Osmanlı Devletinde Gayrimüslimler
#1
HAarits.png

Osmanlı Devletinde Gayrimüslimler
 (Hukuki hakları - teşkilatlanmaları - Fatih dönemi)

Osmanlı devletindeki gayrimüslimlere zimmi denirdi. Belki de Osmanlı Devletinde yaşayan zimmilerin Müslümanlarla ayrıldıkları en önemli nokta askeri görevlerini yapamamaları ve devlet alanında çalışmalarına izin olmamasıdır. Bununla beraber asker olabilecek yaşa gelen zimmiler devlete askerlik bedelini kaldıran cizye, Müslüman olan halkın verdiği öşür (aşar- onda bir) vergisine karşın da haracı-ı arazi adı altında bir toprak vergisi ödemek durumundaydılar.

İmparatorluk olmuş diğer devletlere göre Osmanlı devleti (onlardan ayıran) azınlık olan öteki dini gruplara bir din değiştirme zorlaması yapmıyordu. Şayet bu da bizim elimize böyle yorum yapma şansı veren en büyük faktördür. Osmanlı devleti her zaman fethedilen yerlerdeki halkın dinini özgürce yaşamasına izin vermiş, bu da uzun yıllar boyunca müslüman halkla gayrimüslim haklın arasında bir köprü oluşmasına sebep olmuş nitekim bu iki taraf içinde de kültürel ev ekonomik gelişmelere yol açmıştı.

Ayrıca Osmanlı devleti azınlık olan bu din gruplarının ibadethanelerini yönetmemişlerdir. İdare ve teftiş hakları o dinin en yüksek idari ve ruhani teşkilatına bırakılmıştır. (Patrikhane ve Hahamhane)
dsc08161.jpgHukuki Olarak Gayrimüslimler

Osmanlı İmparatorluğunda miller kavramı genel olarak din üzerine bağlıydı. Ve devlet, halk ile arasında olan ilişkiyi dinlerin ruhani liderleriyle çözmek istedi. Bu sebepten ötürü bu dini liderler altındaki tebaanın devlete sadık olması koşuluyla geniş hukuki yetkiler elde ettiler. Mesela nüfuzları altında olan insanlarını doğum-ölüm kayıtlarını, evlenmeleri-boşanmalarını, veraset ve vasiyetlerini düzenler ve bunları doğru bir şekilde devlete bildirirlerdi.

Yine devlet içerisindeki millet anlayışının dini olarak sınırlandırılmasından ötürü şahısla alakalı tüm hukuki işlemler onun dini üstlerinin vereceği karara bağlıydı. Devlet içerisinde her vatandaş için geçerli olan bir hukuk anlayışı yoktu ve tamamen dini inançlara göre bölünmüş haldeydi.

Dini Teşkilatlar ve Hukuki Yetkileri

Fener Rum Patrikhanesi üstün olmak üzere (Antakya, İskenderiye ve Kudüs'te de Ortodoks patrikhaneler vardır.) tüm patrikhanelerin yargılama hakkı vardır. Bununla beraber karar olarak hapis, sürgün ve ağı işlerde çalıştırılma cezaları verilebilirdi. Patrikhanede her zaman suçlular için bir hapishane de bulunurdu. Bu teşkilatların verdiği kararları devlet uygulamıştır. Üstüne üstlük kilisede verilen vaazlar ve azınlık okulları denetime tabi tutulmamıştır. Devlet dini azınlıklara bu denli sınırsız güç verince bu azınlıkların yönetilmesi için de büyük bir güce ihtiyaç duyuluyordu. Bu kontrol ise dinlerin en yüksek zümreleri tarafından yapılmıştır.
  • Ortodokslar - Fener Rum Patrikhanesi
  • Museviler - Hahamhane
  • Ermeniler - Ermeni Patrikhanesi,
tarafından yönetilmekteydi. Bu milletlerin (dini azınlık) liderleri yine dini bir meclis tarafından seçilip atanıyorlardı.

Fatih Dönemi ve Sonrası Gayrimüslimler
PARTHENIOS_EK_MUTILHNHS_1.jpg
Patrik Pathenios

Fetihten sonra Ortodokslara, Ermenilere ve Musevilere mabet kurmalarına ve ibadetlerini özgürce yapmalarına izin verilmiştir. Fatih bu gayrimüslim azınlıkların devlet tarafından kontrol edilmesinin fevkalade uğraştırıcı ve pahalı olduğunu düşünmüştür. Bu sebeple onlarla iyi ilişkiler kurmuştur ve dini liderlerine saygı göstermiştir. Buna örnek verecek olursak Osmanlının ilk hahambaşısı olan Moşe Kapsaliyi huzuruna davet edip iltifatlarda bulunmuş, kendi dindaşları hakkında mahkemeler kurabilmesine izin veren bir ferman yazdırmış  sonra da ata bindererek ikametgahına geri göndermiştir. 


1657 yılına kadar her seçilen Rum Ortodoks patriği Padişahın huzuruna çıkabilirdi.Ama Eflak ve Boğdan voyvodalarının isyanına neden olan Patrik III. Pathenios'un idam edilmesinden sonra patrikler artık sadece sadrazamın huzuruna kabul edilmişlerdir.

Gayrimüslimlerin Uyması Gereken Kurallar

Gayrimüslimler her ne kadar kendi dinlerinin getirdiği sınırlandırmalar dahilinde özgür olsalar da, devletin zorunlu kıldığı bir kıyafet uygulaması - kısıtlaması - vardı. Kıyafetlerinin rengine, biçimine ve pahasına göre bir takım sınırlandırmalar mevcutken bunların yerine getirilmesi zor olmasa dahi onur kırıcı olduğundan hiç de hoş şeyler değildiler. Resmi olarak zimmi yani devletin zimmetinde olan gayrimüslim halk kendisi ile ilgili olduğu zaman şerii mahkemelere gitmek zorundaydılar. Ayrıca dinleri önemli olmadan, istedikleri bir hukuki davayı bir kadıya taşıyabilme imkanları da vardı. Gayrimüslim halkın fazla olduğu bir bölgeye genelde zimmi bir yönetici atanırdı. 

Gayrimüslim vatandaşlar, Müslüman halk için kutsal sayılan cami-türbe-dergah gibi yerlerin yakınına yerleşemez veya bina inşa edemezdi. Buraların haricinde ise istediği her yerde Müslüman vatandaşlarla eşit olarak ev satın alma ve oturma özgürlüğüne sahiptiler. Ama burada da bir kısıtlama olarak oturdukları binaların Müslüman binalardan yüksek olamama durumu vardı. İbadethanelerinin kurulması ya da tamiratı Padişah'tan izin alınması gerektiren bir takım uzun formalite işlere bağlıydı ve Padişah fermanı gerektirirdi. Osmanlı devleti yaptığı fetihten sonra şehirde yaşayan gayrimüslimlere bırakılan mabetlerden başka bir mabet yapılmasına hoş bakmamaktadır. Bu sebepten ötürü halkın gözünü korkutan bir ''ferman gerekliliğine'' başvurulmuştur.

Osmanlı'daki Dini Gruplar

a)Katolikler :

Katolikler, Osmanlı devleti içerisinde bulunan az bir gruptu. Bu gruplar, Katolik olan Gürcüler, Katolik Süryaniler, Keldaniler, Kıptiler ve Katolik Rumlardır. Ermeniler arasındaki Katolik grup, ilk Haçlı seferleri esnasında ortaya çıkmıştır.

b)Ortodokslar :

Doğu Karadeniz, Marmara, Ege kıyıları, Adalar, Mora yarımadası ve Teselya'da ikamet ediyorlardı. Çukurova'da yaşayan Ortodokslar, Selçukluların Anadolu'yu fethi esnasında Sivas'tan zorla göç ettirilen bir gruptu.
108837050_3a91163300.jpg
                            Musevi Erkekler

c)Museviler : 
Osmanlı devletine gelen Museviler iki büyük göç halinde gelmişlerdir. 1470 yılında Bavyera'dan gelen Musevilerin büyük çoğunluğu Tuna çevresindeki yerleşim yerlerine, bir kısmı da İstanbul'a getirilmişlerdi. İkinci göç olan ve II.Beyazıd'ın yardımıyla yapılan 1492 göçü ise İspanya'dan Müslüman ve Yahudilerin atılması ile gerçekleşmiştir. Bu Museviler ise Selanik, İstanbul ve Sakız adasına yerleştirildiler ki Selanik şehrinin nüfusuna kendi nüfusunun büyük oranında Musevi dahil oldu. Balat ve Ortaköy civarına gelen Museviler ise geldiklerinden 2 sene sonra ilk matbaayı kurdular. Buradan Osmanlı devletinin, Musevi topluluğunun birikimlerini kullanmak istediğini açıkça görüyoruz.
108837054_29bb505fb2.jpg
                                  Musevi bir aile.

1492 yılında gelen İspanya Musevileri, Osmanlı devleti içerisinde Ladino adı verilen bir 15.yy İspanyol lehçesini konuşuyorlardı ki bunu uzun yıllar korudular. Kültürel özelliklerine önem verdiklerini anlamamızın en büyük sebebi şüphesiz onlar konuştukları dili güzel bir şekilde muhafaza ederken, İspanya'dan gelen Müslüman komşuları Türkçe konuşmaya başlayarak Türkleşmişlerdir. Ayrıca buradan Osmanlı devletinin Ladino lehçesinin konuşulmasına izin verdiği için dil faktörünün önemli olmadığını da anlıyoruz.

Gayrimüslimlerde Giyim-Kuşam

Zimmi halkın kıyafetlerinde yeşil renk olması yasaktı. Sarıklarda beyaz renk yalnız müslümanlar tarafından kullanılabilirdi. Gayrimüslimler, müslümanların kullandıklarından daha kaliteli ve değerli kumaş, atlas, ipek ve pahalı kürkler kullanamazlardı. Yeşil rengin yasak olması herhangi bir dine değil, tüm 'kafir'lere yasaktı. Zaten genelde Yahudiler, Tevrat'ta yazan bir kuraldan ötürü ("Oturduğun Mısır diyarının veya seni götürdüğüm Ken'an Toprakları'nın alışkanlıklarını taklit etmeyeceksin ve adetlerini uygulamayacaksın.") kendilerini toplum içerisinde belli etmek isterlerdi. Bu sebeple Yahudiler genelde koyu renk ya da siyah elbiseler giyinirlerdi. Sadece kıyafet ya da başlıklarda değil, ayakkabılarda da kısıtlama vardı. Müslümanlar sarı, Yahudiler siyah renk ayakkabı giyerlerdi. Ermeni ve Yahudilerin (Musevilerin) giyimleri aynıdır. Başlarına uzun olmayan tülbent sarabilirler. Ama birbirine karışmamaları amacıyla Ermeniler alaca renklidir. Bellerine sardıkları kuşak 30-40 akçayı geçemez ve ayaklarına üstü astarlı ayakkabı giyeceklerdi. Siyahın yanında isteyen kırmızı yahut menekşe rengi ayakkabı da giyebilirdi. Padişah III.Selim zamanında ise Ermeni erkekleri kırmızı şapka ve ayakkabı, Rumlar siyah, Yahudiler ise mavi renklerde giymek durumundaydılar. 

Gayrimüslimlerde Aristokrasi
fener%2Bsahili%2Bistanbul.jpg
Fener Mahallesi

Osmanlı'nın gayrimüslim aristokrasisi Ortodokslar tarafından oluşturulmuştu. Sultan II.Mehmed, Fetihten sonra Hristiyan nüfusa baskıcı davranmayınca İtalya ve adalara kaçan bir çok Rum yerli kararlarından vazgeçip İstanbul'a geri döndüler. Padişah geri dönenlere ikametgah ve Patrik seçme izni verince gelen Ortodoks Rumlar Fener'deki Patrikhanenin etrafına yerleştiler. Gerçekten varlıklılardı ve konaklar ile yalılarda otururlardı. Burada oturan insanlara ''Fenerliler'' denildi.

Fenerliler : Fenerliler genelde Osmanlı devletinde diplomatik işlerde uğraştılar. Diplomatlık ve tercümanlık yaptılar. İçlerinden en şanslıları ve yeteneklileri zaman zaman voyvoda olarak atanmışlardır. Fenerli aileler çocuklarını İtalya'ya gönderirlerdi. Böylece Matematik, Astronomi gibi pozitif bilimleri öğrenirken, bir yandan da Latince, İtalyanca ve Fransızca öğreniyorlardı. Böylece nitelikli birer tercüman ve diplomat haline geliyorlardı. 

Fenerli Beyler : Osmanlı devleti yukarıda da belirtildiği üzere 19.yy'ın sonuna kadar Boğdan ve Eflak'a yönetici olarak Fenerli ailelerden bireyler atadı. Eflak ve Boğdan'ı yönetmek üzere gönderilmiş olan 11 Fenerli aile vardır. İki tuğlu paşa olarak adlandırılan Fenerli Prensler gittikleri yerlerde yeni bir kültür harmonisi oluşturmaya çalışmışlardır. Hüküm sürdükleri zaman içerisinde Eflak ve Boğdan'da Osmanlı-Bizans kültürü hüküm sürmüştür. 110 yıl Eflak'a 40 ve Boğdan'a atanmıştır. 
Karlofça Müzakerecisi Fenerli Aleksandros Mavrokordatos
200px-Alexandros_Maurokordatos_o_ex_aporiton.JPG

Osmanlıda din haritası **
[+] 13 üye PashaZade nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Kapadokya da da hristiyan olması lazım
giphy.gif
Ara
Cevapla
#3
Konu gayet güzel, beğendim. 
Linkteki haritayı kendin mi hazırladın yoksa varolanı mı sundun?
[+] 1 üye Dionysos nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#4
(25-08-2017, 22:46)turkish lokum : Kapadokya da da hristiyan olması lazım

Maalesef detaylı haritalar bulamadım desem yalan olmaz. Hatta hiç bulamadım. O haritayı koyabildiğim için dahi mutluyum. Esasında Osmanlı Devletindeki gayrimüslimleri gösteren çok daha fazla haritalar yapılması gerek hatta devlet tarafından. Ama nerede..

Koyduğum harita ise 1890'lardaki şehirde yaşayan insanların dini üzerine yapılmış.

Lakin sana 19.yy'da Osmanlı Devletinde 2.7 milyon ortodoks, 55 bin yahudi 50 bin bulgar ve 1.2 milyon ermeni oldugunu söyleyebilirim.
Ara
Cevapla
#5
(25-08-2017, 23:25)Dionysos : Konu gayet güzel, beğendim. 
Linkteki haritayı kendin mi hazırladın yoksa varolanı mı sundun?

İnternette rastladım, doğrusu yaptığım tek şey fazla olan kısımları kesmek oldu.

Yarın konu daha detaylanacak - ayrı ayrı zümrelere ineceğiz - ve göze daha fazla hitap etmesi için birkaç düzenleme yapmayı düşünüyorum.
Ara
Cevapla
#6
Ellerine sağlık paşham güzel olmuş
[+] 1 üye Kher nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#7
Güzel olmuş
giphy.gif
[+] 1 üye turkish lokum nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#8
Mersinde hem Katolik hem Ortodoks kilisesi bulunmakta. Ortodokslar ermeni, Katoliklerin kökeninin Antakya, Hatay dan geldiğini biliyorum.

Eskiden beri mersinde bu insanlarla biz gayet birlikte yaşamışız. Adapte olunmuş. İki tarafta birbirine saygılı. Tabi zamanla sayıları azalsa da başka şehirlere taşınanlar olsa da hala bir kısım insan mevcut.
[+] 1 üye Merco nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#9
Konu tamamlandı.

Daha fazla görsel içerik eklendi, daha rahat okunabilmesi ve sayfanın daha toplu gözükmesi için düzenlemeler yapıldı.

Gayrimüslimlerde Giyim-Kuşam
Gayrimüslimlerde Aristokrasi, konuları eklendi.

Okuduğunuz ve yorum yaptığınız için teşekkür ederim, keyifli okumalar.
[+] 1 üye PashaZade nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#10
Haritada belirtilmiş olan Yunanistan ve Irak sınırındaki Museviler hakkında spesifik bir bilgi ve günümüzde nerede oldukları hakkında bir bilgi var mı?
G0kMNN.png
Ara
Cevapla
#11
(27-08-2017, 05:08)GaulTurk : Haritada belirtilmiş olan Yunanistan ve Irak sınırındaki Museviler hakkında spesifik bir bilgi ve günümüzde nerede oldukları hakkında bir bilgi var mı?

Selanik'deki İspanya'dan getirilen Museviler İkinci Dünya Savaşından önce 60.000 kişiler. Savaş esnasında Nazi'ler oraya dokunuyor ve büyük çoğunluğu katlediliyor. Kurtulan yaklaşık 10.000 kişiden sadece 1.000 kadarı Selanik'e geri dönebiliyor. Yazana göre döndüklerinde Yunanlar evlerini ve işlerini almış. Bu sebepten çoğu sefalet içinde ölmüş. Günümüzde 250 kadar Selanik Musevisi İsrail'de yaşıyormuş. Link

Kuzey Irak'da yaşayan Yahudiler ise Benyamin kabilesindenmişler. Yine bu kabileden olan ve Kuzey Irak'da yaşayan Asenath Barzani Kürtlerin ilk kadın lideri olarak da söyleniliyor. Barzani babasını İsrail'in Kralı olduğunu öne sürmüş. 1920'lerde de Moşe Barzani burada Siyonist bir örgüt kurmuş. The Times of Israel'e göre 2013'de Kuzey Irak'da 200.000 Yahudi varmış ve bunların yarısı İsrail'e gidip geliyormuş.  Şu an ise  400-730  arasında Yahudi aile olduğu söyleniyor.
[+] 2 üye PashaZade nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#12
Çok güzel bi konu olmuş.Elinize sağlık.
[+] 1 üye Onur34 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#13
Teşekkürler efendim sayenizde kültürlendim.
Bir Japon Atasözü der ki:
Davranışlarınızı yönetin yoksa onlar sizi yönetir.
[+] 1 üye VladimirSzecny nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 3 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.