Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Medieval II - Türkler
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Turks.png
TÜRKLER
Map_turks.png
Güçlü Yönleri
Seçkin atlı okçular ve yeniçeri birlikleri

Zayıf Yönleri
Ağır zırh ve erken dönem piyade eksikliği

Özel Birimi
Fu_turks.png
Janissary Heavy Infantry

Türkler Anadolu'ya ve kutsal topraklara yeni gelmesine rağmen eski ve güçlü devletleri dahi derinden sallamayı başardılar. Bizanslıları Malazgirtte mahvettikten sonra doğudaki İslam topraklarına birliği sağlamış ve yüzyıllarca sürecek büyük bir güç haline getirmiştir.

Tur_dismounted_sipahi_lancers.pngTur_saracen_militia.pngTur_me_spear_militia.pngTur_hashishim.pngTur_janissary_archers.pngTur_janissary_musketeers.pngTur_naffatun.pngTur_ottoman_infantry.pngTur_turkish_archers.pngEgy_me_bodyguard.pngTur_sipahi_lancers.pngTur_sipahis.pngTur_turkomans.png

Geleneksel olarak göçebe bir toplum olan Türkler sonunda Selçuklu imparatorluğu altında birleştiler ve bir sistem oturtmayı başardılar. At üzerindeki ve gerilla savaşındaki yüksek yeteneklerinin yanında tek taht altında birleşmede de inanılmazlar. Bizanslılar Malazgirt'teki hezimetten sonra Türkleri küçümsemeye asla yeltenemezler. Fakat Anadoluyu geri almak için fırsat kollayacaklardır. Ayrıca Mısırdaki Fatımilerin de Nil nehrinin yanında öylece durmaları beklenemez. Kutsal toprakları ele geçirmek için gayet iyi bir konuma sahipler...


Tartışmalar 
  1. Ülkenin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
  2. Agresif bir oyun mu yoksa kontrollü bir oyun tarzı mı uygulanmalı?
  3. İlk başta kimlerle dost olunmalı hangi ülkelere savaş ilan edilmeli? 
  4. Seferde hangi birimler tercih edilmeli? 
  5. Hotseatlerde nasıl bir taktik izlenmeli?
  6. Multiplayer savaşlarda hangi birimler seçilmeli, nasıl bir taktik izlenmeli?
-Erken dönemde piyade eksikliği çok fazla. Atlı okçu açısından da diğer ülkelere göre avantajlı konumda.

-Bence agresif olunmalı. Hızlıca Anadolu, İstanbul ve kutsal topraklar alınarak güçlü konuma gelinebilir.

-Cihad ilan ederek cihad ordularıyla hem istanbul hem de antakya alınabilir. Cihad ilan etmeden oynamak istiyorsanız eğer Önce Antakya, Bağdad sonra İstanbul derim ben. Zaten Antakya'yı aldıktan sonra Bizans üzerinize gelecektir. Toparlanıp karşı koyup taarruza geçebilirsiniz. 
Diğer türlü önce İstanbul alınırsa hem Antakya fethi gecikecek hem de Macar-Venedik İstanbula taarruza geçecek. 

-İlk dönemde Sipahiden başka çaremiz yok. Paralı asker olan Alan Light Cavalry ve Armenian Cavalry çok iş görür. Saracen Militia, Dismounted Sipahi Lancers, Sipahi, Sipahi Lancers, Ottoman infantry orta dönemde çok işe yarar. Son dönemde Yeniçeri serisi ve Kapıkulu. 

- Moğola karşı şehir-kale savunması veya köprü savunma savaşları uygulanabilir. Aksi durumda çok daha fazla savaş, çok daha fazla kayıp verilecektir.

- Bizans ve Mısıra karşı agresif oyun isteyenler hiç beklemeden dalmalı. Savunma anlayışı izleyenler ise bir süre müttefik takılabilir. Sonrasında ama yeni müttefikler bulmadan saldırmamalılar.
Bizans ve Mısır hızlıca alınmalı. Güçlenmeden halledilmeli bu devletler. Ardından bayındırlık faaliyetleri yapılabilir; Moğol akınlarına karşı hazırlık mahiyetinde.

Moğollar ve Timurlara karşı hariç atlı okçular ordunun ana hattını oluşturur. Güçlü, efektif birimler var fakat bu atlı okçularla Moğol-Timur akınlarına dayanmak zor. Köprü geçişlerini tutup Yeniçeri piyadeleri, okçuları ve bir kaç kuşatma aleti (Mancınık, Mangonel vs.) tutma taktiği uygulanabilir veya şehirlerde piyade orduları kurularak savunma yoluna da gidilebilir.
Şu konuyu incelemekte de fayda görüyorum:

Medieval II - Türkler Rehberi
Forumda daha önce bir çok kez tartışıldığı için eklenecek çok bir taktik yok. Yine de bir kaç öneri yazayım.

- İzmir'i mümkün olduğunca geç ele geçirin; aynı şekilde Rodos'u da öyle. Diğer bölgelere çok uzak olmaları ve geliştirilmeleri için yoğun kaynak gerekmesi nedeniyle uğraşmaya değmez yerler. Venedik'le papaz olmak da cabası.

- Bizans'ı tamamen yıkın. Moğollara kadar Sofya'dan ileri gitmeyin. Durazzo'yu alıp Sicilya'ya falan verebilirsiniz. Venedik'le düşman olmalarını sağlayın.

- Mısır'ı Kudüs'te yenerseniz Orta Doğu tamamen önemini kaybediyor. Musul'u, Halep'i falan geliştirmekle uğraşmayın.

Geliştirmeniz gereken yerler:

- Tiflis. Daha kuzeye çıkmayacağınızı var sayıyorum. Moğol istilasına kadar risk almaya gerek yok.

- Kayseri ve Adana. Moğol saldırıları en kolay bu kalelerde engellenir. Adana, limana sahip olması itibariyle hızlı nüfus artış potansiyeline sahip bir kale. Chivalry'si yüksek bir generali burada tutun ki Moğollar geldiğinde citadel seviyesine ulaşın.

- Trabzon ve Kıbrıs'ta madenleri geliştirin.

- Orta Doğu'da yer alan şehirlerde ekonomik geliştirmeler yapabilirsiniz ancak fazla kaynak harcamayın. Moğollar yağmalayacaktır bir kısmını.

- Moğollara karşı Naffatun ve Janissary Heavy Infantry kullanarak kale savunması yapın. 3 Moğol ordusunu tek savaşta yok edebilirsiniz.

Aslında ben Sofya'yı dahi almıyorum. İstanbul'un ormanlarında pusu savunması yapmayı tercih ediyorum. Özellikle haçlı saldırılarına karşı efsane pusu savaşları oluyor.

- Sipahi yerine Turkoman kullanın çünkü daha hızlılar. Yakalanmadıktan sonra zırhının az olmasının bir önemi yok. Kiralık orduların özellikle süvarilerini kullanın. Alan Light Cavalry kullanın, vur kaç taktiği uygulayın. Spearman'leri feda etmekten çekinmeyin. Turkish Archler'lar fena değil ancak practice range'e kadar geliştirmeniz gerekiyor. Kayseri dışında geliştirmeye uğraşmayın.

- Selanik'i çok hızlı geliştirmeye çalışın. Janissary Heavy Infantry çıkarana kadar çok savunmasız bir yer.

- Şehirlerden Turkoman çıkarmak için gerekli binaları kurmayı unutmayın.

Oyunun başında cihat ilan edip İstanbul'u fethedin. Mısır bazen Kudüs'te takılıyor ve gelişimi duruyor. Bizans daha yakın ve daha büyük bir tehdit.
Oyunun oynaması en zevkli ülkesi savaş eksik olmuyor.Yukarıda tavsiyeler verilmiş.Bence oyunun başında hızlıca Trabzon-Adana-Antakya-Halep sonra bağdat alınmalı.Diğer şehirler için acele etmeye gerek yok rebel sayıları fazla kuşatıp bekleyin max yüzde 20 kayıp verirsiniz saldırırsanız kaybınız yüzde50den aşşağı olmaz.Oyun başında militaya abanın Sipahiye gerek yok meydan savaşı yapmayacağız oyun yerine okçu veya piyade basın.Siz doğuyu toparlarken bizans savaç açacak savunmada kalın.Kayserinden ve antakyadan konyaya takviye yapın.Macarlar Bizansa savaç açınca 4-5 tur bekleyip hucüma geçirin Bizans ordularının bir kısmını Macarlara yollucak.Tam orduyla İznik ve İstanbula saldırın 2 şehirdede yarınız kadar asker olacak.Sonrasında Mısır'ı fetedersiniz o ara zaten Moğollar geliyor.Genelde Antakya saldırır bol naffatun okçu piyade basın.Moğollar gelince polonyaya veya rusyaya  cihat edebilirsiniz benim oyunumda cihada katılmıştı moğollar.
Bir keresinde Cihat sayesinde Moğolların cihada katılması ile Antakyayı yakıp yıkmalarından kurtarmıştım ama orduları Avrupaya İstanbulun oradan geçti ve başkentim İstanbulun dibindeyken cihat iptal edilince İstanbulu kuşattılar ve ondan sonra da oynamadım.