Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Nükleer enerji sizce bir fırsat mı yoksa bir tehdit mi?
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Nükleer enerji, günümüzün ve geleceğin en önemli enerji kaynaklarından biri olarak kabul görmektedir. Petrol ve doğalgaz'ın bazı ülkede geniş rezervler halinde bulunması ve bu kaynakların yenilenemez oluşu birçok ülkeyi nükleer araştırmalara ve nükleer enerjiden faydalanmaya yönlendirmiştir. 

Bugün bakıldığında dünya üzerinde 400'den fazla nükleer enerji santrali vardır ve bunlar dünyanın toplam elektrik ihtiyacının %15'ini sağlayacak kapasitede çalışmaktadılar. Örneğin Fransa, elektrik ihtiyacının %77'sini nükleer reaktörlerinden sağlamaktadır.




Nükleer santraller riskli midir? Türkiye'de neden yapılıyor? Zararları nelerdir?  
Kısacası nükleer enerji bir fırsat mı yoksa tehdit mi?
Risk yoksa kazancta yok.
Nükleer enerjinin olduğu yerde tehdit daima vardır. Ancak bir ülkenin kalkınması için gerekli bir enerjidir nükleer enerji. Çok nadir olarak patlasalarda patlayınca yakın çevreleri ve ülkeleri etkileyebilecek düzeyde radyasyon yayarlar. Ülkemiz için bir fırsat olarak görüyorum zaten nükleer enerjinin tehditi altındayız. Ermenistan ve Bulgaristan'nın sınıra yakın yerlerde santralleri var.
Nükleer enerji halkın tahmin ettiği gibi zararlı veya tehlikeli bir nen değil. Fakat kazaları çok olay olur. Şöyle örnekleyebilirim. Örneğin bir uçak düşer medya bunu yansıtır ve uçak halk tarafından korkutucu olarak görülür. Fakat biliyoruz ki kara taşıtlarının yaptıkları kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı uçak kazalarında kaybedenlerden çok çok daha fazla. Nükleer enerjide de durum benzer. Geçmişte yaşanan Kyshtym, Çernobil ve Fukuşima kazalarını saymazsak nükleer enerji tehlikeli değil. Fakat...

Bana sorarsanız, Türkiye eğer enerjide dışa bağımlı olmamak için bir çözüm arıyorsa bunu nükleer enerjide değil yenilenebilir alternatiflerde aramalı. (Örneğin Danimarka enerjisinin %40'ını rüzgar ile Almanya ise enerjisinin %7sini güneş enerjisi ile sağlıyor.) Türkiye'de rüzgar enerjisinin büyük potansiyeli bulunuyor. Ülkemizde mevcut 100 rüzgar santrali var, bu sayı arttırılabilir. Ya da gerekli teknoloji ile Türkiye'de çok fazla bulunan elementlerin fisyonu ile -örn Toryum- enerji üretimi sağlanabilir. Türkiye'ye uygun birçok enerji üretim türü var.
Hem fırsat hem de bir tehditdir
Nüükler santraller önemlidir ama önemli olduğu kadar da tehlikeli bir şey
türkiyede bu tehlike daha da fazladır şahsen yenilebilir enerji tarafındayım

nüükler santrali dikerek dışa bağımlılığımız azalmıyacak ruslarla aramız papazken onlara bu işi verdik rusyaya yolladığımız çogu öğrenci zaten bu olaydan önce geri döndüler dayanamadılar yani düzgün eğitimli birileri o santrali düzgün işletemiyecek e dışardan hammadde alarak o santral çalışacak ben ne anladım ?

kendi hammaddelerimizi ürünlerimi üretebiliriz evet o zaman dışa bağımlılık gerçekten azalır ama iran yıllardır bu olayla ugraşıyor çünkü hammadde üretebilmek demek nüükler silah yapabilmek de demek bir de nasıl üretcez ondada işimiz ruslara kalacak
Bulgaristan Sovyetlerden kalan nükleeri kullanabiliyorsa biz alasını kullanırız.Bence bir fırsattır fakat sahip olduğu tehlikeyi anlatmamıza gerek yok.
Türkiyede yapılacak bir nükleer santralin patlama ihtimal Ermenistandaki nükleer santralin patlama ihtimalinden bilmem kaç kat daha az.
nükleer bomba diye okuduğum için tehdit diye işaretledim   :-I
nükleer enerji fırsattır ama bu fırsatı iyi kullanamazsan tehdide dönüşür.
Nükleer tartışmalarının altına rüzgar gülü, güneş enerjisi lafı geçtiği an yazasım gelmiyor artık. Bunlar ancak yardımcı-tamamlayıcı olarak şebekeye bağlanabilir. Rüzgarı, güneşi henüz depolayamıyoruz. Bu konuda teknolojiler geliştiriliyor. Danimarka vatandaşına elektriği neden pahalıya satar :)
mapArmenia.gif

Ermenistan'ın nükleer santrali.
Bildiğim kadarıyla nükleer santral Çernobil gibi bir olay olmadığı sürece etrafına kömürlü termik santrallerden daha az radyasyon yayıyor.
Potansiyel nükleer santral alanı

MLrbl7.png
Olası büyük bir kaza için pek kıymetli devlet büyükleri tarafından söylenecekler:
* Takdir-i ilâhî...
* Nükleer santralciliğin kaderinde bu var.
* {FALANCA KESİM} tarafından sabote edildi.
* Güvenlik zafiyeti yoktur.
(08-02-2016, 14:06)unonimus : [ -> ]Bildiğim kadarıyla nükleer santral Çernobil gibi bir olay olmadığı sürece etrafına kömürlü termik santrallerden daha az radyasyon yayıyor.

Aynen öyle, büyük facialar dışında radyasyondan ölen kişi sayısı 150'ymiş.
Olası büyük kazada Türkiye Devleti yıkılır.
Kontrolünü üstlenecek hükümet/bakanlık nükleerden daha büyük tehdit.
C3dRUN5XUAAiE9N.jpg