Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Bilişim Dünyasında Bu Hafta #14 [12/07/2020]
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
JjxrYLE.png

Strategyturk Bilgisayar kulübü olarak sizlere bu hafta da bilişim dünyasında olan gelişmeleri özetliyoruz.


Tiktok, Veri Soruşturmaları Hakkında Açıklama Yaptı

tiktok-6338432_960_720.png

Tiktok'a geçtiğimiz günlerde uygulamasının veri çaldığının iddia edilmesi üzerine Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından soruşturma açılmıştı. Tiktok bu veri sızdırma durumunun sadece uygulamanın eski sürümlerinde olduğunu söyledi.


LinkedIn'in panodaki verileri kopyaladığı ortaya çıktı.

MWBN7UQ.png

İş dünyası için önemli bir iletişim ortamı olan Linkedln'in IOS uygulamasının cihazın panosundaki (Kopyalama-yapıştırma işlerinin yapıldığı geçici hafıza) verileri kendisine kopyaladığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Linkedln'in sahibi Microsoft, uygulamayı güncelleyerek hatanın düzeltildiğini belirtti. Bu sorunun, Microsoft'un uygulamada kullandığı açık kaynak bir parçadan kaynaklandığı düşünülüyor.


Samsung, Kaza ile Note 20 Ultra'nın Resmini Sitesine Yükledi.

8W10f5u.jpeg

Samsung'un Rusya'daki ofisinin yaptığı bir hata nedeniyle Note 20 Ultra'nın bronz renkli sürümü Samsung'un Rusya'daki internet sitesine yüklendi. Tahminen Ağustos ayı içerisinde çıkması beklenen telefonun, zaten resminin de yakın tarihte gösterileceği de tahmin ediliyordu.

Intel'in 11. Nesil İşlemcilerindeki Grafik Yongaları

DpYpNWA.png

Intel, 11. nesildeki 'Tiger Lake' işlemcilerinde kullanacağı grafik yongalarından birinin benchmark sonuçları sızdı. Bu sonuçlara göre, en üst seviye olmayan yongalardan birinin Nvidia'nın MX350 ekran kartıyla aynı performansı verdiği görülüyor. Daha üst seviye yongaların, daha iyi performans vermesi mümkün.


H.266 Duyuruldu

EcVFUGz.jpeg

Fraunhofer HHI, partnerleri ile beraber yeni video sıkıştırma algoritması olan H.266'yı duyurdu. 8K'dan 360 derecelik videolara kadar çeşitli video standartlarını destekleyecek olan H.266'nın doğal olarak H.265'e göre daha iyi sıkıştırma ve belki de daha iyi görüntü kalitesi sunacağı doğal olarak bekleniyor. Ancak işlem gücünün artması sebebi ile bu h.266 ile kodlanan videoların işleme süresi de doğal olarak artacak.


Youtube, Reklam Alma Sınırını 10 Dakikadan 8 Dakikaya İndirdi

2PYNKCM.png
Youtube, 10 dakikanın altındaki videolara reklam vermiyordu. Bu sınır şimdi 8 dakikaya indi. Bunun yanında Youtube artık içerik üreticilerine izleme başı nasıl ve ne kadar para kazandıklarını da gösterecek.


Android 10, En Hızlı Yayılan Android Sürümü Oldu

R12L5mx.jpeg
Google'ın uzun bir süre Android Sürümlerini cihazlara dağıtmak konusunda problem yaşadığı biliniyor ve Google, uzun bir süredir bu sorunu çözmeye çalışıyor. Bu çalışmaların bir sonucu olarak Android 10, diğer Android Sürümlerine göre ortalama %28 daha hızlı yayılmış. Bunun yanında Android 11'in de 8 Eylül'de çıkacağı düşünülüyor.


MSI'ın Başkanı Hayatını Kaybetti

QuuouuO.jpeg

MSI'ın Başkanı ve CEO'su olan Sheng-Chang Chiang 56 yaşında 7. kattan düşerek hayatını kaybetti. MSI'ın masaüstü ortamındaki dönüşünü sağlayan insan olarak bilinen Chiang'ın ölümü, kendisi şüpheli bir şekilde öldüğü için, Tayvan otoriteleri tarafından araştırılıyor.


Samsung Bazı Telefonlarında Şarj Adaptörü Vermeyebilir.

3VfYd20.png

Samsung, herkeste artık bir şarj adaptörü olduğunu öne sürerek ileride çıkacak bazı modellerinde şarj adaptörünü kutuya dahil etmeyeceğini belirtti. Bu durumun maliyetleri azaltmasının yanında, çevreyi de bir nebze koruyacağı biliniyor. Apple'ın da, 5 ve 18W'lık adaptörleri kutu içeriğine koymayıp, bunun yerine ayrı 20W'lık hızlı şarj adaptörü satacağı düşünülüyor.
Apple'ın şarj adaptörleriyle alakalı olan söylentisini duymuştum. Samsung da benzer bir şey yapsa hiç şaşırmam.
Yok hata olmuş, yok eski sürümlerde olmuş diye işin içinden çıkıyorlar ancak çoktan data base'e sayısız aktarmalar yapılmış oluyor. Big Data ve data science değerlendikçe bu veri toplamanın kıymeti daha da artacaktır.
AMD'nin VEGA APU'lu işlemcilerinin ardından Intel'in de "mobil gpu" yönünde ilerlemesi güzel bir gelişme.