Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Rome II - Casus Rehberi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
TANITIM 

Kurnazlık ustası olan casuslar, görülmeden ilerleyebilirler ve askeri eyalet güvenliğini geliştirmekte anahtar roldedirler. Aksatma eylemleri sayesinde; düşman generallerinin kabiliyetlerini düşürebilirler, hükümeti ve ticareti baltayalabilirler. Yabancı kültürleri bastırabilirler ve isan çıkarmak için eyaletleri kışkırtabilirler.


Casuslar, Mevkidar ve Şampiyon gibi üretilmesi için özel bir araştırmaya gereksinim duymazlar. Oyun başında size 1 tane casus verilmiş olarak başlarsınız. Ve İmperium seviyenize göre Casus üretme limitiniz artabilir. 

Tabi siz İmperium seviyeniz artmadan da Casus sayınızı artırabilirsiniz. Tabi aynı şekilde Mevkidar ve Şampiyonları da kendi safınıza katabilirsiniz. Bu işe Tahrif denir.( Düşman bir ajanın/mümessilin sizin ülkenize katılması için eylemlerin genel adı)

Bunun için 3 yol vardır. 

1- İcbar
2- Cazibe
3- İkna

Bu 3 metodla düşman ajanlarını kendi ülkenize katılması için teşvik edebilirsiniz. Dost ülke veya nötr olan bir ülke ajanını ülkenize katılması için başarılı eylemde bulunursanız oyun size seçenek sunacaktır. Savaş seçeneği. Yani buradan çıkaracağımız sonuç sadece düşman ülkelerin ajanlarını kendi safınıza katabilirsiniz.


Gelelim Casus üretmeye. Diğer rehberleri incelediyseniz zaten benzer şeyleri öğrenmişsiniz demektir. Bir şehirdeki Mümessil yetiştir butonuna bastığımızda 3 seçenek çıkar. Bunların ilki Casuslardır. Altta seçeneklerde çıkan casuslardan bir tanesini parayla alabilirsiniz.



5nhc3ocfzh5jq1bzg.jpg


Peki Casusları nasıl geliştirmeliyim ? Bir casusla neler yapabilirim ? Şimdi bunlara bakalım.

Öncelikli olarak tavsiyemiz düşman bölgelerine ordularınız gitmeden önce giderek düşman hakkında size geniş bir istihbarat sağlarlar. Yalnız pusuda olan orduları gösteremezler. Sadece açığa çıkarabilirler. Bunu da ya o ordunun olduğu yere gelerek denk gelip açığa çıkartır ya da düşman bölgesinde mevzilendirildiği zaman açığa çıkartabilir.


Casuslarla düşman şehirlerde kundaklama yapabilirsiniz. Düşman ordularında veya düşman şehirlerin garnizonlarındaki askerlerde erzak zehirlemesi yaparak düşmanın ciddi asker kayıplarına yol açabilecek ağır hasarlar verebilirsiniz.

Bir oyunumda 1 full düşman ordusunu 3 tur arka arkaya zehirleyerek 300 kişi kalmalarına yol açmıştım. Ondan sonra da çok rahat bir şekilde yenmiştim. Sizin için de çok faydalı olacaktır. Özellikle ordunuzun olmadığı bölgelerde aniden çıkan düşman ordularını erzak zehirleme yaparak 3-4 tur gibi kısa sürede neredeyse yok olma safhasına getirebilirsiniz.


Karakter Yeteneklerine bakalım. Diğer ajan sınıflarındaki özelliklerden kazandırmak istediğimizde 3 rütbe, kendi sınıfında ise 4 rütbeye kadar çıkabiliyorlar. 

eobiinmop4a440pzg.jpg

En çok kullanacak olduğunuz özellik ise 4. Rütbe Casus özelliği olan Toplu Zehirleme özelliğidir. Bu özelliği kullanıp geliştirmek için sırasıyla Casus>Sinsilik>Toplu Zehirleme özellikleri geliştirilmelidir. 


y9wbyuf2st3a8wezg.jpg

Sinsilik özelliğini seçerseniz Zehirleme, Suikast ve Tahrif oranınız artacaktır. Keşif özelliğini seçerseniz de casusunuzu kendi bölgenize veya düşman bölgesine mevzilenderdiğiniz zaman gizli ordu ve mümessilleri ortaya çıkarma şansı artacaktır.


6ontwy34y4q59ezzg.jpgbnfcnqp179a7lcazg.jpg



Toplu zehirlemeden üst kısımlarda oldukça bahsettik zaten. Düşman ordularının ağır kayıplar vermesini sağlayabilirsiniz. İçeri sızma özelliği de düşman birimlerini ortaya çıkarmada etkilidir. Üzülerek söylüyorum ki bir ajanda ikisi de aynı anda bulunamaz. Biraz yukarıdaki şemaya baktığınızda oklarla zaten gösterilmiş. 


cynwaelggdyryx4zg.jpg1nloj9aj5f6f1txzg.jpg


Peki Casus'umuzu Şampiyon veya Mevkidar özellikleriyle donatmak istersek neler yapabiliriz ona bakalım.


Mevkidar özelliği olan Kritik başarı şansı ile ajanınızın otoritesini artırırsınız. Ve eylemlerde kullanacağınız para miktarı azalır.

hpgvw9c1xhzb3yuzg.jpg

Mümmessil özelliğinden sonra İşbirliği ve Aksatma özellikleri gelir. İşbirliği ile Suikast ve Tahrif şansınız artarken Aksatma ile düşman şehirlerde asayişi düşürerek isyan çıkarma şansınızı artırırsınız.


jfgbb6isdq0e265zg.jpgak10ekr13pa2lu1zg.jpg


Antagonist özelliği ile Ajanınızın yürüme mesafesini artırırsınız. Eğer bu ajanı ordunun içine eklerseniz ordunun da yürüme mesafesini artırırsınız.

a7frxvj5qnr8gvkzg.jpg

Antagonist özelliğinden sonra Cinayet ve Sabotaj özelliklerinden birisini alabilirsiniz. Cinayet ile resimde gördüğünüz gibi Tahrif ve Suikastte başarı oranınız artar. Sabotaj ile de Kundaklama ve Yük katarını parçalama oranınız artar. Yük katarını parçalama derken şu kastediliyor. Düşman ordusu tahkimat kurup savunma pozisyonu aldıysa bu düşmanın sahip olduğu teçhizatların bonusunu casuslarınızla düşürebilirsiniz. Bunun için de bu özelliği geliştirirseniz daha yüksek oranla bu işi yapabilirsiniz.


b2rx7ttf3au7l35zg.jpgjkrl5bdryo696ruzg.jpg



Okuduğunuz için teşekkürler. Daha iyi fikirlerinizi veya eleştirilerinizi yorumlara yazabilirsiniz. Başka bir rehberde görüşmek üzere.
Rome II öncesinde Shogun 2'den Monk, Metsuke ve Ninja'yı aynı anda iyi kullanabilenler Casus'u da güzel kullanabilecektir :grinn: Casus bu üçünün karışımı gibi güçlü bir karakter olarak gözüküyor.
Shogun 2 ile benzer sistem ile ilerliyor ajanlık sistemi gerçekten. Casuslar ordu sabote etme ve generallere suikast düzenleme gibi görevlerde daha iyiyken, savaşbeyleri diyebileceğimiz ajan türleri diğer ülkelerin ajanlarını avlamada birebir. Güzel rehber olmuş ellerine sağlık.