Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: 29/03/2020 - Forum Günlükleri #17: Kademeli Üyelik ve Lejyoner Sistemi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link

Forum Günlükleri #17: Kademeli Üyelik ve Lejyoner Sistemi
Herkese merhabalar, bu forum günlüğünde son dönemlerde forumda yapılan çalışmalardan bahsedecek, Lejyoner sistemine dair güncellemede bulunacağız.

İdeali bulmak adına her zaman yeni şeyler denemek, özgün işleyişler ve sistemler oluşturmak Strategyturk yönetim felsefesinde önemli bir yere sahip. Bunun örneklerini sayısız değişim geçirerek bugünkü görüntüsüne ulaşmış forum kategorilerimizden sahip olduğumuz Yönetici Ekipleri sistemine, İşlem ve Yaptırım sistemimizden Diğer Strateji kategorisindeki Rotasyon sistemine kadar birçok yerde görebilirsiniz. Her forumda bir yönetim sistemi ve moderasyon sistemi bulunur, ancak Strategyturk'te bu sistemler çok daha farklı yapılanmış halde ve spesifik sorunlara çözüm üretmek adına kendine has önemli özgün işleyişlere sahip.

Bu özgün sistemlerin çoğu zaman mevcut jenerik sistem veya önceden kurulmuş sistemin belli noktalarda istendiği sonucu vermemesi gibi durumlarda, karşılaşılan problemlere birer çözüm olarak ileri sürüldüğü görülebilir. Örneğin yukarıda linki verilen İşlem sisteminin tanıtıldığı konuda, o sistemin jenerik hali olan 'uyarı' sisteminin neden kullanılmadığı, işlem sisteminin bu sistemden ne yönüyle farklı olduğu ve işlem sistemine neden ihtiyaç duyduğumuz üç başlık altında ele alınıyor. Bu şekilde işlemeyen sistemler her zaman jenerik sistemler olmak zorunda değil, yine yukarıda linki verilmiş Diğer Strateji kategorisindeki Rotasyon sistemi büyük oranda Diğer Strateji kategorisinde bizim kurduğumuz bölüm yapılanmasını düzenleyen bir sistem. O konuda da Diğer Strateji kategorisinde tam olarak neyin çalışmadığı, nasıl problemlerle karşılaştığımız ve Rotasyon sistemiyle bunları nasıl çözmeyi amaçladığımız derleniyor.

Bu konuda sizlere Lejyoner sistemindeki gelişmeleri sunmanın yanı sıra, yine bir soruna çözüm olarak ürettiğimiz yeni bir uygulamayı tanıtıyor olacağız.

lejyonmega.png

Lejyoner Sistemi
Geçtiğimiz Forum Günlüğünde forumdaki yönetimsel ve onursal unvanların yanı sıra, halihazırda forum etkinliklerinde misafir ettiğimiz oyun geliştiricilerine verdiğimiz Patrisyen unvanından ibaret özel unvanları genişletmek ve bu kategoriye Patronus (daha sonraları Lejyoner) ve Gladyatör olmak üzere iki özel unvan eklemeyi planladığımızdan bahsetmiştik. Gladyatör halen konsept halinde olmasına karşın, Destek Sistemi adını verdiğimiz sistemi tanıtarak Lejyoner unvanının nasıl elde edilebileceğine ve nasıl işleyeceğine dair bilgiler paylaşmıştık.

Destek Sistemi Strategyturk'ü çeşitli alanlarda güçlendirebilecek, gerekli gördüğümüz ve önem verdiğimiz bir sistem. Böyle bir sistemin doğru kurgulanması, içimize sinmeyecek işleyişler ve his yaratmaması büyük önem sarf ediyor. Bunu sağlamak adına Lejyoner'i satın alınan bir unvan olarak değil, Strategyturk'e destek sistemi, Twitch aboneliği vb. yollarla destek olan üyelere verdiğimiz bir hediye unvan olarak tasarlayıp bu unvana kozmetikten de öte, sadece kendilerinin görebildiği temalar gibi özellikler oluşturduk. Lejyoner olmayan üyeler için forumda bir değişim yaşanmamasına, Lejyonerlerin herhangi bir somut ayrıcalık sahibi olmaması sizin için olduğu kadar bizim için de önemli.

2020 yılının başlangıcıyla birlikte Destek Sisteminin devreye girmesinin ardından görüldü ki Lejyonerlik kendi tasarımı yönünden büyük oranda doğru işlese de, genel olarak Destek Sistemi beklediğimiz şekilde işlemiyor. Buna sebep olan şey ideal bir Destek Metodu bulmakta zorlanmamız. Hatırlayacağınız üzere tek bir Destek Metoduna sahiptik ve bu metot destek olmak isteyen üyelerimizin önemli bir bölümü için istendiği gibi çalışmıyor, hata veriyordu. Türkiye'de Paypal'ın yasaklı olması bu sistemde kullanılabilecek metodların birçoğunu olasılık dışı hale getirirken, önde gelen birçok platformu ise komisyon oranları sebebiyle tercih etmemiz makul görünmüyordu. Karşılaştığımız bir diğer sorun Lejyoner sisteminin Twitch aboneliğiyle paralel bir şekilde aylık olarak tasarlanması, ancak kullanabildiğimiz yegane destek metodunun aylık bir işleyişe sahip olmamasıydı. Bu da yine ideal olmayan bir sistemin ortaya çıkmasıyla sonuçlandı.

Şubat ayıyla birlikte Lejyoner ve Destek Sistemini dondurmuş durumdayız, çalışan destek metodlarıyla veya daha farklı bir işleyişle ileride tekrardan yürürlüğe koyabiliriz.

patronus.png

Son olarak Lejyoner unvanının yokluğunda Lejyoner özelliği olan Invicta tüm üyeler tarafından kullanılabiliyor. Gerçek Romalılar için gerçek Roma teması.

Reklamsız Strategyturk
Mart ayıyla birlikte Google'ın otomatik reklam sistemi yenilenmiş haliyle, Google Adsense reklamı bulunduran tüm sayfalarda ismine yakışır bir biçimde otomatik olarak devreye girdi. Bu sistem kabaca Google'ın sayfa düzenini inceleyip uygun gördüğü yerlere uygun reklamı yerleştirmesi şeklinde işliyor. Bu sistem ilk tanıtıldığında Strategyturk olarak denemiş, hem genel olarak reklam gelirimizin sıfıra yakın olması hem de Google'ın kimi zaman mesaj içlerine reklam yerleştirme girişimleri neticesinde kullanmama kararı almıştık. Yenilenmiş haliyle tekrardan devreye girmesinin ardından birkaç gün yeni sistemi denedik.

Yeni sistem eskisine nazaran çok daha isabetli çalışsa da, bu reklamların otomatik yerleştirilmesi ve bir sayfada bir yerde reklam görünürken, diğer bir sayfada orada reklam olmayıp beklenmedik başka bir yerden reklam çıkabilmesi gibi durumlar Strategyturk'ü arama sonucu üzerinden ziyaret etmiş kullanıcımızı rahatsız etmeyebilecekken, gün içerisinde sürekli forumda zaman geçiren üyelerimiz için rahatsız edici olabiliyordu.

Artık Strategyturk üyeleri Strategyturk'te reklamla karşılaşmıyorlar, forumda sadece ziyaretçiler reklam görüyor. Reklamsız Strategyturk için yapmanız gereken yegane şey üye olmak.

greatest_empire.jpg

Kademeli Üyelik Sistemi
Kötü örnekler üzerinden sistem şekillendirmek pek hoş bir durum olmasa da, bu örnekler bir norm haline gelmeye başladığı vakit önlem alınması da bir zaruriyet halini alıyor. Forumda üyelerin kullanımına açtığımız mekanikler ve sunduğumuz yetkiler; konu açma, ileti gönderme vb. birçok şey amacının dışında kullanılabilen mekanikler ve Forum Kuralları da tam olarak bunun için var. Burada diğerlerine nazaran daha suistimale açık bazı mekanikler mevcut ve bu mekanikleri suistimal eden üyeye ceza uygulayabilmemiz için önce kural ihlalinin gerçekleşmiş olması, yani verilecek zararın verilmiş olması gerekiyor.

Mevzubahis suistimaller gerçek bir üye hesabında gerçekleşebilecek forum ihlalleri değil, tamamen reklam amaçlı özel mesaj gönderme ve konu spamlama şeklinde açılan reklam hesaplarının aktiviteleri. Forumda banlanan hesapların %99'unu bu tarz reklam hesapları oluşturuyor. Bu noktada foruma üyelerin kaydı esnasında oluşturduğumuz kolaylıklar, bu gibi reklam hesaplarının da açılabilmesini kolaylaştırıyor ve kişiler birkaç dakika içerisinde forum üyelerine istedikleri kadar özel mesaj gönderebilir hale geliyorlar.

Artık foruma yeni kaydolan üyeler 20 iletiye ulaşıp Tam Üyeliğe geçene kadar özel mesaj ve email gönderemiyor, bir başka üyeye Imperium veremiyorlar.

Bu sistemle birlikte özel mesaj göndermek gibi suistimale açık mekanikler ve Imperium vermek gibi yeni üyelerin yanlış kullanabileceği sistemler Tam Üyeliğe taşınmış durumda. Forumda 20 iletiye ulaşan her üye otomatik olarak Tam Üye oluyor. Bu durum forum üyelerinin 1 dakika önce kaydolmuş 0 iletili hesaplardan reklam içerikli mesajlar almayacağı anlamına gelirken, forumda vakit geçiren üyelerimizin basitçe 20 iletiye ulaşmaları durumunda eksiksiz bir biçimde tam üye yetkilerine ulaşabileceği anlamına geliyor.

Bu üç başlıkta da ileride gerekli görülmesi durumunda çeşitli değişiklikler yapılabilir. Bir aksilik olmazsa Nisan ayıyla birlikte Trajan dönemini geride bırakıp Hadrian yönetimsel dönemine geçeceğiz, bu da Trajan döneminde yapılan değişikliklerin listelendiği, bu sistem değişikliklerinin de yer aldığı bir konu açılacağı anlamına geliyor.

İyi forumlar.