Konu Dizisi: ROKET #1: The Legend of Zelda (NES) oynuyoruz
#1
254298-the-legend-of-zelda-nes-front-cover.jpg
Oyun: The Legend of Zelda
Platform: "Nintendo Entertainment System"
Tür: Aksiyon/ Adventure/ RPG
Yapım Yılı:  Şubat 1986
Yapımcı: 4. Nintendo Araştırma ve Geliştirme Stüdyosu 
Dağıtımcı: Nintendo 

     Değerli kulüp üyelerimiz ve misafir katılımcılarımız, ilk ROKET (Retro Oyun Kulübü Etkinliği) konumuza hoş geldiniz. Bu haftalık olarak tekrarlanacak etklinliğin konseptinden kulüp konumuzda yeterince bahsetmiştik. O yüzden direk söze geçiyor ve sizlere "The Legend of Zelda" yı sunuyorum. 

overworld.png
(Açık Bir Dünya!)

     Geçen sene çıkan ve büyük patlama yapan "The Legend of Zelda: Breath of Wild" sonrası sanıyorum artık herkes "Zelda" ismine bir kulak doygunluğu var. Bu hafta ki konumuz ile bu 32 yıllık büyük serinin ilk kıvılcımı olan, NES'in belkide en büyük başyapıtı "The Legend of Zelda" ya bakacağız. Oyun çok kısıtlı bir makine olan NES'e rağmen bir açık dünya oynanışa sahip. Onlarca farklı item, düşman ve NPC diyebileceğimiz karakterler haritaya serpilmiş durumda. Daha fazla söz ile oyunun büyüsünü bozmadan oyunu nasıl oynayacağınız birkaç yolunu gösterelim. 

Oyunu Deneyimlebilmek İçin

İnternet Browser Üzerinden Oynamak için:
http://emulator.online/nes/the-legend-of-zelda/
Yada Alternatif Olarak
http://www.playretrogames.com/2367-the-legend-of-zelda

Direk kendi cihazınızda emülatör ile oynanamak isterseniz şu linkten uygun cihazınıza emülatör bulabilirsiniz:
https://www.emuparadise.me/Nintendo_Ente...ulators/13

Oyunun ROM'u (oyunun dosyası) için ise şu linkti kullanın:
https://romsmania.cc/roms/nintendo/zelda...lda-242911

Browser yada emülatör üzerinden oynasanız da save state/load state kullanmayı unutmayın. Böylece emekleriniz boşa gitmez, fakat uyarmalıyım ki abartılı miktarda bunları kullanırsanız oyundan zevk alamazsınız.

Bu konuda ki tartışmalara katılmak için kulüp üyesi olmak zorunda değilsiniz, oyunu oynamak zorunda da değilsiniz. Fakat en azından birkaç paragraf okuyup, oyun hakkında birkaç videoya bakmanızda fayda var. 

The Legend of Zelda Hakkında Tartışma Konuları
- Oyunu oynarken keyif aldınız mı? Çağdaş oyunlara nazaran edindiğiniz deneyim ne kadar farklıydı?

-Oyunun grafikleri ve arayüzünü dönemin şartlarına göre nasıl buldunuz, günümüz oyunculuğuna iz bırakmış noktaları olabilir mi?

-Bu oyunu deneyimledikten sonra The Legend of Zelda serisinin diğer oyunlarına da göz atarmısınız?

-Oyunu ne kadar oynadınız, bitirebildiniz mi?

-Sizi en çok zorlayan kısımlar veya düşman türleri neydi?

-Oyunda bug yada teknik bir sorun ile karşılaştınız mı?

Bu sorular konunun sınırlarını belirlemek için konulmuştur, cevap verme zorunluluğu tartışma içinde yoktur.

Bu konu Strategyturk Retro Oyun Kulübü bünyesinde açılmıştır. @napolyon94@Kirpi@25itroy25@Ecdad Computer@altnkurt@fff7@Voidian@Belendithas@Filsuk
[+] 4 üye napolyon94 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Web üzerinden fps sorunu yaşadım boş bir vaktimde emülatör üzerinden deneyeceğim.
[+] 1 üye SatanistKesenKedi nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
NESBox'ta oynamanızı öneririm. Çoğu NES emulatöründen daha stabil.
[+] 2 üye Belendithas nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#4
İlgilenen birini görmek güzel :) Bende bu hafta ciddi bir biçimde Zelda'yı ele alarak oynadım. İzlenimlerimi ve görüşlerimi paylaşacağım.

         Öncelikle oyun gördüğüm en ayrıntılı NES oyunlarından bir tanesi, ve hatta en ayrıntılı olanı. Adventure türü olarak geçse de erken dönem RPG demekte geliyor içimden. Fakat ne olursa olsun, açık dünya oynanışa sahip olması en etkileyici kısmı. 

         Oyunun başlamadan evvel bir miktar "start" ekranında beklerseniz oyunun kurgusunu ve objelerinin anlatıldığı bir intro görüyorsunuz. Ana menüde ki müzik NES standartları için gayet güzel, çoğu NES oyununda sesleri kısarım. Fakat bu oyunda ki müzik ve ses efekleri 8 bit olsa da kulaklarımı rahatsız etmedi. 

         Oyuna Hyrule'da başlıyoruz tıpkı diğer tüm NES oyunlarında olduğu gibi. İhtiyar bir adamdan ilk kılıcımızı aldıktan sonra doğru haritaya akıyoruz. Oyunun arayüzü NES'in kapasitesi baz alınarak yapıldığından envanter ve harita oldukça ilkel duruyor. Fakat işlerini iyi yapıyorlar, ben haritada turlarken sağ üst köşedeki gri tabaka ile pek kaybolmadım. Haritanın dengesi güzel ayarlanmış, madenlere, kaleye veya çöle giderken daha zorlu düşmanlar ortaya çıkıyor. Karakterimiz yavaş yavaş daha çok cana sahip olup, sağda solda topladığı rupi paraları ile basitce satıcılardan hepi topu 5 çeşit olan ekipmanlardan alabiliyor. Oyunun haritası göründüğünden daha büyük olup gizli iç mekanların sayısı da hayli çok. Özellikle bir sürü zindan olduğundan bahsediliyor ama ben henüz 1 zindana girdim. Haritada uzun bir vakit maymun kesip rupi kastığımdan ve keşif yaptığımdan bir türlü fırsat gelemedi diğerlerine. Senaryo konusunda ise pek akan bir senaryo bulamadım, dialoglar kopuk ve anlamsız. Muhtemelen oyun sadece başlangıç ve son kurgusuna sahip. 

         1986-1990 yılları arasında yaşasaydım biliyorum ki The Legend of Zelda'ya aşık olabilirdim. Bugünün şartları ile oyunu değerlendirmek elbet yanlış fakat bugün için bile oyunun elle tutulur bir kaliteye sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz. İnanılmaz sınırlı grafik, ses ve hafıza engellerine rağmen Nintendo "Zelda" gibi bir markayı oyun dünyasına kazandırmış. 

         1988'de çıkan The Legend of Zelda II var. Fakat bu 2. oyun şu an ki mekaniklerden tamamen farklı 2 boyutlu bir platform oyunu gibi. Daha fazla RPG özellikleri barındırıyor, daha derin bir oynanışa sahip fakat genel olarak o dönem beğenilmemiş. Ben onuda beğendim, hatta o daha çok beni etkiledi, bana Mount & Blade Warband'ı hatırlattı harita mekaniği ile. Serinin üçüncü oyunu olan The Legend of Zelda : Link to the Past ile ilk oyun mekanikleri büyük oranda geri geliyor. SNES'in çıkış oyunlarından olan üçüncü oyun önümüzde ki haftalarda "ROKET" konularında kuvvet ile muhtemel yer vereceğimiz başka bir kilit oyun. 

          Mevcut oyunda takılan, teknik sorun yaşayan arkadaşlar  lütfen yazsınlar. Online emulatorler için chrome yerine EDGE kullanmak daha mantıklı ama en iyis telefonda yada PC'de normal emulator ile oynamak. Kendinize bir Bluetooth Gamaped alın ve binlerce Retro Oyunun dünyasına cep telefonunuz ile giriş yapın.
[+] 1 üye napolyon94 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#5
Bu arada Zelda hakkında yeni öğrendiğim bir detayı paylaşayım.

Hep merak etmişimdir Zelda oyununda nasıl save game alabiliyoruz. Normalde NES'in bir yazılabilir silinebilir belleği yok.

Nintendo Zelda'yı özel bir kartuş ile piyasaya sürmüş. Bu şu demek, kartuşun içinde ki devre kartına bir saat pili ve bir miktar RAM eklemişler. Bu sayede öldüğünüzde emekleriniz de boşa gitmemiş oluyor ve respawn oluyordunuz.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.