Empire - Osmanlı İmparatorluğu
#1
Ott_large.jpg 

Ott_hud_left.pngOsmanlı İmparatorluğuOtt_hud_right.png
Yönetim Biçimi:  Mutlak Monarşi
Hükümdar: 2. Mustafa
Başkent: Istanbul
Kültür: Orta Doğulu
Din: İslam

Etw_k_042.jpgAvrupa'nın geçtiğimiz birkaç yüzyılı Osmanlı İmparatorluğu ve Osmanlı'yı durdurmaya çalışan küçük devletler olarak özetlenebilir. Osmanlı hükmettiği coğrafyalar, Asya ve Avrupa arasında kontrol ettiği ticaret rotaları açısından eşsiz bir konumda yer alıyor. Osmanlı aynı zamanda Kuzey Afrika'nın Akdeniz kıyısı boyunca söz sahibi.

Bu Türk İmparatorluğu 15. yüzyılda Ortodoks Bizans İmparatorluğu'nun yerini aldıktan sonra sürekli bir biçimde batıya, Avrupa'nın kalbine doğru genişlemeye çalıştı. Oyunun döneminde hafızalarda Türk ordularının Viyana kuşatması kazılıdır, Türk genişlemeciliği her zaman saray politikasının bir parçası şeklinde olmuştur. Sultan kendisini kendi topraklarında güvende hissettiğinde Avrupa'ya sefere çıkmış, kendi topraklarında Yeniçeriler tarafından tehdit edildiğinde - yine - Avrupa'ya sefere çıkmıştır.
Ott_ottoman_cemaat_janissaries_icon_infs.pngOtt_bashi_bazouks_icon_infs.pngOtt_ottoman_beylick_janissaries.pngOtt_ottoman_beylick_grenadiers_icon_gren.pngOtt_ottoman_nizam_y_cedid_light_infantry_icon_infm.pngOtt_east_ethnic_musketmen_icon_infm.pngOtt_east_desert_nomads_icon_cavs.pngOtt_steppe_cavalry.png
Osmanlıların problemleri büyük, ancak bu problemlerin her biri kendi içinde çeşitli fırsatlar barındırıyor. Ülkenin ordusu ve donanması diğer büyük güçlere nazarna geri kalmış durumda, ancak Sultan'ın askerlerinin kalabalıklığını görmezden gelmek olmaz. Stratejik olarak İmparatorluk güçlü bir konumda yer alıyor, Balkanlar İstanbul'u koruma görevi görürken bir yandan da Osmanlı'nın Avrupa'nın içlerine ilerlemesini sağlayabilir. Osmanlı kendisine Avusturya'nın rakipleri arasında müttefik bulabilir. Doğuda ise Osmanlı her zaman Hint topraklarının zenginliğine gözünü dikebilir.


Etw_ott_europe_map.jpg

Zafer Koşulları
  • Kısa Zafer: 1750 yılına kadar Venetia, Galicia & Podolia, Rumelia, Austria, Persia, Chechenya-Dagestan ve Hungary dahil olmak üzere 20 bölgeye hükmet.
  • Uzun Zafer: 1799 yılına kadar Rumelia, Persia, Austria, Galicia & Podolia, Venetia, Morocco, Chechenya-Dagestan, Spain ve Hungary dahil olmak üzere 30 bölgeye hükmet.
  • Prestij Zaferi: 1799 yılına kadar Venetia, Galicia & Podolia, Rumelia, Austria, Persia, Chechenya-Degestan ve Hungary dahil olmak üzere 20 bölgeye hükmet ve 1799 yılında en yüksek prestije sahip ülke ol.
  • Dünya Fethi: 1799 yılında Rumelia dahil 45 bölgeye sahip ol.
Başlangıç Durumu
Osmanlı'nın başta 7500 altını, İstanbul, Ankara, Yerevan, Sarajevo, Sofia, Cairo, Athens, Baghdad, Iaşi, Jerusalem, Belgrade ve Damascus olmak üzere 12 bölgesi bulunur.

Cumhuriyet Bayrağı
Osmanlı ile cumhuriyete geçildiğinde aşağıdaki bayrak kullanılır.
Ott_r_large.jpg

Tartışmalar
  1. Osmanlıyla ilk 10 tur nelere dikkat etmeli, hangi hamleler yapılmalı?
  2. Cumhuriyete veya Meşrutiyete geçiş yapılmalı mı?
  3. Hangi ticari ürünlerin olduğu ticaret noktaları ele geçirilmeli?
  4. Diğer ülkeler ile nasıl bir diplomasi izlenmeli? Kimlerle ticaret yapılmalı? Nerelere fetih yapılmalı?
  5. Hangi teknolojilere öncelik verilmeli?
  6. Ordu ve donanmada hangi birimler tercih edilmeli?

Bu konuda Empire: Total War'da Osmanlıyla ilgili ipuçları ve önerilerinizi paylaşabilirsiniz.
[+] 7 üye Aytaç nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
İlk on turn içinde İran, Avusturya, Dağıstan, Gürcistan ve Polonya'nın savaş ilan ettiği talihsiz devlet. İlk oynadığım oyunlarda topraklardan taviz vermeden Allah ne verdiyse her saldıranla başa çıkmaya çalışırdım ama yorucu oluyordu. Sonraları Ermenistan'ı müttefiklik karşılığında İran'a vermeye başladım. Dağıstan'la vs. de İran uğraştı. Ben de tamamen batıya ve koloni edinmeye yöneldim. Avusturya savaş ilan ettiğinde Yaş'ı (Iasi) verip karşılığında ateşkes isterseniz bir süre daha vakit kazanabilirsiniz böylece Polonya da savaş ilan etmez sınırınız olmayacağı için. Tabi Kırım'ı da bir şekilde desteklemek gerekiyor yoksa Rusya yıkmadan. Doğu sınırını güvence altına alınca Bağdat'tan yavaş yavaş birimleri basıp Hindistan'a gönderebilirsiniz.

Venedik konusunda da oyunun başında Venedik'in müttefiki yok, ilk turnden savaş ilan edip Mora'yı almaya çalışabilirsiniz. Çünkü birkaç turn sonra hemen Italyadaki devletler ile anlaşıyor.

Osmanlı'da erken oyundaki gelirin yüzde doksanı ticarete (deniz ticaretine hatta) dayanıyor, mümkün olduğu kadar tic. anlaşması yapmak gerek. Port çok olduğu için sıkıntı yok bu konuda. Portlara da galleyleri doldurun birer birer hem ucuz hem etkili. Bölgeler 20-30 yılda ancak adam oluyor, vergi geliri pek bir şey getirmiyor o yüzden Anadolu, İstanbul, Mısır, Suriye vs. hariç kalan şehirleri -özellikle Balkanları- bir süre vergiden muaf tutmak iyi olabilir. Şehirler daha çabuk büyür.

Bir de başlangıçtaki bakanlar (vezirler mi artık neyse) berbat, onları hemen değiştirmek gerek. 1740-1750 civarında da toptan anayasal monarşiye geçmek en iyisi.
-Good judgment does not guarantee exceptional talent.

-That is correct. But for one with talent and practice, there is no stronger weapon. To perform the best dance,
will she not try harder each time? The path of an artist is to fight oneself in order to beat others.
[+] 1 üye Vivec nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
Ne olursa olsun başlangıçta Rusya ile barış yapma fikri bence çok yanlış. Kırım'ı kaybetmenize neden olur, ve Rusya diğer devletler üzerine - bilhassa İsveç, potansiyel müttefiğiniz - odaklanabilir. Zaten Kiev'e yakın bir ordunuz varken onu hazırlamak çok da uzun sürmeyecektir. Birkaç tavizle İran tehditinden kurtulabilirsiniz zira ; gayet barış yapmaya yakın. Tabi sizden çok fazla toprak isteyebilir ama bunun fazla bir önemi yok, toprağı verdiğiniz gibi alabilirsiniz. Osmanlı ciddi manada ekonomik sıkıntılar çeken bir devlet ve bundan ötürü vergileri isyan çıkma pahasına yüksek tutabilirsiniz. Yeterince maden yaptığınızı düşündüğünüz zaman normal seviyeye getirin. Tabi Osmanlı devleti teknoloji olarak da iyi sayılmaz. Ama yapacak pek birşey yok sabretmelisiniz. Sizin başınızı birçok devletle bozan Berberlere destek vermeyin, aksine birkaç tur sonra başlayan Fas savaşı ile koordineli birşekilde Berberleri alt etmeyi deneyebilirsiniz. Gürcistan-Dagestan üzerinden yapacagınız bir kafkas harekatı ile Rusya'ya karşı iki cephe açabilirsiniz. Buranın asker tedariki için Bağdad gayet uygun.

O kadar Osmanlı demişken @etzel 'in şu videosunu eklememek olmaz.

[+] 5 üye PashaZade nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#4
TW oyunlarından ne kadar nefret etsem de nedense Empire: Total War'ı ayrı bir seviyorum. Oynadığım zamanlarda hatırladığım kadarıyla Osmanlı'nın en büyük sıkıntısı bir kaç savaş arasında kalıyor oluşuydu. Öncelikle bunun çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Diğer tartışma konularını daha bilgili oyunculara bırakmak lazım.
Ara
Cevapla
#5
Osmanlı  için büyük bir taktiğin var genelde bunu yaparım. 
Ilk olarak ermenistan i irana verip dost olacaksiniz. Bu şeklilde dost olursaniz iran ile aranız çok iyi oluyor. Sizin için her türlü savaşa giriyorlar. Ayrica bu sayede gürcistan ile sinir kalmadığı için onlar size saldırmiyor ve ruslar da o taraftan gelemiyor. Doğuyu güvene alıyoruz. Daha sonra avusturya ile aramızı diplomatik olarak düzgün tutmaya çalışıyoruz ki savaş geciksin.
Sonra berberilere saldiriyoruz ztn kara birimleri çok az oluyor. Eğer berberileri yikmaz isek avrupa da muttefik bulmamiz imkansiza yakın. Daha sonra  isveç ile ittifak yapiyoruz. Ve mümkünse fransa-ispanya-ingiltere üçlüsünden birini daha yanınıza çekin. Artık başlangıçta daha iyi durumdasiniz ve balkanlarda daha rahat ilerleyebilirsiniz.
Not: Maratha nın çok buyumesine izin vermeyin irani gecerse durduramazsiniz
giphy.gif
[+] 1 üye turkish lokum nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#6
1-ik 10 turda Kiev alınıp barış yapılmalı karşılığında para alın Rusya'dan.
2-Cumhriyete geçmek uzun vadede çok işe yarıcaktır prestij ve diplomatik ilişki açısından aynı zamamda bakanlar için fakat rejim değiştirirken vergi alamayacağımız İran ve gürcüstan savaş açacağından oyun başında hemen geçmek mantıksız mümkünse savaşsız bir zamanda geçin.Fazla toprak almadıysanız prestij ve itibar sayesinde avrupada güzel müttefikler bulabiliriz.
3-Rusya'yla ateşken sonrası İstanbul ve Anadoludan asker basılıp Bağdata takviye yapılmalı.Avusturya başta dert değil Atinada ordu basıp balkanlara gönderin.Venedikle barışın.Gürcüstan Dağıtistan alındıktan sonra tüm gücünüzle İran'a saldırın.Gürcüstan ve dağıstan sizi zorlucak fakat asla pes etmeyin.Sen son irana sefere çıkın sonra Hindistana doğru genişleyin.Hindistana genişlemek Avrupaya genişlemeken 100 kat daha ekonomktir ve bizde para yok.100 katı abartmıyorum çünkü hindistanda fetederken ilerleyeceksiniz avrupada ise fetedip bekleyeceksiniz çünkü isyan çıkacak bu arada aynı zamanda vergide alamıcaksınız.Üstelik hindistandaki şehirler avusturyaya oranla çok daha gelişmiş ekonomik anlamda fetih yaptığınız anda katkıyı göreceksiniz.
[+] 1 üye tigerclow. nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#7
1-Balkanlardaki ordumuzu Yaş'a göndermeliyiz. Aynı anda Istanbuldan da ordu çıkartıp Yaş'a göndermeliyiz. Topladığımız orduyla Rusları yenmek zor olmayacaktır. Ardından Kiev'i alıp Kırıma vereceğiz. Sonrasında da Ruslarla işimiz bitmiş oluyor zaten tek yapmamız gereken teknoloji veya para (hangisine daha çok ihtiyacınız varsa) karşılığında barış imzalamak. Biz barış imzalasak bile Kırım barış imzalamayacağı için Kırım tek başına Rusları dövecektir bu sayede uzun süre Ruslar bela olmayacak hatta Kırım bazen Ruslardan şehir bile alabiliyor.

Deniz konusunda ticaret noktalarına ulaşana kadar zaten diğer devletler ticaret noktalarında bizden üstün olacak zaten güçsüz olan ekonomimizi bir de donanma kurmak için harcamayalım. Limanlarımızı savunalım yeter.

Gürcistan size savaş açacaktır çok dikkatli olun. Ruslardan daha zorlu rakipler. Rusyada tecrübe kazanmış ordumuzu bu cepheye desteğe getirirsek faydalı olur.

2- Gereksiz.

3-Bilmiyorum.

4-Maratha , İngiltere , Fransa

5-Dengeli olunmalı.

6- Tatar atlıları çok faydalı 90 birim menzilleri var doğuda Gürcistan'a karşi çok faydalı. İsarelys oyun başında güveneceğiniz tek piyade. Yeni teknolojiler açtıkça da yeni açılan özel birimleri kullanın
[+] 1 üye Muhibbi nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#8
britanyaya dikkat edin arkadaşlar ordularınız uzak yerlerde olduğu an tam teşekküllü orduyla işgale geliyolar
Ara
Cevapla
#9
(06-01-2019, 23:14)Ferreke : britanyaya dikkat edin arkadaşlar ordularınız uzak yerlerde olduğu an tam teşekküllü orduyla işgale geliyolar

Ben baya iyi geçindim. Hatta Afganistan'ı satıp karşılığında Amerikadan toprak aldım. Tüm Avrupayı fethettikten sonra onları yenmek de zor olmadı.
Ara
Cevapla
#10
Osmanlı için doğu ve kuzey taktiği yazayım ben de. Not: Sadece doğu-kuzey taktiğidir, ekonomi bilim batı kısımlarını yazmıyorum.

İlk tur irana askeri geçiş top teknolojisi karşılığında ticaret müttefiklik önerin (kabul etmezse iki top teknolojisini de verin) kabul ediyor. Ardından Mezapotamyadaki orduyu ermenistana yollayın, burda bir birim asker alım emri verin ve gürcistana savaş ilan edin. Ermenistandaki ordunun içindeki köylüleri (tırpanlı asker) gürcistanın üniversitesine saldırıp ardından farmına saldırın. Tur atlatınca gürcistan bazen tüm orduyu bazen generalle beraber birkaç askeri o küylünün peşine yolluyor. Diğer tur top hariç tüm ordu ile gürcistanı kuşatın ve yenin (top yetişemiyor) Böylece ikinci turda Gürcistan yıkılıyor. Ardından burdaki üniyi yıkın ve cami kurun.  Bu arada burda isyan çıkmasına müsade edin. İsyan çıkana kadar ermenistan ve gürcistandan asker üretin. İsyanı bastırınca bütün orduyu azerbaycan üzerinden dağıstan sınınırına yaklaştırın. Dağıstan size savaş ilan edince iranı çağırmayın, tek girin. Ordusunu Gürcistan toğrağına yollayınca direk merkezine dalın ve onu da yıkın :)

Kuzeye gelirsek, ilk tur berberilerle ticaret hariç herşeyi iptal edin. Moldovadaki orduyu istanbula yollayın, ayrıca istanbulda 2 isarely ve bir adet top üretip istanbul dibinde dandik bir gemi bırakın. Rusya kırımı yıkar yıkmaz istanbuldaki orduyu direk kırıma yollayıp ele geçirin ( rusyaya karşı direniş varken siz ele geçirince direnç 4'e düşer. Hemen rusyaya ateşkes önerin ( benim oyunda bazen teknoloji bazen de 4-6 k arası paraya kabul etmişti. Rusya ile ateşkes yapar yapmaz polonya ile müttefiklik imzalayın (sınırsız askeri geçişe karşı müttefik oluyor, eğer kabul etmezse biraz para veya teknoloji verilebilir). Polonya ile müt olduktan sonra Rusyaya ufak tefek hediyeler verin (ara ara verin tabi ekonomi cortlamasın). Bir süre sonra o da sizinle müttefik oluyor. Böylece Bir anda 2 vassal feda edip yerine 3 tane sağlama yakın müttefik kazanıyorsunuz. Bu arada ilk turlarda yiyeceğiniz saldırılarda (venedik vs) ne olur ne olmaz onları çağırmayın sizi satabiliyorlar aman dikkat !

Tek püf nokta avusturyanin size saldırmasını bir şekilde engellemeniz lazım (askeri geçiş hediye vs) yoksa bu plan tutmuyor. Bundan sonrası tek dert avusturya venedik kalıyor, gerisi size kalmış :D

Kuzeye gelirsek
[+] 1 üye hazarowa nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.