Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Rise of Nations - Nadir Kaynak Rehberi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
header.jpg?t=1564604770

Rise of Nations - Nadir Kaynak Rehberi

Bu rehberde Rise of Nations'taki nadir kaynaklardan, bonuslarından ve hangi nadir kaynaklara öncelik verilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

Nadir kaynaklar, temel kaynaklar ile birlikte oyundaki iki kaynak türünden biridir. Nadir kaynakların sayıları sınırlıdır ve Market'te üretilen Merchant'lar tarafından toplanırlar. Her nadir kaynak bir ya da iki temel kaynağın toplama hızını arttırır ve özel bir bonus sağlar, belirli bir araştırma süresini düşürmek veya askerî bir güçlendirme vermek gibi.

Nadir kaynaklar, dost bir birim tarafından keşfedildikten sonra mini haritada parlak mavi noktalar olarak belirir. Eğer bir Market veya Merchant seçilirse, hâlihazırda ülkeniz tarafından kullanılmayan nadir kaynaklar mini haritada yanıp sönen noktalar olarak gösterilir.

Çoğu nadir kaynak Ancient Age'den itibaren görünebilir. Fakat bazıları yalnızca belirli bir çağa girildiğinde gösterilir, mesela Sulphur Gunpowder Age'e geçildikten sonra görünür vaziyete gelir. Coal ve Aluminium ise Industrial Age'den itibaren görünebilir. Bir uygarlık onları açığa çıkarmadıysa kayalık olarak görünürler (petrol yataklarında olduğu gibi).

Nadir kaynakların faydaları, Merchant kaynak noktasında tamamen konuşlandıktan sonra alınmaya başlanır. Merchant harekete geçmek için toplanır toplanmaz bu faydalar kaybedilir. Düşman topraklarındaki kaynaklar da kullanılabilir ancak yıpranma hasarından dolayı Merchant'lara Supply Wagon'lar eşlik etmelidir, yoksa hızla yok olurlar.

Bir nadir kaynaktan metal veya bilgi toplamak için önce Classical Age'e geçilmelidir. Yunanlar en başından itibaren bilgi toplayabilir; bu yüzden Relic, Papyrus ve Obsidian kaynaklarını erkenden ele geçirmek daha kullanışlıdır.

Fish ve Whales özel kaynaklardır, sadece denizde bulunurlar ve çoğunlukla birden fazla yerde olurlar. Mini haritada yeşil noktalar olarak görünürler. Bu kaynakların toplanması için Fisherman gemisi gerekir. Aynı anda birden fazla ülke bir Fish veya Whale kaynağından yararlanabilir.

KaynakToplanan Kaynak MiktarıBonus
61.png
Aluminium
+20 Petrol
+20 Metal
Hava araçlarının maliyetleri %15 düşer ve hızları %25 artar.
61.png
Amber
+10 Odun
+10 Altın
Market satım fiyatları +10 artar ve alım fiyatları -10 düşer.
61.png
Bison
+20 YiyecekGranary araştırma maliyetleri %33 düşer.
61.png
Citrus
+10 Yiyecek
+10 Odun
Denizdeki gemiler otomatik olarak iyileşir.
61.png
Coal
+15 Bilgi
+15 Metal
Tüm odun maliyetlerini %15 düşürür.
61.png
Copper
+20 MetalFactory ve Dock birimlerinin sağlık puanı +%20 artar.
61.png
Cotton
+20 OdunBarracks, Stable ve Dock üretim süreleri %25 düşer.
61.png
Diamonds
+20 AltınCommcerce Limit'i +%10 arttırır.
61.png
Dye
+10 Altın
+10 Bilgi
Civic teknolojilerinin maliyeti %25 düşer.
61.png
Fish
+10 Yiyecek
+10 Altın
-
61.png
Furs
+10 Yiyecek
+10 Metal
Military teknolojilerinin maliyeti %25 düşer.
61.png
Gems
+10 Altın
+10 Bilgi
Millî Sınırlar +2.
61.png
Horses
+10 Yiyecek
+10 Metal
Stable birimlerinin maliyeti %15 düşer.
61.png
+10 Odun
+10 Metal
Harika inşa etme maliyeti %10 düşer.
61.png
Obsidian
+10 Bilgi
+10 Metal
Okçular; Tower ve Fort binaları ile şehirler +1 saldırı alır.
61.png
Papyrus
+10 Odun
+10 Bilgi
Science teknolojilerinin maliyeti %25 düşer.
61.png
Peacocks
+10 Altın
+10 Metal
Nüfus limiti +%10 artar.
61.png
Relics
+20 BilgiAraştırma ve geliştirme sürelerini %33 azaltır.
61.png
Rubber
+20 Odun
+20 Petrol
Auto Plant birimlerinin maliyeti %15 düşer.
61.png
Salt
+10 Odun
+10 Metal
Barracks birimlerinin maliyeti %10 düşer.
61.png
Silk
+10 Odun
+10 Altın
Commerce teknolojilerinin maliyeti %25 düşer.
61.png
Silver
+10 Altın
+10 Metal
Çağ geçme maliyeti %15 düşer.
61.png
Spice
+10 Yiyecek
+10 Bilgi
Caravan geliri %20 artar.
61.png
Sugar
+10 Yiyecek
+10 Odun
Tüm yiyecek maliyetlerini %10 düşürür.
61.png
Sulphur
+15 Altın
+15 Metal
Kuşatma silahlarının maliyeti %20 düşer.
61.png
Titanium
+20 Yiyecek
+20 Petrol
Düşman topraklarında yıpranma %50 azalır.
61.png
Tobacco
+10 Altın
+10 Bilgi
Köylüler binaları ve harikaları %10 daha hızlı inşa eder.
61.png
Uranium
+20 Bilgi
+20 Petrol
Nükleer füzeler %10 daha hızlıdır ve %5 daha ucuzdur.
61.png
Whales
+10 Yiyecek
+10 Metal
Yelkenli gemiler %20 daha hızlıdır.
61.png
Wine
+10 Yiyecek
+10 Bilgi
Birim geliştirmelerinin maliyeti %20 düşer.
61.png
Wool
+10 Odun
+10 Bilgi
Köylüler %33 daha hızlı üretilir ve %15 daha ucuzdur.

Öncelikli Nadir Kaynaklar
Hangi nadir kaynakların öncelikli olduğunu bilmek önemlidir, doğru nadir kaynakları elde tutmak size oyunu kazandırabilir.

Kritik Nadir Kaynaklar
Silver, Sugar ve Diamonds kaynakları ekonomik gelişiminiz için çok önemlidir. Relics kaynağı teknolojik faydalar sağlar. Gems kaynağı şehir sınırlarınızı genişletmenize yardımcı olur. Toprak kaparak rakibinizi sıkıştırabilirsiniz. Papyrus kaynağı, Science teknolojilerinin araştırılma maliyetini %25 azaltır. Çinlerle oynarken hâlihazırda %20 daha ucuz Science teknolojilerine sahip olduğunuz için bu kaynak çok faydalı olabilir. Bu yüzden Çinlilerle Papyrus kaynağı ölümcül bir kombinasyondur. Her zaman bu nadir kaynakları ele geçirmeye çalışın. Eğer onları kaybederseniz oyunu da kaybedebilirsiniz.

Askerî Nadir Kaynaklar
Ordu oluştururken maliyet indirimlerine ihtiyacınız vardır. Rakibinizden daha ucuz ordular kurmak size çok yardımcı olacaktır. Ordularınızı kurmadan önce bu nadir kaynakları ele geçirmeye çalışın.

Cotton kaynağı, ordularınızın %25 daha ucuza üretilmesini sağlar. Rakibinize erkenden saldırmak istediğinizde çok işe yarar. Amerikanlar ve Salt kaynağı harika bir kombinasyondur. Furs kaynağı sayesinde Military teknolojilerini daha ucuza araştırabilirken Horses kaynağı sayesinde ise daha ucuz süvarilere sahip olabilirsiniz.

Deniz Haritası Nadir Kaynakları
Donanma savaşları yaparken Citrus çok işinize yarar. Gemileriniz otomatik olarak iyileşir. Copper kaynağı da Dock ve Factory birimlerinize %20 daha fazla sağlık puanı verdiği için donanmanızın aynı büyüklükte bir donanmayla savaştığında kazanma ihtimali daha yüksektir.

Bunların haricinde, bilgi veren nadir kaynakları elde etmeye çalışın. İyi bir ekonomide bilginin rolü büyüktür. Önemli olduğunu düşündüğünüz nadir kaynaklar ve sinerjiler varsa bu konuda belirtebilirsiniz.
Güzel rehber eline sağlık.
Öncelik tabi ki olabilir de genelde kaynakları biz seçmediğimiz için bulduğumuz tüm kaynaklara çökmek en mantıklısı. Bir de karadaki kaynaklara da aynı anda herkes çökebilir. Daha önce kapmak diye bişey olmuyo pek. Sınırına sokarsın. Rakip zarar görür ancak.

Eline sağlık.
Evet, kaynaklardan faydalanmanın bir zararı yok, aksine ekonomi için çok faydalı olabilir. Yine de, özellikle de oyun başında sınırlı kaynaklara sahipken yukarıda önerilen kaynakları elde etmeyi öncelik hâline getirmek daha mantıklı olacaktır. Ama nihayetinde tüm nadir kaynaklardan yararlanmak istersiniz.