Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Bilişim Dünyasında Bu Hafta #13 [06/07/2020]
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
JjxrYLE.png
Strategyturk Bilgisayar Kulübü olarak bu hafta yurt içi ve yurt dışındaki bilişim dünyasında yaşanan olayları anlatıyoruz.
Yeni Sosyal Medya Düzenlemesi
4YZyVZ1.jpeg
Hükümetin Sosyal Medya ile ilgili düzenlemesi bu hafta hazırlandı. Bu düzenleme kapsamında 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu ile 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununda değişiklikler yapılacak. Bu değişiklikler kapsamında şunlar eklenecek:

- Sosyal Medya firmalarının Türkiye'de temsilci bulundurmaları gerekecek, olası bir durumda devlet bu temsilcilikler aracılığıyla; mahkeme kararı olmadan içerik kapatabilecek, şüphe duyduğu kişilerin bilgilerine erişebilecek. Eğer bu istekler veya koşullar tamamlanmazsa devlet, firmalara önce para cezası kesebilecek; eğer hala bu şartlar sağlanmamışssa site erişime kapanabilecek.
- Vatandaşların bilgileri Türkiye'de kalacak. Yani, şirketlerin Türkiye'de sunucu kurup Türkiye Vatandaşlarının bilgisini burada tutması gerekecek.
- BTK, Kamu düzeninin sağlanması amacıyla internet sitelerine erişimi kısıtlayabileek veya engelleyebilecek.


İkinci El Elektronik Ürünlerin Satışına Dair Düzenleme
g2R2jQw.jpeg
Türkiye'de ikinci el ürünlerin satışına dair pek bir yasal düzenleme bulunmuyordu. Yeni düzenleme ile birlikte İkinci El ürünler de "Yenilenmiş" sayılacak. Firmalar, Sanayi Bakanlığından alınacak izinle yenileme merkezi açıp bu elektronik cihazları yenileyip satabilecek. Ayrıca bu yenilenmiş ürünlerin garanti belgesi olacak ve satıcı firmalar bunların bakımıyla ilgilenmek zorunda olacak.

Apple Dark Sky'ı Satın Aldı

JuKkoC7.png

Apple, Hava Durumu uygulaması olan Dark Sky'ı aldı. Ancak bu satın alınmadan sonra uygulamanın Android kullanıcılarına kapanması tartışma yarattı.

Apple Ürünlerine Zam

2EL9FCP.jpeg

Apple’ın yaptığı kur güncellemesi ile Apple Ürünlerine Türkiye’de %10’u aşan zamlar yapıldı.

Microsoft 25 Milyon Kişiye Dijital Yetenek Kazandıracak

ZjzHR7Q.jpeg

Microsoft, COVID-19 salgını nedeniyle insanlar daha çok internete ihtiyaç duydu ve birçok kişi bu salgın nedeniyle işini kaybetti. Microsoft bu insanlara dijital yeterlilik sağlayarak bu alandaki işler bulmasını sağlama veya bu insanların basit işlerini sanal ortamdan görmesini sağlayacağını belirtiyor. Bunun yanında Microsoft, bu tür işler için çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarına 25 Milyon dolar bağışlayacak.

Commodore VIC-20 Yenileniyor

qVMNFrB.jpeg

Son yıllarda artan yenilenmiş retro ürün furyasına Commodore VIC-20 de katılıyor. Aslen 1980 yılında piyasaya çıkan VIC-20 (4KB RAM, 1 MHZ MOS 6502 işlemci) ABD ve bazı ülkelerde insanların ilk bilgisayarı olmuştur. Yenilenmiş VIC-20’yi çıkaran firma, geçen sene The C64 isimli Commodore 64’ün yenilenmiş halini çıkaran firma ile aynı.

Firmalar Facebook’tan Reklamlarını Çekiyor

7i82YL3.png

Facebook’un ABD’de yaşanan olaylar sonrası içerik silmeyeceğini açıklaması büyük bir tartışma yarattı. Bunun üzerine bazı reklam firmaları #StopHateforProfit isimli bir etiket ile Facebook’dan reklamlarını çekeceklerini açıkladı. Önce Microsoft, sonra da Coca-Cola tamamen reklamlarını çektiklerini açıkladı. Facebook’un kullanan sayısı günden güne azalsa da, 2.6 Milyar aktif kullanıcısı var ve Facebook.com’daki gelirinin %99’u reklamlardan geliyor.
2. el telefon almak çok fazla risk oluşturuyor, o yüzden düzenlemenin benim açımdan bir etkisi yok.

Facebook reklamlarından Sony de çekilmişti ama bu çekilen firmaların bence orada reklam vermesi için pek bir sebep te yoktu. Yani konsol oyuncusu olacak yaştaki kaç birey facebook kullanıyordur ki?
Haber tam detayını vermemiş ama Facebook derken büyük ihtimalle Instagram vs. bütün ürünlerini kastediyordur, o zaman işte büyük bir kitle oluyor.