Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: CoH2 - Bilgi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
İçerik, oyunun mantığını kısaca anlatmak ve oyun içinde bulunan temel birlikleri tanıtmaktır.

Company of Heroes nedir?

İkinci Dünya Savaşını konu alan bir RTS oyunudur. Hızlı bir oyun sunar ve her zaman rekabet üst seviyededir.


Oyunun Mantığı ve Bazı Ögeler

Oyun bir Map üzerinde oynanır, Map sektörler halinde bölünmüştür ve her bölge size belirli bir ve getirisi vardır. Oyuncular Mapin iki farklı ucundan başlarlar ve oyunun ilk kısmı sektör ele geçirmekten ibarettir. Elde edilen kaynaklar ile yavaş yavaş zırhlılar ve daha kaliteli üniteler ortaya çıkar. 

Bir karşılaşmayı kazanmanın iki yolu vardır, Birisi düşman üssünü yerler bir etmek diğeri ise mapte bulunan üç tane yıldız şeklinde gözüken noktaları (Victory Points) ele geçirip elimizde tutmaktır. Düşmandan fazla yıldız topladığımızda iki tarafta tutulan yıldız sayısına göre bir tarafın barındaki VP azalmaya başlar. En çok tutan taraf karşı tarafın barındaki sayacı azaltmaya başlar, o barlardan 0'a inen taraf oyunu kaybeder.

RoAE3o.jpg
Bir Map örneği. Sektörler arasında hafif şeffafımsı çizgiler vardır oralar bir sektörün sınırlarını gösterir. Kazanabileceğiniz Kaynaklar sektör merkezlerinin gösterildiği kısımda gösterilmektedir, eğer bir sektör ile üssünüz arasında bağ yoksa oradan kaynak elde edemezsiniz. 

vnGY66.jpg
Özel durumlar dışında, Piyadelerin hepsi, destek birlikleri ve Kübalwagen sektör ele geçirebilir. Bir sektörü ele geçirirken haritada o sektörü temsil eden bölümün ışığı yanıp söner ve sektör merkezinde ele geçirme işleminin ne kadar süreceğinin gösteren daire şeklinde bir bar çıkar.

Sektörler bize kaynak kazandırdığını söylemiştik bu gelirler mühimmat ve benzindir. Bunun yanında insan gücü de bulunur. Bu kaynakları ne kadar kazanabileceğimizi üsteki fotoğrafta ünite tanıtım kısmı olan ortadaki kısımdaki pencerenin hemen sağ üst kısmındaki küçük penceredir.

Mühimmat; Üniteler için geliştirmeler de, ünitelerdeki el bombası gibi şeylerin kullanılmasında ve özel yetenekler için kullanılır.
Benzin; Binalarla yapılan geliştirmeler de ve bir çok aracın üretilmesinde gereklidir.
İnsan Gücü; Ünitelerin üretilmesi ve piyade mangalarındaki eksikliğin kapatılması için kullanılır. Bunların yanı sıra savaşta var olan her ünite için dakika başı belli bir İnsan gücü emilir.

Piyadeler
220355405486B2BF081C42
  • Mühendis, tüfekçi ve saldırı mangaları, Rütbeliler olmak üzere üçe ayrılırlar.
1. Mühendis: Genelde mayın kurma ve düşman mayınlarını temizleme, tel çekme, tankları önleyen barikatlar kurmak, defansif pozisyonlar oluşturmak ve üssünüzdeki temel binaları kurmanızı sağlar. OKW'nin mühendisi olan sturmpioonerler dışında iyi savaştıkları pek söylenemez.

2. Tüfekçi: Ordunun temel birlikleridir. Hemen hemen her işi yaparlar uzun mesafede iyi kısa mesafelerde alternatif birliklerdir tanklarınızı desteklemekte ve karşı düşman piyadelerini tutmak ve ya yok etmekte iyidir. Çoğu tüfekçinin bir el bombası ve ya motor bozan Anti-Tank yetenekler mevcuttur. Bununla birlikte bir çoğu silahları geliştirilebilirdir.

3. Saldırı Mangaları: Ellerinde genelde saldırı tüfeği ve tam otomatik silahı olan birliklerdir. Düşman pozisyonlarını dağıtmakta ve karşı tarafı panik etmekte iyidirler. Ellerindeki silahlar sayesinde piyadeleri yakın ve orta mesafede haşat edebilirler. Yakın mesafede karşılarında duracak asker çok azdır.
Destek Üniteleri
pB3N2r.jpg
  • Ekrandaki ünitelerin görüş açısını gösteren bir ekran görüntüsü ve destek ünitelerinden 2 tane örnek.
  • Makineli Silahlara sahip mangalar, Tank savar, Havan topçuları, Keskin nişancılar ve piyade destek silahları olmak üzere 5'e ayrılır. Her zaman bu ünitelerden birini kullanmak durumunda kalırsınız her ihtiyacı karşılayabilecek ünitelerdir.
1. Makineli Silahlara Sahip Mangalar (MachineGunner) :-) : Düşman piyadelerini yavaşlatmak ve hasar vermek için bire birdir. Bu Manganın saldırabildiği belirli bir açı vardır ve eğer o açı dışında bir düşman ünitesi var ise ve görüş açınızda ise MG'yi kullanan operatör devre dışı kalır. Yani MG'nini iyi yerleştirdiğinizden her zaman emin olun. 

2. Tank Savar (AT) : Adından da anlayacağınız üzere tanklara karşı etkili ünitemizdir.

Saldırı menzili, tank avcıları dışında bütün tanklardan üstündür. Piyadelere karşı etkisiz ve saldırıya açıktır piyade desteği olmadan kullanmanızı tavsiye etmem.

3. Havan Topçuları (Mortars) : Evleri temizlemekte çok iyidirler. In-Dirrect dediğimiz doğrudan atış yapmayan birliklerdir destek için birebirdir özellikle hareket kabiliyeti düşük ünitelere karşı çok iyidirler.

Hasarı biraz şansa bağlı birliklerdir bazen tuttururlar bazen tutturmazlar, tuttursalar da vereceği zaiyat kesin değildir ama iyi yaralayacağının garantisini verebilirim.

4. Keskin Nişancılar (Snipers) : Adından da anlaşılacağı üzere bir piyadenin vurabileceği mesafeden çok daha uzağını ve isabetlisini vurabilecek dürbünlü tüfekçilerimizdir. Siperlerde kamufle olabilen bir birliktir ve piyadelerden birini vurduğu takdirde öldürme garantisi vardır. 

Koruması zor iyi kullanılmazsa çok rahat ölebilecek birliklerdir.

5. Piyade Destek Silahları : Amerika'da Pack Howizator, OKW'de ISG ( Infarty Support Gun) adı altında bulunan taşınabilir küçük mobil toplardır. Menzili iyi, Havanlardan daha isabetli ve MG'ler gibi piyadeleri etkisiz hale getirebilen bir alet. Anlaşılacağı şekilde çok yönlü birliklerdir.
Hafif Zırhlı Araçlar ve Hafif Tanklar
921Wv5.jpg
  • Hafif zırhlı araçlar ve hafif tanklar olarak ikiye ayrılılar. Vaktinde çıkarılmış bir zırhlı ünitesi oyunun kaderini değiştirebilir ve ya direk oyunun bitmesini sağlayabilir, özellikle hazırlıksız yakalananların korkulu rüyasıdır. Zırhlılar hızlı ve üretim amaçlarına göre çok güçlüdür. Stuart hafif zırhlılara ve piyadelere etkiliyken, Puma tankların korkulu rüyası olabilir ve ya bir Panzer II, düşman piyadelerini saniyeler içinde yok edebilir.
Görevleri: Keşif ve sniper avcılığı, düşman birliklerini rahatsız etmek, piyadelere destek vermek, karşıdaki rakibinizi hazırlıksız yakalamak ve piyadelerine kan kusturmaktır.
Orta Sınıf Tanklar
28ACC38AB76DA94EEE0169FF00E2F904DFDABCA2
  • Temel sınıf tankı her factionda bulunan tank türüdür. Her türlü amaca hizmet ederler genellikle bütün özellikleri ortalamadır. Aralarından sıyrılan orta sınıf tanklar Panther ve T-34/85'dir kendi sınıflarına göre üst seviyede performans gösterirler. 
1. İnsan Destek Tankı: Panzer ve Sherman gibi genelde piyade desteği olmadığı zamanlar çabucak ekarte edilebilecek birliklerdir. Sayıları 2'den fazla olmadığı zaman tek başlarına hareket edilmeleri sakıncalıdır. Genelde görevleri, piyadeler çatışma halinde iken piyadelere destekte bulunmaktadır. 

2. Tank Avcıları: Genelde Zayıf zırhlı birliklerdir, uzun mesafeleri vurabilmesi ve tanklara karşı yüksek hasarlar verebilmesi ile zırh açıklarını kapatırlar.

3. T-34/85: Aşırı hızlı, Panther kadar olmasa da dayanıklı ve her düşman tipine kafa tutabilirler ve bu tanklar kadar iyi manevra ve hıza sahip bir tank yoktur, tam anlamıyla savaş şaheseri.

4. Panther: Hızlı, aşırı zırhlı ve uzak menzilleri sıkıntı olmadan vurabilecek tanklardır tek eksiği piyadelere karşı etkisiz olmaları ki o da MG42 geliştirmesini tanka yaparsanız nispeten o sıkıntı halledilmiş oluyor.


Ağır Sınıf Tanklar
maxresdefault.jpg
  • Zırhlı, yavaş ve rakiplerinizin korkulu rüyası. üretimine göre, Ağır Tank avcılığı ve Spearhead operasyonları için kullanılabilen tanklardır.
1. Ağır Tank Avcıları: Düşman tanklarına huzur vermezler daha düşmanları yaklaşamadan ekarte edebilirler. Tek eksikleri zırhlı olmalarından ötürü yavaş ve manevra kabiliyetlerinin zayıf olması. Bu da iyi bir desteğe ihtiyaç duymalarına sebep oluyor.

2. Spearhead: Düşman hatlarını yarmak için kullanılan tanklardır. Her türlü birliğe hasarları yüksektir ve iyi hasar absorbe ederler. İyi kullanılırsa oyunu tek başlarına çevirirler.

Kundağı Motorlu Toplar
7MndEm.jpg
  • Düşman piyadelerine ve pozisyonlarına karşı kullanılan destek üniteleridir. Belli zaman aralıklarıyla belirlediğiniz bir bölgeyi bombalamanıza yarar. İyi kullanılırsa düşmanı bulunduğu pozisyonlardan atmanıza yardımcı olur.
Wehrmacht ve Sovyetler için illa ki bir tane bulundurulması gereken ünitelerdir. 



Oyunu Satın almadan önce bilmeniz gerekenler: 

Oyunu alırken içeriğini bilmeniz gerekir bende içeriklerin en önemli kısımlarını yazmayı uygun gördüm.

- Company of Heroes 2 ( Multiplayer için Sovyet Ordusu ve Wehrmacht Factionı, Sovyetler için bir Campaign) 
- Company of Heroes 2 - Ardannes Assault ( Multiplayer için Amerika ve Nazi Almanyası'nın son demlesini temsil eden OKW Factionı , Amerika için bir Campaign)
- Company of Heroes 2 - The Western Front Armies ( Multiplayer için Amerika ve Nazi Almanyası'nın son demlesini temsil eden OKW Factionı)
- Company of Heroes 2 - British Forces ( Multiplayer için İngiliz Ordusu aktif hale gelir)
Ellerine sağlık dostum bu bölüm için oldukça emek veriyorsun ancak çok küçük bir kitle sanırım COH 2'yi aktif olarak oynayan. O sebeplen konuların pek rağbet görmüyor ama ben takipçinim. COH 2'ye geri döneceğim bir gün ama ne zaman olur bilemiyorum son 1-2 aydır Wot oynuyorum sadece bağımlı oldum biraz diyebilirim.
Eyvallah alsam mı almasam mı diye düşünüyordum almamaya karar verdim :D
(01-02-2016, 09:16)Ahrep : [ -> ]Eyvallah alsam mı almasam mı diye düşünüyordum almamaya karar verdim :D

Haha niye ya? Ben eskiden rank kasardım o zamanlar çok keyifli idi. Eğer 1vs1 oyuncusu olursanız alacağınız keyif çok yüksek bir çok kişi 4vs4 dışında oynamadığı için oyundaki potansiyeli göremeden bırakıyor.

(01-02-2016, 04:50)Yabgu Khan : [ -> ]Ellerine sağlık dostum bu bölüm için oldukça emek veriyorsun ancak çok küçük bir kitle sanırım COH 2'yi aktif olarak oynayan. O sebeplen konuların pek rağbet görmüyor ama ben takipçinim. COH 2'ye geri döneceğim bir gün ama ne zaman olur bilemiyorum son 1-2 aydır Wot oynuyorum sadece bağımlı oldum biraz diyebilirim.

Oyuna ne zaman girsem 4.000 ile 8.000 arasında kişi oynuyor. Takibin içinde teşekkür ederim.