Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: HoI4 - Tümen Tasarımcısı
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Merhabalar, Hearts of Iron IV'un Gelistirici gunluklerine hosgeldiniz! Bugun sizinle tumen tasarisi uzerinde konusucagim. Hearts of Iron oyununda, cogu zamanınızı tümenleriniz uzerinde harciyordunuz, ve onlari istediginiz gibi özelleştirebiliyordunuz - Sadece Piyade tümenleri degil , standart Piyade/Tank Destroyer(TD)/Topcu ile her savasi yenebilen kombinasyonlar olusturdunuz.
Hatırlamayanlar icin hoi3'te nasil calistigini size ozetle anlatayim: ne zaman bir tumen yapsaniz 2-5 farklı ve karısık tugayi birlestirerek tumen yapiyordunuz. 5 tugay kullanmanız icin bir teknolojiyi arastirmaniz gerekiyordu ve Their Finest Hour'daki kombine birlikler ile cesitli tumenleri kullanmaniza olanak sagladi, ve hic bir sekilde size bu konuda bir kısıtlama getirilmedi. Bu II.Dunya savasi ve oyun mekanigi hakkında bilgisi olan bir oyuncunun aninda ordusunu farklı durumlar icin yeniden organize etmesine olanak saglıyordu, bunun icin cok fazla tıklama yapmaniz gerekiyordu. hoi4'te tumenlerinizi kisisellestirme sansınızı oyunda tutmak istiyoruz ama aynı zamanda hemen ideal kombinasyonunuza gelmenizi zorlastiricagiz ama aynı zamanda yaptıgınız degisimleri kaydetmenizi kolaylastirmaya calisicagiz.

Peki neler yeni? Artık her tümeni kendiniz olusturmucaksiniz, kullanmak istediginiz her tümen icin taslak olusturcaksiniz. Eger Tumen taslagınızı degistirmek isterseniz, size bunun ekipman ve insan gucu bakimindan maliyeti olucak (ya da kazanci, mesela birimlerinizi kucultmek isteyebilirsiniz ya da TD'nizdeki Anti-Tank silahini değiştirmek)
ve bundan sonra butun tumenlerinizi gelistirmeye baslicaksiniz, her tumen yeni tasariya gore degismeye baslicak ve bu yeterli ekipmaniniz olmasina yada tümeninizin tedarik menzilinde olmasi veya savasta olmamasi gibi faktorlere baglı olucak.

Tümen taslaklari tugaylardan onlarda taburlardan olusmakta, bu da  5 hucreden olusan 6 sırayla temsil edildi. Sıralar Tugay, bu sıralardaki hücreler ise Taburlar olucak - en sol sıra istisna olacak sekilde, çeşitli destek kuvvetlerden olusucak. Destek kuvvetlerin gorevlerine ornek vermek gerekirse, gelistirilmis kesif yetenegi, guclu direk atesgucu yada dolaylı atesgucuyle on saflardaki askerlere destek vericekler.

Eger bir tümen'i olusturabiliyorsan, temel/tarihsel Tümen taslagına erisimin olucak, bunu kendine gore kara savas tecrubesi ile kisisellestirebiliceksin. Tecrubeyi taburlari degistirmek icin, ya da yeni tugay ya da tabur acmak icin kullanabilirsiniz, ama tumen taslagı ilk gunden istedigin duruma getiremezsiniz. Ismine ragmen barısta bile azda olsa tecrube kazaniyorsunuz, ama tecrube kazanmanin yine birincil yolu savastan geliyor. Kazandıgınız miktar savastaki asker miktariniza baglı, daha cok askeriniz savasirsa daha cok tecrube kazanirsiniz. Bu Minor(küçük) ülkelerin daha az tecrube kazanıcagı anlamına gelmiyor, toplam asker sayisi onemli olan bir faktor degil, ve buyuk ulkeler kucuk ulkeler ile savasirken cok daha az tecrube kazanıcak.

div_design.png

Bazı teknolojiler sana belirli birimleri tümene koyarsan Kombine Silah(Combined Arms) bonusu alma sansı vericek, eger bu teknolojiler acarsan daha guclu tümenler olusturabiliceksin, ama alternatif olarak tümenlerin kuculterek ve ekipmanlari daha fazla tümene dagıtırsan teknolojiyi arastırmadan birimlerinden yaklasık olarak aynı savas gucunu elde edebilirsin.



Tümen tasarim ekrani sana olusturdugun tumenin farklı alanlardaki etkisinin kısaca gozden gecirmeni saglıyor. mesela paletli araclar colde hız avantajı saglarken, bir dereyi gecerken dezavantaja sahip olucaklar.



Eğer istersen birden fazla Tümen taslağına sahip olabilirsin, ornek olarak Hafif Piyade Tümenini ordunun ön saflarinda kullanmak isteyebilirsin, ve Ağır Piyade Tümenini Yoğun koruma atinda olan bir yere saldirmak için kullanabilirsin, istediğin kadar taslaklari kopyalayabilir ve ayirabilirsin, fakat her biri için ayri geliştirmeleri almalisin bu da ne kadar çok taslaga sahip olursan o kadar taslaklari kisiselestirme sansının dusmesine yol acicak.


Bu arada statulere o kadar da aldırmayin hala tamamlanma asamasinda ..