Sohbet: Bilimsel #2: Uzay Turizmi
#1
LknbqJu.png

Strategyturk Bilim Kulübü tarafından düzenlenen bu konu dizisinde bilimsel nitelik taşıyan çeşitli konularda fikir alışverişleri ve tartışmalar düzenleniyor.
Bilimsel konu dizisinin formatı ilk olarak tartışılan öğeye dair bilgiler sunulup, ardından belli sohbet noktaları belirlenmesi üzerine.

c5sDn1m.png

GkV2vpP.jpeg

Uzay Turizmi
Uzayda kişisel seyahat ve konaklama gerçekten mümkün mü?

Post-modern turistlerin farklı ve keşfedilmemiş yerleri görme güdüsünün bir sonucu olarak ortaya çıkan uzay turizmi, genel halktan kişilerin dünya yörüngesi içinde eğitim ve eğlence amacıyla oluşturulan uzay istasyonu veya uzay otellerine belirli bir bedel karşılığında ziyareti şeklinde tanımlanmaktadır. Dünyayı dışından gözlemlemek, muhteşem manzaralarla karşılaşmak ve yer çekimsiz alanlarda dolaşmak, bu deneyimin en büyük çekicilikleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle çok sayıda insan hem ekonomik anlamda hem de güvenlik anlamında uygun koşullar sağlandığında bu deneyimi yaşamak istemektedirler. Uzaya seyahat fikri, yörüngeye fırlatılan roket veya uydu görüntüleri, günümüz medyasında yaygın olarak "fütüristik" olarak değerlendirilmektedir. Buna karşın, aslında bu roketlerin tarihi İkinci Dünya Savaşı’na dayanmaktadır ve ilk olarak Almanya tarafından geliştirilmiştir. Yörüngeye ilk roket fırlatma uygulaması, 3 Ekim 1942'de gerçekleşmiş, sonraları roket gelişimi ABD ve eski SSCB arasındaki soğuk savaş rekabetinin etkisiyle birlikte daha da hızlanmış, bu dönemde on binlerce uzun menzilli füze üretilmiştir. Buradan hareketle, uzaya fırlatılan araçların, uçaklara benzer bir şekilde, başlangıçta binek araç olarak tasarlanmadığını söylemek mümkündür. 

8WYnRxM.jpeg

Önceleri insansız olarak fırlatılan uzay araçları, gerekli güvenlik önlemleri sağlandıktan sonra astronotlarla gerçekleştirilmeye başlanmıştır. UUİ’ye para karşılığı yolcu götürme fikri ise, 1990’lı yılların sonunda Mir Uzay İstasyonu’ndan sorumlu MirCorp şirketinin, istasyonun bakım harcamalarını karşılayabilmek için arayışa girmesiyle başlamıştır. Atılan bu adım sonucunda, 2001 yılında Dennis Tito isimli bir iş adamı Soyuz 1657 adlı uzay aracı ile Uluslararası Uzay Üssü’ne (International Space Station) giden ilk uzay turisti olmuştur. UUİ’ye para karşılığı yolcu götürme fikri ise, 1990’lı yılların sonunda Mir Uzay İstasyonu’ndan sorumlu MirCorp şirketinin, istasyonun bakım harcamalarını karşılayabilmek için arayışa girmesiyle başlamıştır (Sunay, 2008). Atılan bu adım sonucunda, 2001 yılında Dennis Tito isimli bir iş adamı Soyuz 1657 adlı uzay aracı ile Uluslararası Uzay Üssü’ne (International Space Station) giden ilk uzay turisti olmuştur.

EyAEGrx.gif

Günümüzde Uzay Turizmini tekrar akıllara getiren ilk şirket Japon firması olan Obayashi Corporation olmuştur. Firmanın hedefi 2050 yılında dünyadan uzaya bir asansör sistemi kurarak insanları uzay otellerinde ağırlamak olmuştur. 2012 yılında TOKYO SKYTREE adını verdikleri tam alanlı bir asansör sisteminin proje konusunda temelleri attılar. İnşaat sektöründe geleceğe yönelik potansiyeli takip ettiklerini ve dünyanın en yüksek seviyesindeki inşaat mühendislerine sahip olduklarını belirterek aşağıdaki videoyu yayınladılar.


Bigelow Aerospace ve Axiom Space şirketleri 2016 yılında düzenlenen Uluslararası Kişisel ve Ticari Uzay Uçuşları Sempozyumu’nda 2020 yılından itibaren uzaya turist taşıyacak konuma geleceklerini ifade ettiler. Daha önce uzayda 1 yılı aşkın süre astronot bulundurup bu alanda araştırmalar yapan NASA günümüzde odağını Mars'a çevirdiği için şirketlerin bu konuda önü açıldı. Fakat bu birlikte çalışmayacakları anlamına gelmiyor. 1999 yılında kurulan Bigelow Aerospace 2016 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu için bir kapsül geliştirip bunu başarıyla istasyona eklemişlerdi.


QsEg4ER.jpeg

Şirket temsilcileri yapılan kapsülün önceliğinin bilimsel araştırmalar olduğunu söyleseler de deneyimleri sayesinde Uzay Oteli yapabilecekler. Bigelow’un BEAM modülü şu anda uzay istasyonunda test ediliyor ve 2018’de modül yerinden sökülünce uzay istasyonunda boşalan hava kilidine bu kez Axiom Space’in geleneksel metalik modülü takıldı. Bu arada Bigelow şirketi de iki B330 modülünü uzayda birleştirip 4 kişilik ilk uzay oteli inşaatını tamamlayacak. Şişme modüllerde üç otel görevlisi de kalacak. Otelde kalacak zenginleri ise Elon Musk’ın SpaceX şirketinin geliştirdiği Dragon 2 mürettebat kapsülü taşıyacak.

nnbZcDH.jpeg
c5sDn1m.png
Ek İçerikler ve Sohbet Konuları

İlgili Materyaller
Sohbet Konuları
  • Uzay Turizmiyle ilgili projeler başarıya ulaşır mı?
  • Sizce Uzay Turizmi yeterli ilgiyi görecek mi?
  • İleride Uzay Otellerinden herhangi birine gitmek ister miydiniz?
5bac4e30d414a7eda8d137af0b1b33d4_2.jpg
[+] 1 üye Gurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Ara
Cevapla
#3
Serbest piyasa sağlamaya devam ediyor. Virgin Galactic amacı olan uzay turizmine gün geçtikçe yaklaşıyor.

v5jjo8.gif
Ara
Cevapla
#4
iSpace firmasına ait bir video:

5bac4e30d414a7eda8d137af0b1b33d4_2.jpg
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.