Önemli: Uzay
#21
[+] 8 üye fff7 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#22
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilim Vakfı öncülüğündeki astrofizikçiler 10 Nisan'da ilk kara delik fotoğrafını tüm dünya ile paylaşacak. Yarın saat 16:00'da gerçekleştirilecek basın toplantısı Washington, Brüksel, Santiago, Şanghay, Taipei ve Tokyo şehirlerinde eş zamanlı yapılacak.
tTRiYax.png
[+] 1 üye reddga nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#23
50 milyon ışık yılı uzaklıktaki M87 galaksisinde bulunan kara deliğin görünümü. Tarihteki ilk kara delik fotoğrafı kaydedilmiş oldu.

041019_LG-EV-MT_EHT_feat.jpg
tTRiYax.png
[+] 7 üye reddga nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#24
Daha öncelerinde kafamda canlandırdığım şekle benzemesi, matematiğin gücünü ve doğruluğunu bana tekrardan gösterdi. Şaşırtıcı gerçekten.
Ara
Cevapla
#25
unknown.png
Sic Parvis Magna
Ara
Cevapla
#26
unknown.png
Sic Parvis Magna
Ara
Cevapla
#27
(10-04-2019, 16:30)reddga : 50 milyon ışık yılı uzaklıktaki M87 galaksisinde bulunan kara deliğin görünümü. Tarihteki ilk kara delik fotoğrafı kaydedilmiş oldu.

041019_LG-EV-MT_EHT_feat.jpg

Biraz bu konuyla ilgili araştırma yaptım. Öncelikle neden bizim galaksimizin merkesindeki karadelik değil de M87'deki karadeliğin çekildiğini söyleyeyim. Kendisi bizimkinden 1000 kat daha büyük ve 1000 kat daha uzak. Ayrıca çok daha yavaş. Bu kendisini ideal bir görüntüleme için daha uygun bir aday haline getiriyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi o kadar uzaktaki bir gökcismini ışık teleskoplarıyla görüntülemek günümüz teknolojisiyle pek mümkün değil. Başka herhangi bir teknoloji ile görüntülemek de 5 yıl öncesine kadar mümkün değildi. 5 yıldır yapılan Event Horizon teleskopu dünya üzerindeki 9 adet radyo teleskoptan eşzamanlı alınan bu veriler senkronize edilerek bir süper bilgisayarda işlenip dünya boyutunda tek bir teleskoptan bakılıyormuş gibi bir görüntü çıkarmaya yarıyor. Bahsettiğimiz veriler binlerce petabytelık boyutlara sahip ve günümüzdeki en hızlı ağ bağlantılarıyla bile taşımak mümkün olmuyor. Dünya üzerinde birkaç merkeze elden harddiskler yoluyla ulaştırılan veriler bu merkezlerde işlenip görüntüye dönüştürülüyor.

Çekimin zorluklarından bahsedeyim biraz. Öncelikle çekim yapılabilmesi için bahsettiğim tüm radyo teleskopların aynı anda açık bir gökyüzünden görüntü alabilmesi gerekiyor. Yani her yerde hava açık olmalı. Ayrıca çekimin gece yapılması da buradaki en büyük zorluklardan. Verileri taşımak da sanıldığından daha büyük bir problem. Güney kutbundaki teleskopun verileri doğa şartları yüzünden yeri geliyor aylarca transfer edilemiyor mesela.

Gördüğümüz karadelik ile ilgili yapılan ilk tespitler saat yönünde döndüğü ile ilgili.

Peki bu resmi çekmek bize ne kazandırdı? Zaten simülasyonlarda daha iyisini yapabiliyorduk. Ne anladık bu işten?
Öncelikle simülasyon tabi ki adı üstünde simülasyon. Fakat bu gerçek bir karadelik. Üzerinde incelemeler, deneyler, gözlemler, çalışmalar yapılabilecek elle tutulur gözle görülür bir karadelik. Bu resimden önce karadeliklerin gerçekten var olduğu bile kesin değildi. Sadece çok güçlü teorilere dayanıyordu. Bundan sonrasının bilim için yeni ufuklar açığa çıkardığını söyleyebiliriz.

Dünyadan uzayı gözlemlemek her zaman zor olmuştur. Atmosfer nedeniyle ışık kırılır ve görüntü net oluşamaz. Hele ki bu kadar uzak bir şeyin bu denli büyük bir büyütmedeki görüntüsünü net beklemek hayal kırıklığına yol açacaktır. Belki 100 yıl sonra bu resme bakıp hesap makinesiyle mi çekmişler bunu diyebilirler fakat günümüzde çekilmiş bu görüntü bilim için bir kırılma noktası niteliğinde. Kimi çevrelerce Event Horizon'dan öncesi ve sonrası diye bilim tarihinin ikiye ayrılacağı konuşuluyor. Çok yakında Hubble yerine gönderilecek olan yeni uzay teleskobuyla da atmosferden etkilenmeden çok daha net ve sağlam gözlemler yapma fırsatımız olacak. İstikbal göklerdedir derken muhtemelen bunu kastetmiyorlardı ama gerçekten de istikbal göklerdeymiş.
Sic Parvis Magna
[+] 3 üye altnkurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#28
İsrail umarım bir daha dener.
200w.webp?cid=790b76115d1e7ead69352f4d67...=200w.webp
Ara
Cevapla
#29
Temmuz 1999'da uzaya fırlatılan NASA'ya ait Chandra X-Ray Teleskobu uzayda yirmi yılını kutladı. Chandra, son 20 yıl boyunca, yalnızca Dünya'nın atmosferinden tespit edilebilen, yüksek enerjili X-ışınları alarak, gökyüzünde taramalar yaptı. 

072419_LG_chandra_feat.jpg

Gözlemevinin 20. yıldönümünü kutlamak için NASA, X ışınlarının açığa çıkarabileceklerinin genişliğini vurgulayan altı görüntü yayınladı. Optik ve diğer gözlem türleriyle birleştirilmiş X-ışını verilerini gösteren bu görüntüler arasında yıldızların doğduğu bölgeleri ve ölümlerinin ardından, gökada kümelerini çarpıştıran ve süper kütleli bir kara deliğin evi bulunuyor.

Üstteki görüntünün soldan sağa doğru ilk satırında Abell 2146 (iki büyük gökada kümesinin çarpışması ve birleşmesi sonucu), Samanyolu'nun merkezindeki süper kütleli kara deliğin etrafındaki bölge ve 30 Doradus Samanyolu'na yakın bir yıldız oluşum bölgesi yer alıyor. 

Üst görüntünün ikinci satırında, soldan sağa, yakındaki galakside Messier 33'te NGC 604 olarak adlandırılan bir yıldız oluşturan bölge olan Cygnus OB2 ve G292 olarak adlandırılan bir süpernova kalıntısı olan Cygnus OB2 adı verilen büyük ve şiddetli bir yıldızdır.

Kaynak
5bac4e30d414a7eda8d137af0b1b33d4_2.jpg
[+] 1 üye Gurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#30
wsprw7d7lxc31.jpg

Resmin gerçek boyutu 1.19 GB. İsteyen aşağıdaki linkten bakabilir.

https://hubblesite.org/image/4492/news
Sinkaf-ül Tertibat
[+] 1 üye Doraemon nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#31


Yeni nesil uzay araçlarının ilk örneklerinden olan SpaceX'in Starhopper aracı test uçuşlarında 150 metre yüksekliğe ulaştı. Çok fazla detaylarını bilmiyorum ama 20 metre boyutundaki aracın ayrılmadan tek parça ateşlenip yine tek parça iniş yapıyor olması özellikleri arasında.
Sic Parvis Magna
Ara
Cevapla
#32
Starhopper, SpaceX'in Starship ve dev roket ortağı Super Heavy'de kullanılmak üzere geliştirdiği yeni nesil motor olan tek bir Raptor tarafından desteklenmektedir. Musk, 100 yolcu Starship'in altı Raptor'a sahip olacağına ve Super Heavy'nin 35 kişilik bir spor alanına sahip olacağını söyledi. Ancak bu rakamlar değişebilir. Milyarder girişimci, Starhopper'ın son uçuşundan kısa bir süre sonra bir Starship tasarım güncellemesi verme sözü verdi. Starhopper şimdi test uçuşu dizilerini iki yörünge prototipine veriyor, SpaceX Starship Mk1 ve Mk2 diyor. Şirket, Boca Chica'da Mk1'i ve Florida'nın Uzay Kıyısı'nda Mk2'yi inşa ediyor, bu nedenle şirket içi küçük bir rekabetin nihai Starship tasarımını geliştireceğini düşünüyor. Musk, hem Mk1 hem de Mk2'nin en az üç Raptor tarafından çalıştırılacağını söyledi. Bu prototiplerin test lansmanları, 2021 gibi erken başlayan operasyonel Starship uçuşlarının önünü açacaktır.

Her şey plana göre giderse Mars misyonları gelecekte gerçekleşecek. Aslında, bu SpaceX'in nihai hedefini Musk;İlk önce insanlığın Kızıl Gezegeni sömürgeleştirmesine ve çok klanlı bir tür haline gelmesine yardımcı olmak için kurduğunu söyledi.
5bac4e30d414a7eda8d137af0b1b33d4_2.jpg
Ara
Cevapla
#33


Hindistan'ın Ay'a gönderdiği uzay aracıyla irtibat yerden 2 km yüksekteyken kaybedilmiş.
[+] 1 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#34
unknown.png

Ekim ayında gözlenebilecek astronomik olaylar.
Sic Parvis Magna
[+] 1 üye altnkurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#35


NASA'dan uzmanlar, bir kara deliğin yeni bir görselleştirmesini(animasyon) yayınladı.
[+] 1 üye SchrödingersCat nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#36
EGpxT5hX4AAUZAM.jpg
Sic Parvis Magna
[+] 2 üye altnkurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#37
unknown.png
Sic Parvis Magna
Ara
Cevapla
#38


NASA'nın TESS uydusu ilk defa bir yıldızın kara delik tarafından parçalanışını gözlemledi. ASASSN-19bt olarak isimlendirilen bu patlama ASAS-SN adı verilen Dünya çapında 20 farklı teleskoptan oluşan bir sistemle takip edildi. Daha sonra NASA tarafından olayın nasıl gerçekleştiğine dair bir animasyon hazırlandı.
Sic Parvis Magna
[+] 1 üye altnkurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#39
5dd77f30a310cf3e97a7e0bf.jpeg

Chang'e-4 3 Ocak 2019'da Ay'ın diğer yüzüne başarıyla indi.
Sic Parvis Magna
[+] 2 üye altnkurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#40
Nasa internet sitesinde 4 Mart 2020 tarihinde 1.8 milyar piksellik mars gezegenine ait bir fotoğraf paylaştı.
5bac4e30d414a7eda8d137af0b1b33d4_2.jpg
[+] 2 üye Gurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.