Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: GalCiv4 - Valiler
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
qn6ep8.jpg

Galactic Civilizations IV geliştirici günlüklerinde bu yazıda valilerden bahsediliyor.

https://www.galciv4.com/article/504739/g...-journal-3 :Geçmişe bakarsak...

Oynadığım her 4X'in oyun sonu sıkıntılıydı. Çünkü oyunun sonucunun zaten uzun zamandır belli olmasına rağmen gereksiz miktarda mikro yönetim karmaşası hâline geliyorlar. Peki bunu nasıl çözeriz? Bunu yapmanın yanlış yolu yapay zekâ valilerini kullanmak veya yapay zekâdan bu türde başka "yardımlar" almak.

Galactic Civilizations IV vali konseptini tamamen değiştiriyor.

cirxoy.png

Önceki Galactic Civilizations oyunlarında kolonileştirdiğiniz her gezegeni yönetmeniz gerekiyordu. Bu eğlenceli ama... başlangıçta öyle. Ama 33. gezegeninizi ele geçirdiğinizde bayağı iş çıkarmaya başlıyor.

Galactic Civilizations IV'te varsayılan olarak gezegenleri yönetmiyorsunuz. Artık yalnızca ana dünyaları için ufak birer kaynak sağlayıcı oluyorlar.

Gerçeklerden Esinlenmiş
Bir gün Satürn'deki bir ayı kolonileştirdiğimizi farz edelim. Ona gerçekten Dünya'ya gösterdiğimiz kadar özen gösterecek miyiz? Tabii ki hayır. Aynısı Galactic Civilizations IV'te geçerli. Bir dünyayı kolonileştirdiğiniz zaman, yalnızca bir koloniden ibaret oluyor.

ndtai9.png

Bir gezegen ilk kolonileştirildiğinde bir koloniden ibaret oluyor ve ana dünyasına 6 ham madde yolluyor:

Mineraller
Teknoloji
Para
Kültür
Yiyecek
Kontrol

Bu kaynaklardan sonra bahsedeceğiz. Kısacası ana dünyalar bu kaynakları alıyor ve onları kullanıyor, bu bir optimizasyon delisinin hayallerini süsler.

Ancak siz süper mega dünyanınızın onu besleyen 130 koloniye sahip olması için heyecanlanmadan önce devreye o sinir bozucu karakterler giriyor.

m0idm2.png

Daha önce de bahsedildiği üzere yönetilmesi için vali atadığınız dünyalara ana dünya deniyor. Siz oyuncu olarak bu dünyaları değerlerine bağlı olarak yetenek sağlayan valilerle yönetiyorsunuz. Fakat sizin borunuz ötse dahi dünyaları valiler yönetiyor. Valilerin değerleri dünyaya hangi yeteneklerin uygulandığını belirliyor, bu karakterler aynı zamanda sadakat değerine de sahipler.

Sana İhtiyacım Yok
Bir valinin yönetiminde ne kadar dünya varsa sadakati de o kadar sınanır. Ne de olsa valiniz tüm gezegenleri kontrol ediyorsa bu onun imparatorluğudur, sizin değil. Neden sizden emir alsın ki? Neden bağımsız bir imparatorluk olup gezegenleri kendine almasın?

İsyan düşünceleri hem içeriden hem de dışarıdan gelebilir. Oyuncu, yabancı uygarlıklardaki valileri isyan etmeleri ve hatta kendisine katılmaları için paraya boğarak isyan etmelerini sağlayabilir. Aynı şey doğal olarak size de yapılabilir.

Dengeyi Kurmak
Bir taraftan üzerine geliştirme kurmak isteyeceğiniz yüksek nitelikli bazı gezegenleriniz olacak ve bunun için kıymetli valilerinizden birini atamanız gerekecek. Diğer taraftan ana dünyalarınızı beslemesini isteyeceğiniz düzinelerce düşük nitelikli gezegen olacak. Bir gezegeni ne zaman ana dünya yapacağınız ve ne zaman koloni olarak bırakacağınız arasındaki dengeyi sağlamak Galactic Civilizations IV'teki zorluklar arasında.

Bir koloniyi ana dünyaya çevirmek için vali kullanmak bir fedakârlık olsa da bunun karşılığında ana dünyanın üretimini bağlı kolonilerinden gelen kaynaklarla gerçekten büyütürsünüz. Bunu haddinden fazla yapmayın yeter, yoksa uygarlığınız isyanlar ve yolsuzlukla dolup taşar.