Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Civilization V - Savaş ve Barış Rehberi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Savaş ve Barış

Bu rehber savaşa nelerin sebep olduğunu ve nasıl barış antlaşması yapacağınızı öğretecektir.


Savaş

Savaşa Ne Sebep Olur

Savaş medeniyetlerin birbirlerine çok fazla eksi ilişki biriktirmesiyle olur. Ayrıca bazı medeniyetler gizli hamleler ile asıl amaçlarını belli etmeden de oynayabilirler. Hatta bazı medeniyetlerin yegane amacı diğer medeniyetleri fethetmek de olabilir. Karar verme safhasına gelene kadar pek çok adım var, fakat en temelinden gidersek, bir medeniyetten daha güçlüyseniz size saldırmayacaktır.

Eksi ilişkiler birikir ve en sonunda savaşa sebep olur.
declarewar.jpg

Savaş Açmak ve Savaş Açma Eksileri

Savaş açtığınızda veya başka bir medeniyet savaş açtığında 25'e kadar artan bir eksi söz konusudur. Ne kadar artacağı diğer medeniyetlerin barışçıllık skoruna bağlıdır. Bu çok büyük olmasa da bazı medeniyetlerin erken karşılık vermesine sebep olabilir. Hindistan ve Fas gibi medeniyetler savaştan hoşlanmazlar ve Almanya ya da Zulu gibi medeniyetlerden farklı karşılık vereceklerdir. Daha büyük olan etki bir şehri ele geçirdiğinizde söz konusudur. Alacağınız eksi haritanın ne kadar büyük olduğuna göre ve ele geçirdiğiniz şehrin asıl sahibi olan medeniyetin kaç şehrinin olduğuna göre değişiklik gösterir. Ayrıca ele geçirdiğiniz şehir başına da artar. Savaş açma eksileri her tur 5 puan düşer, fakat genellikle o kadar yüksektir ki birden fazla şehrini ele geçirdiğiniz devlet sizi asla affetmeyecektir.

Peş peşe savaş açıp pek çok şehir ele geçirdiğinizde alacağınız eksiler artık engellenemeyecek bir seviyeye çıkacaktır. Bu da doğal olarak diğer medeniyetlerin hepsinin sizi bir tehdit olarak görmesine sebep olacak ve kısa süre içinde tüm medeniyetlerden savaş ilanı almanızla sonuçlanacaktır. Bu duruma gelmeden önce en büyük askeri güç olduğunuzdan emin olmanız iyi olur öbür türlü oldukça büyük kayıplar yaşayabilirsiniz. Ayrıca ticaret seçeneği olarak sadece şehir devletler ve kendi şehirleriniz kaldığı için dışarıdan Mutluluk da elde edemeyeceksiniz bu da medeniyetiniz kendi kendine yetemiyorsa büyük sıkıntılara yol açacaktır.

Barış antlaşmaları diğer medeniyetten daha güçlü olduğunuzda ve bolca askerini ortadan kaldırdığınızda daha iyi sonuçlanacaktır.
warpeacetreaty.jpg

Barış

Barış Antlaşmaları

Barış, genellikle, bir taraf kaybetmediği sürece mümkün değildir. Yapay zeka, ne kadar asker kaybettiğini ve iki medeniyet arasındaki askeri dengeyi hesap eder. Bunu topraklarını yağmalayarak ve ticaret rotalarını bozarak istismar edebilirsiniz. Aşırı farkla kaybediyorlarsa daha iyi antlaşmalar sunacaklardır, şehirlerini bile. Savaş eşit sayılacak seviyede gidiyorsa sadece savaşı durdurmak için bir antlaşma göndereceklerdir. Barış antlaşmaları 10 tur sürer ve süreleri dolana kadar bozulamazlar.

Belirtmek gerekir ki bir medeniyetin tek şehrini bıraktığınızda size hiçbir şey sunmazlar. Bu durmak için iyi bir zamandır, çünkü savaş konusunda iyi olan medeniyetler bile tüm dünyayı karşılarına alırken zorlanabilirler. Düşmanlarınızı yenin, başkentlerini ve belki 1-2 şehirlerini alın sonrasında barış yapıp onları her konuda geri bırakın. Böylelikle asla tehdit olamayacaklardır.

Savaş Eksilerinden Kurtulmak için Şehirleri Özgür Bırakmak

Daha önceden fethedilmiş bir şehri ele geçirdiğinizde onu özgür bırakıp asıl sahibine vermek için bir seçenek sunulur. Bir şehir devleti özgür bırakırsanız anında müttefik olursunuz. Dost bir medeniyetin şehrini geri vermek büyük bir ilişki artışına sebep olur. Daha önce yıkılmış bir medeniyetin başkentini serbest bırakırsanız sizi Dünya Lideri olarak seçerler. Bu sadece son başkentleri için geçerlidir, orijinal olan değil. Şehirleri serbest bırakmak Savaş Eksilerini azaltacaktır.

Demografi sekmesine bakarak kendi askeri gücünüzü dünyanın geri kalanıyla kıyaslayın.
demographics.png