Strategyturk Forumları
Günlük: Tinto Maps #10: Suriye ve Mısır - Baskı Önizleme

+- Strategyturk Forumları (https://forum.strategyturk.com)
+-- Forum: Paradox Forumları (https://forum.strategyturk.com/forum-paradox-forumlari)
+--- Forum: Project Caesar (https://forum.strategyturk.com/forum-project-caesar)
+--- Konu Başlığı: Günlük: Tinto Maps #10: Suriye ve Mısır (/konu-gunluk-tinto-maps-10-suriye-ve-misir)



Tinto Maps #10: Suriye ve Mısır - PCOyun - 30-07-2024

j122b5kkSHre8fzThR98htcNObjdyIE_I7he5798...twcRjfweW0

Tinto Maps'in onuncu bölümünde Project Caesar'daki Suriye ve Mısır bölgelerinin haritaları paylaşılıyor.

https://forum.paradoxplaza.com/forum/developer-diary/tinto-maps-10-12th-of-july-2024-syrian-levant-egypt.1694785/ :Herkese merhaba ve bir başka Tinto Maps bölümüne hoş geldiniz! 30 Yıl Savaşlarında Fransa ve Almanya karşısında aldığımı en önemli zaferleri kutladıktan Sıkıca çalıştıktan sonra geri döndük ve sizinle Suriye & Mısır bölgelerini paylaşmaya hazırız (aslında biraz daha fazlasını paylaşıyoruz çünkü Memluk Sultanlığı'nı tamamen kapsamak istedik). Hadi başlayalım!

Ülkeler

Countries.png

Memluk Sultanlığı bölgedeki ana güç konumunda, bu duruma Ayn Calut ve Şakhab Muharebeleri ve Haçlıların son kalesi olan Akka'nın düşmesi sonucunda ulaştılar. Haçlıların mirası IV. Hugues Lusignan tarafından yönetilen Kıbrıs Krallığı'nda devam etmektedir. Bunun dışında Candia diyarını görebiliyorsunuz, burası Yüce Venedik Cumhuriyeti'nin vasallarından birisi, ayrıca bazı Arap kabileleri de bulunuyor, Hutaym ve Anizah gibi. Unutmadan, güneybatı tarafında Memlukler ya da Fizan tarafından yönetilen vahaları görmüş olabilirsiniz; anlaşılır olması için geçilemez toprakları renklendirmemeyi tercih ettim lakin buna geçiş sağlayan koridorları da ekledim bunlar hakkında günlüğün "konumlar" kısmında daha detaylı konuşacağız fakat son bir şey daha eklemek istiyorum. Nil Nehri üzerindeki bağlantı normal bir bağlantı, yani Memlukler ve Mukurra (görselin en altında ufak bir toprak yöneten ülke) arasında normal bir sınır bulunuyor.

Hanedanlar

Dynasties.png

Bahri Memlukleri, Eyyubileri yıktıklarından Sultanlığı yönetiyorlar, bu da neredeyse oyunun başlangıç tarihinden bir yüzyıl öncesine dayanıyor. Belki de Sultan Nasır Muhammed'i, bin Kalavun (Kalavun soyundan) yansıtmak daha doğru olabilir fakat Memluklerin hanedan dinamiğini yansıtabilmek o kadar da kolay değil, bu yüzden şimdilik Bahriye'yi tercih ettik. Bunun dışında sınırdaki bazı hanedanları da görebilirsiniz, halihazırda bahsettiğimiz Lusignan Hanesi ya da Kilikya'daki Hethumidler gibi.

Konumlar

Locations%201.png

Burada tüm bölgenin konumlarını görebiliyorsunuz, spoilerı açarsanız da daha detaylı haritalara erişebilirsiniz. Bahsetmemiz gereken en ilgi çekici özellik koridorlar, bunları "Imperator: Rome"dan hatırlıyor olabilirsiniz lakin yine de yeni bir özellik. Koridorlar boş konumlardır, bunların nüfusu ya da kaynağı bulunmaz lakin bağlı oldukları konumlar arasında bağlantı sağlarlar, bu da halihazırda bahsettiğimiz mekaniklerde (pazar erişimi, kontrol) ve daha bahsetmediğimiz mekaniklerde (ordu hareketi) işe yarıyor. Sahra koridorlarını bu şekilde yansıtmayı tercih ettik, bu sayede Mağrib ve Maşrık arasında bağlantı sağlamanın yanı sıra Batı ve Orta Afrika'yı da bağlayabiliyoruz. Ayrıca bu koridorların arasında bazı normal konumlar var, bunların nüfusları, kaynakları da bulunuyor, ülkeler tarafından kontrol edilebiliyorlar. Bunlar çöldeki vahaları ve çeşitli Sahra rotalarındaki önemli durakları temsil ediyor. Bağlantıların hepsi koridorlar aracılığıyla olmuyor, görselin dışında Nil Nehri vadisi Mısır'dan Nübye'ye kadar normal konumlardan devam ediyor, bu Memluklerin yönettiği Asuan'da son buluyor ve görselde görünmeyen lakin Mukurra tarafından yönetilen Qasr Ibrim ile başlıyor. Nübye ve Etiyopya hakkında daha ileriki bir Tinto Maps bölümünde konuşacağız.

İller

Provinces.png

Klasik iller harita modu: lütfen aklınıza gelen yazım ya da isimlendirme önerisi varsa bize bildirin.

Alanlar

Areas.png

Önceki Tinto Maps bölümlerinde istenen ve artık dahil ettiğimiz yeni bir harita modu.

Arazi

Climate.png

Topography.png

Vegetation.png

İklim; Akdeniz, Kurak ve Çöl iklimlerinin karışımından oluşuyor. Bölgenin topoğrafyası oldukça düz lakin Lübnan, Sina Dağı ve Arap Platosu taraflarında bazı tepeler ve dağlar bulunuyor. Bunun dışında Nil Deltasında bazı bataklık kesimler de mevcut. Bitki örtüsü hakkında konuşmak gerekirse çöl ve seyrek miktarda bitki bölgenin büyük kısmını kaplıyor, Suriye taraflarında bazı ağaçlıklar ve ormanlar mevcut olsa da Nil bölgesi zengin tarım alanlarına ev sahipliği yapıyor, boşuna Doğu Akdeniz'in Tahıl Ambarı dememişler.

Kültürler

Cultures.png

Eğlence başlasın... Orta Doğu bölgesini yönetecek ülkeler çeşitli kültürel azınlıklarla uğraşma zorluğu ile karşılaşacaklar. Libyalılar, Mısırlılar, Saidiler, Bedeviler, Hicazlılar, Necdliler (sağdaki yeşiller), Levantlılar ve Iraklılar (görselin sağ üst köşesindeki açık mavi) Arapça konuşan halklar olsa da farklı kültürlere sahipler. İlgi çekici bir şey ise Bedevi nüfusunun çoğunluğu köylü değil, kabileli, bu da geleneksel sosyal organizasyonlarını yansıtıyor. Önemli azınlık gruplara gelmemiz gerekirse Kıptiler, Mısır'da oldukça önemliler. Memluk Sultanlığı'nın nüfusunun %10'una tekabül ediyorlar. Diğer önemli azınlık ise Süryaniler, onlar da nüfusun bir başka %10'unu oluşturuyor ve hatta bazı konumlarda kültürel çoğunluğu oluşturuyorlar. Bunların dışında Ermeniler, Kürtler ve Türkmenler; Anadolu, Suriye ve Cezire arasında dağılmış durumda. Alevi Şiiler Suriye'de, Mizrahi Yahudileri tüm bölgede, Sâmirîler Filistin'de ve Yunanlar Girit, Kıbrıs ve bazıları ise İskenderiye'de olacak şekilde yayılmış durumda. Son olarak ise Doğu Berberi ve Touboular da bazı Sahra vahalarında bulunuyor.

Dinler

Religion.png

Daha çok eğlence. Bu bölgede bulunan inanç grupları:
  • Sünni Müslümanlar
  • Miafizit Hristiyanlar
  • Ortodoks Hristiyanlar
  • Şii Müslümanlar
  • Katolik Hristiyanlar
  • Dürzîler
  • Yahudiler
  • Nestûrî Hristiyanlar
  • Sâmirîler
  • Yezidiler

Önceden bahsettiğimiz kültürler ile ilişkilendirmemiz gerekirse Arapça konuşan kültürlerin çoğunun Sünni Müslüman, Suriye ve Lübnan tarafındaki bazılarının ise Şii Müslüman olduğunuz söyleyebiliriz. Kıptilerin çoğu Miafizit olduğundan İskenderiye Patrikliği altındalar, lakin Konstantinopol Ortodoksluğu'nu takip eden kişiler de bulunmakta. Süryaniler de büyük oranda dinen ayrılmış durumda, bazıları Nestûrîyken (Doğu Kilisesi ile alakalı olan inançlar için kullandığımız şemsiye terim), bazıları Miafizit, bazıları Ortodoks ve hatta Lübnan'daki bazıları Katolik. Sonrasında ise bazı kültürel ve dinsel açıdan azınlık olan gruplar var, Alevi Şiiler, Dürzîler (Levantlı kültüründeler), Mizrahi Yahudileri, Sâmirîler ve Yezidiler (Kürt kültüründeler).

Hammaddeler

Raw%20Materials.png

Bu bölgeye özgü olan bazı kaynaklar bulunuyor, kurak bölgelerin kıyısında köşesinde yetişen Hurmalar gibi. Nil Vadisi ve Deltası oldukça verimli, pek çok çeşitte ekine ev sahipliği yapabiliyor: Buğday, Pirinç, Baklagiller, Şeker, Pamuk, Keten vs. Bunların dışında Besi hayvanları, yün ve Atlar da bölgedeki insanlar için önemli kaynaklar. Bölgede bulunan bazı metaller de mevcut, Kıbrıs'ta Bakır, Kızıldeniz ve çevresinde Demir, Kalay, Kurşun ve Şap gibi.

Pazarlar

Markets.png

Bölgenin ana pazar merkezleri Maşrık için İskenderiye (evet gerçekten de var! Tuhaf isim katlanma durumunu kodcularımıza ilettim bile), Levant için Şam ve Hicaz için Mekke.

Ülke ve Konum Nüfusları

Country%20Population%20.png

Bölgenin nüfusu asıl gücün Mısır olduğuna işaret ediyor, birkaç milyon insan Nil Vadisi ve Deltası sayesinde desteklenebiliyor. Bunun dışında Levant bölgesinde oldukça sağlam bir nüfus bulunuyor, bu da Memluk Sultanlığı'nı 1337'de korkutucu bir rakip yapıyor. Çöl iklimi gıda üretimini çok daha zorlaştırıyor, bu da nüfus sürdürülebilirliğini azaltıyor.

Bugünlük bu kadar! Haftaya Johan sizinle İskandinavya'yı paylaşacak, bu Project Caesar için yaptığımız ilk haritaydı! Görüşürüz!



Tinto Maps #10: Suriye ve Mısır - baywatch06 - 30-07-2024

baya detaylı çalışmışlar bölgeyi