Uranüs'ün İlginç Manyetosferi
#1
JiMzboR.png
Temmuz 2004'te Keck Teleskop'u tarafından çekilmiş bir görüntü. Resimde Uranüs'ün iki yarım küresinin kızılötesi görüntüsü görülüyor. 
Güneş sistemimizdeki tüm gezegenlerden Uranüs en çok gözardı edileni olabilir. Ama tüm bunlara rağmen yine de Uranüs hala ilginç bir gezegen.

Dönme ekseni, yörüngede izlediği yol ile neredeyse aynı seviyede. Karşılaştırmak için, Dünya'nın ekseni yaklaşık 23.5 derecede eğiktir; Uranüs'ün ekseni ise 98 derecelik bir eğime sahiptir (Yani Uranüs'ün tam yörüngesini tamamlama süresi 84 Dünya yılıdır.). Bu yüzden kutuplarının güneş ışığına daha çok maruz kalır. Aslında,
Uranüs'ün kutupları, ekvatorundan daha fazla güneş alır.


Uranüs'ün yörüngesi neden bu kadar eğiktir? Bilim insanları milyonlarca yıl önce Uranüs'e dev bir gök taşının çarptığından şüpheleniyorlar. Uranüs'ün bir süredir kendine özgü eğimini bilmemize rağmen, Georgia Tech'den bilim adamları bizim için yeni bir şey keşfettiler. Uranüs'ün manyetosferi aslında gün boyunca açılıp kapanıyor. Araştırmacılar, buz devinin manyetosferini simüle etmek için Voyager 2'nin 1986 uçuşunda toplanan verileri kullandılar.

Gezegenin manyetosferi, gezegenin kendi etrafında oluşturduğu manyetik alana verilen ismdir. Fakat tüm gezegenlerin belirgin bir manyetosferi yoktur. Dünya için  oldukça önemli bir yere sahiptir, ancak Mars'ın etrafındaki manyetosfer gezegenin boyutuna göre çok daha küçüktür. Güçlü bir manyetosferin yararlarından biri, bir kuvvet alanı gibi davranması ve Güneş'ten gelen zararlı yüklü parçacıkların bazılarını itebilmesidir. Dünya'nın güçlü bir manyotosferi olmasaydı yaşam günümüzdeki gibi olamazdı. 

Öte yandan, Uranüs'ün manyetosferi gezegen gibidir, eğiktir. Gezegenin ekseninden yaklaşık 60 derece eğiktir. Hem gezegenin 98 derecelik bir eğime sahip olması hem de manyetosferinin eğik olması gezegenin bazı bölümlerinin açık olduğu ilginç bir durum yaratır. Yani gezegenin bir bölümü Güneş'ten gelen zararlı parçacıkları yansıtırken bir taraf bunu yapamaz.
[+] 2 üye SchrödingersCat nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Bunu duymuştum. İlginç bir özellik. Uzayın engin gizemlerinden birisi.

Ama Jupiter'in cüce olduğunu ilk defa senden duyuyorum. Resmen Jupiter'e hakaret seviyesinde bir cümle.
Sic Parvis Magna
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.