Vizigotlar ile uzun zaman aradan sonra bir Attila kampanyasına başladım bugün. Amacım, gerçek tarihteki gibi Fransa'nın güneyine yerleşip oradan bütün İberya'ya yayılmak. Başlangıç olarak Doğu Roma'yı zayıflatmak adına hemen dibimdeki Selanik'i talan ettikten sonra Makedonya'yı özgür bıraktım. Özgür bırakmamla birlikte ataları İskender'i anımsayıp benim desteğimi alacaklarını düşünerek Hunlara savaş ilan ettiler. Tabii ki oralı olmadım ve onları kaderleriyle başbaşa bırakarak atlılarımı kuzeye doğru sürdüm.
Daha sonra ise kuzeydeki Daçya'yı da özgür bırakarak Doğu Roma ve Batı Roma arasındaki sınır birliğini ortadan kaldırarak arada tampon bölge oluşturdum. Karadeniz kıyısından başlayan Doğu Roma ayrılıkçısı bir isyan hareketi baya bir büyüdü ve Tuna Nehri boyunca bütün kıyı şehirleri ayrılıkçıların eline geçti. Ben ise patlamış mısırımı almış güruhlarımı kurmuş olan biteni izliyordum.
Tehdidi gören Batı Roma sınır şehirlerini korumak için 2 tam ordu ile güruhlarıma yakın bir bölgede mevki aldı. Lakin daha sonra bir tanesini Doğu Roma'ya yardım amaçlı kaydırınca fırsat bu fırsat deyip boş iki sahil şeridini alarak önce talan ettim, daha sonra yeryüzünden sildim.
Her yerden saldırı altında kalan Batı Roma çok zor dönemden geçiyordu. Ancak yine de pes etmiyordu. Fotoğraf almaya düşünecek vakit bırakmadı ve 2 full ordusuyla az kalsın kampanyamı bitirip beni yıkıyordu. Bir güruhumu feda ederek kanlı bir savaşta Batı Roma'nın pirus zaferi ile sonuçlandırdığı savaş sonrasında ormanın ortasında geri kalan güruhumu geliştirerek yaklaşık 10-15 tur beklemek zorunda kaldım. İntikamım acı olacaktı ve olduda. Hunlar yaydan fırlayan ok gibi Batı Roma'nın içinden geçerek Fransa'nın batı ve güney sahillerine ulaşmıştı. Durumu gören Batı Roma beni saf dışı bıraktığını sanarak tüm ordularını Batı'ya kaydırdı ve İtalya'nın Doğu tarafından gelecek tehlikelere karşı savunmasız kaldı. Hal böyle olunca Barbar adam affeder mi affetmez. İki Kuzey Doğu şehrini tarihin tozlu sayfalarına gömerek Roma'ya giden yolu açtım.
Yaklaşık 3 tur sonra Roma'dan bir önceki şehir olan Fiorentina önlerindeydim. Garnizon ordusu pek fazla direnemeyerek yenildi. Burayı ise talan etmek yerine İtalya'yı özgürleştirmeyi seçtim. İtalya Yarımadasının göbeğinde Vizigotlar ile müttefik, Batı Roma'ya muhalif bir başka Latin Devleti kurmak fikri bana cazip geldi. Daha sonra ise Roma önlerine gelerek tüm Roma yurttaşlarının korkulu rüyası Barbar canavarını bir kez daha Roma üstüne saldım. 5000 kişilik aç Vizigot ayılarına karşı 1300 kişilik pembe panter görünümlü Romalı askerler surlarda tir tir titriyordu. Korkunun ecele faydası yoktu.
Batı Roma İmparatoru intikam yemini etmişti. İtalya'nın Batı sınırına ordu yığmaya başlayarak beni çok zor durumda bıraktı. Belki de Attila'da oynadığım en kanlı savaşları yaptım. Savaş alanında yaklaşık 10 bin kişi birbirine girdi. O savaşlardan birkaç görsel :
2-3 büyük kanlı savaşın ardından Roma benimle daha fazla uğraşamayacağını anladı ve ordularını Fransa'nın güneyinden çekerek Batı'daki Hun güruhlarının arasına kaydırdı. Hunlarda benim güneye yerleştiğimi görünce ordularını batıdaki güruhlarına destek olarak kaydırdılar. Oyunun görev olarak verip yerleşmemi söylediği eyalete yerleşerek, Vizigot Krallığı'nın temelini attım.
Onun dışında özgür bıraktığım devletler baya büyüdü. Balkanları Makedonya ve Daçya kendi aralarında paylaştı. Ancak Doğu Roma halen İstanbul üzerinden güçlü ordular göndermeye devam ediyor. İtalya'da ise özgür bıraktığım İtalya Krallığı Roma'ya yürüyerek ele geçirdi. Artık Doğu sınırım güvence altında. Benimle hem sıkı müttefik olan hem de sıkı ticarette bulunan bir Latin devleti var.
Şimdiki hedefim ise kıyıdan direk İberya'ya inmek ve orada geriye kalan Batı Roma şehirlerini fethetmek. Birde önce Akdeniz üzerinde yeterli bir filo oluşturmam gerekiyor. Daha sonra ise bütün İberya'yı savaş veya diplomatik yollar ile birleştirmek istiyorum. Tarihte kurulmuş Vizigot Krallığı'nın sınırlarına ulaşıp kampanyayı bitirmeyi hedefliyorum. Biraz fazla hikaye ve görsel içeriyor mesajım kusura bakmayın. Bir oturuşta 70-80 tur oynadığım için kendimi tutamadım.