Şehirlerin Tarihi : Afyonkarahisar
#1
AFYONKARAHİSAR
3.png
Afyonkarahisar'ın Şehir Künyesi
İl Trafik Kodu : 03
Yüzölçümü : 14.237 km2
İlçeleri : Afyonkarahisar/Başmakçı/Bayat/Bolvadin/Çay/Çobanlar/Dazkırı/Dinar/Emirdağ/Evciler/Hocalar/İhsaniye/İscehisar/Kızılören/Sandıklı/Sinanpaşa/Sultandağı/Şuhut
İklim : Afyonkarahisar'da iklim oldukça sert geçmektedir. Tipik bir karasal iklim gözüken Afyon'da kışları oldukça soğuk yazları ise bir hayli kurak ve sıcak geçmektedir.
Nüfus : 706.371
402.041 Şehir / 304.130 Köy-Kasaba
Nüfus Yoğunluğu : Kilometre Kareye 48 kişi.
Nüfus Artış Hızı : Binde 7.8

Afyonkarahisar'ın Tarihi :

Hititliler ile tarihine başlayan Afyon şehrindeki kale, Hitit kralı Mürsil tarafından kurulmuştur. Hititlerin dağılmasından sonra bu bölge önce Sakarya merkezli Friglerin daha sonra da Sard merkezli Lidyalıların eline geçti. Ahameniş İmparatorluğu Sard'ı elegeçirip tüm bu topraklara sahip olmuştu. İskender'in seferi esnasında Sard'ı zaptedip, Ahameniş İmparatorluğuna son vermesi ile birlikte bölge ilk olarak İskender'in İmparatorluğuna daha sonra da Selevkos ve nihayetinde Bergamalıların eline geçti.

Afyonkarahisar-Kalesi.jpg

Roma İmparatorluğunun milattan sonra ikinci asırda bölgeyi fethetmeleriyle bölgede 800 sene sürecek Roma-Doğu Roma egemenliği başladı. Müslüman Araplar ve İranlı Sasaniler birkaç kez bu bölgeye gelip buraları zapt etmeye çalıştılar. Hatta 739 yılında ünlü Battal Gazi'nin burayı fethetmeye çalışırken şehit düştüğü dahi rivayet edilir. Bizanslılar bu bölgeye bulunan kaleden ötürü ''yüksek kale'' anlamına gelen Akroenos ismini verdiler. Bu devletlerin başarısız denemelerinden sonra 1071'deki Malazgirt Savaşının neticesinde Kutalmışoğlu Süleyman Şah buralara gelerek fethetti. 1146'da Birinci Kılıçarslan Manuel Kommenos liderliği altındaki Bizanslıları Bolvadin civarında yendi.

166.gif

Anadolu'nun Moğol işgali sırasında Konya'nın düşmesinden sonra Moğol orduları Afyon'a yürümüştür. Ama Anadolu Selçuklu Devletine uzun yıllar vezirlik görevi vermiş olan Sahip Ata bu şehri Moğollara teslim etmemiş, nitekim Moğollar geri çekilmek zorunda kalmıştır. Oğlu ve torunu uzun yıllar valilik yaptılar. Torunun ölmesiyle birlikte bölgede Germiyan beyliğine geçti. Osmanlılar buraları fethetseler de Yıldırım Beyazıd'ın Timur'a karşı savaşı kaybetmesi ve bu bölgelerin Timur'un emri ile tekrar Germiyanoğullarına devredilse de Germiyanoğlu Yakup Beyin vasiyeti üzerine tekrar Osmanlılara geçti. 1451'de Anadolu Beylerbeyliğine bağlandı ve Karahisarı Sahip Sancağı ismini aldı. 1685'te Hüdavendiger vilayetine, Tanzimattan sonra Kütahya'ya bağladı.

Birinci Dünya Savaşından sonra Yunan İşgaline uğradı ve sonra Başkomutanlık Meydan Muharabesi ile birlikte Yunanlar püskürtülerek düşmandan kurtarıldı.
[+] 1 üye PashaZade nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Güzel olmuş valla helal. Bakmadım daha ama yoksa Giresun'u da bekliyorum.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.