Command & Conquer: Generals Genel Savunma Rehberi
#1
C&C Generals Genel Savunma Rehberi

Oyunda 3 genel, 9 özel general bulunmakta. Her birinin oyun tarzı farklı. Sadece aralarında değil kendi içinde de farklılık gösterebilmektedir. Yani aynı general ile birden fazla strateji ile oynayabilirsiniz. Dolayısıyla her bir generalin savunması da farklı olabiliyor. Ancak tüm generalleri ilgilendiren genel savunma taktikleri de yok değil. Bu rehberde bahsettiğim bu genel savunma taktiklerine değineceğim. Yazdıklarım tamamen kendi görüşlerimi yansıtmaktadır, kişiye göre görüş farklılıkları olabilir.

Oyunda savunma mekanizması temel olarak aktif savunma ve pasif savunma olarak ikiye ayrılıyor. Pasif savunma gerek savunma binaları ile olsun, gerekse askeri birimler ile olsun, belli noktaları ele geçirerek gelen düşman askerlerini bizim ek müdahalemiz olmadan yok etmek üzerine kurulu. Yani bir giriş/kapı noktasına bir kaç savunma binası dikersiniz ve arada bir bakarsınız orası kendi kendini savunur, düşman askerlerini geçirmez.
Aktif savunma ise doğrudan sizin müdahalenizi gerektirir. Özellikle içeri sızan düşman askerleri olsun, uzun mesafeden saldıran topçu birimleri olsun bunları pasif savunma ile yok etmeniz zor olur. Ancak imkansız da değildir.
Başarılı bir pasif savunma her zaman daha iyidir. Zira o sırada siz boşta olursunuz ve gelişme veya saldırı üzerine çalışabilirsiniz. Bazı temel aktif savunma durumları haricinde çoğu aktif savunma işi pasif savunmaya çevrilebilir. Bunlardan da ayrıca bahsedeceğim.

Giriş/Kapı/Koridor
 
Bazı haritalarda etrafımız tamamen açıkken bazılarında ise ana üssümüze geçiş imkanı tanıyan belli başlı yollar vardır. Bunlara kapı ya da giriş deriz. İki düşman ülke arasında devamlı kara birimlerinin geçişi olduğu yollara da koridor denir. Bu terimler savunma taktiklerinde çokça işimize yarayacak.
En temel savunma kapılara savunma binaları inşa etmekten geçer. Zira düşman saldırısı ile ilk irtibatınız buralardan başlar. Kapı noktaları dar boğaz oluştururlar ve küçük bir alan içerisinde yoğun savunma yaparak kolayca düşman saldırılarını püskürtmenize imkan tanır. Eğer kapıya değil de kendi binalarımızın yanına savunma yaparsak düşman daha geniş alandan saldırı imkanı bulacaktır. Ayrıca kapıya koyacağınız 2-3 bina yeterli olabilirken, kapı dışı savunmada tüm çevreyi savunmanız gerekir.
Oyun başında temel binaları inşa etmeye müteakip ivedilikle kapı olarak belirlediğiniz yerlere ana savunma binanızı inşa etmelisiniz. USA için Patriot, China için Gatling Cannon, GLA için ise Stinger Site temel savunma binaları sayılır. Ülke bazında savunma rehberlerinde ayrıntılı olarak bahsedeceğim.
Düşman ile olan irtibatınızı olabildiğince minimize etmeniz gerekmektedir. Dolayısıyla kapı biraz uzakta olsa bile orayı ele geçirmeniz yararınıza olacaktır. Birden fazla yönde düşman var ise bütün kapıları tutmak gerekiyor.

TEMEL_1.jpg

Koridor kontrolü ise aktif savunmanın pasif savunmaya geçeceği nokta. Düşman koridoru geçerken çok üzerinde durmaz, zira düşman sizin kapıyı tutacağınızı biliyordur ve oraya odaklanır. Yapay zeka özellikle doğrudan savunma platformlarını hedef alıyor. Düşman daha koridorda iken saldırırsanız en iyi savunmayı yapmış olursunuz. Şüphesiz bunun en iyi sağlayıcısı uçaklardır. Uçaklarınıza komutlar verip, düşman askerleri daha savunma sınırınıza gelmeden onları yok edebilirsiniz. Özellikle uzun menzilli Scud veya topçu birimleri zaten kapıya yanaşmadan sizi vurmaya başlayacaktır. Tank veya askerler ile onları etkisiz hale getirmek gerçekten hem yavaş hem de efektif değil.
Bu noktada devreye uçaklar giriyor. Zira bombalarını düşman üzerine bırakıp ikmal için geri dönerler. Elbette arada kayıplarınız olacaktır. Ancak alınan hasarı en iyi böyle minimize edersiniz.
Peki bu "aktif savunmayı" nasıl pasif savunma haline getirebiliriz? Oyunda birimlere belli bir alanı savunmalarını emredebiliyoruz. Birim belirttiğimiz alanın ortasında durup, tüm çevreden gelen düşmanlar alanın içine girince saldırmaya başlıyor. Uçaklara da bu komutu veriyoruz. Mühimmatı olan uçaklar alan üzerinde uçmaya başlıyor ve düşman askeri gelince vurup ikmal için hava alanlarına dönüyorlar. İkmal yapıp tekrar savunmasını istediğiniz alana gelip görevlerine devam ediyorlar. Uçaklarımızı kapı bölgesini korumaya göndermek de bir seçenek. Savunmanıza ciddi güçlendirme sağlayacaklardır. Ancak koridora gönderirseniz daha etkili olurlar. Bu durumun en büyük etkisi, düşman durumu fark edip, çokça hava savunma birimi gönderirse uçaklarınızdan olabilirsiniz. Bunun yaşanmaması için arada kontrol etmek iyidir.

Diğer bir koridor kontrolü taktiği ise topçu veya Scud birimleri ile uzaktan koridoru dövmek. Özellikle uçağı bulunmayan GLA için çok daha önemli bir durum. Bunun iki yolu var, ya koridoru gören bir yere menzilli birimlerinizi savunma alanı ile yerleştirirsiniz. Düşman birimleri geçmeye başladıkları sırada saldırı yaparlar. Ya da "ctrl" tuşu ile koridora tıklayıp, birimlerinizin sürekli o bölgeyi saldırı altında tutmasını sağlarsınız. Bu sayede düşmanı görüp ateşleme yapma işlemlerinden kaynaklı gecikmeyi engelleyip devamlı zarar vermiş olursunuz. Burada da düşman uçakları sizin menzilli birimlerinizi hedef almaları kaçınılmaz. Bir kaç hava savunma birimi ile desteklerseniz menzilli birimlerinizi kaybetseniz bile, düşman uçakları da yok olacaktır. Elbette uçak daha pahalı olduğu için kârdasınız sayabiliriz.

Kapıya kurduğunuz savunmanıza çeşitlilik eklemek çok önemli. Piyadeye karşı güçlü olan birimler tanklara karşı işe yaramayabilirler. Hakeza tankı çok kolay imha edebilen birimler de piyadelere çok zarar veremeyebiliyorlar. Yaya birimler özellikle savunmaya çok iyi destek sağlıyorlar. Temelde güçsüz gibi dursalar da, toplu olduklarında devasa hasar çıkartabiliyorlar. Düşman genelde birimleri öncelikle hedef alacağı için savunma platformlarınız da daha uzun vadeli dayanmış olurlar.
Savunma hattında kesinlikle en az bir tane buldozer ya da işçi bulundurmalısınız. Hem gerektiğinde yeni binalar inşa etmek adına, hem de zarar gören binaları tamir etmek adına çok kullanışlılar.
Keskin nişancılar ve diğer özel birimler size aşırı fayda sağlarlar. Özellikle piyadeleri temizlemede keskin nişancılar gibisi yok. China'da keskin nişancı yok ama Gatling silahları zaten piyadelere karşı çok güçlü.

Savunma çizgisi nasıl olmalı? Eğer kapı savunması yapıyorsanız mutlaka içbükey, açık alan savunması yapıyorsanız çizgi savunması yapmalısınız. Kapılarda çizgi savunması yaparsanız kenarda kalan birimler düşmanı göremeyebilir. Açık alanda içbükey yaparsanız ise, kenarda kalan birimler ilk karşılaşacağı için içerideki birimler düşmanı göremeyebilir.
Kapılarda yapılan içbükey savunmada düşmanın ortaya girmesi ile hilal içerisine almış oluyorsunuz ve aynı anda tüm birimleriniz ile saldırma imkanınız oluyor. Düşman küçük bir alandan geçmek zorunda kaldığı için de tüm düşman birimleri gelen bütün saldırılara maruz kalıyor, ortaya can pazarı kurmuş oluyorsunuz.

Maalesef oyun içinden ekran görüntüsü alamadım bir türlü. Paint çizimleri ile idare edeceğiz artık.
 
Kapı Savunma Dizilimi
 
SAVUNMA.jpg
Mavi yuvarlaklar savunma birimleri, siyah çizgiler ise geçilemez bölge.

SAVUNMA-2.jpg
Turuncu çemberler savunma birimlerinin menzilleri dersek, içbükey savunma yaptığımızda kırmızılı alanda ateş gücümüzü toplamış oluyoruz.

SAVUNMA-3.jpg
Çizgi halinde yaparsak tüm birimler aynı anda düşman ile temasa geçemiyorlar.
 

Açık Alan Savunma Dizilimi
 
CIZGI1.jpg
Açık alanda çizgi savunması ile her yerden gelecek tehditlere karşı hazırlıklıyız.

CIZGI.jpg
Burada daha fazla savunma birimi yapılmasına rağmen içerideki savunmalar yetersiz kalıyor ve düşman kuvvetlerine karşı sadece en dıştaki birimler mücadele ediyorlar. Düşman ortadan gelmediği sürece açık alanda içbükey savunma etkisizdir.
[+] 2 üye elefsar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.