Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Bilişim Sohbetleri #9 - Kodlama Öğrenimi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
1980s_lab_04-100608912-large.jpg

Strategyturk Bilgisayar Kulübünün bu haftaki konusunda, çocuklara verilen kodlama eğitiminden bahsediyoruz.

Bilgisayar artık gündelik yaşantımızın bir parçası durumunda. Bunun yanında, eğer cep telefonlarını da dahil edersek, bilgisayar kullanımı 2-3 yaşlarına kadar düşmüş durumda. Peki, teknoloji hayatımıza bu kadar entegre olurken, küçük çocuklara bilgisayar kodlamayı öğretmeli miyiz?
Bu öneriyi destekleyen kişiler, kodlamanın artık yeni bir "okuma-yazma" ve bir dil öğrenimi olduğunu ve kodlama bilmeyenlerin bir yanının eksik kalacağını belirtiyorlar. Bunun yanında kodlama bilmenin yaratıcılığı arttırdığını, analitik düşünmeyi güçlendirdiğini söylüyorlar.

Ancak bu öneriye karşı çıkan kişiler, küçük yaşta kodlama öğrenmenin vaadedildiği kadar süper olmadığını söylüyorlar. Kimisi genelde okullarda verilen bu eğitimin verimli olmayacağını, çocukların aklına sokulan onlarca gereksiz bilgiden birisi olacağını belirtiyor. Kimileri ise sadece "bilgisayar kodlamayı" öğretmek yerine analitik düşünmeyi ve bilgisayarların nasıl çalıştığını öğretmeyi öneriyor. Bu öneriye sebep olarak da her 10 senede bir kullanılan dillerin değişmesinden dolayı bu bilgilerin geçersiz kalacağı, birçok çocuğun öğrendiği bilgilere ihtiyacı kalmayacağı, kodlamanın "sinir bozucu" olabildiği veriliyor. Bunun yerine bu işe ilgisi olanların eğitilmesini öneriyorlar.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? 
Çocuklara bilgisayar kodlamanın eğitimi verilmeli mi? Verilmeliyse kaç yaşından itibaren ve nerede verilmeli?
Küçük kardeşim ilkokula gidiyor ve kodlama dersi görüyor. Açıkçası ben bu durumdan memnunum en azından önümüzdeki bilişim çağına tamamen uzak bir şekilde girmeyecek. Gereksiz bilgi kısmında ise ne yazık ki eskiden bilinmesi gereken bilgiler ile şu an bilinmesi gereken bilgiler arasında çok fazla fark var. Eskiden opsiyonel olan bilgiler artık zorunlu bunun en basit örneği yabancı dil. Diyelim ki kodlama dersini aldı fakat başka bir mesleğe yöneldi. Diğer meslekte dahi kodlama dersinde öğrendiği analitik düşünme işine yarayacaktır. Şu an kardeşimin aldığı eğitim seviyeli oyun düzeyinde oturup bir program kodu yazmıyor. Yani aldığı eğitim çocuğu yormuyor. Açıkçası tamamıyla destekliyorum ve bu tarz derslerin artmasını da istiyorum.
Sadece çocuklar da değil, bana kalırsa 30 yaşın altında herkes kıyısından köşesinden bir miktar öğrenmeli.
Kodlamayı öğrenmemek için gerçek anlamda bir neden göremiyorum. Kodlamayı öğrenmekle harcayacağı vakti daha iyi bir şeyle değerlendirebileceğini düşünen varsa o ayrı ama en azından hobi niyetine bir yerden başlayarak yavaş da olsa öğrenmenin kimseye zararı yok.
Ben gereksiz bilgilere bir yenisinin ekleneceği kanaatindeyim. Bu tip konular seçmeli dersler aracılığıyla verilmeli. Herkesin bunu öğrenmeye ne ihtiyacı ne de kapasitesi var.
Mühendis arkadaşlardan ricam, kodlama konusunda (en azından hobi olarak) birşey öğrenmek isteyen kişi nereden başlamalı? Ufak bir en azından yol gösterebilirlerse güzel olur.
(18-03-2020, 08:40)Sezar : [ -> ]Mühendis arkadaşlardan ricam, kodlama konusunda (en azından hobi olarak) birşey öğrenmek isteyen kişi nereden başlamalı? Ufak bir en azından yol gösterebilirlerse güzel olur.

Gördüğüm kadarıyla özel bir alanda ilgi duymuyorsanız ve spesifik bir konuda ilerleme kaydetmek üzere bir amacınız yoksa, temel olarak "python" en ideal dil alt yapısını sunuyor. Diğer çoğu dile nazaran basitleştirilmiş bir hali var. Öğrenmesi ve geliştirmesi kolay. Şöyle düşünebilirsiniz karşılaştırma için; c++ manuel vites bir araba ise, python otomatik vites. kodlamanın içeriğini, ayrıntısını vermiyor ama kodlama ile yapılacak iş için kısa script ve kolaylık sağlıyor.
şurada ingilizceniz var ise güzel bir açıklama yapılmış python için. tavsiye ederim.
(18-03-2020, 08:40)Sezar : [ -> ]Mühendis arkadaşlardan ricam, kodlama konusunda (en azından hobi olarak) birşey öğrenmek isteyen kişi nereden başlamalı? Ufak bir en azından yol gösterebilirlerse güzel olur.

İnternette milyon-milyar tane kaynak mevcut(yazılımın en güzel özelliği de budur), "Python Beginner" yazarak bile pek çok kaliteli kaynağa ulaşılabilir. İngilizce istenmiyorsa yine aynı şekilde Türkçe'de de bulmak oldukça kolay. Ben yine de Python'ın kendi sitesinde bulundurduğu bazı linkler bırakayım buraya.

Başlangıç seviyesinde aklına takılan soruları Google ile bulma ihtimalin %100 olduğu için o konuda da bir zoruluk çekmezsin ancak olur da bulmazsan Stack Overflow adlı site tamamen yazılım ile ilgili soru-cevapların bulunduğu bir site. Sorularını oraya da sorabilirsin. Yine ben de burada yazılıma yeni giren arkadaşların sorularına cevap verebilirim.
  • İndirme-Kurulum
  • Temel Yazılım Bilgileri - Burada öğrenilen şeylerin %80-90 kadarı diğer dilleri öğrenmeye başladığınızda sizinle gelecek zaten.
  • Dökümantasyon - Dili çözüp artık çok basit işlemler yapan programlar yazabilmeye başladığın zaman yapmak istediğin spesifik işleri buradan arayarak bulabilirsin. Ama benim tavsiyem ne yapmak istiyorsan direkt Google üzerindne aramak yapmak. Dökümantasyon karıştırmak biraz ağır kaçabilir ilk başlarda.

Ha bu arada cevap vereyim, Python öneriyorum.