İleti Sayısı: 1,370
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
4
Karlar fabrikayı yapan ülkeye aktarılıyor. Bunun sonucunda ülkendeki kapitalistler ve özellikle aristokratlar daha fakir kalıyor. Ama dediğin gibi inşaat yükü azalıyor ve işçilerin çalışacak yer bulabiliyor. Endüstrileşmeyi hızlandırmak için iyi bir çözüm.
"Paris'te bir adam öldürülürse, bu bir cinayettir; doğuda elli bin insan boğazlanırsa, bu sadece bir meseledir"
Victor Hugo
•
İleti Sayısı: 2,459
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
36
(08-07-2024, 14:38)Val Thorne : bu binaları daha sonra satın almak zor mu peki? bir de küçük devletler için bunlara bağımlı bir şekilde büyümek ne kadar mantıklı olur?
Zorluğu bakış açına bağlı, tek tuşla millileştiriyorsun her şeyi ama başka ülkeye ait binayı millileştirmek o ülkeyle aranı bozuyor, ve çok çabuk bir şekilde kalıcı -100 ilişki yaratıyor.
•
İleti Sayısı: 2,134
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
1
Arkadaşlar ben hiç yedek çağıramıyorum hep sıfır bunu nasıl arttırıyoruz?
•
İleti Sayısı: 896
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
13
(09-07-2024, 09:05)Semavi7 : Arkadaşlar ben hiç yedek çağıramıyorum hep sıfır bunu nasıl arttırıyoruz? Ordu nizamında birimlerin altında üst üste 2 tür asker üretim butonu var. Üstteki normal birim üretirken alttaki acemi taburu üretmeni sağlıyor. Savaş zamanı orduyu seferber ettiğinde onları da ayrıca çağırabiliyorsun.
İleti Sayısı: 6,430
Üyelik Yılı: 2019
Imperium:
79
Sphere of Influence dâhilindeki içeriği ve eklenen mekanikleri mümkün olduğunca tecrübe etmek için hangi ülkeleri önerirsiniz?
•
İleti Sayısı: 2,459
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
36
Great game dolayısıyla Rusya veya Britanya muhtemelen. Sanırım Rusya'da daha fazla değişiklik var.
İleti Sayısı: 6,430
Üyelik Yılı: 2019
Imperium:
79
Rusya ile başladım. 3 defa baştan başlayıp ilk birkaç yılı oynadım ancak hepsinde de bütçem büyük bir açık veriyordu. Rusya gibi büyük ülkelerde GDP'nin devamlı bir şekilde büyümesi mümkün olduğundan girilebilecek borç miktarı bu sayede devamlı surette arttırılarak iflas etmekten kaçınılıyor, bunu biliyorum. Fakat uygulamaya gelince ne yaparsam yapayım yaklaşık 10 yılda iflasın eşiğine geldim.
Süratle demir ve kömür sanayiine geçmeyi denedim, olmadı. Ağırdan alayım deyip odun sanayilerini geliştirdim, yine olmadı. Bürokrasi açığını kapatırsam vergi geliri artar dedim ama o da iki ucu keskin bir kılıç zaten, hükûmet giderleri tavan yapıyor. Oyun başında bütçe yönetimiyle ilgili genel ve Rusya özelinde tavsiyelerinizi öğrenmek isterim.
Bir de Kafkasya Savaşı günlük girdisinden ötürü ikide bir olumsuz event geliyor ve Kafkasya'daki halk âdeta uçup gidiyor. Bunu önlemek için günlük girdisini çözümlemek, bunun için de 3 adet askerî teknolojiyi araştırarak savaşı tırmandırmak lazım. Bu eventler, Rusya gibi Batılı güçlere nazaran birçok yönden geride başlayan bir ülkede oyun başında art arda 3 askerî teknoloji araştırmayı meşrulaştıracak kadar sorunlu mu? Yoksa eninde sonunda o teknolojileri araştırana kadar bekletilebilir mi?
İleti Sayısı: 2,459
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
36
Rusya ile çok hızlı çok fazla construction sector kurmadığınız sürece bütçe zorluğu çekceğinizi sanmıyorum. Ben oynadığımda oyun başında hemen inşaatta demire geçtim ama o bile pek problem yaratmadı. Olabildiğince erken bir şekilde land owners'ın başına bir market liberal getirerek laissez faire geçirirseniz bütçe problemi daha da kolaylaşır. Bürokrasi açığını kapatmaya çalışmak bence önemli.
Kafkasya olayları içinse, hiçbir şekilde öyle 3 teknoloji araştırmayı makul kılacak zorlukta değil. Sadece 2-3 eyalet için teknolojide o kadar geriye düşmek mantıklı gelmiyor, ayrıca günlük girdisini çözmek için o teknolojileri araştırmak zorunda değilsiniz o teknolojileri araştırmak sadece hızlandırıyor barışın bitmesini bekleyebilirsiniz.
İleti Sayısı: 149
Üyelik Yılı: 2018
Imperium:
0
28-10-2024, 23:34
(Son Düzenleme: 29-10-2024, 01:34, Düzenleyen: casaryus96. Toplamda 2 kere düzenlenmiş.)
Gsyih nasil arttiriliyor? Ne kadar fakir halkin tuketim mallarini ucuzlattimsa olmadi.
•
İleti Sayısı: 2,459
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
36
GDP genel olarak ülkede üretim arttıkça artıyor. Tüketim mallarının ucuzlaması standard of living artışında daha etkili gdp'den ziyade.
•
İleti Sayısı: 149
Üyelik Yılı: 2018
Imperium:
0
Tesekkur ederim cevap icin.
Baya bir rehber videosu izledim. Oyunun ogreticisini Isveçle bastan sona bitirsem oyuna tam manasiyla hakim olur muyum? Ozellikle savas ve donanma sistemini anlamadim. Yoksa direkt Osmanimi alip viyanayi fetih edebilir miyim? :D
•
İleti Sayısı: 2,845
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
15
29-10-2024, 18:46
(Son Düzenleme: 29-10-2024, 21:15, Düzenleyen: jax61. Toplamda 2 kere düzenlenmiş.
Düzenleme Nedeni: ek bilgi
)
(29-10-2024, 18:21)casaryus96 : Tesekkur ederim cevap icin.
Baya bir rehber videosu izledim. Oyunun ogreticisini Isveçle bastan sona bitirsem oyuna tam manasiyla hakim olur muyum? Ozellikle savas ve donanma sistemini anlamadim. Yoksa direkt Osmanimi alip viyanayi fetih edebilir miyim? :D oyunu öğrenmek için daha izole ve sorunsuz devletlerle oynasan daha iyi olur. hemen viyanaya yürüyemezsin .zira büyük devletler ilgi ilan ettikleri bölgelerde gerçekleşen tüm meselelere müdahil olma potansiyeline sahipler. osmanlı gibi başlangıçta zayıf bir büyük güç ile başlamış isen devleti adam etmeden büyük savaşlara girme derim. perişan eder yz seni. savaş sistemi aslında çok basit. herşey sayısal üstünlük ve askeri teknolojinin yanında biraz da şans işi. karşı taraf genelde belirli cephelere yükleniyor. ana amaç savaş hedefi olduğu için buraya ve mümkünse başkentinin olduğu eyalete dikkat etmen gerek. donanman şu açıdan önemli. düşman çıkarması sırasında çıkarma bölgesinde donanman var ise çıkarmayı engeller. düşman o bölgedeki donanmayı yener ve limana konuşlandırmaya zorlar ise o zaman çıkarma gerçekleşme ihtimali doğuyor. cephe oluştuktan sonra ordunu o bölgeye konuşlanma görevi vereceksin. gerisi büyük oranda şans işi. dediğim gibi cephe oluştuktan sonra düşman yeni bir cephe oluşturmak için çıkarma yapmak zorunda. ona dikkat etsen yeter.
ekleme yapayım. eğer ki düşmanın sana kara sınırı varsa cephe kendiliğinden oluşur. eğer kara sınırı yoksa ve deniz sınırın varsa sana çıkarma yapıp cephe oluşturur ve işgale başlar. eğer ki izole durumdaysan yani düşmana sınırın yoksa ve deniz bağlantın da yoksa veya düşmanın deniz bağlantısı yoksa cephe oluşturulamaz. savaş tıkanır. oturup beyaz barış beklersin :)
İleti Sayısı: 822
Üyelik Yılı: 2020
Imperium:
1
süvarileri silip topçu yada piyade yapabiliyor muyuz
•
İleti Sayısı: 149
Üyelik Yılı: 2018
Imperium:
0
29-10-2024, 23:32
(Son Düzenleme: 29-10-2024, 23:37, Düzenleyen: casaryus96. Toplamda 1 kere düzenlenmiş.)
Calisacak insan gucu nasil kazanilir? Muhendis isci ciftci vs. Memlekette issiz yok
•
İleti Sayısı: 2,845
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
15
30-10-2024, 13:31
(Son Düzenleme: 30-10-2024, 13:44, Düzenleyen: jax61. Toplamda 1 kere düzenlenmiş.)
Öncelikle serflik kanunundan kurtulmak gerek. Bu lanet yasa işçi olacak nüfusu bir nevi toprak ağasına bağlı hale getiriyor. Nitelikli nüfus elde etmen için ise üniversite kurman gerek. Özellikle kalabalıl nüfusu ve bolca iş arayan yerlere kısa sürede üniversite kur. Fakat abartma. Masrafları yüksektir. Araştırma limitini fulleyen sayıda yeterlidir. Hibeli çiftlikler geçirebilirsen müthiş olur. En bela kanun serflik
Çin ile oynuyorum. Hükümette alimler var ve güçleri%50 nin üstünde. Nüfus belli yerlere tıkanmış ve mümkün değil izin vermiyorlar hibeli çiftliklere. Nüfus da sertlikten dolayı ağalara bağımlı halde. Habire geçim çiftliği basıyorlar. Mısır kanunlarını aktifleştireyim dedim bir türlü olmadı. 1975 e geldim hâlâ serflik. Sonunda kiracı çiftçileri bir şekilde geçirdim. Çat diye mısır kanunları geldi. Demem o ki tahıl sıkıntısı yok ise mısır kanunları için serflikten kiracı çiftçilere geçince tahıl sıkıntısı ortaya çıkıyor. Ve malum mısır kanunları, ardından hükümet kanadına piyasa liberali kışkırtıcı. Şansın varsa serflikten kurtulduktan sonra mısır kanunlarıyla gelen liberal kışkırtıcı tüm sorunlarına ilaç olur
Eğer tüm herşeyi hallettiysen ve nüfus yetersiz ise nüfus çekmen lazım. Yani göç meselesi.varsa göç yasağını kaldır. Eğer hayat standardın yüksek ise göç çekersin. Alternatifi sağlık sistemi. Doğum oranını artırır, ölüm oranını düşürür
İleti Sayısı: 149
Üyelik Yılı: 2018
Imperium:
0
31-10-2024, 13:40
(Son Düzenleme: 31-10-2024, 13:53, Düzenleyen: casaryus96. Toplamda 4 kere düzenlenmiş.)
Merhaba yine ben :) Oncelikle jax61 cevaplarin icin tesekkurler.Birkaç sorum olacak:
-İlgi ilan etmek savasa karisma harici ne ise yariyor. Ithalat ihracata etkisi var mi? Bir bolgeye ilgi ilan etmek bana ne saglar?
-Baslangicta en onemli uretim hammaddesi nedir? Gordugum kadariyla herkes odun basarak basliyor. Erken oyun icin bir uretim stratejisi alabilir miyim?
-Lobiler ne ise yariyor? Mesela sanayiciler ingiltere belcika dostlugu lobisi vs olusuyor. Bendeki bu unsurlarin lobiye katilmasinin ne + si - si var? Lobi mantigini hic anlamadim.
-Kiskirticilarin olayi ne?
•
İleti Sayısı: 2,845
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
15
31-10-2024, 16:43
(Son Düzenleme: 31-10-2024, 17:17, Düzenleyen: jax61. Toplamda 2 kere düzenlenmiş.)
rica ederim . sorulara gelirsek
1. ilgi ilan ettiğin bölgedeki devletlerle ilişki kurabilir anlaşmalar yapabilir vilayet hedefli savaşlar açabilirsin. koloni bölgesi ise koloni yasasını ve araştırmalarını geçirip koloni kurabilirsin. ilgi atmadığın bölgedeki devletlerle ilişkin çok sınırlıdır. birçok şeyi yapamazsın.
2. odun oyun başında en çok ihtiyaç duyulan üründür. bu sebeple ekonomini zorlamayacak derecede inşaat alanını yükselttikten sonra odunla başlamak mantıklı. aslında pazarı takip etmek lazım. pazarda ticarette yeterli ürün yoksa ve o ürünü devlet harcamasında kullanıyorsan ekonomini alt üst edebilirsin. öte yandan kurduğun fabrikalar da hammaddeyi pahalıya alırlarsa fabrika batabilir .yatırımın boşa gider. o nedenle bir gözün her daim pazarda olmalı. verimliliği yüksek yerlere ihtiyacın kadar basmalısın. tutup da 200 oduna ihtiyacın varken 400 odunluk kaynak basarsan bu sefer odun fiyatı düşer ve işletme zarar etmeye başlar. bazı işletmeler iflas ederler. tekrar ihtiyaç doğana kadar işçi almaz çalışmazlar. şöyle bir ekleme yapalım. devlet malları genelde kağıt gibi evlet idarelerinin ve silahlar toplar, yelkenliler vb ordunun kullandığı malzamelerdir. bunların pahalı olması veya eksikliği ekonomine orduna darbe vurur. silahı pahalı almak istemezsin örneğin. silahın pahalı olması askerlerin masrafını yükseltir. ya da yokluğu ordunu perişan eder. düşün hat piyadesisin ama tüfeğin yok :D .. misal alt tabaka tahıl odun mobilya ve elbise ister. bu ürünlerin varlığı hayat standardını yükseltir , halkı mutlu eder. halk eğer pazarda istediği ürünü bulamıyor ise hayat standardı düşer ve radikalleşmeye başlar. bu radikaller kontrolden çıktıkları anda ülkedeki vilayetlerde kargaşa doğar. işte o andan sonra ülkeyi toparlaman çok zorlaşır. zira kargaşa olan bölgelerde üretim vergi ve inşaat verimliliği aşırı penaltı yer. vergi alamazsın üretemezsin inşaat yapamazsın . radikalleşme çok arttıktan sonra bir de üstüne çıkar grupları saçma sapan yasalar isterler. hele çok mutsuz hale gelmişlerse bu istekleri darbe ile başlar ve ülke iç savaşa gider. o nedenle bir gözün hep pazarda olsun. vergiler ve ücretler orta kararda dursun. ülkedeki inşaatları ayarlarken çok fazla ekonomiyi zorlama. faiz başlarda çok can yakıyor. belli zaman sonra faizler öyle yükselir ki inşaat yapmasan da bilanço eksiye gitiğinden temerrüte düşersin ve sonucu yine dağılma.
3. lobiler ülkendeki çıkar grupları tarafından kurulur ve oradaki isteklerine cevap verirsen lobi puanı yükselir. bu da o lobideki çıkar grubuna mutluluk olarak yansır. eğer o grubun isteklerine cevap vermezsen lobi puanı düşer. o puan direk sana yansır.farzı misal kurduğun bir lobide yer alan bir çıkar grubunun istemediği bir yasayı geçirirken radikalleşmesini istemiyorsan lobiye dikkat edip lobide yer alan grupları çok rahatsız etmemen faydana olacaktır.
4, kışkırtıcılar belli belirsiz çıkarlar ve ait oldukları çıkar grubu vardır. atıyorum başta silahlı kuvvetler var hükümette ve sen serbest ticaret geçirmek istiyorsun. silahlı kuvvetlerin başındaki adam ise serbest ticarete itiraz ediyor. gelen kışkırtıcı da baktın silahlı kuvvetler grubundn. heen sağ üstte yer alan kısımdan kendisine liderlik veriyorsun. o kışkırtıcı grubun lideri oluyor. ve bi bakıyorsun ki silahlı kuvvetler serbest ticareti ister hale gelmişler. al sana mis gibi yasa geçirme şansı. dikkat etmen gereken nokta şu ki. kışkırtıcıyı işe alman için , ait olduğu grubun hükümetin bir prçası olması gerekir. aldığın kışkırtıcı hükümette aşırı uyumsuzluk yaratıyorsa darbe tetiklersin bırak yasa geçirmeyi ülke elden gider.
Aşağıdaki 1 üye jax61 nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye jax61 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• casaryus96
İleti Sayısı: 149
Üyelik Yılı: 2018
Imperium:
0
Savaş açarken ''Diplomatik Hamleye Zorla'' seçeneği ne işe yarıyor?
•
İleti Sayısı: 2,459
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
36
Diplomatik talepte bulduğunuz zaman karşı tarafın kabul etme seçeneği var, kabul edip etmeyeceğini talep ekranında görebiliyorsunuz, eğer kabul ederlerse diplomatik hamle olmuyor. Zorla seçeneği karşı tarafın kabul etme seçeneğini elinden alıyor ve diplomatik hamle olmasını garantiliyor.
Aşağıdaki 1 üye Selene nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Selene nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• casaryus96
İleti Sayısı: 149
Üyelik Yılı: 2018
Imperium:
0
Ilgi ilan etmeyle ilgili anlamadigim seyler var.
-Mesela ben Iki Sicilya oynuyordum. Misira ilgi atmistim. Osman Misira savas acti mudahil olamadim neden?
- Ilgi ilan ettigim bolgedeki devletlerle ticaret hacmim daha mi yuksek oluyor? Yani ithalat ihracat kismina ilginin etkisi nedir?
Mesela ben italyayim, Ingiltere Fransaya sadece ticaret icin ilgi atilir mi? Oradaki savaslar vs. Umrumda degil.
Tesekkurler.
•
|