Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Cossacks 3 - Formasyon Rehberi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
370543402.jpg

Birimlerinizin savaş alanında ne kadar iyi bir şekilde savaşacağı, sadece asker sayınızla ve teknolojik durumunuzla değil, aynı zamanda bu askerlerin savaş alanındaki formasyonuyla da belirlenir. Bir orduya formasyon verebilmeniz için bir officer ve drummer birimine ihtiyacınız var. Bu birimlerin her ikisi de Academy inşa edildikten sonra Barrack binasından çıkartılabilir. Aynı zamanda herhangi bir formasyonu kullanabilmeniz için minimum bir asker sayısına ihtiyacınız vardır. Piyade formasyonları 36, 62, 120, 194 ve 400 kişilik olabilir. Süvariler 40, 90 veya 160'lık oalcaktır. Süvarilerin officer'a ihtiyacı olmaz. 

370543418.jpg

Yukarıda da gördüğünüz üzere belli bir formasyona sahip birimleri yönetmek daha kolaydır. Tek bir tık ile tüm biriminizi seçebilirsiniz, bu formasyonlara dilerseniz klavyenizdeki numaralar aracılığıyla kısayollar oluşturabilirsiniz. Bu birimlere herhangi bir formasyon sağladıktan sonra, bu formasyon dahilinde hareket edeceklerdir. Formasyona sahip olmayan birimler ise tekil olarak hareket eder. 

370543434.jpg

En yukarıda gördüğünüz formasyon line (hat) formasyonudur, onun altındaki column (sütun), onun altındaki ise square (kare) formasyon.

Hat Formasyonu
Bu formasyonda birimler ince ve uzun bir hat oluşturur. Özellikle menzilli birimler için idealdir. Hatta bulunan her sıra, muharebeye aktif bir şekilde katılabilir. Dolayısıyla etkinliği oldukça yüksek bir formasyondur. Ancak unutmayın ki eğer çok geniş bir orduya sahipseniz, bu hat oldukça uzun olacaktır.

Sütun Formasyonu
Bu formasyonda birimler en ve boy olarak eşit bir formasyon kurar. Bu formasyondaki birimlerin hareket etmesi kolaydır, yakın dövüş birimleri için özellikle süvarilerle savaşıyorlarsa idealdir.

Kare Formasyonu
Bu formasyonu çok fazla askere sahip olmadığınız durumlarda, bulunduğunuz alanı savunabildiğiniz kadar savunmak istemeniz durumunda kullanmalısınız. Aynı zamanda topçu birliklerini korumada muazzamdır. Topçu birim ortada olmalı, onu koruyan askerler kenarlarda bulunmalıdır.

370543449.jpg

Farklı formasyonlarda birimler potansiyellerinin üstüne çıkabilir veya kötü bir formasyonda bulunan iyi birim, normalin altında etki edebilir. Örneğin 1 numaralı örnekte Howitzerlar en önde bulunmaktadır çünkü menzilleri zayıftır. Arkasında ise piyadeler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra savunma yapıyorsanız piyadelere kare formasyon emri verebilirsiniz. 3. örnek 1'e benzemektedir ancak menzilli birimlerinizden daha iyi yararlanmanızı sağlar. 4 numaralı örnek ise kare formasyon içerisinde sütun formasyonu göstermektedir. 5. formasyonda topçu birlikler hat formasyonunda görülebilir. Bu birimler herhangi bir formasyona sahip olmadıkları durumda her zaman ikişer ikişer ilerler. Formasyondaki birimler çok daha kolay manevra yapabilir, ancak düşman topçu saldırısında birbirine yakın duran bir formasyondaysanız çok daha fazla birim kaybedersiniz. Bu formasyon genel olarak düşman binalarına saldırırken tercih edilmelidir.

370543465.jpg

Yukarıda örnek bir taarruz formasyonu görüyorsunuz. Yakın dövüş birimleri en önde olmalı, tercihen pikemen kullanmalısınız. Pikemenlerin saldırı güçleri oldukça iyidir ve aynı zamanda ucuzdurlar. Arkalarında kısa mesafeli topçu birlikler görüyorsunuz. Düşman saldırısında bu silahlar düşmana büyük hasar verir. Ardından uzun bir hat oluşturmuş tüfekli birlikler mevcut, onun arkasında ise uzun mesafeli topçu birlikler var. Dragoonlar kanatlarda bulunuyor ve gerektiğinde düşmanı kovalayabilir. Son olarak en arkada ağır zırhlı süvarilerinizi görüyorsunuz, eğer düşman size üstün gelmeye başlamışsa bu ağır zırhlı süvarileri savaş alanına sürün. Tabi ki her savaşa bu formasyonla girmenize gerek yok, ancak bu formasyon oyun içerisinde kurabileceğiniz formasyonlara dair iyi bir örnek.