Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Three Kingdoms - Diplomasi Rehberi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
1.jpg

Total War: Three Kingdoms Diplomasi Rehberi
Total War: Three Kingdoms'ta serinin önceki oyunlarına nazaran diplomasi alanında büyük değişiklikler söz konusu. Eğer Çin'i kendi hakimiyetiniz altında birleştirmek istiyorsanız, diplomasiye nasıl yön vereceğinizi bilmeniz gerek. Bu rehberde hem bu değişiklikleri hem de oyundaki diplomasi mekaniklerini derinlemesine inceleyeceğiz.

İlk olarak önemli olan husus birçok eski tarihsel Total War oyunundan farklı olarak Three Kingdoms'ın serbest diplomatik başlangıca sahip olmaması. Oyun başladığı anda bazı ülkelerle halihazırda düşman, bazılarıyla halihazırda iyi ilişkilere sahipsiniz. Dolayısıyla ilk yapmanız gereken şey başlangıçta seçtiğiniz lordun kimle dost kimle düşman olduğunu incelemek.

Oyunda diplomatik eylemler 6 kategori içerisine toplanmış durumda:
  • Savaş Eylemleri
  • Barış Eylemleri
  • Ticaret ve Evlilik Eylemleri
  • Himaye Eylemleri
  • İttifak Eylemleri
  • Diplomatik Antlaşmalar
Bu kategorilerin içerisinde toplamda yaklaşık 40 diplomatik eylem bulunuyor ancak gözünüz korkmasın bu 40 eylemin büyük bir kısmı koşulsal diplomatik etkileşimler, örneğin bir ülke himayeniz altında değilse veya siz bir ülkenin himayesi değilseniz himaye eylemlerindeki 7 seçenek hep kilitli görünecek. Bunların yanı sıra lordunuzun içerisinde bulunduğu diplomatik kademe hangi eylemleri yapabilip hangilerini yapamayacağınızı etkiliyor. Örneğin Marki seviyesine ulaşmadan bir başka ülkeden diplomatik olarak vasala dönüşmelerini talep edemiyorsunuz.

Diplomatik Müzakere Sistemi
Bu noktada Three Kingdoms'ta diplomasiye can katan ana özellikten bahsetmekte fayda var: diplomatik müzakere sistemi. Bu sistem tıpkı EU4 gibi PDX oyunlarında benzeri görülebileceği üzere tüm diplomatik tekliflerin belli bir "değere" sahip olmasını ve oyuncunun bu değeri görebilmesini sağlıyor. Böylelikle bir teklifte bulunduğunuzda karşı tarafın bunu kabul etmeye dünden razı olduğunu görüp, bu teklifin karşılığında onun eşyalarını hazinesini vs. karıştırıp teklifi "dengeleyebilecek" bir şeyler isteyebiliyorsunuz. 

Örneğin aşağıda Cao Cao ile Kong Zhou'ya yanaştım. Kendisinin eşyalarına baktığımda ilgimi çeken bir kılıç görüyorum. Gelin bu sistemi tanımak için kılıcı alabilmek üzere Kong Zhou ile müzakere edelim (yoksa oyunda şu an ihtiyacımız olan bir eşya değil). Bu kılıcı seçtiğimde aşağıda -8.3 yazıyor. Bu demek oluyor ki benim kendisine bu kılıç için sunmam gereken şeylerin toplam değeri +0.83 olursa, yani antlaşmayı dengelebilirsem, bu kılıcı alabilirim.

2.jpg

Antlaşmaya ticaret antlaşması ekliyorum, ticaret antlaşması vermem benim için olduğudan çok Kong Zhou'nun lehine, dolayısıyla +1.8 yazıyor. Şu an arada kalan değer 6.5. Bu noktada diplomasi ekranının işimize yarayabilecek verdiği 2 bilgi var, birincisi müzakere yaptığımız kişinin ekonomik durumu, diğeri ise gıda durumu. Kong Zhou görünüşe göre ekonomik bazı sıkıntılar yaşıyor.

3.jpg

Kılıç için rastgele bir şekilde 2281 altın vermeyi ekliyorum, görebileceğiniz üzere bu sefer terazi bizden yana. Bu durumda yapabileceğimiz 2 şey var, dilersek kılıç karşılığında verdiğimiz şeyleri azaltabiliriz, dilersek kılıcın yanında başka şeyler isteyebiliriz. Görebileceğiniz üzere etrafımızda (kırmızı olan yerler) çok sayıda düşman var, gelin bu kılıç ticaretini kendisinden saldırmazlık alarak tamamlayalım. Artık enteresan bir kılıcımız var, ticaret antlaşmasına ve saldırmazlığa sahibiz.

4.jpg

Diplomatik Müzakere sisteminin yanı sıra, yine EU4'teki makro diplomasi sistemini andıran bir "Hızlı Anlaşma" modu mevcut, bu modda bir diplomatik eyleme tıkladığınızda sağda bunu gönderebileceğiniz ülkeler sıralanıyor. Ancak burada teklif anında kabul edilecek olsa bile işi müzakereye götürmenizi öneriyorum çünkü bu şekilde sunduğunuz teklife karşılık bir şeyler koparabilirsiniz. "Belki" yazan kişilerde müzakereye gittikten sonra yine aşağıdan sizin yerinize müzakere edilmesini sağlayabilir, bilgisayara antlaşmayı dengeleyecek bir madde buldurabilirsiniz.

Son olarak müzakerelerde gönderdiğiniz aldığınız her teklif için farenizi teklifin üstüne getirerek etkileyen unsurları görebilirsiniz, örneğin sizin gücünüz sunduğunuz bir teklifi daha kabul edilebilir hale getirirken, bir ülkeyle olan uzaklığınız antlaşmanın kabul edilmemesine yönelik bir etken olabilir. Attığınız antlaşmada dengelemeniz gereken müzakere değerleriin de tam olarak bu unsurlar belirliyor. Örneğin artıları eksilerine bakıldığında bir diplomatik eylem 2 negatifte kalıyorsa, siz o 2 negatifi para ile kapatıyorsunuz.

Karakter İlişkileri ve Özellikleri
Oyunda karakterinizin çeşitli özellikleri ve diğer karakterlerle olan ilişkileri diplomaside önemli bir yere sahip. Birçok karakter "Geçmiş Olaylar" başlığı altında birbirinden nefret edebiliyor, aynı ailenin bir parçası olduğu için iyi ilişkilere sahip olabiliyor. Örneğin Cao Cao'nun sahip olduğu Şüpheci özelliği diğer karakterlerle diplomaside bu karakterlerin güvenilirliğini önemsememesine sebep oluyor. Eğer bir karakter Sadık özelliğine sahipse, bağımsızlık savaşı başlatma şansı çok daha az demektir. Öte yandan Cao Cao diğer ülkelerin birbirleriyle olan diplomatik eylemlerini pozitif veya negatif etkileyebilen, savaş başlatabilen bir "Güvenilirlik" kaynağına sahip. Cao Cao'nun seviyesi arttıkça bu güvenilirlik kaynağının dolum hızı da yükseliyor.

5.jpg

Burada da tabi güvenilirlikten bahsetmekte fayda var. Oyunda güvenilirlik eski Total War oyunlarındakine benzer mantıkta işliyor ancak yukarıda bahsettiğim 40 diplomatik eylem arasında bozmanız durumunda güvenilirliğinizi ciddi boyutta sarsabilecek bazı "sözler" mevcut, örneğin bir ülke vasalınız ise himaye eylemlerinde özerklik garantisi verebiliyorsunuz, bu durum onları asla ülkenize katmayacağınıza söz verdiğiniz anlamına geliyor. Bu garantiyi verdikten sonra ülkenize katarsanız güvenilirliğiniz ciddi bir şekilde yara alıyor ve diğer karakterlerle çok daha zor diplomasi yürütüyorsunuz. Sonuçta güvenilir birinin "bana şunu ver ben de sana 12 tur boyunca para atayım" demesiyle bir dediğinin ertesi gün tersini yapan birinin bunu demesi bir değil.

Karakter ilişkileri diplomasiyi etkilediği gibi, yaptığınız diplomatik eylemler de karakterlerle olan ilişkilerinizi yakından etkiliyor. Bunu görmek için yapmanız gereken şey bir antlaşmayı göndermeden evvel antlaşma gönder butonuna farenizi getirmek. Burada bu antlaşmanın imzalanması durumunda örneğin ittifak yaptığınız karakterle ilişkiniz gelişirken, ittifak yaptığınız karakterle kötü ilişkilere sahip biriyle de bu hamleniz sonucu ilişkilerinizin kötüleştiğini görebilirsiniz.

Karakterlerin sahip oldukları özelliklerin birbiriyle uyumlu olması karakterlerin iyi ilişkilere sahip olmasıyla sonuçlandığı gibi, bu özelliklerin birbiriyle çatışması kişisel ilişkilerin negatif seviyelerde olmasına sebep olabilir. Örneğin Sun Jian Sadık özelliğine sahip bir karakterken, Lü Bu Sadakatsiz özelliğine sahip. Bu durum iyi geçinemeyecekleri anlamına geliyor. Bunların yanı sıra bir hükümdarla iyi ilişkilere sahip olduğunuz bir ülkede hükümdarın ölmesi ve özelliklerinizin zıt düştüğü bir varisin başa gelmesi o ülkeyle tüm diplomatik durumunuzu baştan ele almanıza sebep olabilir.

Bunların yanı sıra açtığınız reformlarla ve hükümdar kademelerinde yükselerek sahip olabileceğiniz ticaret rotası sayısını arttırabilirsiniz.

Three Kingdoms'ta diplomasi alanındaki değişiklikler için Türkçe altyazılı aşağıdaki kaynakları da inceleyebilirsiniz: