Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Ateşkes Seçeneği
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Oyuna sadece barış anlaşmalarının değil, aynı zamanda savaşa devam etmeyi mümkün kılacak geçici veya barış görüşmeleri için ön şart olacak ateşkes anlaşmalarının da eklenmesi sizce nasıl olurdu? Bunun oyuna gerçekçilik katacağını düşünüyorum. Söz gelimi, iki ülke veya ittifak sistemi arasındaki savaşın genel gidişatı cephenin kitlenmesini işaret ediyorsa, bu durumda insan gücü, para ve zaman kaybına sebep olan savaşı sona erdirmek ve makul barış şartlarını tespit etmek ya da savaşın dengesini değiştirmek için yapılacaklar hazırlıklara vakit kazanmak için ateşkes yapmayı tercih edebilirler. En fazla birkaç aylık geçerliliği bulunan bu anlaşmalara çeşitli olumlu ve olumsuz etkiler verilebilir. Mesela her iki tarafta da savaş yorgunluğu belli bir miktar düşebilir, huzursuzluk azalabilir, insan gücünün yenilenme hızı artabilir; ya da saldıran ve saldırıya uğrayan tarafa farklı etkiler verilebilir, saldıran tarafta ateşkese razı edilmesi sebebiyle bir miktar moral düşüşü etkisi görülebilir.
Ateşkesin geçerli olabilmesi için ya iki tarafında çok yorulmuş olması gerekir ( ki bu durumda genellikle savaş bitirilir) ya da yenilen tarafın yenen tarafa çok büyük tavizler vermesi gerekir. Çünkü yenen adam neden rakibine güç toplaması için fırsat versin? Diyelim ki ateşkes imzalandı. Yenilen taraf gücünü toplayana kadar yenen taraf gücüne güç katar ve bu ateşkes sadece zaman kaybı olur. En mantıklı seçenek barış antlaşması imzalamaktır bence.

Ayrıca oyun içinde white peace adlı bir sistem zaten mevcut ve sanırım 5 yıllık bir antlaşma imzalanıyor. White peace yapabilmek içinde yukarda dediğim gibi ya iki tarafında yorulmuş olması gerekli ya da yenen tarafın kendi isteğiyle white peace yapması gerekli. Ama neden yapsın ?
Belki konu bu değil ama bu ateşkesler bazen komik oluyor. Savaş açıyorsun bir devlete yanında da illa ki ufak tefek devletler geliyor. Yahu savaş hedefini almışım. Benim 500k askerim var , sizin 10 k askeriniz yok. Tamam diyorsun, gidiyorsun ordusunu imha ediyorsun. Yine beyaz barışa tamam demiyor. Bu yapay zekayı anlamıyorum, ne toprak kazanma şansın var, ne askerin ne de başka birşey. Neyse içimi döktüm :D
Genelde başkentini düşürünce savaş lideri dışındaki çoğu devlet barışa yanaşıyor.
Onu biliyorum tabii, onda bir sıkıntı yok. AI'nin saçma sapan yerlerde edindiği müttefiklerden yakınıyorum. Afrika'daki adama savaş açıp, Endonezya'ya gitmek sinirlerimi bozuyor.