Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Yeni Başlayanlar İçin Total War Attila Rehberi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
attila.png

Başlangıç Rehberi

Total War Attila haritasında hangi devleti alırsanız alın savaşmadan savaş taktikleri öğrenmeden bir kampanya bitiremezsiniz. Hem ordularınızla savaşıp hem de şehirlerinizi geliştirmeniz bunun yanında diplomasi ticaret asayiş gibi konulara dikkat etmeniz gerekiyor. Oyunu açtığınızda karşınıza gelen ekrandan kampanyanızı bitirdiğinize karşınıza gelen ekrana kadar nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve neyin ne anlama geldiğini açıklamaya çalışacağım.

Yeni bir sefere başladığınızda üst tarafta kare biçimde ulusları ve onlara tıkladığınızda ise o ulusların devletlerini görürsünüz. Herhangi bir devleti seçtiğiniz de ''Kültürel Vasıf'' ve ''Ulus Vasıfları'' diye iki bölüm ekranın sol kısmında yer alır. Kültürel vasıf o bölümdeki her devlette var olan vasıftır. Örnek vericek olursak Roma İmparatorluğu'nu seçtiğiniz zaman ''İmparatora Sadakat'' vasfı hem Doğu hem de Batı Roma İmparatorluklarında bulunur. Ekranın sağında sefer zorluğunuzu ayarlayabilirsiniz ( yeni başlayan arkadaşlara Kolay önerilir.), başlangıç yılınızı ve ön mücadele zorluğunuzu öğrenebilirsiniz. Eğer Total War oyunlarında yeniyseniz ön mücadelesi kolay bir devleti seçmeniz sizin için idealdir. Ön mücadelesinin kolay olması bütün seferinizin kolay olması anlamına gelmiyor. 

Yine aynı bölümde sağ alttaki butonlardan ''Zafer Hedefleri'' butonuna tıkladığımızda karşımıza 4 farklı başarı geliyor. Bu başarılar oyunda bize belirli görevler veriyor. Bu görevleri yapmamız durumunda kampanyamızda başarılı sayılıyoruz istersek bitirip yeni bir kampanyaya başlayabiliyor ya da kampanyamıza devam edebiliyoruz.

Başarı

Kısa zafer olarak da nitelendirebiliriz. Verilen görevler genellikle kısa zamanda yapabileceğimiz basit görevler oluyor.

Askeri Zafer

Genellikle yağma, talan veya tahrip et görevleri verilir. Baskın yapıp gelir elde etme hedefi vardır. En belirginleri ulus alt etme yada haraca bağlama ve belirli sayıda birim idare etme görevidir.

Kültürel Zafer

Şehir tahrip yada talan etme ve baskın görevi burada da vardır. Ayırıcı özellik olarak uluslara özel bazı binaların inşası ve sivil teknoloji araştırması ister.

Oyun yükleme ekranındaki tavsiyeleri dikkate almanızı öneririm. Faydalı bilgiler içerir.

Seferinize başladığınız zaman oyunun alt kısmında ülkenizin bayrağı bulunur. Bayrağa tıkladığınız zaman Aile sekmesi karşınıza çıkar. Kabaca kralınızın ailesi, soylular ve generaller vardır burada. Evlendirme, suikast, entrika, bir hanedan üyesinin sadakatini güvence altına alma gibi çok seçenekli bir hanedan oyunu sunar size. Aile sekmesi ile ilgili detaylı bir şekilde Attila - Aile Ağacı Rehberinden bulabilirsiiz. Ülkenizin bayrağının sağ tarafında ise hedefler tuşu vardır. Bu tuşa tıkladığınız da 3 farklı sekme çıkar karşınıza. Bölüm Hedefleri, Faal Görevler ve Zafer Hedefleri. Amacımız zafer hedeflerini tamamlamak olsa da başlangıç stratejinizi yeni başlayan biri olarak bölüm hedeflerine göer belirlemeniz de fayda var. Tamamladığınızda gelen ödüller ekonominizi hatrı sayılır bir şekilde rahatlatırken size zafere giden yolda kolaylıklar da sağlıcaktır.

Z9gnBa.jpg

Ticaret ve Maliye sekmesinden ise vergilerinizi ayarlayabilir, ticaret ortaklarınızı ve karınızı görebilir ve son olarak da devletinizin mali durumuna gelir ve gider tablosuna detaylı bir şekilde bakabilirsiniz. Vergi seviyenizi en aza çektiğiniz zaman sonraki tur gelir minimuma inse de Büyüme ve Asayiş de bonuslar sağlar. Vergi seviyenizi arttırdıkça Büyüme ve Asayişte azalma hatta daha da arttırdıkça olumsuz etkiler görürsünüz.

Teknoloji Ağacı iki bölüme ayrılıyor. Askeriye ve Kültürel. Batı Roma ve Doğu Roma oyuna bazı teknolojileri açık başlıyor. Kültürel araştırma da genellikle şehrinizi olumlu etkilicek büyük bonuslar yer alırken Askeriye de ise yeni asker türleri basabilmeniz için bina açabiliyor askerlerinizi geliştirecek bonuslar veriyor. Tavsiye olarak burada şunu söyleyebilirim. Genellikle oyuna başlarken Kültürel teknolojiden başlanır. Tabikide bu kişisel tercihiniz. Nereden başlarsanız başlayın I, II, III ve IV bölüme ayrılmıştır Askeriye ve Kültürel teknolojiler. Birine başladığınız zaman bölümü bitirene kadar o teknolojileri araştırın çünkü bölümler tamamlandığında ekstra bonuslar veriyor.

Diplomasi sekmesinden ise karşılaştığınız ulusları göreceksiniz. Ulusların size karşı tutumunu, ticaret yapılabilirliği yada o ulusla ticaret yapıyorsanız bunu görebilirsiniz. Var olan ticaret askeri anlaşmalarınızı görebilirsiniz. Kız alıp verip, askeri geçiş isteyebilir, kukla devletim ol diyebilir yada savaş açabilirsiniz.

Sağ üst köşede ise soldan sağa sırayla o turda olan hadiseleri görebilirsiniz, Kuvvetlerinizi sıralı bir halde bulabilirsiniz, Eyaletlerinizi sıralı bir halde bulabilirsiniz ve en solda da karşılaştığınız ulusları sıralı bir halde bulabilirsiniz.

Total War Attila tur bazlı bir oyundur. 4 tur bir yıla denk gelmektedir. Mod kullanarak bunu değiştirebilirsiniz. Örneğin isminden de anlaşılabileceği gibi Twelve Turns Per Year modu ile 12 tur bir yıla denk geliyor. Oyunda göçebe uluslar yer alıyor. Göçebe ulusları seçtiğiniz zaman şehirlere yerleşemiyorsunuz. Eğer birliğinizi ordugah konumuna getirirseniz bina inşası yapabilirsiniz. Ordugah konumunda ekonomik binalar daha işlevsel oluyor buna dikkat etmelisiniz. Sefere başladığınızda ilk olarak diplomasinize bakın. Komşularınızla aranız nasıl buna dikkat edin. Eğer komşularınızla aranız iyiyse ekonomiye ve gıdaya daha çok önem verin. Hunlar gibi saldırgan uluslarla başlarsanız da ekonominizin hepsiyle hemen ordu basmayın. Bir birliğe 2 bölük bassanız bile yeter. Size başlangıçta belirli bir para veriliyor bunu doğru harcamak çok önemli binalarınız 1 tur da bitmeyeceği için o paranın büyük kısmını binalarda kullanmak daha iyi oluyor. Savaş açtığınız zaman rakibinizin durumuna dikkat edin haritada nerelerde bulunduğuna bakın ve sınırınızın diğer tarafındaki komşunuzun size saldırmayacağından emin olup saldırın. Savaşlarda yenilceğinizden eminseniz yenilgiyi kabul edip geri çekilin. Toparlanınca tekrar saldırırsınız. Bir birim savaştıkça tecrübe kazanır bu birimleri kaybetmemeye çalışın yeni birimler yetiştirmek hem zamanınızı hem paranızı alıcak üstelik tecrübesiz olacaklar. Mümessillerinizi kullanmaya özen gösterin. Kritik anlarda mümessilleriniz başarılar kazanabiliyor buda size kaçmak için zaman yada saldırmak için fırsat yaratıyor.Şehrilerinizdeki binalarınızı geliştirdikçe bakımsızlık gibi olumsuz etkenler çıkacak bunun için olumlu bonuslar veren binalarıda inşa etmeyi unutmayın çünkü zamanla asayişi azalan şehirlerde isyan çıkar bu da size çok vakit kaybettirir hatta isyanı bastıramazsanız devletiniz bölünür.
Faydalı bir rehber eline sağlık.
Güzel rehber eline sağlık.