Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Rome : Total War - Bilgi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
rome-total-war-banner689958.jpg
Rome : Total War
Rome : Total War, Roma Cumhuriyetinin son dönemlerini ve Roma İmparatorluğunun kuruluş zamanını konu alır. Rome : Total War, Total War serisinin diğer oyunları gibi gerçek zamanlı taktik ve sıra tabanlı strateji oyunudur. Oyunun haritası Avrupayı, Kuzey Afrikayı ve Ortadoğu topraklarını kapsar. Ana senaryoda oyuncu 3 Roma ailesi ve oynanabilir diğer 8 ülkeden birini seçer. Oyunun asıl amacı Roma'nın İmparatoru olarak haritadaki 50 toprağı ele geçirmek ve nihayetinde Roma'nın kendisini fethetmektir. İstenirse kısa senaryo seçilebilir ve bu kısa senaryolarda 15 toprağın hakimiyet altına alınıp oynadığınız ülkenin rakip ülkesini yoketmeniz yeterlidir.

Oyunun başında oyuncu olarak Julii, Brutii ve Scipii ailelerinden birini seçmelisiniz. Bu ailelerin hepsinin ayrı ayrı farklı avantajları, özellikleri ve hakimiyetleri altında topraklar bulunur. Oyuna başladıktan sonra oyuncu sıra tabanlı senaryo haritasında topraklarını genişletmeli ve güçlenmelidir. Savaşlar 3 boyutlu gerçek zamanlı bir harita üzerinde gerçekleştirilir. Hanedanınızın her üyesi ve komutanı kontrol edilebilir, istendiği takdirde bir toprakta vali olarak kullanılabilir veya bir ordunun başına general olarak atanabilir. Oyun içerisinde çeşitli karakterler kullanılabilir, bu karakterlerin kendilerine has özellikleri ve yetenekleri mevcuttur. Aile üyeleriniz başlarına gelen olaylara göre çeşitli tecrübeler elde edinebilir ve bu tecrübelerden olumlu veya olumsuz olmak üzere çeşitli özellikler kazanabilir.

Sıra tabanlı senaryo haritasında oyuncu diplomasi ile uğraşmalı, bölgelerin altyapısını güçlendirmeli, asker üretmeli ve mevcut orduları yönetmelidir. Kamu düzeni bu ekranda görüntülenebilir ve kontrol altında tutulmalıdır. Oyuncular kontrol ettikleri bölgelerde yeni binalar inşaa edebilir ve bu binalarla bölge halkının mutluluğu ve refahı yükseltilebilir. Aynı zamanda bölgenin zenginliği bölgenin sahip olduğu marketlerle ve çeşitli ekonomik binalarla güçlendirilebilir. Oyuncu imparatorluğunu isterse büyük ordulara sahip olup düşman şehirlerini zorla fethederek genişletebilir isterse diplomatik bir oyun oynayıp emrindeki karakterlerle diğer ülkelere mütteifklik teklif edebilir. Oyuncunun kontrolündeki şehirlerin sayısı arttıkça oyuncunun oyundaki üstünlüğü artar ve daha fazla vergi geliri elde edebilir, ancak daha çok şehir kontrol ettikçe oyun içerisinde dikkat edilmesi gereken şeylerin sayısı da artar ve dolayısıyla oyun daha zor hale gelebilir. İsteklerinin karşılanmadığını düşünen halk isyan edebilir ve oyuncuyu kontrol ettiği şehirden zorla atabilir.

Gerçek zamanlı savaş ekranı serinin bir önceki oyunlarına oranla çok büyük geliştirmelerden geçirildi. Senaryo haritası ve savaş haritası artık birbirine entegre edilmiş halde, yani artık senaryo haritasında savaşın yapıldığı yerin özelliklerini muharebe ekranında direkt bir şekilde yansıtabiliyoruz. Örneğin karlı dağların olduğu bir yerde ordunuza saldırı alırsanız o savaşı karlı dağların bulunduğu bir haritada yapıyorsunuz ve bunu senaryo haritasında stratejik olarak kullanabiliyorsunuz. Oyun içerisinde sadece belli ülkeler tarafından kullanılabilen belli birimler bulunuyor ve bu birimler atlılardan tutun da okçulara kadar farklılık gösterebiliyor. Her birimin kendi özel yeteneği, diziliş şekli ve zayıflığı bulunuyor, savaş ekranında taktik hazırlarken bu bilgilere göre bir strateji belirleyebiliyorsunuz. Birimlerin belki de en önemli özelliği moralleri, eğer bir birimin morali çok düşerse korkmaya başlayıp savaş alanından kaçabilir, ancak birimlerinizin yanında korkusuz bir general varsa bu durum birimlerinizin daha istekli bir şekilde savaşmasını sağlayabilir. Birimlerin moralini yorgunluk, arazi türü, düşman güçlerinin hareketleri, aldıkları toplam hasar ve taktiksel olarak düşmana karşı sahip oldukları avantaj direkt olarak etkiler. 

Oyun içerisinde aynı zamanda birçok tarihsel muharebeyle oynamanız mümkün, bu tarihsel muharebelere örnek olarak milattan önce 272 yılında yapılmış olan Sparta Kuşatması örnek gösterilebilir. Bu savaşlarda daha az askere sahip tarafın komutasını devralarak çok daha eğlenceli ve zorlu muharebelerde kendi yeteneklerinizi test edebilirsiniz. 

Total War serisinin 3. oyunu olan Rome : Total Wr, 22 Eylül 2004 tarihinde Creative Assembly ve Activision işbirliği ile çıktı.
MTW2 deki gibi hotseat oynama diye birşey var mı
Yapılabiliyor diye hatırlıyorum.
Evet hotseat yapılabiliyor.