Retrospektif #6: Cannon Fodder - Baskı Önizleme +- Strategyturk Forumları (https://forum.strategyturk.com) +-- Forum: Genel Forumlar (https://forum.strategyturk.com/forum-genel-forumlar) +--- Forum: Oyun Forum (https://forum.strategyturk.com/forum-oyun-forum) +--- Konu Başlığı: Retrospektif #6: Cannon Fodder (/konu-konu-dizisi-retrospektif-6-cannon-fodder) |
Retrospektif #6: Cannon Fodder - Ecdad Computer - 25-05-2020 Savaş, hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı!
Strategyturk Oyun Kulübü tarafından hazırlanan Retrospektif Konu dizisinde bu hafta Amiga'nın klasiklerinden olan Cannon Fodder'a göz atıyoruz. Tür: Aksiyon- Shoot ‘Em Up
Çıkış Tarihi: 1993 (Amiga)
Yapımcı: Sensible Software
Dağıtımcı: Virgin Interactive
Çıkan Platformlar: Amiga, Amiga CD32, Atari ST, MS-DOS, Acorn Archimedes, 3DO, Atari Jaguar, Sega Genesis, SNES, Game Boy Color
Değerlendirmeler:Cannon Fodder, 1993 yılında piyasaya çıkmış bir Aksiyon oyunudur. Elinizdeki bir avuç askerler ile görevlere çıktığınız, düşmanlarınızı öldürdüğünüz bir oyundur. Aslında hiçbir hikayesi veya bir konusu olmadığı, çok basit bir oyun olduğu halde savaş karşıtı havası sebebiyle bayağı bir tartışmaya sebep olmuştur.
*Cannon Fodder: Top Yemi, ölüme giden askerler için kullanılan bir tabir. Geliştirilmesi ve Piyasaya Çıkışı
Cannon Fodder geliştirildiği sırada yapımcısı olan Sensible Software nispeten küçük bir firmaydı. Yakın zamanda çıkardıkları Wizkid, Mega Lo Mania ve özellikle Sensible Soccer ile ün kazanmışlardı. Bu başarılardan sonra yapımcılar bir RTS oyunu olan Mega Lo Mania’nın aksiyon içeren bir sürümünü yapmak istediler ve bir Shoot ‘Em Up fikri ortaya çıktı. Fakat bu oyun, diğer Shoot ‘Em Up’lardan farklı olarak fare üzerine, savaş oyunlarına göre daha ani bir şekilde olacaktı. Oyunun geliştirilme süreci büyük oranda bir plandan ziyade, hoşumuza gidene kadar bir şeyler deneyelim anlayışı üzerine gitti. Yapımcılar roketatar ikonu üzerinde bile defalarca düşündüklerini söylerler.
Ve bu süreçten sonra oyun, Virgin Software dağıtımcılığında piyasaya çıktı. İlk yorumlar da gayet olumlu geldi. Amiga Action dergisi oyunun açık ara yılın en iyisi olduğunu söyledi. Amiga Down ise oyunun bağımlılık yaptığını, tek kusurunun imkansıza yakın bazı görevler olduğunu belirtti. Bir Amiga Power editörü de oyunun kendisi için yiyip içmekten daha önemli hale geldiğini söyledi. Diğer oyun dergilerinde de Cannon Fodder’ın müziği, oynanışı, savaş karşıtı temaları göklere çıkartıldı.
Tabii bu savaş karşıtı teması oyunun başına sorunlar açtı. Daily Star gazetesi oyunun Anma Günü’nde gösterime çıkmasını ve Anma Gelinciği kullanılmasını bir “talihsizlik” ve “milyonlara hakaret” şeklinde yorumladı. Bunun üzerine Sensible Software ve Amiga Dergileri bu tartışmaya dahil oldular. Fakat sonunda, Sensible Software oyun kapağından Gelincik resmini kaldırdı, Cannon Fodder 2’de hiçbir şekilde gelinciğe yer vermediler. Ancak yine de oyun, savaş karşıtı havasından dolayı hala sevilen ve bu sayede iyi reklam yapmıştır. Ayrıca yapımcıların tabiriyle birçok kişinin sinirini de bozmuştur. Cannon Fodder, hala Amiga camiasındaki en popüler oyunlardan biridir.
Oynanışı
Oyuna başladığınızda elinizde 2 tane piyade ile başlıyorsunuz. Bu piyade sayısı görevden göreve değişiyor. Sol tıkla askerlerinizi farenin baktığı yere yürütüyorsunuz, sağ tıkla da bakılan yöne ateş ediyorlar. Oyunun ileri aşamalarında roketatar ve bomba da kullanabiliyorsunuz.
Her görev, 2 ile 4 arası bölümden oluşuyor ve oyunda 23 görev mevcut. Her görev sonunda bir tepe önünde bekleyen adamlar ve tepede mezarlar göreceksiniz. Her görevde ölen askerleriniz için tepeye bir mezar ekleniyor ve bu resimdeki gibi tepeyi doldurabiliyor. Ayriyetten her bir askerin kendi ismi var. (Takribi 200’e yakın ayrı isim var)
Oyunu, bir Emülatör aracılığıyla ya da OpenFodder isimli uygulama ile PC üzerinden oynayabilirsiniz.
|