Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: The Lord of the Rings (2001)
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Sayfalar: 1 2 3 4 5
Kült bir yapım haline gelen lotr üçlemesini hep sevmişimdir ama filmleri izlerken hep bir kafamda boşluk oluşup duruyordu worldbuilding bu kadar kısıtlı olamaz diye. Ortadünya haritasına bide filmlerin geçtiği araziye bakınca o dünyanın %20si felan sadece çok küçük gibi gelmişti. Sonrasında lore videolarına bakıp araştırdıkça kafamda dahada oturdu. Lotr üçlemesi bir final chapter yan kitabın sonunu okumak gibi bir şey. İlk çağda elfler ortadünyada krallık sahibi iken Morgoth ile yaptıkları savaşlar. Sonrasında Sauron'un 16 yüzük dövmesi ve  sonrasında 3 elf yüzüğününde dövülmeleri olayı. Saruon'la elfler arasındaki savaşlar. Cücelerin akibeti Erebor'un reclaim edilmesi. Bir sürü olayın son zinciri final battle'ı konu ediniyor bu üçleme. Her ne kadar kendi başlarına efsane filmler olsalarda bir kişi özenip araştırma yapmadığı müddetçe eksik kalıyor. Gandalf'ın aslında insan olmayıp maya denilen melek gibi bir şey olması gibi. Gandalf, Galadriel ve Elrond'daki elf yüzüklerinin ne işe yaradığını bile doğrudürüst anlatmıyordu film. Sauron'un yüzüğü yok olunca galadriel ve elrond'un yerleşim birimleri de korumalarını kaybedip ortadan kalkıyor.

Lotr'dan sonra hobbit filmlerini izledim pek sevmemiştim çünkü cringe çok fazlaydı. İki film olacakken üç yapıp araya cringe serpiştirmişler önemli ayrıntılara hiç değinmemişler. Geçenlerde lore videolarına tekrar düştüm ve hobbit'deki o greenwood elflerinin neden erebor'a savaşa geldiğini anladım(how elven economy works videosu aşağıdaki). Galadriel ve Elrond elf yüzükleriyle beraber küçük birer community'i korumaya çalışırken bu ormanda bir ordu kurabilecek kadar çok elf yaşıyor ve dışa ithalata bağımlılar bunun yüzünden erebordaki mücevherlerine ihtiyaç duyuyorlar. Hem lotr'un final saga olması hemde hobbitin bu tarz küçük ama worldbuilding açısından önemli ayrıntıları es geçmesi üzücü. Hobbit filmlerindeki bazı cücelerin lotr'da ki eski cüce krallığını claim etmeye gitmesi ve orada ölmesi olayıda çok iyi anlaşılmıyor filmlerde.

Nasıl hobbit'i boş romantik filler ve cringe sahnelerle doldurdulars rings of power'i de süre olarak öyle şişirecekler gibi duruyor ama Morgoth ile savaşlar Yüzüklerin dövülmesi ve Sauronla elflerin savaşını düzgünce işleyebilirlerse tamam olur. Hobbit'e fanedit yapıldığı gibi rings of power'e de yapılır arka arkaya üç seriyi izleyip 30 saat marathon keyfi olur gibi

Güç yüzüklerinin lore'daki hikayesi:
9 tanesi insanlar krallarına veriliyor bunlar takanı corrupt edip Sauron'un idaresi altına katıyorç. Witch King of Angmar  gibi
7 Tane cücelere ama bunlar insanlara verilen gibi biat ettirmiyor cücelerin açgözlülüğünü arttırıyor dördü ejderha ateşinde yok oluyor. İlk lotr filmi geldiğinde kalan üçüde Sauron'un elinde.
Bunlara hükmetmek içinde 1 güç yüzüğü var.
3 elf yüzüğü Sauron'un çırağı tarafından dövülüp gizlice elf krallarına veriliyor. Biri Galadriel'de diğeri Elrond'da üçüncüsü ise Elf kralı tarafından Gandalf'a veriliyor.

bazı güzel lore videoları




ekstra:
4k
Tekrar vizyona giriyormuş extended versiyonlar

F5we8RkX0AAVFSg?format=jpg&name=900x900
Vizyona giriş tarihi bir hafta ertelenerek 22 Eylül olmuş.
Geçtiğimiz günlerde sinemada tekrar izleyerek son birkaç yıldaki en güzel anılarımdan birini yaşadım. Sinemada izlemeyip, zaten kaç kere izledim diyenlerin çok büyük bir fırsat kaçırdığını düşünüyorum.
Sayfalar: 1 2 3 4 5