Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Thrones of Britannia - Anglo Sakson İngiltere
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
https://www.totalwar.com/blog/anglo-saxon-england :  
Anglo Sakson İngiltere
İngiltere’deki Roma yönetimi sona erdiğinde, günümüzde Norhtumbria, Mercia, Wessex, Essex, Sussex, East Anglia ve Kent olarak bilinen bölgelerde yeni Germen krallıklar ortaya çıkmaya başladı. Bu bölgelerde yaşayan insanlar da topluca Anglo Sakson olarak adlandırıldı. Anglo Sakson terimi, İngiliz Saksonları, Avrupa kıtasında yaşayan Eski Saksonlar’dan ayırt etmek için 8. yy’da kullanılmaya başlanmıştır.
 
Genel olarak konuşmak gerekirse, Anglo Saksonlar, 5. yy’daki Roma yönetiminin sona ermesinden 11. yy’daki Norman istilasına hüküm sürmüşlerdir. Thrones of Britannia ise Anglo Sakson döneminin zirve noktasında, MS 878 sonrası İngiliz Adaları’nda geçmektedir.
 
Kültürel Özellik: Fyrd
Anglo Sakson zamanlarında Fyrd, silahlarını ve zırhlarını kendileri temin eden, orduya çağrılan özgür bireylerden oluşan bir çeşit orduydu. Alfred the Great’in yaptığı reformlardan biri de bu sistemi daha resmi hale getirip zengin derebeylerinin asker ve silah yardımında bulunmalarını sağlamaktı.
 
Fyrd sistemini yansıtmak için, Thrones of Britannia’daki İngiliz Krallıklar, sahip oldukları topraklara göre fazladan “zorla askere alınan” birlikler (levy) çıkartabilir. Ancak ordularınızın yapısında bu birliklere aşırı güvenmek, gereğinden fazla yer vermek, halkın isyan etmesine ve kamu düzenini azaltan sorunlar çıkmasına sebep olacaktır.
 
Görsel

 
WEST-SEAXE_faction_icons.pngWest (Batı) Seaxe
Güney İngiltere’deki ana güç olan West Seaxe, adaların Büyük Kafir Ordusu’na karşı olan savunmasının temelini oluşturmuştur. Başkenti Winchester olan Wessex, topraklarını Surrey, Sussex, Kent, Essex ve hatta Mercia’ya kadar genişletmiştir.Alfred’in Danimarkadan gelen istilacılara karşı kararlı savunması, 972 yılnda Wessex’in İngiltere’yi ilk defa tek kral altında yönetmesine temel hazırlamıştır.
 
Faction Lideri: Kral Alfred
Kral Æthelwulf’un en küçük çocuğu olan Wessex’li Alfred, hayatta kalmak ve adaları tek bir bayrak altında birleştirmek için sahip olduğu destansı kararlılık nedeniyle Alfred the Great olarak bilinir.
 
Alfred savaştaki ilk önemli sorumluluğunu 868 yılında o zamanki Wessex Kralı olan kardeşi Æthelred’i, komşu krallık Mierce’ye saldıran Danimarkalı Vikingleri durdurmak için desteklediğinde almıştır. Bu saldırı başarısızlıkla sonuçlanmış ve kardeşler neredeyse durduralamaz sanılan Büyük Kafir Ordusu’na karşı savunmak için anavatanlarına geri dönmek zorunda kalmışlardır.
 
Bir dizi savaştan sonra, 871 yılında Ashdown Savaşı’nda Vikingleri bozguna uğratıp kararlı bir lider olduğunu gösteren Alfred galip gelmiştir.
 
Bundan sonraki yıl, Danimarkalılardan aldığı ağır yaralar sonucu ölen abisinin yerine kral olmuştur. Bu sırada Anglo Saksonlar, Ashdown’daki zafere rağmen Wessex’i terk etmek zorunda kalıyorlardı. 21 yaşında kıdemli bir savaşçı olan Alfred’in, Somerset kıyılarındaki ovalara ve bataklıklara çekilmekten başka bir seçeneği kalmamıştı. Alfred burada düşmanlarına karşı gerilla taktikleri kullanarak savaşmaya devam etmiştir. Burada bir kalenin savunmalarını güçlendirerek, Danimarkalılar gibi hızlı hareket edebilen ordular kullanarak ve bu zorla coğrafyadan faydalanarak Danimarkalıları tekrar Edington Savaşı’nda yenmiştir.
Alfred, Danimarkalıları Chippenham’daki kalelerine kadar takip etmiş ve 14 gün sonra açlıktan ve korkudan zayıflayan Danimarkalılar teslim olmuştur. Bu beklenmedik zafer Wessex oyunlarında hem hayatta kalma hem de krallığı birleştirme yolunda oldukça önemli olacaktır.
 
Alfred, Güney İngiletere boyunca ordularını savunma pozisyonlarına yerleştirmiş ve bölünmüş Britanya krallığına sık sık tacizlerde bulunan aç ve azimli yağmacılara karşı kararlı bir şekilde durmaktadır.


 
West Seaxe Faction Özelliği: Witan
Witan, West Seaxe’nin geleceğini tartışmak için toplanan valilerden oluşan bir meclistir. Önerileri, zaman zaman oyuncuya sunulmaktadır. Her seçeneğin olumlu ve olumsuz yanları vardır, factionların Fyrd birliklerini kullanmalarını etkileyebilir.
 
Görsel

 
MIERCE_faction_icons.pngMierce
Başkentleri Tamworth’ten Midlands olarak bilinen bölgeyi yönettiler. Zirve dönemlerinde kuzeyde Northumbria’dan güneyde Kent, Susse ve Wessex’e kadar yönettiler. Büyük Kafir Ordusu 877 yılında krallığın doğusunu ele geçirerek Danelaw’ı yani East (Doğu) Engle’yi kurmuşlardır.
 
Faction Lideri: Kral Ceowulf
Bağımsız bir Mierce’nin son kralı olan Ceowulf’un yükselişi Büyük Viking Ordusu ile paraleldir. 874 yılında Repton’daki kış kamplarından çıkan ordu Mierce’nin içlerine kadar gitmiş, Kral Burghead’i sürgüne zorlamıştır. Onun yerine tahtat Ceowulf geçmiştir.
 
Ancak yeni krallığı oldukça küçülmüştür. Mierce’nin doğusu bölünmüş ve Viking ordusunun farklı grupları tarafından yönetilmektedir. Diğer kısımla ise East Engle’nin kralı Guthrum’un konrolü altındadır.
 
Doğu sınırları Vikingler tarafından çevrelenen Ceowulf, dikkatini batıya, Galler’e çevirmiştir. Bunun sebebi Galler’in güçlü kralı Rhodri the Great’in 878 yılında İngilizlere karşı bir savaşta ölmesi olmuştur. Rhodri’nin oğulları babalarının intikamını 881’de alacaklardır.
 
Hükmünün nasıl sona erdiği bilinmemektedir ama 883 yılında Mierce, Alfred the Great’e hizmet eden ve Alfred’in kızıyla evlenen Æthelred tarafından yönetiliyordu.


 
Faction Özelliği: Hoards
Hazinedeki altın miktarı arttığında Mierce oyuncusuna servetin bir kısmını paylaşma seçeneği sunulur. Düşük bakım masrafları (upkeep) ve ikmali (replenishment) artırmak için orduya, daha yüksek sadakat ve market geliri için soylulara, daha yüksek kamu huzuru ve tarım geliri için halka verebilir veya oyuncular bu parayı kendileri için saklayabilirler. Para paylaşılmazsa, krallıkta upkeep ve kamu huzuru problemleri yaşanacaktır.
Sanıyorum Anglosaksonlar bu campaign'in nispeten daha medeni olan factionu. Witan özelliği ilginç duyuyor artılarını ve eksilerini merak ettim.