Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Attila: Age of Charlemagne - Mercia Krallığı Rehberi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
mon_256.png

MERCIA KRALLIĞI

Öncelikle Mercia Krallığı ile oynamak için Genişleme Paketi: Total War : ATTILA - Age of Charlemagne dlcsine sahip olmanız gerekmektedir. Şarlman Çağı zafer koşulları sadece imperium seviyenizi yükseltmek üzerine. Imperium seviyesini nasıl arttırıcağınızı detaylı bir şekilde öğrenmek için Attila: Imperium Rehberi ne göz atabilirsiniz. Rehberden ayrıca bu kampanyada imperium veren binalar ve araştırmalar mevcut bunları yaparak rahatça imperium seviyenizi arttırabilirsiniz.

VrqGOr.jpg
4 tarafı denizlerle çevrili Britanyanın merkezinde bulunan krallığımızı yönetiyoruz. Gwynedd ve Powys Krallıkları ile savaşta başlıyoruz. Kent Krallığı ise kukla devletimiz. Oyuna başlarken nereye doğru genişlememiz gerektiği hakkında tavsiye veriyor. Batıda ki küçük krallıkları rahatlıkla topraklarımıza katabiliriz. Fakat başlangıçta kralımızın ordusunda kılıçlı ya da baltalı piyade eksiğimiz var. Bunu biraz daha ideal bir hale getirmek için aşırıya kaçmamak kaydıyla birkaç tane kılıçlı ya da baltalı piyade yetiştirebilirsiniz. bunu yaptıktan sonra batınızda bulunan iki krallığı topraklarınıza rahatça katabilirsiniz. Büyük seferde herhangi bir devletle oynarken birkaç tane ordu basıp düşman sayımızı arttrıp cephe genişletebiliyoruz. Bu kampanyada ise az sayıda ordu kullanmak daha akıllıca. Bundan dolayı tek ordumuzu yerinde ve akıllıca kullanıp topraklarımızı genişletip, ekonomimizi geliştirebiliriz. İlk hedefiniz Powys Krallığı olmalı. Birkaç tur geçtikten sonra diğer krallığı da topraklarınıza katabilirsiniz.
A1RvlL.jpg
Bu iki krallığı topraklarımıza kattık ve Mercia Krallığı Britanya'nın merkezinde büyümeye devam ediyor. Topraklarımızı daha fazla genişletmek için 3 seçenek karşımıza çıkıyor.
  1. Kuzeyimizdeki Northumbria Krallığına savaş açmak.
  2. Batımızda bulunan adada yer alan Leinster veya Ulaid Krallıklarına savaş açmak.
  3. Güneyimizde bulunan Wessex Krallığına savaş açmak.
Bunların üçünü de alabiliriz. Ancak doğru politikayı uygularsak. Bence en ideali ilk olarak güneye yönelmek olmalı. Tek şehri olan Wessex krallığı o şehrinde büyük bir orduyla sizi karşılayacaktır. Baskın pozisyonuna girerek veya kuşatmayı uzatarak ordunun dışarı çıkmasını bekleyebilirsiniz. Bunları yapmak istemiyorsanız direk olarak şehre saldırı düzenleyebilirsiniz.
BLp1pL.jpg
Gelelim daha sonra ne yapmamız gerektiğine. Kuzeye yönelmenizi öneririm ama kolay olduğu için değil adaya daha fazla yerden asker çıkarabilmemiz için yöneleceğiz. Northumbria'nın York ve Streonshalh şehirlerini kolayca alabilirsiniz. Fakat Northumbria güçlü bir devlettir. Muhtemelen bunları aldığınız zaman Northumbria tek şehirli Alt Clut ve Pikt Krallıkları'na son verecek ve topraklarını kuzeye doğru genişletecektir. Burada isterseniz destek için ikinci ordunuzu kurabilir ya da açıkta ordularını tek tek yakalayarak Northumbria'ya zarar verebilirsiniz. Bu kadar ordu dedik peki ordularımız nasıl olmalı ?
azOa47.jpg

Britanya için bence en uygun ordu bu şekilde kurulmalı. Karşılaştığım ordular genellikle piyade ağırlıklıydı. Bu ordu kampanyada size hem saldırı hem de savunma savaşlarında kolaylık sağlayacaktır.
vj1Dop.jpg
Mızraklı piyadelerimiz savunma pozisyonunda cephenin en ön safında yer alacak. Yanlarda ise çapraz bir biçimde  Baltalı ya da Kılıçlı piyadelerimiz saldırı için bulunacak. Okçularımız gelen düşmanların ya da saldırırken savunma halindeki düşmanların hem moralini azaltmak için hem de sayılarını azaltmak için atış yaparken korumalı bir alanda yer alacaklar. Kralımızın birliği özellikleri daha çok askerimize etki etsin diye okçularımız ile mızraklı piaydelerimizin arasında bulunacak. Atlılarımız her iki kolda da ani saldırı ve koruma için yer alacak.
BLpdEG.jpg

Atlı birliklerimiz savaş alanında hızlı manevra yapabildiğimiz ve açıkçası savaşın kaderini belirleyebildiğimiz yegane birimler. Bu birimlerin etkilerini daha fazla arttırmak için birkaç ipucu vereceğim. Savunma yaparken ön cephede piyadeleriniz savaşırken atlılarınız ile sizin askerlerinizle savaşan piaydelerin ya da atlıların arkasından saldırı yaparsanız hem sayıları düşecek hem de arkadan saldırı aldıkları için moralleri de hatrı sayılır bir şekilde düşerek savaş alanından kaçmalarına sebep olacaktır. Saldırırken okçularınızın düşman askerlerinin ön cephede yer alan birliklerinin sayılarını azaltmasını bekleyin aceleci olmayın. Atlılarınızla ilk hedefiniz menzilli askerler olmalı ondan sonra aynı taktik ile rahatça savaşları kazanabilirsiniz.
Eline emeğine sağlık. Gayet bilgilendirici olmuş.