Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: Programlama Dilleri
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Sayfalar: 1 2
Programlama Dilleri

Mdnz91.jpg

Bu konuda programlama hakkında bilgi alışverişi yapabilir ve varsa kullandığınız programlama dili hakkında bilgi verebilirsiniz.
Bu konuyla en ufak alakam yok ama gerek kulagima surekli Pyhton geliyor, sanirim populer bir dil.
Öğrenmek için yer arayanlara Derek Banas kanalını önerebilirim. Şu an C++ eğitimi veriyor ve C, C#, Python, Java gibi yüzlerce eğitim serisi de var. Sesi çok sakin ve tane tane anlatıyor, anlaması çok kolay. Vaktim olsa giriş yapmak isteyenler için 101 rehberler hazırlamak isterdim. Belki ilerde yapabilirim.
(01-05-2018, 20:14)Sezar : [ -> ]Bu konuyla en ufak alakam yok ama gerek kulagima surekli Pyhton geliyor, sanirim populer bir dil.

Python bu sene İTÜ'de zorunlu ders hâline geldi. Ayrıca bölümlerde bir programlama dili dersi daha var (Ne olduğu bölüme göre değişir, bizde C.).
C, C#, C++, Java, HTML ve bikaç kod daha incelemiştim zamanında. Ufak tefek denemelerim de oldu ama hiçbirinin üstüne düşmeyince beginner aşamasında bıraktım hepsini.
Eskiden java ile başlamıştık ama html aldı başı yürüdü. kod öğrenebileceğin siteler mevcut biraz araştırma ie bulabilirsiniz.
Bu yaz öğrenmeye başlayacağım biraz kalabalık bir ekip oluşturup ck3'e rakip mi çıkartsak?
(14-05-2020, 17:31)cenk1907 : [ -> ]Eskiden java ile başlamıştık ama html aldı başı yürüdü. kod öğrenebileceğin siteler mevcut biraz araştırma ie bulabilirsiniz.

HTML bir programlama dili değil ne yazık ki.
Python öğrenmeye çalışıyorum. Basit kodları ve konseptleri (kullanıcıdan girdi alma, fonksiyonlar, sözlükler vb.) öğrendim. Bir süre önce döngülere geçtim. Ancak döngüleri hiç anlayamadım. Mantığını mı kapamadım yoksa kodlara mı yeterince hakim değilim bilmiyorum. Ama faktöriyel hesabı gibi örnek projeleri yaparken çok zorlanıyorum. İnternetteki rehberlerden yararlansam da yine de döngüleri tam anlayamadım. Çok kafa patlattım ama döngü kodları bilgimle problem çözemiyorum. Bu konuyu nasıl daha iyi anlayabilirim?
Döngü olayı ismiyle bire bir uyuyor. Loop belki daha açıklayıcı. 

Kullanıcı bir aralık belirliyor, bu aralığı bir şart ile sabitliyor. Bilgisayar şart sağlanana kadar aralıktan çıkmıyor ve belirlenen aralığı tekrar tekrar baştan okuyor. 
Basit bir örnekle anlatayım. Baban programcı sen de programsın diyelim. Babanın esas amacı 5 lira toplamak senden. Sen de evden çıkmak istiyorsun. Baban sana şart koşuyor evden çıkmak için 5 kere salona git. Her salona gittiğinde de 1 lira veriyorsun. Sen salona bir kere gidiyorsun, 1 lira atıyorsun ve kapıya geliyorsun. Döngü sana soruyor 5 kere salona gittin mi? Sen 1 kere gittin, hayır diyorsun, döngü başa sarıyor. Sen tekrar salona gidiyorsun, tekrar 1 lira atıyorsun. Şartın 5 kere salona gitmek, ama döngü içinde salona her gittiğinde 1 lira at olduğu için ve döngüden dolayı sen bunu 5 kere yaptığın için baban 5 lira toplamış oluyor. En son 5 kere gittin mi diye sorunca evet diyip çıkıyorsun.
 
Örneğin kodlaması ise şöyle:
para=0   (burası toplam paramızın olduğu yer)
a=range(5)  (burada 5 tekrar veriyoruz)
for i in a:
        para=para+1    (önceki paramıza 1 ekliyoruz)
print(para)
 
çıktı 5 şeklinde olacaktır.
 
Faktöriyel hesabı için düşünürsek, önce bize hangi sayının faktöriyeli isteniyor, onu almamız lazım:
x=input()
 
ilk başta bir değişken belitmemiz lazım ki o sayı üzerinde değişiklik yapabilelim.
fakt=1    (0 demememizin sebebi çarpma yapacağımız için sonuç 0 çıkmasın, çarpmada 1, toplamada 0 kullanılır genelde)

şimdi bu sayı adedince artarak çarpım yapılması lazım:
for i in range(x):      (bu kod ile, döngü 1'den başlayıp x sayısına kadar içerisini tekrar edecek. Önce i=1 olacak, sonra i=2 .... en son i=x olacak)
       fakt=fakt*i
 
for'dan sonraya bir de print atarız sonucu görmek için:
print(fakt)

şimdi nasıl işliyor onu görelim. input kısmında x 3 verildi diyelim. 3! ise 3*2*1 olacak:
x=3
fakt=1
for i in range(3):
     fakt=1*1   (fakt 1 oldu)
--- i sonraki sayıya geçer, 1-->2 ---
--- for içinde başa döner---
     fakt=1*2   (fakt 2 oldu)
--- i sonraki sayıya geçer, 2-->3 ----
--- for içinde başa döner---
    fakt=2*3    (fakt 6 oldu)
--- i sonraki sayıya geçemez çünkü range 3 olarak ayarlandı ve en son 3 oldu zaten,  3--/->4 ----
--- for biter ---
print(6)

Bu kodu while ile yazsaydık da for i in range(3) yerine while i<=x derdik, bu da i 1'den x'e ulaşana kadar içeriyi tekrar edecek anlamında.
 
Döngünün olayı, verdiğin şart sağlanana kadar döngü içerisindeki komutları tekrar tekrar uygulamaktadır.
Kuvvetle muhtemel ikinci dönem seçmeli derslerimden biri Java olacak. Şimdiden ufak ufak başlayayım diyorum. Nereden başlanır, iyi bir ücretsiz kaynak veya içerik sağlayıcı var mıdır bildiğiniz? Özellikle sen bir süredir Java çalışıyorsun diye biliyorum.
(14-02-2021, 14:36)elefsar : [ -> ]Kuvvetle muhtemel ikinci dönem seçmeli derslerimden biri Java olacak. Şimdiden ufak ufak başlayayım diyorum. Nereden başlanır, iyi bir ücretsiz kaynak veya içerik sağlayıcı var mıdır bildiğiniz? Özellikle sen bir süredir Java çalışıyorsun diye biliyorum.
Eğer bilgisayarın ortalama bir bilgisayarsa kullanımı rahat bir ücretsiz IDE(Kodları yazacağın program) olan Intelijj Idea'yı(Veya Eclipse'yi), kaynak olarak ise Oracle ve Geeksforgeeks öneririm. Eğer bu kaynaklar ağır gelirse şu siteye de bakabilirsin. Bu kaynakların yanında da öğrenimini hızlandırmak için youtube'dan tutorial videoları izleyebilirsin. Örneğin tutorial serisi ararken şunu  ve şunu buldum ama muhtemelen daha iyilerini bulabilirsin.
Bir programlama eğitimi için Derek Banas videosu varsa başka yere bakmaya gerek yok.

https://www.youtube.com/playlist?list=PL...F4856C9B19

Bu seri ağır gelirse bu tek parça video da iş görür ayrıca:

C++'ın official Frame kütüphanesi var mı? Aradım ancak sadece başkalarının yaptığı kütüphaneleri bulabildim. OpenGL, DirectX gibi şeyleri de önerenler, ASCII ile cmdyi özelleştirenler falan var ama ne olup ne olmadığını pek bilmiyorum, bilenler varsa bilgilendirirse sevinirim.
"Yazılıma başlamak istiyorum ama kendimi hangi alanda özelleştireceğime karar veremedim" diyen vatandaşların Javascript veya Python ile başlaması daha tutarlı olur. Bu iki yazılım diline giderek daha fazla framework yazılıyor. Ne yaparsanız yapın illa işiniz bu iki yazılım dilinin birinden geçecek.
The Cherno adlı bir kanal buldum, eğer C++ ile ilgileniyorsanız takip etmenizi öneririm. Neyin nasıl çalıştığı hakkında bilgilendirici ve kısa kısa ancak çok video atıyor, podcastleri de bulunuyor.
unknown.png
C++ çalışırken txt dosyası okutma ve yazdırma pratiği yapıyordum, yanlışıkla while içine koymuşum. İyi bari 200 mb ile kurtuldum.
Ücretsiz yazılım kitapları. Sadece bir göz attım ancak üniversitede kullandığım kitaplara göre çok daha temiz, okunabilir ve göz korkutmayan bir yapıya sahip oldukları hemen anlaşılıyor. Zaten başlık olarak kitap değil de "notlar" olarak geçiyorlar. Ayrıca içendikler kısmına baktığım zaman içerik olarak da basit seviyeleri anlatıp bırakmadığını, dil ile ilgili her şeyden bahsettiğini söyleyebilirim.

Programlama: .NET/Backend Geliştirme: Mobil Geliştirme:
C# için minecraft tarzı sandbox bir oyun geliştirme ile ilgili bir rehber var mı?
(17-10-2021, 22:06)korkusalan : [ -> ]C# için minecraft tarzı sandbox bir oyun geliştirme ile ilgili bir rehber var mı?

Java ile ilgili olanları da izleyebilirsin, bayağı benzer diller. Java ile ilgili olan kaynaklar daha bol diye biliyorum, belki onlardan faydalanabilirsin.
Sayfalar: 1 2