Terraria Rehberi
#1
Terraria, belirli bir konsepti olmayan iki boyutlu bir macera/hayatta kalma oyunu. Amaç çeşitli eşyalar toplayarak ve canavarlarla savaşarak bütün Boss'ları yenmek. Bu rehberi yazarken Terraria Overhaul modunu ve HERO modunu kullandım. Overhaul modu oyunu derinleştiren, oyunu daha da zevkli hale getiren bir mod. HERO ise kısacası oyuna sandbox araçları ekliyor. Rehberi yazabilmek için o modu kullandım.

Oyuna girdikten sonra Single Player bölümünden bir karakter oluşturuyoruz. Karakterimizin dış görünüşünü ayarladıktan sonra karakterimizin zorluk seviyesi sorulacak, Terraria'da karakterinize ait 3 zorluk seviyesi var;

Softcore: En kolay zorluk, öldükten sonra paranızın yarsını, expert modda iseniz %75'ini düşürürsünüz.
Mediumcore: Öldükten sonra bütün eşyalarınızı düşürürsünüz.
Hardcore: Öldükten sonra tekrar doğamazsınız. Ancak çok oyunculu bir dünyada hayalet olarak devam edebilirsiniz.

Wwm4s.jpg

Daha sonra oynayacağımız dünyayı oluşturmaya geldik. Burada ilk önce bize Dünyanın büyüklüğünü soruyor. Ne kadar büyük bir dünyada oynamak istediğiniz size kalmış. Ardından dünyada Crimson biyomu mu, Corruption biyomu mu olması gerektiğini soruyor. Bu biyomlar çeşitli yaratıkların bulunduğu biyomlar. İleride yayılabiliyorlar. Birbirinden zorluk olarak farkları yok, yaratıklar, eşyalar ve bu biyomda keseceğiniz Boss'lar değişiyor. (Corruption'da Eater of Worlds, Crimson'da Brain of Ctuhulu.)

Harita bize tekrar zorluk seviyesi soracak, bir dünyanın iki zorluk seviyesi vardır;

Normal Mode: Oyunun standart zorluğu.
Expert Mode:  1.3 Güncellemesi ile eklenen bir zorluk. Normal Mod'a göre öldükten sonra doğma süremiz iki kat arttırılmış (NM: 7/15 arası, EM: 15/30 arası) ve yaratıklar normal mod'a daha güçlü. Ancak artı olarak bazı yaratıklardan düşen eşyaların düşme oranı daha fazla ve Boss'lardan hazine çantaları çıkıyor ve bunlar Normal Mod'da olmayan eşyalar taşıyabiliyor.

Aynı zamanda bir dünyanın değiştirlemeyen iki zorluk seviyesi daha var;

Hardmode Öncesi: Oyuna başladıktan Wall of Flesh'i öldürene kadar olan süreç.
Hardmode: Wall of Flesh'i öldürdükten sonra başlayan süreç. Yaratıkların çoğu değişiyor, oyun daha zor bir hal alıyor. Corruption ve Crimson da yayılmaya başlıyor. Hardmode'da yaşanan olaylar öldürdüğünüz Boss'lara göre değişiyor.

WwzyQ.jpg

Oyuna girdikten sonra haritanın tam ortasında başlıyoruz. Burası aynı zamanda bizim doğma noktamız. Elimizde sadece Bakırdan Kazma, Kılıç ve Balta var. Yanımızda da rehber NPC'si. Yeni başlayan bir oyuncu olarak neler yapmanız gerektiğini ve eşyaların nasıl craft edildiğini anlatıyor. Yapmamız gereken ilk şey tabii ki de bir sığınak yapmak.

WwZix.jpg

Yukarıda temel menü ve göstergelerin şeması var. Oyunla ilgili temel eşya tipleri şunlar;

Silahlar: Oyunda 4 Temel silah tipi var. Bunlar, Melee (Yoyo, Bumerang ve Fırlatmalı silahlar da buna dahil.), Ranged (Yaylar ve Ateşli Silahlar. Mermiye ihtiyaç duyarlar.), Magic (Mana ile çalışan silahlar, mana kendiliğinden doluyor.) ve Summon'lar (Summon'lar da tek seferliğine mana harcar ve sizin için savaşan bir evcil hayvan çağırır.)
Aletler: Balta ağaç keser, Kazma yeri kazar, Balyoz duvar bloklarını kırar. Ayrıca kol saati gibi aletler de çeşitli parametreleri gösterir.
Zırhlar: Zırhları set olarak giyerseniz set bonusu verir.
Ekipmanlar: Ek özellik sağlayan giyilebilir item'ler. Ekipman bölümüne koyduğunuzda bir özellik verir. Bazı ekipmanları Tinkerer's Workshop'da birleştirebilirsiniz.
Para: Para oyunda NPC'ler ile olan alışverişinizde işe yarıyor. NPC'lerden item satın almak için Paraya ihtiyacınız var. Para elinizdeki bazı itemleri satarak ve canavar keserek para toplanıyor. Paralar şu şekilde; 100 Bakır = 1 Gümüş Para, 100 Gümüş Para = 1 Altın Para, 100 Altın Para = 1 Platin Para. Eğer Korsan istilası sırasında Coin Gun düşerse paraları mermi olarak kullanabiliyorsunuz.
Mermi: Menzilli silahlar mermiye ihtiyaç duyar. Yaylar Oka, Ateşli silahlar kurşuna ihtiyaç duyar. Terraria'da bir çok mermi tipi var.
Craft İstasyonları: İtem Craft Etmek için gereken yerlerdir. Bunların temel olanları; Workbench (Temel item yapımı için için), Furnace (Madenleri işlemek için. Daha sonradan Hellforge ve Adamanite Furnace'a güncellenmesi gerekiyor.), Anvil (Metal işçiliği için. Daha sonradan Mythril Anvil'e güncelleniyor.), Tinkerer's Workshop (Ekipmanları birleştirmek için) ve Biyomlara özel craft istasyonları.
Bloklar: Yerleştirilebilir itemlerdir.
Duvarlar: Terraria iki boyutlu bir oyun olduğu için Ana blokların içerisinden geçemezsiniz. Kapalı alanların dışına bir de duvar örülmesi gerekir. Bu duvar blokları sadece dekordur, içinden geçilebilir. Ancak binaların algılanması için gereklidir.
Madenler: Çeşitli craft işlerinde kullanılırlar.
İksirler: Oyunda iksirler Craft edilebiliyor, ancak genellikle etrafta bulunuyor. H kısayolu ile Sağlık iksirini, M tuşu ile mana iksirini, B tuşu ile diğer iksirleri kullanabiliyorsunuz.

Gece olmadan evimizi tamamlamaya çalışalım, ilk geceler genelde zor olabiliyor, nispeten güçsüz olduğunuz için defalarca ölmek mümkün.

Ww2RR.jpg

Geceyi geçirdikten sonra ilk işimiz madene inmek olsun. Genelde etrafta bir maden girişi olur. Ancak bulamadıysanız aşağıya doğru kazmanız iyi olacaktır. Madende Bakır ya da Kalay kazmanıza gerek yok, çok işe yaradıkları söylenemez. Ancak Demir/Kurşun, Gümüş/Tungsten ve Altın/Platin işinize yarayacaktır. (Her dünyada bu maden çiftlerinden birisi bulunuyor, işlevleri aynı.)

Ww1ht.jpg

Ayrıca Madende büyük Life Cyristal'lar var. Bunları kullanmanız durumunda can limitiniz 20 puan artar. Life Cyristal'ler ile canınızı en fazla 400'e kadar çıkartabilirsiniz. Hardmode'da ise Jungle biyomunda bulduğunuz Life Fruitler ile de 500'e kadar çıkartabilirsiniz. Gökten düşen yıldızlardan 3 tanesi ile de Mana Cyristal yaparak mana limitinizi arttırabilirsiniz.

WwY7n.jpg
WwjrU.jpg

Madenlerde ve diğer yeraltı biyomlarında bir çok ev ve sandık bulacaksınız. Bu sandıklardan çıkan eşyalar craft edilemediği için işinize yarayacaktır.

WwW2N.jpg
Mesela buradaki Cloud in a Bottle çift zıplamamızı sağlayan bir ekipman. Aynı şekilde Recall Potion'da sizi evinize ışınlayan bir iksir.

Eve döndükten sonra NPC'ler için evler yapmanız gerekecek. NPC'ler size cüzi bir ücret karşılığında item'ler satıyorlar. Bu NPC'ler bazı şartlarda (Wikisinde bulabilirsiniz.), eğer kalabilecekleri bir oda varsa geliyorlar. Yapacağınız oda en az 60 kareden büyük, 750 kareden küçük olmalı, içinde oyuncu yapımı bir duvar olmalı ve içinde bir tane masa, bir tane de sandalye bulunmalı. Bir tek gezici tüccar oda istemez, o da belirli aralıklarla gelir.

Wwsqf.jpg

Ev işini hallettikten sonra Crimson'a ya da Corruption'a gidip Orb'ları kırmanız gerekecek. İlk kırdığınız orb'dan her zaman bir tüfek çıkar. İkincisinden ise rastgele bir Item. Üçüncüsünü kırmayın, çünkü üçüncüsü Brain of Ctuhulu ya da Eater of The Worlds boss'unu çağırıyor. Orbları kırmak için Bombaya ihtiyacınız olacak, çünkü kazmanız Crimson/Corruption bloklarını kırmanıza yetmeyecektir.

WwH58.jpg

Bundan sonra madene inip ekipman toplamanız ve Platin'den set yapmanız iyi olur, çünkü kesmeniz gereken boss'lar var. Ben ilk olarak Eye of Ctuhulu ile başlamanızı öneririm. Nispeten canı az ve istediğiniz yerde savaşabiliyorsunuz. Bazen kendi kendine gelebiliyor, ancak madenlerde bulduğunuz "Suspicious Looking Eye" ile gece vakti kendiniz çağırabilirsiniz. Ulaşım amaçlı demiryolu yaptıysanız rayların üstünde savaşabilirsiniz çünkü vagon ile hızınız yüksek olur.

WwLGj.jpg

Eye of Ctuhulu'yu öldürdükten sonra elinize geçen Crimtane/Demonic Ore'ları saklayın ve tekrar Crimson/Corruption'a girip Brain of Ctuhulu/Eater of Worlds'ü kesmeye girişin. Üçüncü orb'u kırarak bunları çağırabilirsiniz. Bu Boss'lardan çıkan Shadow Scale/Tissue Sample ve Demonic Ore ile silah ve zırhlar yapabilirsiniz.

Wwc8A.jpg
Brain of Ctuhulu

280px-Eater_of_Worlds.png
Eater of Worlds

Bunları da yendikten sonra Zindana gidebiliriz. Zindan içinde iskeletlerin ve birçok Loot'un bulunduğu bir yer. Ancak içeri Skeletron'u öldürmeden giremezsiniz, direkt ölürsünüz. O yüzden gece vakti zindanın kapısına gidip Yaşlı Adamdan Skeletron'u çağırmasını istiyoruz, Skeletron biraz zorlayıcı olabilir, o yüzden dışarıya platformlar yapıp savaşmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

WwGGb.jpg
skeletron.jpg

Skeletron'u da öldürdükten sonra Zindana girebilirsiniz. Burada kilitli Sandıklar var. Anahtarları da yine Zindandaki canavarlardan düşüyor. Ancak iyi item'ler çıkıyor. Biyom sandıkları ise Hardmode'da Plantera'yı yendikten sonra açılabiliyor.

WwDIS.jpg

Yenmeniz gereken bir ana boss daha var. Ancak kesmek zorunda olmadığınız 3 ayrı Boss var. Bunlar Goblin Army, Queen Bee ve King Slime. King Slime ve Goblin Army kendiliğinden de gelebiliyor, ancak siz de çağırabiliyorsunuz. Goblin Army'yi Goblin Banner craft ederek, King Slime'ı ise Slime Tacı yaparak çağırabiliyorsunuz. Queen Bee ise Jungle biyomunda kendi kovanında bulunabiliyor.

WwhE1.jpg
Queen Bee

WwB7G.jpg
Goblin Army

King_Slime.png
King Slime

Goblin Ordusunu yendikten sonra Maden'de Goblin Tinkerer bulmanız gerek. Bu NPC bazı ekipmanlar satıyor. Sattığı Rocket Boots Hardmode öncesi uçuş imkanı sağlıyor. Bunu alıp Cehenneme doğru yola çıkın. Yanınızda biraz su kovası varsa ya da yukarıdan lava su akıttıysanız Obsidiyen kazmaya başlayabilirsiniz. Obsidiyen, Hellstone işlemek için gerekli ve yapacağınız "Obsidian Skull" ateş bloklarına karşı yanmamazlık sağlıyor.

WwiNI.jpg

Daha sonra Cehenneme inip biraz daha item kasmanız gerekecek. Eğer Zindan'da "Shadow Key" bulduysanız Cehennem Sandıklarını açabilirsiniz demektir. Bu sandıklardan silah vs. toplayıp, bulduğunuz "Obsidian Skin Potion" sayesinde de lava dalıp cehennem taşı kazıp Hellstone'dan bir set yapmanız iyi olur. (Hellstone'u işlemeniz için Hellforge gerekecek.) Bu seti yaptıktan sonra yine cehennemde Voodoo Demon'lardan düşen "Guide Voodoo Doll" item'ini saklayın.

Voodoo_Demon.png?version=eeb2eb9f45dc4e8...180e121e01Guide_Voodoo_Doll.png?version=35da088c7f...4d0cf88b2a

Cehennemde lava düşüp yanmamanız için kendinize bir yol yapın. Wall of Flesh haritanın merkezinin solundaysanız sağından, sağındaysanız solundan gelecektir. Yolunuzu ona göre yapın. Hazır olduğunuzda ise Guide Voodoo Doll'u lava atın. Wall of Flesh'in sizi geçmesine izin vermeyin, bu pek iyi sonuçlanmayacaktır. Eğer Ranged oynuyorsanız Minishark ile savaşmanızı öneririm.

WwKlc.jpg
wall-of-flesh.jpg

Eğer Wall of Flesh'i yendiyseniz tebrikler, Hardmode'a geçtiniz. İlk başlarda zorlanmanız normaldir. Oyun bir anda zorlaşıyor çünkü.

Rehber şimdilik bu kadar. Wall of Flesh'i yendikten sonra oyunu çözüyorsunuz bir nevi, gerisi kıl söküğü gibi geliyor.
[+] 7 üye Ecdad Computer nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.