CK3 - Haçlı Rehberi
#1
CK3 - Haçlı Rehberi
Bu rehberimde CK3'ün ana mekaniklerinden Haçlı mekaniği hakkında bilgi vereceğim. Crusader Kings'de adından anlaşılacağı gibi Haçlı mekaniği oldukça önemli. Orta çağda geçen oyunumuz belirli zaman aralıkları geldiğinde Papa'dan tüm hükümdarlar bir event aracılığı ile bildiri alırlar.

Bu event üç seçenekten oluşuyor. İlk seçeneğe tıkladığınızda Haçlı çağrısına tam anlamıyla destek vermiş sayılıyorsunuz. İkinci seçenek ise asker değil ancak maddi destek olarak bir miktar para gönderebiliyorsunuz. Henüz katılıp katılmama kararınızı vermediyseniz eğer üçüncü seçeneğe tıklayarak Haçlıya katılma kararınızı erteleyebilirsiniz.

Haçlı eventini aldınız katıldınız veya katılmadınız önemli değil. Haçlının öncelikle bir hazırlık süreci bulunuyor. Bu süre boyunca eğer haçlıya katılmadıysanız katılabilirsiniz. Diğer krallıklarda eğer durumları iyiyse bu süre boyunca haçlıya katılır. Aynı şekilde Haçlı seferinin açıldığı din de kendi içinde bir hazırlığa girer ve savunma için düşman dindeki hükümdarlar çağrıya kulak verir. Bu süre başladığında oyun bizi yeni bir ara yüz ile karşılar. Birlikte bu ara yüzü inceleyelim:

x.png
  1. Bu kısımda savaşı açan ve haçlı düzenlenen liderleri görmekteyiz. Saldıran ve savunanlara tıkladığımızda o anda Haçlıya kim katılmış görebiliyoruz.
  2. Bu kısım ise Haçlıya katılan toplam askerleri görmekteyiz. Bu sayılar Haçlı başlayana kadar zamanla diğer hükümdarların katılımıyla artacaktır. 
  3. Lehtar atama butonu bu ara yüzde en önemli olan iki şeyden birisidir. Haçlıya katıldığınızda oyun sizden bir lehtar atamanızı beklemektedir. Eğer atamadıysanız bildirilerin göründüğü kısımda(orta üst kısım) bir uyarı verecektir. Lehtar sizin kutsal topraklardaki temsilciniz gibi bir şeydir. Eğer savaşı kazanırsanız feth edilen topraklar lehtarlar arasında bölüşülür. Savaşa katılımınıza bağlı olarak lehtarınız bir kontluk alabileceği gibi bir düklüğe de sahip olabilir. Ancak lehtarınızı birinci dereceden akrabalarınız olarak belirleyemiyorsunuz. Yani varisinizi lehtar olarak atayıp başa geçtiğinde o toprağa direk olarak sahip olamazsınız. Genelde uzak akrabalar ya da kuzenlerinizi gibi akrabalarınızı lehtar olarak atayabilirsiniz.
  4. Savaş sandığı haçlıya katılan liderlerden toplanan kaynaklar ile birikir. Savaş başladığında savaş sandığındaki kaynaklar Haçlıya katılan liderler arasında bölüşülür. Bu sayede savaş esnasında bir miktar para kazanmış olursunuz.
  5. Geri Çek butonu ile haçlıdan çıkabilirsiniz.
  6. Savaşı Yeniden Yönlendir butonu, bu ara yüzdeki lehtar belirlemeden sonra en önemli ikinci şeydir. Eğer yeterli pietyniz varsa savaşı -yine başka dinden ya da mezhepten olmak üzere- başka bir krallık üzerine yönlendirebilirsiniz. Örneğin Kudüs için açılmış bir haçlı bulunuyor. Ancak krallığınızın güneyinde sizi rahatsız eden bir müslüman krallığı var. Savaşı buraya yönlendirerek Haçlının gazabını düşmanınız üzerine atabilirsiniz. Ancak dikkatli olun, bir düşmandan kurtuldum derken başka bir düşman yaratmış olabilirsiniz.
  7. Bu seçenek ise eğer yeterli altınınız bulunuyorsa savaş sandığına daha fazla altın bağışlayabilirsiniz.
Haçlı ara yüzü görüldüğü üzere basit ve sade bir ara yüz. Şimdi sizlere haçlıya dair biraz bilgi ve ufak taktikler vermek istiyorum. 

Bu ara yüzde dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur güç oranı. Şimdi CK3 yapay zekası biraz fazla kötü ve bu kötü yapay zeka Haçlı esnasında çok daha beter bir hale geliyor. Bu yüzden bazı şeylere dikkat etmeniz lazım. Haçlının konumu deniz aşırı bir topraksa örneğin Kudüs gibi savaşı kazanmanız için güç dengesinin büyük olan tarafında olmanız gerekmektedir. Unutmayın ki ne kadar güçlü olursanız olun Haçlıyı tek başınıza kazanmanız oldukça zor olacaktır. Bu yüzden güç yüzdesinin 20k farkla fazla olmadığı durumlarda savaşa katılarak kendinizi tüketmemenizi öneririm. Hele düşük sayıdaysanız ilk fırsatta o haçlıdan kaçın. Çünkü tek başınıza ne kadar fazla askeriniz olsa da Kudüs'de asker sayınızın hızla eriyeceğini fark edeceksiniz. 

Bunun dışında genelde müttefikleriniz ile gezerek toprak feth etmeye odaklanın. Karşı tarafın topraklarımda savaşırken düşman rahatça ordusunu takviye ederken sizin ve müttefiklerinizin orduları zamanla ikmalsizlikten yıpranacaklardır. Bu yüzden toprak feth ederek savaş skorunu arttırmaya odaklanın. 

Haçlının faydaları ve iyi yönlerine gelelim biraz da. Haçlı mekaniği büyük krallıkları müttefikler aracılığı ile kendi dininize katma konusunda birebirdir. Eğer becerebilirseniz bütün bir krallıkta Katolik krallık kurmuş olursunuz. Bunun dışında CK2'den gelenler iyi bilir ki Haçlı özelliği almak için her şeyi yapabilirsiniz. Bu özellik karakterinize oldukça güzel bonuslar sağlar. Eğer savaşa komutan olarak katılıp savaşırsanız bu özelliği elde edebilirsiniz. Aynı zamanda yanınızda getirdiğiniz şovalyelerinizde bu özelliği kazanabilir. Örneğin varisinizi savaşa sokup bu özelliği kazanmasını sağlarsanız, ilerde hükümdar olduğunda güzel bir özellik kazanmış olursunuz. Ancak unutmayın Haçlı çetin bir savaştır, her an ağır bir şekilde yaralanıp sakatlanabilir ve hatta ölebilirsiniz.

[+] 4 üye Justicar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.