Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Three Kingdoms - Liu Bei
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
LuiBei1.jpg

Halkın Lideri, Liu Bei
  • Kahraman Sınıfı: Commander (Komutan)
  • Lakabı: Erdemli İdealist
Liu Bei M.Ö 161 yılında Zhou ülkesinde doğdu. Sun Jian gibi o da fakir bir ailede sıradan halk statüsünde yetişti. Liu Bei henüz çocukken babasını kaybetti. Liu Zhen soyundan, Liu Sheng'in oğlu ve İmparator Jing'in torunu idi. Çocukluğunda hırs doluydu ve büyüklük vaad ediyordu. Sıradan halktan olması sebebiyle  kısa sürede onların güvenini ve desteğini kazandı. Bu özelliği onu, düsmanı Cao Cao'ya karşı korkulan bir rakip haline getirdi.

Liu Bei dostlarına karşı dürüst, kibar olarak yoldaşlarının sevgisini kazanmış durumda. Alçakgönüllü ve merhametli bir savaş beyi olarak da kendisine sadık takipçilerine sevgi ile muamele ediyor. Halkını önemseyen ve iyi danışmanlara sahip hayır sever ve insancıl bir yönetici olarak biliniyor. Güçlü kahramanların kendi davasına katılıp yanında savaşmaları için gereken muhteşem politika ve liderlik yeteneğine sahip.

Liu Bei için, Döngü Zhou tam bir kaos anlamına geliyor ve yozlaşmanın kökünün kesilip Han hanedanının geri gelmesinden başka bir şey istemiyor. Liu ailesi Han ismen Han hanedanına bağlı fakat Liu Bei'yi Çin'i çılgınlıktan kurtarıp çökmeye yüz tutmuş hanedanı kurtarması için kışkırtanlar da var. Erdemli, alçakgönüllü ve nazik Liu Bei, beklenmedik yerlerden güç sağlayarak kendisini takip edenler ile arasında sarsılmaz bağlar kurabilir. Yaygın düşünceye göre antik Han imparatorlarının kanı Liu Bei'nin damarlarında akıyor.

Oynanış
Diğer lordlara göre başlangıç pozisyonu daha kırılgan ve tehlikeli. Önemli bir güç merkezine sahip değil fakat haritadaki en güçlü ordu ile oyuna başlıyor.

Tüm lordlar icinde başlangıçtaki karakterleri ile arasındaki bağları en iyi olan lord; Yeminli kardeşleri Zhang Fei ve Guan Yu. Fakat düşük statüsü sebebiyle Liu Bei oyunun başlangıcında sadece 1 ordu üretebiliyor. Yalnızca düzgünce kurulduktan sonra daha fazla orduya sahip olabilir ve bölgede etkili bir şekilde genişleyebilir. Fakat en azından başlangıçta Liu Bei ile güçlü bir yönetim kurup refah sağlamak daha güvenli olur.

Liu Bei'nin gücü en yakınındakilerden geliyor. Bu yüzden devlet içindekiler arasında birliği ve dirliği korumalı. Yalnızca sıkı sıkıya birbirine bağlı kardeşler Liu Bei'ye bu çatışmada zafer sağlayabilir. Bu yüzden oyuncular takipçilerinin mutluluğunu ve tatminliğini sağlamak için iki kat daha dikkatli olmalı. Eğer birliği sağlayabilirseniz Liu Bei, kısa süre içinde devlet mertebesini artırabilir ve yönetim yapabilirliklerini artırabilir. (daha fazla orduya sahip olabilme, daha fazla vali atayabilme vs) 

Liu Bei işçiler arasında popüler olması sebebiyle devleti yönettiği sürece milis birimleri herhangi bir bakım ücreti almayacaklar. Bu sayede özellikle erken dönemde ordu barındırmak daha kolay olacaktır. 

İmparator soyundan olduğunu düşünmeleri sebebiyle bazıları Liu Bei'yi diğer liderlerden daha meşru görüyor. Bu sayede Liu Bei, diğer devletlere nazaran çoğu lordu daha kolay konfedere edebiliyor. Ve "unity" harcayarak toprakları savaşmadan Han İmparatorluğuna katabilir. 

Guanxi1.jpg
Guanxi (İlişkiler)
Liu Bei dostlarını, ailesi olarak görüyor. Guan Yu ve Zhang Fei ile olan başlangıçtaki bağları çok güçlü. Üçü de yeminli kardeşler ve bu onların arasındaki bağın inceliğini ve kalınlığını belirleyen bir bağlantı. Liu Bei oyunun erken dönemlerinde bu ilişkilerden faydalanıyor (örneğin bu karakterler savaşta yan yana olduklarında güçlendirmeler kazanıyorlar). Liu Bei'nin Guan Yu ve Zhang Fei ile Sarı Sarık İsyanını bastırırken tanıştıkları söyleniyor. Üçlü, birleşmiş bir Çin'de mutlak bir barış görüşünü paylaşıyorlardı ve efsanevi "Peach Garden Oath" ile kardeşlik yemini ettiler. 

Liu Bei'nin Guanxi'si ile alakalı bir başka şey ise; "unity" mekaniği ile ilişkiler yürüten bir general olması. Sadece mutlu karakterler unity'i artırabilecek ve onları mutlu tutmak yeni ilişkiler kurmalarını sağlamak önemli olacak


Start-Postion2.jpgBaşlangıç Pozisyonu
Liu Bei, Dong bölgesinin küçük bir kısmında başlıyor.  Bu noktada herhangi bir bölgeye sahip değiller. Yalnızca Liu, kardeşleri ve köylü milis ordusu. Sarı Sarık İsyanının kalıntıları hala var fakat başlangıçtaki hedefi bunlari bastırmak olmalı. Han İmparatorluğu çökse de Liu Bei, yozlaşmayı bitirip isyancılara son vererek hanedanı kurtarmak istiyor. Fakat ordu ikmali yapmak ve güç kazanmak için bir güç merkezine ihtiyacı var. Hukuğu ve düzeni sağlamak için bölgesel isyancıların bastırılması gerekiyor. Bu noktadan sonra başlangıç pozisyonu, başta Güneydoğuda Langye ve Batıda Luoyang olmak üzere çeşitli genişleme seçeneklerine sahip. 

Inital_dilemma1.jpg
Başlangıç İkilemi
Her oyununuzda oynanabilir savaş lordunun bir başlangıç ikilemi mevcut, bu ikilemler belli önkoşulların tamamlanması durumunda gerçekleşiyor ve o savaş lordunun hikayesinin şekillenişinde önemli bir role sahip. Bu ikilemlerdeki tercihlerden birisi tarihsel bir tercih, bunu seçtiğinizde olaylar tarihi bir şekilde ilerliyor. Diğer seçenekte ise biraz daha alternatif tarihe kayıyoruz. Total War oyunları oyunculara kendi hikayelerini yaratma şansı tanıyan bir formüle sahip ve bu ikilem mekaniği bunun bir göstergesi.

Liu Bei'nin erken dönem ikilemi ise Cao Cao'ya karşı Tao Qian'a yardım etme ile alakalı. Tao Qian'ın Cao Cao'nun babası Cao Song'u öldürdüğü iddia ediyor fakat Tao Qian bu iddiaları reddediyor. Gerçek ne olursa olsun bu durum Cao Cao ile Tao Qian arasında bir çatışmayı tetikledi ve Tao Qian, Liu Bei'nin yardımını bekliyor. Oyuncu, bu çatışmada Tao Qian'ın yanında olmayı seçebilir. Bu, Cao Cao karşısında zor bir savaşa sebep olabilir fakat eğer saldırı püskürtülebilirse Liu Bei meziyetlerini ve değerini kanıtlayabilir. Tao Qian öldüğünde(oyun başında bile zaten yaşlı bir adam) takipçileri Liu Bei'ye katılmayı teklif edebilirler ve Tao Qian ile Liu Bei'nin konfedere olmasına sebep olur.

Oyunun orta dönemindeki hedefiniz ise diğer oyuncuların büyümesine engel olmak ve olabildiğince çok prestij toplamak olmalı. Liu Bei yeterince prestije sahip olduğunda yeni ordular çıkartabilir. Liu Biao öldükten sonra onun devleti ile bir federasyon kurmak da İmparatorluğu büyütme yolunda iyi bir adım olabilir. Ayrıca Liu Bei oyun başında eş ve çocuklara sahip değil. Bu yüzden bir varis ile hanedanınızın devamını sağlamanız gerekiyor. Bunu nasıl sağlayacaksınız? Güçlü bir diplomatik evlilik kurarak mı? Saray halkından sadık biriyle evlilik kurarak mı? Yoksa evlilik yapmadan yeminli kardeşlerinizden birini varisiniz atayarak Liu Bei öldükten sonra onun devletine liderlik yapmasını mı sağlayacaksınız?

Liu Bei Nasıl Oyuncular İçin Önerilir?
Kendine güvenen, alçakgönüllü ve zeki yöneticiler için, halkını düşünen, isteklerini anlayan, topraklarında barış sağlamak isteyen ve zafer elde etme şansı bulduğunda değerlendirenler için iyi bir seçenek.