Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: 02/09/2016 - Forum Günlükleri #1: Genel Forumlar Geliştirmeleri
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Bu makale ilk olarak ST Blog dahilinde yazılmış olup, ardından ST Blog'un kapanmasıyla birlikte 'Forum Makaleleri Arşivi' konusundaki iletisi Forum Duyuruları bölümünde ayrı bir konu haline getirilmiştir.
Alıntı:Merhabalar, Strategyturk makalelerinin yedincisine hoşgeldiniz.

Bu makalede forumda son dönemlerde uyguladığımız çeşitli geliştirme çalışmalarından ve değişikliklerden bahsedeceğiz. Bu değişikliklerin bazıları daha erken bir tarihte uygulandığı için Forum Değişiklikleri bölümündeki bazı konularda sözedilirken bazıları ise çok güncel değişiklikler oldukları için ilk olarak burada bahsedilecek unsurlar olarak yerini alıyor.

Genel Forum Geliştirmeleri
Bu geliştirmeyi bir süre önce forumumuzda uyguladık. Geliştirme kapsamında Kültür Sanat ve KD Forum bölümleri birleşti. Her iki bölümde de ana konu konseptini kullandığımız için bu birleşmeyi sağlıklı bir şekilde yapabildik. Bu bölümlerle birlikte mevcut alt bölümleri de birleşti ve 4 alt bölümlük bir KD Forumumuz oldu: Tanışma Bölümü, Anket Alanı, Sanat Galerisi, Müzik Kutusu.

Bildiğiniz üzere Tanışma Bölümü'nde üyeler kendilerini tanıtan bir konu açabiliyor. Anket Alanı'nda genel hususlarda üyelerin fikirlerini alan büyük anketler açılabiliyor. Genel olarak Anket Alanı bölümüne daha çok ilgi göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Sanat Galerisi bölümünde diziler, filmler, kitaplar, belgeseller, animasyonlar ve animeler hakkında konular açılabiliyor. Müzik Kutusu ise isminden de anlayacağınız üzere müzikle ilgili paylaşımların ve sohbetin yapıldığı bölüm.

Uzun bir süre boyunca Oyun Sohbet adına sahip olan bölümü aşamalı olarak Oyun ve Donanım bölümü haline getirerek kapsadığı alanı arttırdık. Oyun ve Donanım bölümünün de 2'si eski 2'si yeni olmak üzere 4 alt bölümü bulunuyor. Oyun Kütüphanesi bölümü forumumuzda konsept olarak en başarılı bölümlerden bir tanesi olarak her türden oyuna konu imkanı sağlıyor ve üyelerimiz bu oyunlara dair paylaşımları ve sohbeti bu konular altında yapabiliyorlar. Forum Oyunları bölümü eski forumlarda da bol miktarda karşılaşabileceğiniz bir bölüm, ancak bu bölümde de "1'den 1000'e kadar hep birlikte sayalım" gibi oyunlar yerine çok katılımlı harita oyunları, kurtadam oyunları ve farklı çeşitli RP oyunlarına yer vermek istiyoruz. Yeni iki bölümümüz ise Oyun Rehberleri ile Donanım Dünyası. Oyun Rehberleri bölümünde forumumuzda kendine has bölümü olmayan oyunlara dair rehberler bulunacak, böylelikle üyelerimiz için sunduğumuz oyun bilgi dağarcığını yükseltmiş olduk. Donanım Dünyası bölümünde ise isminden de anlayabileceğiniz gibi donanım dünyasından çeşitli haberler, paylaşımlar ve sohbet olacak.

Genel Forumlarda konsept olarak en büyük gelişimi yaşayan bölüm ise eski adıyla Tarih Sohbet bölümü. Tarih Sohbet bölümünün yeni adı Tarih ve Arkeoloji. Bu bölümde de 2'si yeni olmak üzere 4 adet alt bölümümüz bulunuyor. Tarih Ansiklopedisi bölümünde tarihsel kişiliklere, hanedanlara ve ülkelere dair bilgilendirici konular açılabiliyor. Alternatif Tarih bölümü isminden de anlayacağınız üzere alternatif tarih senaryolarına dair paylaşımlar ve sohbet içeriyor. Savaş Tarihi bölümü yeni ve oldukça beğendiğimiz bir bölüm. Bu bölümde tarihte yapılmış savaşlara yönelik bilgilendirici konulara yer veriyoruz. Tarih ve Arkeoloji bölümündeki son alt bölüm ise Dünya Mirasları bölümü, bu bölümde dünyadaki çeşitli antik yapılara dair bilgilendirici konular yer alacak.

Bu 3 bölüm Genel Forumlar kategorisindeki 3 odak noktamızı gösteriyor: 1. Konu Dışı, 2. Diğer Oyunlar 3. Tarih.

Oyun Forum Geliştirmeleri
Çalışmamızın ikinci kısmı ve daha güncelini oyun forumlarında uyguladık. Oyun forumlarında yaptığımız geliştirmeleri üç alanda incelemek mümkün.

1. Spesifik Oyun Forumları
Bildiğiniz gibi eskiden oyun forumları standart 6 alt bölümden oluşuyordu, bu alt bölümler her oyun için: Haberler, Rehberler, Modlar, Seriler, Multiplayer ve Eklentilerdi. Ancak bu standart yaklaşım bazı oyunlar için istediğimiz verimi sağlayamıyordu. Bu sebeple her oyunda 1 oyun bölümünü o oyuna spesifik bir unsura ayırmaya karar verdik, şuana kadar aşağıdaki bölümler açıldı.
  1. Warhammer : Lordlar
  2. Attila : Ülkeler
  3. Rome II : Ülkeler
  4. Shogun 2 : Klanlar
  5. Medieval II : Ülkeler
  6. Civ6 : Uygarlıklar
  7. Civ5 : Uygarlıklar
  8. XCOM 2 : Düşmanlar
  9. DoW3 : Birimler
  10. CoH2 : Komutanlar
Bu bölümlerin yerlerinde eskiden bu oyunlar için 'Seriler' bölümü bulunuyordu. Artık serilerde yer alması gereken yayın, anı, hikaye konuları bu bölümlerin ana bölümlerinde yer alacak.

2. Diğer Oyun Alt Bölümleri
Yaptığımız değişikliklerden bir tanesi her tabda bulunan 'Diğer X Oyunları' bölümünü etkiledi. Artık bu bölümlerde alt bölüm olarak her oyuna dair spesifik bölümler değil, oyun serileri için genel bölümler bulunacak. Dolayısıyla eskiden Diğer Firaxis Oyunları bölümüne alt bölüm olarak Civilization IV, Civilization III, Civilization II gibi bölümler varken artık tek bir Civilization Serisi bölümüne sahip olacağız. Böylelikle zaten eski olduğu için çok fazla ilgi görmeyen bu oyunların forumda tek bir bölüm altında toplanmasını sağlamış olduk.

3. Diğer Strateji Oyunları
Oyun forumlarında yaptığımız en büyük değişiklik şüphesiz ki Relic Oyunları tabının ve kategorisinin Diğer Strateji Oyunları tabı ve kategorisine dönüşmesi oldu. Bu değişiklik için Relic Oyunlarını seçmemizin basit bir sebebi var, Paradox Oyunları bölümünde 5 oyun, Total War Oyunları bölümünde 5 oyun, Firaxis Oyunları bölümünde 3 oyun, Microsoft Oyunları bölümünde 4 oyun için ana bölümler bulunurken Relic Oyunları bölümünde sadece 2 oyun için ana bölüm bulunuyordu. Bu kapsamda Relic Oyunları'nı Diğer Strateji Oyunları'na dönüştürüp içerisine güncel, yeni çıkacak veya çıkmış strateji oyunları için ana bölümler açtık. Bu bölümler: Oriental Empires, Cossacks 3, Master of Orion.

Her tabta olduğu gibi Diğer Strateji Oyunları tabında da bir 'diğer' bölümüne sahip olmak istedik, ilginç bir şekilde bu bölümün de adı 'Diğer Strateji Oyunları' oldu. İkinci değişiklikte de sözettiğimiz üzere burada yine oyun oyun bölümler yerine oyun serileri için birer bölüm açtık. Bu bölümler: Warcraft Serisi, Starcraft Serisi, ANNO Serisi, DotA Serisi, League of Legends ve Heroes of the Storm.

Diğer tablardaki 'diğer oyunlar' bölümlerinden farklı olarak Diğer Strateji tabındaki 'diğer' bölümüne direkt olarak konu açılamıyor. Dolayısıyla alt bölüme sahip olmayan oyunların konuları Oyun Kütüphanesi'nde kalmaya devam edecek. Özellikle oyun forumlarında yaptığımız bu geliştirmelerle birlikte forumun daha çok, daha güncel strateji oyunlarını kapsamasını sağladık ve bu bölümlere de diğer bölümlere gösterdiğimiz özeni göstereceğiz. 

Strategyturk forumlarının en eski üyeleri forumun açıldığı günden bugüne kadar nasıl köklü değişiklikler geçirdiğinin ve sürekli kendisini geliştirdiğinin farkındadır. Bu yaptığımız değişiklikler de bu ilerlemenin bir parçası.