Konu Dizisi: Tanrılar ve Kahramanlar #4: Theseus
#1
THESEUS
Atina Kralı Aegeus varissiz bir şekilde ölmekten korkmaktadır, tavsiyesine başvurduğu Delfi Kahini "Kahır içinde ölmek istemiyorsan, şarap tulumunun ağzını Atina'nın yükseklerine kadar açma." şeklinde bir kehanette bulunur. Aegeus bu kehaneti anlamaz ve Troezen Kralı Pittheus ile paylaşır, kehaneti anlayan Pittheus Aegeus'u sarhoş edip yanına kızı Aethra'yı yollar.

Aethra bir gece öncesinde rüyasında beliren Athena'nın yönlendirmesiyle Aegeus'un yanından ayrılıp Troezen kıyısındaki Sphairia adasına gider, burada Sphairos ve Poseidon adına toprağa şarap döker ve Poseidon tarafından hamile bırakılır. Aethra'nın hamileliği sonrasında Aegeus Atina'ya dönmeye karar verir, ayrılmadan önce de sandaletleriyle kılıcını bir taşın altına koyar. Aethra'dan çocukları büyüdüğünde kahramanlığını ve soyunu kanıtlamak için taşı kaldırıp altındakileri almasını söyler. Annesinin yanında büyüyen Theseus taşı kaldırır ve Atina'ya doğru yola çıkar. Theseus'un izleyebileceği 2 yol vardır, birincisi daha güvenli olan deniz yolu, diğeri ise Saron Körfezi'nin etrafından dolaşarak kara yolu. Theseus kara yolunu tercih eder ve bu esnada yeraltının 6 girişinde farklı düşmanlarla karşılaşır.

ESXay4J.jpeg

ALTI HAYDUT
İlk olarak Epidavros'ta Perifetes ile karşılaşır. Hephaestus'un oğlu olan Perifetes topaldır ve babası gibi tek göze sahiptir. Atina ile Troezen arasında seyahat edenlerin önünü kesip, bronz sopasıyla onları öldürmektedir. Theseus Perifetes'i yenmeyi başarır, sopayı da alarak yoluna devam eder.

Ardından Istmus kapısında Sinis isminde bir haydutla karşılaşır. Sinis gezginlerden çam ağaçlarını bükmede ona yardım etmelerini isteyip, bir anda bırakarak onların havaya savrulmasına sebep olmaktadır. Diğer kaynaklar ise kurbanlarını yere doğru bükülmüş 2 ağaca bağlayıp ardından ağaçları serbest bırakarak ikiye bölünmelerine sebep olduğunu yazar. Bu sebeple kendisi "Çam Bükücü" olarak bilinir. Theseus Sinis'i kendi yöntemiyle öldürmüş, öldürdükten sonra kızı Perigune'den Melanippus isminde bir çocuk yapmıştır.

Istmus'un kuzeyinde, Kromyon olarak bilinen bir yerde Kromyon Domuzu'nu yenmeyi başarır. Plutarh'a göre domuzun sahibi olarak bahsedilen Faya aslında domuzun kendisidir ve görgüsüzlüğü sebebiyle kendisine bu isim takılmıştır. Ardından Megara yakınlarında Skiron isminde bir haydutla karşılaşır. Skiron uçurumun kenarında bir geçitte bekleyip, gezginlerden ayaklarını yıkamasını talep eder. Gezginler eğildiğinde ise onları tekmeleyerek kayalıklardan aşağıya düşmelerine sebep olur. Theseus Skiron'u ayağından tutup uçuruma fırlatır ve yoluna devam eder.

Ardından Elefsis Kralı Kerkiyon ile karşılaşır. Kerkiyon gezginleri onla güreşmeye zorlayıp, güreş esnasında onları öldürmektedir. Theseus kaba kuvvetle değil, beceriyle Kerkiyon'u yenmeyi başarır ve onu öldürür. Bu sebeple dövüş sporunun atası olarak görülür. Son haydut ise Prokrustes'tir. Prokrustes yol üzerindeki bir yatağa gezginleri davet eder, ancak yatağı gezgine göre değil, gezgini yatağa göre ayarlar. Eğer yatakta yatan kişi uzunsa, ayaklarını keser, eğer yatakta yatan kişi kısaysa, bu sefer bacaklarını çeker. Theseus Prokrustes'i yenilgiye uğratır, bacaklarını ve kafasını kesip vücudunu yatağa koyar.

Theseus Atina'ya ulaştığını kimliğini hemen açıklamak istemese de, Aegeus'un karısı Medea onu fark eder ve oğlu Medus için bir tehdit olarak görür. Bu sebeple onu Girit Boğasını yakalamakla görevlendirir. Theseus Atina'ya başarılı bir şekilde döndüğünde Medea onu zehirlemeye çalışır, Aegeus son anda sandaletlerinden Theseus'u tanıyıp elinden zehirli kadehi alır. Medea ise Asya topraklarına kaçar.

MfaGfKN.jpeg

THESEUS ve MİNATOR
Girit Kralı Minos'un karısı Pasifaye'nin en büyük oğlu Androgeus 4 yılda bir düzenlenen Panathena Oyunlarına katılmak üzere Atina'ya gelir. Gücü ve yetenekleriyle dikkatleri üstüne çeken Androgeus, Atina'daki Pallasçılar tarafından suikastle öldürülür. Haberi alan Kral Minos donanmasıyla birlikte Atina'ya yelken açar ve oğlunu öldürenlerin kendisine teslim edilmesini ister. Aegeus Androgeus'u kimin öldürdüğünü bilmemektedir, bu sebeple tüm şehri Minos'un merhametine bırakır. Bunun üzerine Kral Minos her yıl, Atina'daki en cesur 7 erkeğin ve en güzel 7 kızın gemiye bindirilerek Girit'e gönderilmesini ister.

Hikayenin bir diğer versiyonunda Kral Minos Atinalılarla savaşa girmiş ve savaşı kazanmıştır. Ardından savaş tazminatı olarak 7 yılda bir 7 erkek ve 7 kızın Daedalus tarafından oluşturulan bir labirentte yaşayan yarı insan yarı boğa Minator tarafından yenmesini istemiştir.

Üçüncü seferde Theseus gönderilen 7 cesur erkekten birinin yerini alır, siyah bir yelkenle Girit'e yola çıkar. Babasına başarılı olması durumunda Atina'ya beyaz yelkenle döneceğini söyler. Theseus Girit'e vardığında Kral Minos'un kızlarından Ariadne Theseus'a aşık olur, Daedalus'un da önerisiyle Theseus'a bir iplik yumağı verir. Labirente giren Theseus iplik yumağını girişteki bir sütuna bağlar ve Daedalus'un Ariadne'ye verdiği talimatları uygular: İleri git, her zaman aşağı in, asla sağa veya sola sapma.

Theseus Labirentin merkezinde Minator ile karşılaşır ve Minator'u yenmeyi başarır, ipliği takip ederek Labirentten çıkar. Diğer tüm Atinalıların yanı sıra Ariadne'yi ve kız kardeşi Phaedra'yı da yanına alarak Atina'ya doğru yelken açar. Yol esnasında Nakşa adasında dinlenmek için dururlar, burada Athena Theseus'un rüyasına girer ve Ariadne'yi Dionysus için adada bırakmasını söyler. Bu esnada Theseus gemiye beyaz yelken takmayı unutur, Atina'ya siyah yelkenli bir geminin yaklaştığını gören babası Aegeus kendini denize atarak intihar eder, denizin adı Ege Denizi olur.

uRzJKsR.png

Theseus çok sayıda farklı hikayede sayısız düşmanla karşı karşıya gelmiştir. 12. sınavında Amazon Kraliçesi Hippolyta'nın kemerini çalan Herakles'e yardım etmiştir, bazı kaynaklara göre Hippolyta Theseus'un karısıdır ve Hippolytos isminde bir oğulları vardır. Bir başka macerada arkadaşı Perithos ile birlikte yeraltına inip Persephone'u kaçırmaya çalışmış, Hades tarafından oyuna getirilerek Perithos ile birlikte kalkmalarına engel olan bir tahta oturmuş, yıllar sonra Cerberus'la yüzleşmeye gelen Herakles tarafından kurtarılmıştır.

Theseus'un rol aldığı efsaneler milattan önce 6. yüzyılda, Atina'nın Yunanistan genelinde söz sahibi olmaya başladığı bir dönemde yaygınlaşmıştır. Herakles'in alternatifi olarak öne çıkan Theseus, Atina şehrine prestij kazandırmıştır. Theseus aynı zamanda Herakles'i Atina'nın sembolü gören Peisistratidlerle rakip olan Kleistenes tarafından öne çıkarılan bir figürdür. Theseus'un efsaneleri Atina'nın o dönem göğüs gerdiği zorlukları konu alır.
[+] 4 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.