![]() |
Civilization VI Din Rehberi (2020) - Baskı Önizleme +- Strategyturk Forumları (https://forum.strategyturk.com) +-- Forum: Firaxis Forumları (https://forum.strategyturk.com/forum-firaxis-forumlari) +--- Forum: Sid Meier's Civilization VI (https://forum.strategyturk.com/forum-sid-meier-s-civilization-vi) +---- Forum: Civ6: Rehberler (https://forum.strategyturk.com/forum-civ6-rehberler) +---- Konu Başlığı: Civilization VI Din Rehberi (2020) (/konu-civilization-vi-din-rehberi-2020) |
Civilization VI Din Rehberi (2020) - Onur34 - 04-06-2020 Din Nedir?
Civilization VI'da Din (Religion) ve dinin öncülü Mit (Pantheon), şehirleriniz ve medeniyetinize çeşitli alanlarda bonuslar sağlayarak diğer zaferlere giderken işinizi kolaylaştırabileceği gibi, diğer bütün uygarlıkların "baskın" dini olması durumunda kazanılabilecek başlı başına bir zafer türüdür. Pantheon (Mit) Nedir? Mitler sadece bir uygarlığa özgü olan, öncül dinlerdir. Diğer şehirlere misyoner ya da başka birimler aracılığı ile yayılamazlar. Miti bulan oyuncunun şehirlerinde otomatik olarak bulunurlar, ve sadece oyuncunun şehirlerine özgüdürler. İster dini zafer gidin, ister gitmeyin erken dönem oyunu ciddi şekilde etkileyebilirler. Pantheon (Mit) Ne Zaman ortaya çıkar? Pantheon normal oyun hızında, medeniyetiniz 25
![]() Belief (İnançlar) Nedir? Ne İşe Yararlar? Belief (İnanç)lar Civilization VI'da hem Mitlerinizin hem de Dinlerinizin karakteristliğini oluşturan yapıtaşlarıdır. Mitlerin bir, Dinlerin ise ilk başta iki, sonradan ise dörde kadar varabilen Belief (İnanç) kapasitesi olmakla beraber, İnançlar oyuncu tarafından seçilirler. Mit ve Dinlerin seçebilecekleri inançlar birbirinden farklı olmakla beraber, Ne Din ne de Mitlerde başka bir oyuncunun seçtiği inanç seçilemez.
Pantheon Beliefleri Nelerdir? 25
![]() City Patron Goddess: Herhangi bir district'i olmayan şehirlerde district inşaasına +%25 ![]() Dance of the Aurora: ![]() ![]() Desert Folklore: ![]() ![]() Divine Spark: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Earth Goddess: Breathtaking Appeal olan altıgenler turluk +2 ![]() Fertility Rites: Şehir nüfusu %10 daha hızlı büyür. ![]() ![]() ![]() God of Craftsmen: Stratejik Kaynaklar (Demir, Petrol vb) geliştirildiklerinde turluk +1 ![]() ![]() ![]() ![]() God of Healing: ![]() God of the Forge: Antik ve Klasik Askeri Birimleri üretilirken +%25 ![]() God of the Open Sky: ![]() ![]() God of the Sea: ![]() ![]() God of War: ![]() ![]() Goddess of Festivals: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Goddess of the Hunt: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Initiation Rites: Her Barbar İni (Barbarian Outpost) yok ettiğinizde +50 ![]() Lady of the Reeds and Marshes: Her bataklık, vaha ve taşkınyatağı turluk +1 ![]() Monument to the Gods: Antik ve Klasik harika (wonder) inşaatı için +%15 ![]() Religious Idols: Lüks ve Bonus Kaynakların üstüne kurulan ![]() ![]() Religious Settlements: Şehirleriniz sınırları %15 daha hızlı genişler. ![]() River Goddess: Eğer şehrinizin ![]() ![]() ![]() Sacred Path: Her komşu olduğu yağmur ormanı (Rainforest) altıgeni için ![]() ![]() Stone Circles: ![]() ![]() Şahsen ben din kurmak istemiyorsam ve görece küçük bir medeniyet ile oynayacaksam Monument to the Gods seçmesi severim. Erken dönemde çok fazla harika yapmak -özellikle 7 ve 8 zorlukta- medeniyetinize ciddi anlamda zarar verebilir. Ama benim gibi sp'de 6 zorluk ile oynuyor ve görece küçük ama her bir karışı medeniyet akan uygarlıklardan hoşlanıyorsanız bu geliştirmeyi seçebilirsiniz. Tabi dediğim gibi eğer din bile kurmayacaksanız. Malum zaten yabancı dinler ülkenizi ele geçirince bonuslardan faydalanamayacaksınız. Bunun yanında yine Religious Settlements din oluşturmayacak oyuncular tarafından sadece ücretsiz settleri için bile seçilebilir. Bunun yanında belli kaynaklar ya da yer şekillerinden bonuslar alan Mitler oynadığınız coğrafya ve medeniyete göre değişiklik gösterir elbette. Mesela Desert Folklore Mali ile çok iyi olabilecekken, elbette Ruslar ile oynarken onu seçmezsiniz. Bunun yanında nehirlerle dolu bir bölgede iken ve en azından milli bir din ile yolunuza devam etmek istiyorsanız River of Goddes, Çok fazla şehir kuracaksanız, City Patron Goddes, Dininize sahip çıkacaksanız yine Divine Spark, Ya da erken dönemden askeri zafer kovalıyor, zor seviyelerde çok fazla barbar ile uğraşmak zorunda kalıyorsanız God of the Forge iyi bir tercih olabilir. Tabi Pantheon seçimini oynadığınız medeniyet, coğrafya ve oynanış tarzınıza göre en iyi siz bilebilirsiniz. Din Nasıl Kurulur?
Pantheon'unuzu kurduktan sonra işi bir adım daha ileri götürmek istiyorsanız bir din kurmalısınız. Din kurmanın ilk şartı ![]() Medeniyet sayısı ile oynanmadığında harita boyutlarına göre dini sınır ise şekildeki gibidir:
Duel: 2
Tiny: 3
Small: 4
Standard: 5
Large: 6
Huge: 7
![]() Din sekmesinde oyundaki Din Limitini,var olan dinleri, özelliklerini, ve kaç şehirde çoğunluğu kapsadıkları gibi bilgileri öğrenebilirsiniz.
Peki Oyununuzun Din Limiti dolmadan nasıl
![]() Great Prophet çıkartmanın üç farklı yolu vardır: 1) Herhangi bir great person alır gibi puanlarını biriktirebilir, önermesem de işlemi hızlandırmak isterseniz great person panelinden ![]() ![]() - Her ![]() ![]() ![]() - Holy Site Prayers projesi tamamlanırsa projede kullanılan ![]() ![]() - Revelation Poliçe Kartı kullanılarak turluk +2 ![]() - Altın Çağ'da seçilecek Exodus of the Evangelists kararı, sağladığı dini bonusların yanında turluk +4 ![]() - Divine Spark Mit'i ile her ![]() ![]() -Bologna sizin suzerain'ınız ise her ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2)Stonehenge Harikası'nı yapabilirseniz ücretsiz bir Great Prophet kazanırsınız. 3)Eğer Arap Medeniyeti ile oynuyorsanız, Great Prophet çıkartmamışsanız ve oyunda sadece bir tane din için yer kalmışsa, son Great Prophet ücretsiz olarak size verilir. Erken dönemde din yerine başka şeyler ile uğraşmanızı sağlayabilse de, özellikle oyunun boyutuna göre bu özellikten çok geç faydalanabilir ya da siz dini kurana kadar diğer dinler de reforme olup isteyebileceğiniz Belief'lerden bazılarını almış olabilirler. Ki reforme olmasalar da güzel bleifleri sizden kapma olasılıkları var. ![]() ![]() Great Prophet'ınızı ![]() ![]() ![]() İlk işiniz dininizin şeklini belirlemek. Bu aşama oynanışı etkilemese de iki tip dinden birini seçebilirsiniz şekillendirmek için. Hali hazırda gerçek dünyada var olan ve ismini değiştiremediğiniz dinlerden biri, ya da tamamen size özel bir din. Bu arada yz gördüğüm kadarıyla hep gerçek dinleri seçiyor. Ama dediğim gibi, bu alan tamamen kozmetik. Dininize herhangi bir yarar ya da zarar getirmiyor. ![]() Dininizin görünüşünü ve ismini belirledikten sonra Belief (İnanç) seçimlerimize geliyor sıra. Kurduğıunuz Mit'in bonusları dininizde yaşamakla etmekle beraber, ilk önce "Follower Beliefs" türünden bir belief seçmeniz gerekiyor. Unutmayın. Her tür belief'ten sadece bir tane seçebilirsiniz. Follower Beliefs'in özellikleri ve türleri ise aşağıdaki gibidir: ![]() Follower Beliefs: Dini takip eden her şehre sağlanan bonuslardır. Herhangi bir medeniyet ayırmazlar. Din ile uğraşmıyor ve başka dinlerin bonuslarından yararlanmak istiyorsanız sizi en çok bu türün bonusları etkileyecektir.
Divine Inspiration: Bütün Dünya Harikaları +4 Choral Music: Shrine ve Temple binaları gerçekte olarak ne kadar ![]() ![]() ![]() Feed the World: Shrine ve Temple binaları gerçekte olarak ne kadar ![]() ![]() Jesuit Education: Campus ve Theater Square bölgelerinin binaları, ![]() Religious Community: Shrine ve Temple'ların her biri bulundukları şehre +1 ![]() Reliquaries: ![]() ![]() ![]() Warrior Monks: ![]() ![]() Work Ethic: Şehirde bu dine inanan insan sayısı kadar +1% ![]() Zen Meditation: İki tane specialty districts ( ![]() ![]() ![]() ![]() Oynanış ve bir miktar da seçilen Mit'e göre belieflerin seçilmesi iyi olacaktır. Feed the World mesela River Goddess gibi housing ve amanty veren bir mit ile birleşince daha kolay bir şekilde daha büyük şehirler oluşturmanıza yararken, yiyecek bonusu olan bir Mit seçtiyseniz Religios Community işinize yarayabilir. Kültür zaferi giderken dininizi sadece ülkenize saklayıp misyoner ve apostle ile Kutsal Emanet spamlarsanız bir de üstüne Reliquaries'i seçerseniz geç dönemde ciddi bir truzim puanı elde edebilirsiniz. Keza Bilim zaferi giderken diğer medeniyetlerin din zaferi almamasının yanında Choral Music seçerek kültür puanlarınızı da arttırarak Kültür zaferini de rakipleriniz için daha zorlu kılabilirsiniz. Bunun yanında yine bilim zaferi gidiyorsanız ve çok ciddi rakipleriniz varsa Jesuit Education'u seçerek teknolojisini açar açmaz bütün şehirlerinize biriktirdiğiniz ![]()
Dinimin İsmini Koydum, Follower Belief'imi de Seçtim. Daha Bitmedi Mi?
Hayır daha bitmedi. Bundan sonra dininize ikinci bir inanç (belief) seçmeniz lazım. Follower Beliefs zorunlu olarak ilk seçtiğiniz inançtı. Geriye üç tane daha inanç türü kaldı ve şimdilik bu türlerden sadece birini seçebileceksiniz. Unutmayın. Reformlar ile üç inanç daha seçebilseniz de alttaki türlerin her birinden sadece bir tane seçebilirsiniz. Hangisini şimdi, hangilerini reformansyon sırasında seçeceğiniz ise size kalmış. ![]() Worship Beliefs: Bu beliefler
![]() ![]() ![]() Cathedral: +3
![]() ![]() Dar-e Mehr: +3
![]() ![]() ![]() Gurdwara: +3
![]() ![]() ![]() Meeting House: +3
![]() ![]() ![]() Mosque: +3
![]() ![]() Pagoda: +3
![]() ![]() ![]() Stupa: +3
![]() ![]() ![]() Synagogue: +5
![]() ![]() Wat: +3
![]() ![]() Şahsen ikinci Belief olarak bunun alınması gerektiğini düşünmüyorum. Sonuçta herhangi bir pasif bonus sağlamıyor. Bonus için sizin bir şeyler yapmanız gerek. Tabi dini zaferde Dar-e Mehr yapacaksanız başka. O zaman ben de ikinci inanç olarak seçerim. Binalara gelirsek dini odakta özellike Sinagog, Cami ve Dar-e Mehr öne çıkıyor. Bence Cami +1 özelliği ile kesinlikle öne çıksa da, diğer dinler tarafından kapıldığı zaman bence Sinagog daha iyi. Evet Dar-e Mehr de öne her çağda bonus alarak Sinagog'a yetişip, hatta geçebiliyor. Ama bence erken dönemde dini puanda öne çıkmak istiyorsanız Sinagog daha iyi. Bunun yanında Kültürel Zafer için Katedral, Bilim Zaferi içinse Wat daha iyi elbette. Eğer dininizi kalabalık şehirler üzerine kurduysanız erken dönem mutlulukta Stupa işinize yarayabilir. ![]() Founder Beliefs: Bu beliefler sadece dini bulan uygarlığın işine yararlar. Çoğu dininize inanan yabancı -ya da toplam- nüfusa, şehre göre bonus verir.
Church Property:Bu dini takip eden her şehir için +2
![]() Cross-Cultural Dialogue: Başka medeniyetlerden bu dini takip eden her beş nüfus için +1
![]() Lay Ministry: Bu dini takip eden her
![]() ![]() ![]() ![]() Papal Primacy: Dininizi takip eden şehir devletinden kazandığınız type bonus +%50 daha güçlüdür.
![]() ![]() Pilgrimage:Bu dini takip eden her yabancı şehir için +2
![]() Religious Unity: Dinin kurucusu bu dini ilk kez kabul eden şehir devletlerinden +1
![]() ![]() Stewardship: Bu dini takip eden her
![]() ![]() ![]() ![]() Tithe: Bu dini takip eden her dört nüfus için +1
![]() World Church:Başka medeniyetlerden bu dini takip eden her beş nüfus için +1
![]() Açıkçası Cross-Cultural Dialogue ve World Church bence göründükleri kadar etkili bonuslar değil. Çünkü 10 nüfuslu görece büyük sayılabilecek bir şehirden+1 puan kazanabiliyorsunuz ancak. Ki bu şehirler pek de iyi idare edilmeyen yz şehirleri olacağından çok çok kalabalık şehirler de bulamıyorsunuz çoğu zaman. O yüzden ben şahsen dini zafer gidiyorsam Pilgrimage, başka bir zafere gidiyorsam Church Property seçiyorum. En azından Moğolistan'ın kutuplara kurduğu 1 nüfuslu şehirlerden bile bonus kazanabiliyorsunuz.
Papal Primacy'yi ise denemedim. Ama yine dini zafer giderken az da olsa birim tasarrufu yapmanızı sağlayabilir. Tabi bir de bu envoyları boşa harcamamak için iyi stratejiler üretilmeli.
![]() Enhancer Beliefs: Dinin yayılması ve yabancı dinlerle girdiği teolojik savaşlara -bazen gerçek savaşlara- odaklanan bonuslardır. Burial Grounds: Bir ![]() Crusade: Bu dine mensup yabancı şehirlerin yakınında muharebe birlikleri +10 ![]() Defender of the Faith: Bu dine mensup dost şehirlerin yakınında muharebe birlikleri +5 ![]() Holy Order: Msiyoner and Apostle birimleri %30 daha ucuzdur. Itinerant Preachers: Din %30 daha uzaktaki şehirlere de yayılabilir. Missionary Zeal: Dini birimler yer şekilleri ya da geliştirmelerden kaynaklanan hareket kaybına uğramaz. -Tepelerden geçerken birimin hareket puanı kaybetmesi gibi- Monastic Isolation: Teolojik bir savaşı kaybetseniz bile etraflardaki şehirlerdeki dini baskınız azalmaz. Religious Colonization: Kurduğunuz yeni şehirler uygarlığınızın çoğunluğunu oluşturan din ile başlar. Scripture: Yandaki şehirlere +%25 daha fazla dini baskı uygulanır. Printing Press teknlolojisi araştırıldığında bu değer %50'ye çıkar. Şahsen Scripture benim favorimdir. Ama kültürel zafer peşinde koşuyorsanız ve daha önce dediğim gibi kutsal emanet spamı yapacaksanız belki Monastic Isolation da alınabilir. Bunun yanında Holy Order da oldukça güçlü bir özelliktir. Crusade'de Askeri Zaferde işinize yarayabilir. Sahi ben de hiç Askeri Zafer denerken dinle ilgilenmedim ama belki ilgilenenleriniz vardır. Dini Birimler ve Reformasyon
Oyunda Great Prophet'ı saymazsak 4 tane teolojik birlik bulunuyor. Bunlar sırasıyla Misyoner, Apostle, Guru ve İnquisitor.Hepsine sırayla değinecek olursak:
![]() Misyoner: Teolojik savaşta kendisini savunabilse de herhangi bir saldırıda bulunamazlar. Ucuzdurlar ve ana amaçları şehirleri kendi dininize çevirmektir. Sınırdır bir şeydir tanımazlar.
- Shrine'ı binasına sahip
![]() ![]() - Üretilme masrafları
![]() - 100
![]() - 4
![]() - Dinlerini 3 kez yayabilirler. Ama din yayarken verimliliklerini can puanlarının etkilediğini unutmayın.
![]() Apostle: Teolojik savaşlarda savaşan ana birimlerdir. Misyonerden gurusuna, diğer apostle birimlerinden inquisitorlere bütün kafir birimleri ile teolojik savaşa tutuşabilirler. Bir düşman birimini yok etmek etraftaki şehirlerde o dini birimin dini basıncını düşürüp, kendi dininizin baskısını arttırırken normal bir savaşta olduğu gibi kendisi de hasar görür. Bunun yanında ![]() - Temple binasına sahip ![]() ![]() - Üretilme masrafları ![]() - 110 ![]() - 4 ![]() -Dinlerini 3 kez yayabilirler. Misyonerlere göre din yaymakta da daha başarılıdırlar. Ama din yayarken verimliliklerini can puanlarının etkilediğini unutmayın. ![]() İnquisitor: Engizisyon Mahkemeleri kurulduktan sonra erişebildiğiniz bu birim, açık sınırlarınız olmadığı sürece başka medeniyetlerin topraklarına giremezken; özellikle uygarlığınızın içindeki kafirleri temizlemek veya medeniyetinize saldıran yabancı misyonerleri temizlemek için kullanılabilir.
- Temple binasına sahip
![]() ![]() - Üretilme masrafları
![]() - 70
![]() ![]() - 4
![]() - Şehirlerinizdeki kafirliğin %75'ini yok edebilirler. Bunu ise 3 kez yapabilirler.
![]() Guru: Şehirlerle de dini yaymakla da pek işleri yoktur. Sadece Teolojik savaşlarda yaralanmış birimlerinizi iyileştirebilirler. Unutmayın tek seferde bütün komşu olduğu kareleri iyileştirdiği için Guru'yu doğru konumlandırmak önemlidir. - Temple binasına sahip ![]() ![]() - Üretilme masrafları ![]() - 90 ![]() - 4 ![]() -İyileştirme özelliklerini sadece 3 kez kullanabilirler. Bitişiklerindeki altıgenlerde bulunan teolojik birimleri ve kendilerini 40 can iyileştirirler. CivilizationVI'da özellikle builder ve settlerlarda gördüğünüz gibi ne kadar bu birimlerden üretirseniz birimlerin masrafları artacaktır. O yüzden her birimden dengeli kullanmak önemlidir. Örneğin erken dönemde Apostle'larınız ile dininizi reformlayarak yeni belieflere ulaşırken, ucuz misyonerler ile dininizi sahipsiz şehirlere yayabilirsiniz. İnquistor ülkenizi savunmanızda yardımcı olabilecekken, gurular da daha önce yazdığım gibi savaşlarda işinize çok yarayabilir.
Apostle Geliştirmeleri Teolojik birimler bir yandan askeri birimlere benzeseler de, onların aksine tecrübe puanı kazanamazlar. Bu yüzden savaşarak ya da din yayarak birimlerinizi geliştiremezsiniz. Ama Apostle birimleri üretildikleri zaman aşağıdaki listeden rastgele üç özelliği birisini seçmeniz için önünüze sunar.
Chaplain Apostle: Bir Medic gibi davranır, bitişik altıgenindeki birimlerin iyileşme verimliliklerini arttırır. Debater: Birim +20 ![]() Heathen Conversion: Din yayma turlarından birini kullanarak etraflarındaki bütün barbarları medeniyetinize kazandırırlar. Indulgence Vendor: Bir şehri ilk kez dininize çektiğiniz zaman 100 ![]() Martyr: Apostle biriminiz teolojik bir savaşta yok olduysa, bir ![]() Orator: Dini iki kez daha fazla yayabilir. Pilgrim: Bir Doğa Harikası'nın yanından ilk kez geçiyorsa dinini üç kez daha fazla yayabilir. Proselytizer: Din yayma işlemi hedef şehirdeki batıl ve sapkın dinlerin mevcut baskılarının %75'ini yok eder. Translator: Diğer medeniyetler ile şehir devletlerinde dini yayma gücü üç kat daha etkilidir. Bunların yanında Mount St. Micheal Dünya Harikası tamamlanırsa bütün apostle birimleriniz -inşaat bittiğinde hali hazırda var olan ve oyunun sonuna kadat üretecekleriniz- Martyr geliştirmesine sahip olurlar. Buna ek olarak birim normalde olduğu gibi yukarıdaki geliştirmelerden birini alabilir.
Yarevan Şehir Devleti eğer suzerain'ınız ise üç tane rastgele seçenek yerine, bütün havuzdan istediğinizi seçebilirsiniz. Religious Pressure (Dini Baskı) Nedir?
Dini Baskı, bir şehrin on altıgen çevresindeki şehirleri dini yönden etkilemesi ve etkilenmesi olayıdır. Bunu şehirde yaşayan ve doğal olarak seyehat eden insanların dini görüşlerini birbirlerine açıklaması olarak düşünebilirsiniz. Dini Baskı aşağıdaki etkilere göre belirlenir: -Şehrin çoğunluk bir dini yoksa etrafındaki şehirlere herhangi bir baskı uygulamaz, ama kendisi baskı görmeye devam eder. -Şehirde çoğunluk bir din varsa etrafındaki şehirlere +1 Dini Baskı uygular. -Şehirde hem çoğunluk bir din hem de ![]() -Şehirde hem çoğunluk bir din varsa hem de şehir onların Kutsal Şehri ise etrafındaki şehirlere +4 Dini Baskı uygular. -Bu etki hem valiler hem de Belief (İnançlar) ile güçlendirilebilir. ![]() Bunun yanında ticaret rotaları da uzaklığa bakmaksızın Dini Baskı uygulamanızda yardımcı olurlar. Bunun yanında şehrinizin çoğunluk bir dini yoksa yine ticaret rotalarında Dini Baskı'ya sebep olamazsınız. Dini baskı oyunun erken döneminde özellikle dini birim harcamak istemeyeceğiniz küçük şehirlerin dönüştürülmesinde ya da etrafta rakip bir din yokken işinize yarayabilir. Ama tamamen dini baskıya güvenmemelisiniz. Dini dönüşüm yaparken de diğer medeniyetlerin şehirlerini incelemekte yarar var. Malum zar zor çıkarttığınız misyoner ya da apostle ile on yirmi tura kendi kendine eski dinine dönecek bir şehri çevirmek istemezsiniz. İşte burada aşaıdaki konuya geliyoruz. Din Nasıl, Neye Göre Yayılmalı?
Civilization VI'da bir dinin bir şehirde çoğunluğun dini olması için ![]() ![]() Bunun yanında dini harita modu hem Dini Baskı hem şehirlerinizin dini durumu konusunda bilgi edinebilirsiniz. Teolojik Savaş Tüyoları, Savaş Bonusları
En başta söylemem gereken şey eğer bir ulus ile savaş halindeyseniz dini birimini aynı bir kervan yağmalar gibi infaz edip, çevre şehirlerdeki Dini Baskılarını azaltabilirsiniz. Ki aynısını size de yapabilirler. Hele ki dininizi yaymak için hedef şehrin bitişiğindeki bir kareye gitmek zorunda olduğunuzu hatırlarsanız, savaşta olduğunuz birinin şehirlerine bodoslama girmek hiç mantıklı bir hareket olmaz. Tabi rakibin normal şehirlerine kendi dininizi yaymak ilişkilerinizi zedeleyeceği gibi, başka birinin Kutsal Şehrini çevirmek, size karşı Dini bir Seferberlik düzenlemenelerine neden olabilir. (religious emergency) Bunun yanında şahsi önerim düşmanın iç bölgelerine girip yabancı bir dini yok edecekseniz ne olur ne olmaz diye birliklerinizi savunmak için bir ya da iki apostle, şehirleri dönüştürmek için bölgenin büyüklüğüne göre yine iki üç tane misyoner ve her şartta ne olur ne olmaz diye bir de guru çok işinize yarar. Ama şehirleri dönüştürürken size yakınlıklarını, bu sayede kazanacakları Dini Baskı'yı ve en önemlisi ![]() ![]() ![]() Bunların yanında teolojik birimleriniz kafirler ile daha iyi savaşması için kazanabilecekleri bonuslar aşağıdaki gibi, -Teokrasi Hükümet Biçiminde +5 -Religious Orders Poliçe'sinden +5 -Eğer kendi Holly City'nizin topraklarındaysanız birimler savunurken +15 (Unutmayın eğer şehir çoğunluk dini kaybederse bu bonus da kaybolur) -Eğer kendi dininizden bir şehrin topraklarındaysanız savunurken +5 -"Diplomatic visibility bonuses"tan medeniyete karşı her üstün istihbarat seviyesinden +3 -2. Seviye ya da daha üstü bir Dini İttifaktan +10 -Debeter yeteneği +20 -Dünya Kongrelerini kullanarak kendi dininizi Dünya Din'i ilan ederseniz +10 -Yararlı birimler savaşta dezavantajlıdır. Dine Yardımcı Wonderler
İlk olarak belirtmek isterim ki belli başlı bonuslarla beraber biraz ![]() ![]() ![]() ![]() Oracle: Özellikle
![]() ![]() ![]() Stonehenge: Bedava
![]() ![]() ![]() Jabel Barkal: Kayda değmeyecek
![]() ![]() ![]() Hagia Sophia: Misyoner ve Apostle birimleri dini fazladan bir kez daha yayabiliyorlar. Bir kulağa az gelebilir, ama Dini Zafer gidiyorsanız oldukça işinize yarayacaktır.
![]() Mont St. Micheal: +2
![]() ![]() Kotkoku-in: Şehirde +%20
![]() ![]() St. Basil's Cathedral: +3
![]() ![]() Dini Zafer Gitmek İstiyorsam Hangi Medeniyetleri Seçmeliyim?
İlk önce doğru oynanış ile her medeniyetle her zafer kazanılabilir. Ama bazı medeniyetler bazı zaferlere daha yatkındır. Bu konudan hangi medeniyetin Dini Zafer de dahil olmak üzere hangi zaferlere daha yatkın olduğunu, Bu konudan ise hızlıca gözünüze kestirdiğiniz medeniyetin konusuna gidebilirsiniz.
Civilization VI Din Rehberi (2020) - Gurt - 04-06-2020 Eline sağlık, gayet detaylı bir rehber olmuş. Din zaferini pek tercih etmiyordum ancak bu rehber sayesinde deneyimleyebilirim. Civilization VI Din Rehberi (2020) - altnkurt - 04-06-2020 Apostle'lar vali özelliklerinden de +1 promotion alabiliyorlar. 2 promotion + martyr ile başlamak çok sağlam apostlelar çıkarmanızı sağlıyor. +1 ekstra charge bonuslarını da biriktirip apostlelara doğru promotionları bastığınızda 7-8 defa din yayabiliyor. Pilgrim+Translator almış 2 apostle ile rakibin bütün ülkesini çevirebilirsiniz. Ayrıca ben Enhancer belieflerden Missionary Zeal'i tercih ediyorum. Tepelerden ve ormanlardan geçişte hareket kısıtlamasına maruz kalmadan ilerleyebilmek büyük haritalarda oyunun gidişatını etkileyebilecek unsurlardan bence. Civilization VI Din Rehberi (2020) - Craetus - 04-06-2020 Eline emeğine sağlık Onur34. Destan gibi rehber olmuş. Bir kaç kere dini zafer denedim ve bir kere başardım. Ama çok tercih ettiğim bir yol değil. Ancak bu yola başvurulursa faydalanılabilir bir rehber olmuş. Civilization VI Din Rehberi (2020) - Emre - 06-06-2020 Gayet güzel bir rehber olmuş. eline sağlık. Bu arada bence stonehenge oyundaki en etksiz wonder zaten her zaman ilk yapan kişi warior monks seçiyor yada oyunun dlc si yoksa wonderlar başına 4 faith seçiliyor her zaman. Bence çok gereksiz kalıyor bu 2 beliefi istemiyorsanız ve bunu yapmak yerine holy site + shrine yapıp deityde hemen yapılan wonderlardan biri olan stonehenge için yarışmamış oluyorsunuz bence çok riskli vereceği bonuslarda önemsiz yani bu 2 sini istemiyorsanız yapmayın derim holy site zor zorluklar için en iyisi kolayda oynanıyorsa denenebilir. |