Strategyturk Forumları
CK3'te Türkçe dil desteği ve Oğuz devletinin tarihsel olarak doğruluğu - Baskı Önizleme

+- Strategyturk Forumları (https://forum.strategyturk.com)
+-- Forum: Paradox Forumları (https://forum.strategyturk.com/forum-paradox-forumlari)
+--- Forum: Crusader Kings III (https://forum.strategyturk.com/forum-crusader-kings-iii)
+--- Konu Başlığı: CK3'te Türkçe dil desteği ve Oğuz devletinin tarihsel olarak doğruluğu (/konu-ck3-te-turkce-dil-destegi-ve-oguz-devletinin-tarihsel-olarak-dogrulugu)

CK3'te Türkçe dil desteği ve Oğuz devletinin tarihsel olarak doğruluğu - DuncanFlex - 29-06-2023

Arkadaşlar herkese esenlikler, iyi forumlar ve iyi bayramlar dilerim. Daha önce bu forumda CK3'te Oğuz devletinin tarihsel olarak yanlış olduğunu belirttiğim şu konuyu açmıştım. 

https://forum.strategyturk.com/konu-oguz-devletinin-hanedani-baskenti-yoneticisi-varisi-tarihsel-olarak-yanlis

Bu konuyu bir Paradoxforum'dan bir paradox yetkilisiyle görüştüm, ayrıca kendisine oyunda Türkçe dil desteğinin olmamasıyla ilgili üzüntülerimizi de belirttim ve şu cevabı aldım

"MERHABA!

Türkçe yerelleştirmeye gelince - Eklenip eklenemeyeceğinden ve ne zaman eklenebileceğinden emin değilim. Ancak durumu izliyoruz - yeni bir dile yerelleştirme biraz büyük bir görev.

Türk devletleri ile ilgili olarak: tarihsel doğruluk için çalışıyoruz. Oğuz devleti ve diğer Türk devletlerine odaklanan düzgün bir kaynak paylaşabilir misiniz? Defterleri kontrol edebilir ve muhtemelen isimleri ve yöneticileri gelecekte bir noktada yeniden işleyebiliriz. Ancak, her şeyin olması gerektiği gibi uygulandığından emin olmak için mümkün olduğunca fazla teyit edilmiş bilgiye ihtiyacımız var.

Cevabınızı dört gözle bekliyorum!"

Bu durumda kendisine Oğuz Yabgu devletinin tarihiyle ilgili sağlam bir kaynak sunmam gerekiyor. Benim aklımda muhtemelen birçoğunuzun bildiği Faruk Sümer'in Oğuzlar kitabı var ancak bu kaynak yabancılar için geçerli bir kaynak olarak görülür mü bilmiyorum. Bu konuda yabancıların da dikkate alacağı sağlam bir kaynak öneriniz var mı? Lütfen bana yardımcı olur musunuz? Özellikle tarihçi tanıdığı olanlar varsa soruşturabilir mi bu konuyu?  İlber Ortaylı'ya veya Celal Şengör'e mail mi atalım, nasıl yapalım?

CK3'te Türkçe dil desteği ve Oğuz devletinin tarihsel olarak doğruluğu - savastutkunu - 30-06-2023

(approximately from 600 to 1042)

Capital: Yangikent.

Inal Yavi (c. 600).
Duyli Kai, son.
Irqi (Irqin), son.
Tuman, son.
Qanli Yavi, son.
Mur Yavi, son.
Qara khan (?), son.
Bughra khan (?), son.
Quzitekin, son.
Arslan, son.
Usman, son.
Isli, son.
Shaiban (Shiban), son.
Buran, son.
Ali khan, son (c. 980—998).
Shah Malik (998—1042).
Conquest of Khwarazm in 1042.

Basit bir Viki araştırmasıyla bile yanlış olduğu belli oluyor zaten. Burada hükümdarlar sıralı bir şekilde var bahsettiğin kitapta ve diğer kaynaklarda bu hükümdarları tek tek araştırıp. Ortaya bu doğru bu değil gibi bir liste çıkarıp kaynakla beraber gönderebiliriz. Buradaki hükümdarları tek tek internette arşivlerde aratsak bile buluruz aslında.

CK3'te Türkçe dil desteği ve Oğuz devletinin tarihsel olarak doğruluğu - DuncanFlex - 02-07-2023

(30-06-2023, 19:25)savastutkunu : (approximately from 600 to 1042)

Capital: Yangikent.

Inal Yavi (c. 600).
Duyli Kai, son.
Irqi (Irqin), son.
Tuman, son.
Qanli Yavi, son.
Mur Yavi, son.
Qara khan (?), son.
Bughra khan (?), son.
Quzitekin, son.
Arslan, son.
Usman, son.
Isli, son.
Shaiban (Shiban), son.
Buran, son.
Ali khan, son (c. 980—998).
Shah Malik (998—1042).
Conquest of Khwarazm in 1042.

Basit bir Viki  araştırmasıyla bile yanlış olduğu belli oluyor zaten. Burada hükümdarlar sıralı bir şekilde var bahsettiğin kitapta ve diğer kaynaklarda bu hükümdarları tek tek araştırıp. Ortaya bu doğru bu değil gibi bir liste çıkarıp kaynakla beraber gönderebiliriz. Buradaki hükümdarları tek tek internette arşivlerde aratsak bile buluruz aslında.
Ben internette araştırdım ama bir şey bulamadım. Bu Wikipediadaki listenin kaynağı nedir onu da bilmiyorum. Bu konuda tamamen yalnızım.  Ayrıca bize okullarda Oğuz Yabgu tarihi de hiç okutulmadı, devletin de umrunda olmamış nedense.

CK3'te Türkçe dil desteği ve Oğuz devletinin tarihsel olarak doğruluğu - trhan12 - 02-07-2023

Mevcut öğretilen tarih de yanlış ki, hâlâ dini, etnik tartışmalar var aşılmamış. Artık çıkan her tarih bazlı strateji oyununun altına dönemle alakalı tarih kitapları önermeye başladım ki insanlara faydam olsun.

CK3'te Türkçe dil desteği ve Oğuz devletinin tarihsel olarak doğruluğu - DuncanFlex - 12-07-2023

(02-07-2023, 22:09)trhan12 : Mevcut öğretilen tarih de yanlış ki, hâlâ dini, etnik tartışmalar var aşılmamış. Artık çıkan her tarih bazlı strateji oyununun altına dönemle alakalı tarih kitapları önermeye başladım ki insanlara faydam olsun.
Tamam kardeşim öner de bilelim, durumu düzeltelim o zaman

CK3'te Türkçe dil desteği ve Oğuz devletinin tarihsel olarak doğruluğu - White Lion - 15-07-2023

Hazır bu post açılmısken . buraya oğuz , kayı hatta başka türklükle illgili bayrak kodları paylaşabilcek varsa mutlu olurum :)) yohsita nedir ya ayıp

CK3'te Türkçe dil desteği ve Oğuz devletinin tarihsel olarak doğruluğu - DuncanFlex - 17-07-2023

(15-07-2023, 11:30)White Lion : Hazır bu post açılmısken . buraya oğuz , kayı hatta başka türklükle illgili bayrak kodları paylaşabilcek varsa mutlu olurum :)) yohsita nedir ya ayıp
Kimse ilgilenmiyor ya bu adminler falan nerede arkadaş