Dünya Kütüphaneleri #2: New York Halk Kütüphanesi - Baskı Önizleme +- Strategyturk Forumları (https://forum.strategyturk.com) +-- Forum: Genel Forumlar (https://forum.strategyturk.com/forum-genel-forumlar) +--- Forum: Kültür Forum (https://forum.strategyturk.com/forum-kultur-forum) +--- Konu Başlığı: Dünya Kütüphaneleri #2: New York Halk Kütüphanesi (/konu-konu-dizisi-dunya-kutuphaneleri-2-new-york-halk-kutuphanesi) |
Dünya Kütüphaneleri #2: New York Halk Kütüphanesi - Elefsar - 13-07-2020 New York Halk Kütüphanesi, Manhattan, New York, 1911
New York Halk Kütüphanesi (New York Public Library-NYDL), tarihi 1848'de bir bağışçının kütüphane kurmak için 400 bin $ (günümüzde yaklaşık 11.8 milyon $) para ayırması ile başlıyor. 1854'de ilk kütüphane Astor Library olarak kuruluyor. New York Eyaleti Yasama Kurulu kararı ile kütüphaneye 1970'de Lenox Library de ekleniyor ve 1877'de Beşinci Cadde üzerine inşa ediliyor. Bu dönemde çok önemli eserler toplanıyor ve sadece normal kitaplar değil sanat çalışmaları, heykelcikler ve ender kitaplar da eklenmeye başlanıyor.
New York belediye başkanı Samuel J. Tilden kütüphanenin herkese açık bir yer olması gerektiğini düşünüp büyütmek istiyor. Ölümünde 2.4 milyon $ (günümüzde yaklaşık 68 milyon $) değerindeki servetini kütüphaneye bağışlıyor ve kütüphanenin New York'un ücretsiz halka açık hale getirilmesini istiyor. 1895 yılında nihayet orta büyük bir kütüphane kurulması kararı veriliyor. Uzun çalışmalar sonrasında 1901 yılında New York kütüphanesinin temelleri atılıyor. Tekrar bir bağış ile 65 parça kütüphanenin yapımına başlanıyor ve her birinin tek bir merkezde birleştirilmesine karar veriliyor.
New York Halk Kütüphanesi yaklaşık 53 milyon kitap ile Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük ikinci, dünyanın en büyük üçüncü kütüphanesi konumunda. Merkez kütüphane haricinde 92 farklı noktada hizmet vermektedir. Kütüphane yöneticiler eser çeşitliliğini ve zenginliğini artırmak adına dünyanın çok farklı noktalarına ulaşarak ciddi çalışmalar yapmışlar. Son Rus çarının amcası Grand Duke Vladimir Alexandrovich' in özel kütüphanesi gibi önemli satın almalarda bulunulmuş.
Ana binanın merkezi 90 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğinde ve 16 metre yüksekliğindedir. Bu değerler ile dünyanın en büyük okuma salonuna sahiptir. Ayrıca merkez girişinde sağda ve solda bulunan iki aslan heykeli durmaktadır. İsimleri Patience (sabır) ve Fortitude (sebat-cesaret) olan bu aslan heykelleri efsanevi İskenderiye kütüphanesinden ve Roma kütüphanelerinden esinlenerek yapılmıştır. Dönemin ABD başkanı Teddy Roosevelt'e kalsa ABD sembolü olan bizon yapılacakmış. Ancak kütüphane bekçileri olarak aslanlar uygun görülüp heykeltıraşlar bu konuda ısrar etmişler. Kütüphanenin duvarlarında ve tavanında çeşitli resimler yapılmış. Özellikle büyük okuma salonundaki resimler dikkat çekicidir.
Kütüphane sadece büyük bir kitaplık değil aynı zamanda New York'un en önemli turistik merkezlerinden biridir. Yıllık ortalama 18 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.
Kendi ek bir geliri olmayan bu ücretsiz kütüphanenin giderleri büyük bağışçıların katkıları ile yürütülmektedir.
Patience & Fortitude
|