Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Anno 1800 - Diplomasi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
moe18t.png

Anno 1800 geliştirici günlüklerinde bu yazıda oyundaki diplomasi sisteminden ve karakter etkileşimlerinden bahsediliyor.

https://www.anno-union.com/en/devblog-ba...-politics/ :19. yüzyıl - Kulis Arkası Politikalar Çağı
Sıfırdan bir metropol inşa etmek bilinen bir konsept, bunu diğer karakterlerle toprak ve kaynaklar için rekabet ederken yapmanız ise Anno serisini öne çıkaran yönü. 19. yüzyılının bir tasrifi olan Anno dünyasındaki serüveninizde hırslı veya gizemli pek çok farklı kişilikle karşılaşacaksınız. Onlara karlı bir ticaret anlaşması kovalayan fırsatçı biri gibi mi yoksa tüm tarafların hakimi olmaya çalışan acımasız savaşçı olarak mı yaklaşacağınız tamamen sizin elinizde.

Anno 1800 dünyasına daha fazla hayat katmak için diğer karakterlerin sadece oyuncuyla değil, birbirleriyle de etkileşimde olmasını sağladık. Dünyada oyuncu olmayan tüm karakterlerin kendine has kişiliği var ve diplomasi sistemimiz bu karakterlerle müttefiklikten savaş açmaya kadar pek çok şekilde etkileşim kurabilmenizi sağlıyor.

Dünya seni nasıl hatırlayacak? - Anno 1800 İtibar Sistemi
Sistemimizin motoru itibar, diğer karakterler ve hatta korsanların içindeki konumunuz, ile çalışıyor. Tarafsız karakterler sizinle rekabet içinde olmadıklarından dolayı bu sistemin içine almadık.

Ancak itibar derecesi belirlenirken oyuncunun tarafsız karakterlerle olan ilişkisi de hesaba katılıyor. Derecelendirme sabit bir akımla ilerlemekte, bir karakterin tekrar eden düşmancıl aksiyonları barışçıl bir ütopik ekonomi hayalleri kuran başka bir karakterin ona karşı olan fikrini ve bu yüzden de itibarını düşürecektir. Bu durum devam ettiği sürece bir yerden sonra bu karakterler aralarındaki anlaşmayı bozmaya başlayacak ve hatta savaşa girecekler.

İtibar ayrıca oyundaki diğer karakterlerle veya korsanlarla anlaşmalar yapmak gibi tüm diplomatik hamlelerde belirleyici unsur.
montage_diplomacy.jpg

Savaş açmak veya müttefikler edinmek - Anlaşmalar
Anno 1800'de 4 farklı çeşit anlaşma bulunmakta. Bu anlaşmaların başarısı karakterler arasındaki itibara ve kişiliklere bağlı. Kurnaz bir karakter anlaşmalara bencil bir barondan daha çok olabilir.

Müttefik: Müttefikleriniz saldırı altındaki gemilerinizi ve limanlarınızı koruyabilir. Savaşa girildiğinde sizin yanınızda olur. Biriyle müttefik olmak taraflar arasında yüksek itibar gerektirebilir.
Ticaret Hakları: Müttefiklerle yapması daha kolay olan bu anlaşma taraflar arasında ticaret yapılabilmesini sağlar.
Barış: Birbiriyle barış durumunda olan taraflar hiç bir şekilde çatışmaya giremezler.
Savaş: Savaş durumuna geçildiği anda gemileriniz çatışmaya girebilir ve taraflar arasındaki tüm ticaret anında iptal olur. Savaş ilan edildiğinde müttefikler savaşa katılmayı tercih edebilir, bu yüzden savaş açmadan önce karşınızda kimlerin olabileceğine iyi dikkat edin!

Bunlara ek olarak oyunda sadece belli bir süre etkin olan paktlar da mevcut. Bu geçici paktlar etkinken taraflar birbirine hiç bir koşulda savaş açamazlar. Paktların ne kadar yararlı olduğunu iki yüzlü saldırgan Alonso'nun size bir kaç dakikalığına da olsa saldırmayacağını bilerek rahatladığınızda anlayacaksınız.

Aile bağları ve popülerlik yarışı - Diplomatik Görüşmeler
Diplomatik görüşmelerin başarısı büyük oranda itibara bağlıdır. Doğal olarak oyuncunun istediği anlaşmayı koparabilmesi için diğer karakterle olan ilişkisini geliştirmesi de yararına olacaktır.

Diğer karakter bu anlaşmayı kabul edebilir, reddedebilir ya da karşılığında bir miktar para isteyebilir. Bu karakterin kişiliğine ve oyuncuyla aralarındaki itibara göre belirlenir.

Ayrıca diğer karakterler size anlaşma teklifi getirebilir. Bu tabi ki sizinle dost olan ve bu anlaşmayla gelişmeyi veya kendini korumayı amaçlayan karakterlerle gerçekleşebilir.

Karakterler askeri-ekonomik her türlü kararı verirken sizin ne kadar güçlü veya zayıf olduğunuza da bakarlar. Dost canlısı ve kolay karakterler size ticaret hakları verirken sizden ne kadar zengin olduklarıyla çok ilgilenmese de güçlü ve sert karakterler sizden güçlüyse pek çok anlaşmayı kabul etmeyecektir.

İtibarınızı değiştirme - Diplomatik Eylemler
Peki diğer karakterlerin itibarını nasıl kendinize çekeceksiniz? Bunun 4 direk yol bulunmakta:

Övgü: Sana övgü, sana da biraz övgü... Ama insanları çok fazla övmeyin yoksa onları bıktırıp sizi sevmemelerine sebep olabilirsiniz.
Hakaret: İtibarınızı zedelemenin güzel bir yolu. Ama hakaret ettiğiniz kişinin size saldırmasını sağlayarak diğer karakterlerle olan ilişkinizi geliştirebilirsiniz.
Hediye: Kim bedava parayı sevmez ki? Aslında Anno 1800'deki bazı karakterler rüşvet almayı hiç sevmez. Bu yüzden parayla onları mutlu etmek pek başarılı olmayacaktır.
Görev tamamlamak: Bazıları için icraat laftan önemlidir. Onlar için görevleri tamamlayın ancak unutmayın, görevi bırakmak ya da başaramamak onları mutlu etmeyecektir.

Bu direk aksiyonlar haricinde "gizli" diyebileceğimiz pasif aksiyonlar da bulunmakta. Bu yüzden bunları fazla örnek vermeyerek size açık etmeyeceğiz...

Vizyoner mimar, Artur Gasparov etkileyici bir müze için ortaya koyduğunuz efora bayılacaktır. Aynı zamanda bolca fabrika inşa ederek çevreyi kirletmenizden de hoşlanmayacaktır.


Gasparov adanıza kurduğunuz fabrikalardan pek de hoşnut değil gibi...

Diğer karakterlere savaş açarak savaş manyağı Alonso ile ilişkilerinizi geliştirebilirken organize suç leydisi Beryl O’Mara emrindeki Willie Wibblesock'a savaş açmanızdan hiç memnun olmayacaktır.


Benim sevgili Willieme savaş mı açıyorsun!? Anno 1800'de farklı karakterlerin birbirleriyle çeşitli ilişkileri bulunmakta.
Arayüz çok kaliteli duruyor, çeviri için teşekkürler.