Sohbet: Tarih Sohbetleri #5: Justinyen ve Bizans Tarihi
#1
upXNfQc.jpeg

Tarih Sohbetleri #5: Justinyen ve Bizans Tarihi
Strategyturk Tarih Kulübü tarafından düzenlenen Tarih Sohbetleri serisinin beşinci konusuna hoş geldiniz.
Bu başlık altında Justinyen ve Bizans Tarihine dair bildiklerinizi anlatabilir, merak ettiklerinizi sorabilir, düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
Aşağıda sohbet konusuyla ilgili 7 sohbet başlığı, 5 görsel içerik ve ilgili forum konuları yer almaktadır.

W7zxIwE.png

Sohbet Başlıkları
Doğu Roma İmparatorluğu
Son Romalı Belisarius
Bizans'ın Anarşi Dönemi
Dördüncü Haçlı Seferi
Latin İmparatorluğu
Bizans'ın Çöküş Sebepleri
Osmanlı'daki Bizans Etkisi

W7zxIwE.png

İlgili Görsel İçerikler

W7zxIwE.png

Tarih Forum'dan İlgili Başlıklar

Yukarıya eklenebilecek bir konuya sahipseniz lütfen konu altında belirtin.

W7zxIwE.png

Tarih Sohbetlerinde Önceki Konular
#1: Cengiz Han ve Moğol Tarihi
#2: İngilizler ve Britanya Tarihi
#3: Büyük İskender ve Diadokhlar
#4: Büyük Petro ve Rusya Tarihi

Tarih Sohbetleri serisi güncelliğini yitirmez, açılan sohbet konularına her zaman katılım gösterebilirsiniz.
[+] 4 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#2
44a9e5_5edb8aead65344fdac09b789a8b5ff72~mv2.jpg


Büyük insanların arkasından atan tutan çok olur.  Justinyen hakkında bazı yerlerde  paranoyak, katliamcı, hayalperest dense de en alt tabakadan bir insan'ın bile zeka, çalışkanlık ve birazda şansla büyük mevkilere gelip adını tarihe silinmeyecek başarılarla yazdırması bakımından eşi bulunmaz bir insan. Bu yüzden kötü yanlarını ve hatalarını kenara bırakıp kendimce onda görmüş olduğum bir kaç iyi özelliğinden bahsetmek istiyorum.

İster en küçük şirketi müdürü ol,  ister Bizans İmparatoru,  bir yöneticinin en kilit olmazsa olmaz özelliği elindeki insanları en iyi şekilde değerlendirmesidir. Yönetim işi takım işidir. Yöneticinin her alanda uzman olmasına gerek yoktur sadece kendi adına çalışacak ve sadık kişileri bulup olanları işe yaradıkları sürece memnun etmesi yeterlidir gerisi zaten gelir.  Bence Justinyen'in en büyük yeteneği yada şansı diyeyim doğru insanlara çalışması onlara güvenip, doğru görevler verip onlardan mümkün olduğu en iyi şekilde yararlanmasıdır. Bunun en büyük kanıtı zaten Belisarius gibi bir dahiyi ordunun başına geçirmesidir. Belisarius dönemin bence en önemli aktörüdür ki başarıları, sadakati, cesareti ve askeri dehasıyla heykeline beton yetmez.

Justinyen'in ikinci en büyük özelliği bence çağının ötesinde vizyonunun olmasıdır. Ülkenin sorunlarını görüp elindeki yetenekleri insanları değerlendirip sorunları elindeki imkanlar çerçevesinde en iyi şekilde çözmeyi hedeflemiştir. Tabi bütün sorunları çözmek için ilk önce cepte para olması gerekir. Eski Romadan beri vergi gelirleri aşırı verimsiz şekilde toplanıyordu bu da Justinyen gibi büyük hedefleri olan birinin çözmesi gereken ilk ve en büyük sorunlardan biriydi. Bu konuda  Kapadokya'lı Jhon a yetki vererek, vergi gelirlerinin yerel yetkiler aracılığı ile değilde direk merkeze bağlı olarak toplanmasını sağlamaktı. Jhon işi ileri götürerek Justinyen'in de onayıyla vergisini vermeyen zenginlerden işkence ve zorbalık ile toplamaya başlamıştı. Bu da gelirlerde büyük artışa sebep oldu tabi.

Ünlü  Corpus Iuris Civilis yani Roma Hukuku'nu kime sorsan Justinyen hazırladı der ama asıl isi yapan Tribonianus'dur. Justinye'nin olayı ülkede bulunan yasaların artık ihtiyacı karşılamadığını görmesi ve yukarıda bahsettiğim gibi doğru adamı doğru işe vermesidir.

Justinyen bence zamanın ötesinde özelliklere sahipti ve modern zamanlarda bile iş yapacak yönetim kabiliyetine sahipti. Aradan binlerce yıl geçsede hala saygı görmeye ve takdir edilmeye devam edecektir.
[+] 4 üye DamageExpert nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
Bizans tarihi dendiğinde benim aklıma tarihte çok fazla devlet için bahsedilemeyecek bir "dönüşüm/başkalaşma" geliyor. Doğu Roma'dan Ortodoks temalı Yunan/Rum ağırlığı hissedilen bir Bizans'a dönüşüm. Roma'nın çöküşü sonrası birçok coğrafyada bu başkalaşma farklı devletler çatısı altında yaşanmışken, Doğu Roma'da bu dönüşüm devletin kendi içerisinde farklılaşmasını beraberinde getiriyor. Bir yerden sonra Belisarius yerine Komnenos görüyoruz. Julianlar yerini Ioannes'lere bırakıyor.

Batı ve Doğu Roma dediğimiz vakit Batı Roma evet çok daha keskin bir şekilde yıkılmış, ancak genel olarak bakıldığında sürünmemiş diye düşünüyorum. Doğu Roma 1000 yıl daha uzun yaşamış, evet güçlü dönemleri olmuş ancak genele bakıldığında bu 1000 yıl Bizans'ın her yönden darbeler aldığı, kendi içerisinde problemler yaşadığı, Doğu'dan Türkler geliyor derken batıdan haçlıların Konstantinopolis'i yağmalayıp ülke kurduğu bir dönem.

Bizans'ı yıkıma götüren ana unsurlardan birisi bana kalırsa Konstantinopolis'in Roma'ya alternatif gücü ve bunun beraberinde yaşanan Katolik/Ortodoks ayrımı. Bu mezhep farklılığı Bizans'ın batı ile olan ilişkisini de her zaman mesafeli, ne yazık ki kimi zamanlarda düşmancıl noktaya getirmiş. Örneğin Dördüncü Haçlı Seferi öncesinde İstanbul'da Katolik nüfusun linç edilmesi tarzında bir durum var batının tepkisini çeken, Venedik tarafının "Hristiyanlığı tekrardan birleştireceğiz" düşüncesi var.
[+] 2 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#4
Yeni açtığım bazı konular:
[+] 1 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#5
bravo
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.