Kitap: Ekmek İşçileri | Maksim Gorki (1995)
#1
Bana göre Gorki'nin "Ana" kitabı kadar "Ekmek İşçileri" kitabıda en önemli eserlerinden bir tanesi. Kitabı anlatmadan önce Gorki hakkında bazı şeyler söylemek istiyorum. Çünkü yazarı anlamadan kitaplarını anlamak çok zor. Size tavsiyem bir kitabı okumadan önce yazarın hayatı hakkında kısada olsa birşeyler bilmelisiniz. Ben sizin için Gorki'nin hayatını özet geçerek anlatayım..

0000000058638-1.jpg

Gorki, 5 yaşında babasını kaybediyor. Babası öldükten sonra büyükanne (anneanne)sinde kalmaya başlıyor. Annesi ise başka bir evlilik yapıyor. Gorki'de anneannesi ve dedesinde kalıyor ve çocukluğu yanlarında geçiriyor. Fakat yoksullar ve çalışmak zorunda. 8 yaşından itibaren birazda dedesinin zoruyla çalışmak zorunda kalıyor. Önce bir kunduracıda işe giriyor bırakıyor. Sonrasında mimar akrabası var onun yanında işe başlıyor ordanda ayrılıyor. Birçok iş değiştirdikten sonra kendisi bir gemide iş buluyor. Bulaşıkçı olarak gemide işe başlıyor. Bu gemi hayatı onunda dönüm noktası oluyor. Gemide aşçıyla birlikte muhabbet etmeye başlıyorlar. Kitaplar üzerinden konuşmaya başlıyorlar ve aşçı Gorki'ye kitaplar vermeye başlıyor. Gorki bundan sonra kitap okumaktan, kitaplardan vazgeçmiyor. Kitap okudukça fikirleri, felsefesi gelişiyor. Gorki'nin Gorki olma yolundaki taşların temelide bu gemide atılmış oluyor. Gorki, Çar rejimine karşı söylemleri olan bir yazar oluyor. Marksizm'i benimsiyor. 1902'de Lenin ile tanışıyor ve arkadaş oluyorlar. Yazdığı şiirlerden dolayı pek çok kez tutuklanıyor. Çünkü düşündüklerini tabir-i caiz ise laaaps diye söylüyor. Kimseden korkmuyor, çekinmiyor. Fikirlerini saklamıyor. Bu da pek çok kişinin hoşuna gitmiyor. Çok kez yurtdışına çıkmış, hayatının büyük bir kısmını İtalya'da geçirmiştir. Bu arada çok kez yurtdışına çıkmış derken kendi isteği ile değil sürgün edildiği için. Bunu da belirteyim.
Gorki, İtalya'da kalırken rahatsızlanıyor ve Rusya'ya dönüyor. Rusya'da yaşamını yitiriyor.

Gorki'nin hayatını öğrenmek isterseniz Gorki otobiyografik üçleme setini alabilir okuyabilirsiniz. Setin içinde üç kitap var.
Çocukluğum, Ekmeğimi Kazanırken ve Benim Üniversitelerim.

Artık Ekmek İşçileri kitabına geçelim.

O dönem aslında fırınlar farklı bir amaç için kullanılıyormuş. Gündüz ekmek üretiliyor gece ise yasaklı kitapların okunduğu, siyasi sohbetlerin yapıldığı yerlermiş. Gorki burda çok şey öğrenmiş. Yasaklı kitapları okuyarak, sohbetlere katılarak devrimci kişiliği daha pekişmiş ve aktivist söylemlere başlamış. O fırınları "benim üniversitelerim" diye adlandırıyor. Hatta kitapda şöyle bir söylemi var;
"Bana Marksist diyorsunuz ; elbet öyleyim. Ama Marx'a göre değil, hamurum böyle yoğrulduğu için...Kitaplardan çok ve daha iyi Marksizm'i Kazan'daki eski ekmek işçisi Semenov'dan öğrendim."
Eğer Semenov'u merak ediyorsanız bu kitapda kendisiyle tanışabilirsiniz. Kitap çok yalın bir dille anlatılmış ve sıkılmadan okuyacağınıza eminim.
[+] 1 üye eNvy nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.