Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Paradox'un Şah İsmail hakkındaki görüşü
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Sayfalar: 1 2 3
Bir arkadaş safevilerin persli olmasına itiraz edince kanıt isteyip Şah ismaile böyle bir tanım yapmışlar.

The Safavid dynasty was founded about 1501 by Shāh Ismāil I.[55] His background is disputed: the language he used is not identical with that of his "race" or "nationality" and he was bilingual from birth.[56] Ismāil was of mixed Azeri, Kurdish, and Pontic Greek descent, although others argue that he had no Azeri ancestry[56] and was a direct descendant of Kurdish mystic Sheikh Safi al-Din.

Şah İsmailin soyu Azeri,Kürt ve Pontic Rum karışıkmışta hatta azeri kanı hiç olmayabilirmiş...
Safevi Tarikatı Kürt Şeyhi tarafından kurulmuş muş
Kürtlerin o yüzyılda varlığına dair kanıt sunsunlar önce.
Kendi kanıtlarını da sunsunlar görelim.
Paradox yanlı işler yapıyor yanlış yapıyor
PDX yapım kadrosu Türkleri sevmeyen ve bunu göstermekten hiç çekinmeyen klasik Avrupalı kafasından olduğu için. Bir tarihi strateji oyun yapımcısı için çok çocuklar ve çok küçük karakterli bir şirketler. O paragrafı nerden buldular ve tarih kaynakları neler ya da kimler bilmiyorum 'yalan tarih' diye bir kitap varsa onu kullanıyorlardır. Osmanlı'yı Arap yapmaları, Safevileri Fars yapmaları, Şah Ismail'i Kürt yapmaları (bu olay), Azerileri ve Türkleri Arap ve Fars yapmaları (kimse oyun mekaniği demesin bu nasıl çağ dışı mekanik), Osmanlı'nın Arabia kurması, plaza forumda Hanlıklar hakkında reform ile ilgili bir soruya 'reform yapmalılar ya da ölmeliler' gibi cıvık laflar, Cossacks DLC videosu, 1444'te D.Anadolu'nun hali, benim plazada bu tür şeylere karşı çıkmamdan uyarı almam ve Osmanlı'ya 'kebab' diyen birini uyardığımda benim iletimin silinmesi ve uyarı almam (2015, çok daha sonra 'kebab' kullanımını yasakladılar galiba) vs. vs. vs. vs.
Vikipedi'deki lobi buradada devam ediyor desene.

Bunlara karşı dile hakim arkadaşlarımız tarihimizi savunsa diyeceğim ama genellikle tam tersini yapıyorlar.
Düşmanlıklarını çok rahat sezebiliyoruz zaten. Ne yazsam boş çünkü böyle bir yazıyı ekipten biri yazıyorsa vay hallerine beyin yokmuş demek. Keşke başka bir strateji oyunu gelsede bunlara tokat atacak bir oyun yapsa bunu çok uzun zamandır istiyorum hiç değilse rekabet olur adam akıllı geliştirirler yoksa iki üç kod yazıp dlc ile satmak çok kolay bir oyun yapımcısı için.
Kürdî demek Persçe'de göçebe demektir. Bu sebeple eski yazıtlarda gördükleri her kürdî sözüne "Hah bu da kesin kürt" diyen kesimler çokça bulunmaktadır.

Paradox'a söyler misiniz, Kürtler sünni mezhebındendir, oysa Şah İsmail ve Türkmenler Şiidir. Hatta Sünnilerle arası çok kötüdür. Yavuz Sultan Selim yaklaşık 1 milyon Sünni Kürt'ü İran'dan alıp Doğu Anadolu'ya yerleştirdi, çünkü Şah İsmail onlara karşı hoş davranmıyordu.
Bu tür konularda ilk mesajda link de olursa daha doğru olur.

İlk mesajdaki metin [ ] lardan da anlaşılacağı şekilde direkt Vikipedi'den alıntı.

https://en.wikipedia.org/wiki/Safavid_dynasty :Rise of Shāh Ismāil I
The Safavid dynasty was founded about 1501 by Shāh Ismāil I.[55] His background is disputed: the language he used is not identical with that of his "race" or "nationality" and he was bilingual from birth.[56] Ismāil was of mixed Azeri, Kurdish, and Pontic Greek descent, although others argue that he had no Azeri ancestry[56] and was a direct descendant of Kurdish mystic Sheikh Safi al-Din. As such, he was the last in the line of hereditary Grand Masters of the Safaviyeh order, prior to its ascent to a ruling dynasty. Ismāil was known as a brave and charismatic youth, zealous with regards to his Shi’a faith, and believed himself to be of divine descent—practically worshipped by his Qizilbash followers.
İranın Persia olarak geçmesi doğrudur 1444 1830 arası iranı bir çok hanedanlık yönetti o yüzeen irana safeviler ismi verilemez .

Şah İsmaile gelince dediklerinde sonuna kadar haklılar Şah ismailin anne tarafı kommenos hanedanına dayanır baba tarafı ise Zerrin Külaha dayanır diye biliyorum .
Paradox'un tarihsel konuları wikipedia'ya danışması Paradox'u Türk düşmanı yapmaz arkadaşlar, adamlar işini yapıyor sadece, ellerindeki kaynak ne diyorsa onu uyguluyorlar, nefret kasmayalım lütfen.
(04-01-2017, 06:38)Furkovic : [ -> ]İranın Persia olarak geçmesi doğrudur 1444 1830 arası iranı bir çok hanedanlık yönetti o yüzeen irana safeviler ismi verilemez .

Şah İsmaile gelince dediklerinde sonuna kadar haklılar Şah ismailin anne tarafı kommenos hanedanına dayanır baba tarafı ise Zerrin Külaha dayanır diye biliyorum .

Açıkçası bu bilgiyi nereden gördün merak ettim. Annesi Uzun Hasan'ın kızı Halime Begümdür. Kaynak olarak kabul edilemeyecek olan wikipedia da bile böyle geçer. Halime begüm'ün annesi trabzon rum kralının kızı orayı karıştırdın galiba. Baba tarafıda türk ancak şuanda kaynak olarak birşey şuanlık hatırlayamadım.

Ayrıca bu boyutta bir şirketin kaynak olarak wiki yi görmesi garip değil mi ?


Wikipedia ne kadar kaynak olarak mazur görülebilir bilemiyorum, Türklerin ve yabancıların Wikipedia'ya bakış açıları biraz farklı. Ayrıca bu boyutta dediğimiz şirketin development kadroları 13 kişiden falan oluşuyor yanılmıyorsam. Elbet ansiklopedi, tarihsel kitaplar kullanıyorlardır ancak 100'den fazla ülkenin tarihinide direk kaynağından araştırmak ve oyuna yansıtmak olağanüstü vakit ister, bu bağlamda wikinin kullanılması biraz anlaşılabilir. Fakat bu durum PDX'i Türk düşmanı yapmaz. Eğer oyunda bir yanlış var ise İngilizce kaynaklarıyla beraber forumda dillendirilebilir, yeterli kamuoyu oluşursa görmezden gelineceğini zannetmiyorum.
Şah ismail babası şeyh haydarın dayısı uzun hasandır. Bu sebeple şeyh haydar anne tarafından türktür ancak baba tarafından soyu Firuz Şah'a ( Zerrin Küllah; İranını ileri gelen kürt beylerinden) dayandığı iddia edlmektedir. Bunun yanında anneannesi Trabzonlu Despina hatundan dolayı pontus soyu bulunmaktadır. Ayrıca Despina hatunun anneside Gürcü prensesi Bagrationi 'dır. Ancak Şah İsmail kendisini Hz.Ali soyuna dayandırmak istediğinden Firuz Şah'ı atası olarak lanse etmiştir. Bu kadar karışık bir soyun dayandığı yerin kesin olrak bulunması kolay değildir. O dönemde birçok lider kendini daha meşru kılmak için soyunu önemli kişilere ve/veya topluluklara dayandırmıştır.
Ancak şunu unutmamak gerekir ki tarihi şuanki dünya görüşüyle ve işleyişiyle degerlendirmemek lazım. Çünkü o dönemlerde millet anlayışı yerini din-mezhep anlayışı ön plandaydı. Bu sebeple Şah İsmail kendini bir millet mensubu olarak belirtmemiş olup sadece Hz.Ali soyundan geldiğini ve imam olduğunu iddia etmiştir.
Yaptığım yorumda paradox çalışanlarının Türk düşmanı olduğunu ifade etmek istemedim. Ancak yaptıkları oyunların tamamı tarihi konuları işleyen ve bu işi uzun zamandır yapan bir yapımcının belli düzeyde kaynaklarına dikkat etmesi gerekir. (aslında bunu ck 2 de gayet iyi başarmışlardı. karakterler ciddi manada incelenerek oyuna koyulmuş. ) Eğer araştırdıkları kişi tarihte pek öne çıkmayan birisi olsa 18 kişi yapamadı diyecem ama bahsettiğimiz kişi safevilerin en önemli hükümdarı.
Yabancılar ile bizim wiki ye bakış açımızın farklı olduğu doğru ancak tarihin siyasi bir ilim olduğunu ve bundan dolayı wiki gibi kaynaklarda hatalı bilgilerin bolca bulunduğunu bilmeleri gerekir.
Tekrar ediyorum adamlar Türk düşmanı demiyorum sadece kendi coğrafyaları dışındaki yerlere gerekli ilgiyi göstermiyorlar. Özellikle bu durum müslümanlarda öne çıkıyor
yavuz sultan selimin doğu anadoluya 1 milyon sünni kürt yerleştirmesi ? kaynak ? türkmenlerin tamamının şii olması ? kaynak? o dönemde iran bölgesinde yaşayan birçok halk şii değil sünni idi.. biraz daha destekli atalım. şiiliği yayan safevi hanedanıdır. bugün iranın yaptığı şekilde..
(04-01-2017, 12:12)jax61 : [ -> ]yavuz sultan selimin doğu anadoluya 1 milyon sünni kürt yerleştirmesi ? kaynak ? türkmenlerin tamamının şii olması ? kaynak? o dönemde iran bölgesinde yaşayan birçok halk şii değil sünni idi.. biraz daha destekli atalım. şiiliği yayan safevi hanedanıdır. bugün iranın yaptığı şekilde..

Doğru bir yere değinmişsin. O dönemde 1 milyon kişi gelecek ve günümüze büyük bir çoğunlukla ulaşmış yavuz dönemi kayıtlarında yer almayacak. Kaldı ki 1 milyon insan o dönemde nerden çıkıyor.
Ancak ufak bi düzeltme yapmadan duramadım o dönemde iranda şiilik yada sünnilik çoğunlukta değil caferiler çoğunluktaydı. Buradaki şiilikten kastım günüümüz iran şiiliğidir. iranda şiileşme yanlış hatırlamıyorsam 1720 lerde avşar hanedanlığının devrilmesinde sonra gelenlerin öncülüğünde yayılmıştı.
Doğu Anadolu zaten anadoluya giriş yaptığımız yerdir hele o dönem oralarda Türkmenler bulunmaktadır sonradan Şii olmuşlardır ve Yavuz-İsmail savaşları başlamıştır. Oyun 1444 te başlıyor yani bu olaylardan önce o yüzden o bölgelerin Türk kültüründe olması gerekir. Musul gibi kavşak noktası kentlerde ise bir sürü kültür iç içe yaşamaktadır o yüzden oyundaki kültür yapısı değişmeli her bölge için % ifadeli olmalı kültür. Belki ben otto ile iskan politikası yapmak istiyorum.
(04-01-2017, 12:12)jax61 : [ -> ]yavuz sultan selimin doğu anadoluya 1 milyon sünni kürt yerleştirmesi ? kaynak ? türkmenlerin tamamının şii olması ? kaynak? o dönemde iran bölgesinde yaşayan birçok halk şii değil sünni idi.. biraz daha destekli atalım. şiiliği yayan safevi hanedanıdır. bugün iranın yaptığı şekilde..

Aynen o dönem iranın  büyük çoğunluğu sünnidir. Safevi devletinin kurulmasından sonra Şah İsmail tarafından planlı bir şii'leştirme politikası sonucu iran şii'leşmiştir.Ayrıca anadoludaki bir şehrin nüfusunun 15-16 yy. da ortalama 100-150 bin olduğu düşünülcek olursa  1 M çok bütük bir rakkam .Anadoluda bu dönemde bu kadar büyük bir nüfus artışı kaydedilmemiştir.
Ortalık karışmış neyse...
Duman facede bulunduğum bi grupta azerbaycanlı arkadaş post attı paradox'a mesaj yolladım şah ismaille ilgili diye sonra kanıt istemişler ardından 10 dk sonra bu yazıyı att yoruma bunu söylediler diye.Vikipedi mi değilmi bilmem.
Alıntı:Doğu Anadolu zaten anadoluya giriş yaptığımız yerdir hele o dönem oralarda Türkmenler bulunmaktadır sonradan Şii olmuşlardır ve Yavuz-İsmail savaşları başlamıştır. Oyun 1444 te başlıyor yani bu olaylardan önce o yüzden o bölgelerin Türk kültüründe olması gerekir. Musul gibi kavşak noktası kentlerde ise bir sürü kültür iç içe yaşamaktadır o yüzden oyundaki kültür yapısı değişmeli her bölge için % ifadeli olmalı kültür. Belki ben otto ile iskan politikası yapmak istiyorum.

Niye gerçekleri yazarak nefret kasıyorsun zencefil  :rage:  Benim PDS'im herşeyi bilir. Hüloğğ.
(04-01-2017, 11:50)Awake : [ -> ] Elbet ansiklopedi, tarihsel kitaplar kullanıyorlardır ancak 100'den fazla ülkenin tarihinide direk kaynağından araştırmak ve oyuna yansıtmak olağanüstü vakit ister, bu bağlamda wikinin kullanılması biraz anlaşılabilir. Fakat bu durum PDX'i Türk düşmanı yapmaz. Eğer oyunda bir yanlış var ise İngilizce kaynaklarıyla beraber forumda dillendirilebilir, yeterli kamuoyu oluşursa görmezden gelineceğini zannetmiyorum.

Hatırladığım kadarıyla Ottomans mı Turkey mi tartışmasında bir sürü kaynak gösterilmesine rağmen değiştirilmemişti. Oyunda Safavids yerine Persia geçebiliyorken Ottomans başta bir hanedan olmasına rağmen Ottomans kalmaya devam ediyordu. Bunu çok tartışması yapıldı. Mare Nostrum ile gelen Arabistan'ı kurma saçmalığı da halen duruyor o kadar belge gösterildi. Ben artık üyelerin bu tarihle ilgili görüşlerini dikkate aldıklarını pek zannetmiyorum.
Sayfalar: 1 2 3