar ve bu bölgelerdeki toprakları ya bağımsızlık elde eder ya da isyancılara geçer.
  • Amerika Yerlilerinden bölge fethettiğinizde kaynak noktalarındaki binaları vs her şeyi yıkın, bu binalar size hiçbir şey kazandırmıyor, aynı şekilde limanlarını yıkıp ticaret limanı kurmalısınız.
  • Amerika Birleşik Devletleriyle oynayabilmek için Road to Independence senaryosunu tamamlamanız gerekiyor, bunu yaptıktan sonra United States of America'ya tıklayıp oyunu daha ileri, 1783 tarihinde Amerika ile oynayabiliyorsunuz. Oyundaki diğer ülkelerin 1700'de başladığını unutmayın, bu Amerika'nın zafer koşuluna ulaşmak için daha az zamana sahip olmasının yanı sıra, haritada bazı farklılıklar olacağı anlamına geliyor.
Askeriye
  • Denizdeki birlikleri karaya çıkartmanız durumunda birlikler o turun devamında hareket edemez hale gelir, bunun yerine sizin kontrolünüzdeki limanları kullanırsanız birimler limana çıktıktan sonra hareket edebilir.
  • Birimlerin takviye alarak tam güçlerine ulaşması 2 tur sürer.
  • Bir noktada 1 tur boyunca hareket etmeden durmanız durumunda ordunuz defansif pozisyon alır (etrafında kazıklar), bu durumda muharebeye girdiğinde bazı defansif unsurlara sahip olur.
Diplomasi
  • Ticaret antlaşması gibi teklifleri yanlarında bir miktar altın veya teknoloji vererek kabul ettirebilirsiniz.

Ticaret
  • Oyunda ticaret rotası limitinizin olduğunu unutmayın, eğer birden fazla ülkeyle ticaret antlaşması yapabiliyorsanız her zaman daha büyük ülkeye öncelik verin.

Konuya mesaj atarak ipuçları ve önerilerinizin ilk mesaja eklenmesini sağlayabilirsiniz.
Öncelikle oyun başında bakanlıkları maksimum verim alacak şekilde ayarlamak gerekiyor. Monarşide bu daha kolay. İstediğinizi kovup istediğinizi alabiliyorsunuz. İstediğiniz gibi yer değiştirebilirsiniz. Meşrutiyette her tur bir bakan kovma hakkınız var. Ve alttaki adaylar Meşrutiyette olmuyor. Orası muhalefet oluyor. Cumhuriyette de meşrutiyet gibi 10 turda bir seçim oluyor. Hükümetteki bakanlarınız iyi değilse daha erken de seçime gidebilirsiniz.


Fabrikaları ihmal etmeyin. Yalnız fabrika sayısı arttıkça alt kesimin huzursuzluğu artacaktır. Bunu dengelemek için cami kilise veya mutluluk veren pleasure palace binalarından yapabilirsiniz.

Oyunun ana teması ticaret üzerinedir. Dolayısıyla bol bol ticaret gemisi üretip uzak bölgelere ticaret yapmak için göndermelisiniz. Tabi bu gemileri ve ticaret yolunu korumak için de güçlü bir filoya ihtiyacınız var.
Bunun için de hızla üst düzey gemi üretmek için yeni teknoloji araştırıp binaları yapmaya özen gösterin.
Meşrutiyet çöp bir yönetim şekli. Her tur 1 bakan kovabildiğimiz için bakanlıklara bol yıldızlı bakanlar atayana kadar seçimler geliyor.
O yüzden meşrutiyetle başlayan Ingiltere ve Polonya için oyunun ilk başında bir üst tabaka darbesiyle monarşiye geçmek 3 turunuza mal olsa da mantıklı bir hareket olur.
Oyunun ilerleyen zamanlarında başkent bölgeleri çok geliştiği için kolay kolay isyan başlatılamıyor bu yüzden darbeyi ilk turdan yapmalısınız. Ayrıca darbe yapmak için başkent dışındaki şehirleri vergiden muaf tuttuğumuz için az şehrimiz varken darbe yapmak ekonomide en az hasarı almamızı sağlar.
Ulkenin komuta kademesinin bol yıldızlı olması ülkeye her alanda yarar sağlar. Özellikle ordu ve donanma bakanlarının asker ve gemi bakım maliyetlerinde indirim sağlaması önemli.

Oyunda ekonomiyi ayarlamak çok kolay. Yeteri kadar ülkeye savaş açıp o ülkelere yetecek kadar ordu basarsanız ekonominiz eksi yöne evrilmez. Ama gücünüzün yetmeyeceği ülkelere savaş açıp gereksiz yere fazla ordu bulundurursanız ordu maaşları nedeniyle ekonomi eksiye döner ve iflas edersiniz. Yıpranan ordularınıza bakım, yakılıp yıkılan şehirlerinize onarım yapamazsınız. En sonunda da yıkılırsınız.

Aldığınız şehirlerde birkaç birim düşük maaşlı köylü milis basarsanız şehirler isyana kalkışmazlar. ( Tabi bu Londra gibi Istanbul gibi major ülkelerin başkentleri için geçerli değil
.) Bu sayede kasabalara taverna yerine sanayi binası dikip ekonomiye katkı sağlayabilirsiniz.

Şimdilik aklıma bunlar geldi.