Heavy Rain - Duman - 19-01-2017
Heavy Rain Quantic Dream tarafından geliştirilip Sony Computer Entertainment tarafından yayımlanan bir macera oyunu.
Heavy Rain'e dair videolar, ekran görüntüleri ve üye paylaşımları bu konu altında bulunur.
Çıkış Tarihi: 18 Şubat 2010
RE: Heavy Rain - Duman - 19-01-2017
Bu oyun malesef beklentilerimin çok altında kaldı. Daha önceleri PS3'te Beyond Two Souls oynamış ve oldukça beğenmiştim. Bunun yanı sıra çok sayıda Telltale oyunu oynadım aynı şekilde. İlk olarak belirtmek gerekiyor ki bu oyunlar Telltale'in "ne seçersen seç aynı sonun laciverti" yapısındaki oyunlarından ayrı bir klasmanda. Telltale oyunları açık bir şekilde insanları kandırıyor yaptığınız tercihler oyun içinde çeşitli etkilere sebep olurlar diyerek. Olan şey sadece atıyorum oyunun başına birine negatif bir şey yaptıysanız oyunun ortalarında o kişi sizle kavga edeceği zaman o negatif şeyi yüzünüze vuruyor, negatif bir şey yapmadıysanız sizle yine kavga ediyor ama bu sefer onu yüzünüze vurmuyor. Çoğu Telltale oyununda genellikle 2 kişi arasında birini kurtarmayı seçmeniz gerekiyorsa o bölüm içerisinde kurtardığınız kişi de bir şekilde ölüyor. Veya birini kurtarıp kurtarmamayı seçme hakkınız olduğunda kurtarmayı seçerseniz yine ölüyor vs. Bu şekilde çok sayıda hayalkırıklığı yaratan unsur mevcut Telltale oyunlarında. Telltale'i iyice gömdükten sonra Heavy Rain neden hayal kırıklığı oldu ondan bahsedeyim.
Bir kere oyun tarihinde görülmüş en aptal çocuk oyunun başındaki Jason. Ben öyle kalabalık bir ortamda random bir şekilde kendi kafasına göre yürüyen, alışveriş merkezindeyken elinden tutulmadığı zaman alışveriş merkezinden dahi dışarı çıkıp karşıdan karşıya geçebilen başka bir çocuk görmedim. Umarım da görmem. Diğer insanlara, daha da önemlisi çocuklara olan inancım böyle bir şeyin mümkün olabileceğine inanmamama sebep oluyor ve eğer böyle bir şey mümkünse, bu çocuğun türevleri gerçek dünyada varsa sandığımdan daha karanlık ve daha kötü bir dünyada yaşadığımı düşüneceğim.
Bu çocuğun ölümü esnasında araba babaya da çarpıyor ancak anne sadece çocuğu umursuyor. Niye Jason'a bakmadın nasıl böyle bir şey olmasına izin verirsin temalı bir fırça yiyoruz ancak sen nerdeydin ki? Sen niye almadın çocuğu? Hadi onu geçtim araba Ethan'a da çarpmış 2 çocuğun var 10 yaşındalar heralde kafadan 10 senelik kocan yani bu kadar mı değeri? Adamın çocuğu kurtarmaya çalıştığını da görüyorsun yani.
Bundan sonra Ethan'ın psikolojisinde sorunlar olduğuna dair oyun içi çeşitli sahneler görüyoruz, bilincini yitirip kendisini yağmur altında buluyor ve elinde origami oluyor. Bu direkt oyunun bak katil oyunun sonunda baba çıkıcak diye düşündürtme çabasından ibaret ve o kadar ucuz olmasına rağmen ilk başta ben de bu şekilde düşündüm. Ancak sonraları polisin Ethan'dan şüphelenmesi üzerine bu şekilde bir şey olmadığını farkettim. Zannediyorum ki " oyun çok muhteşem " diyen birçok kişinin atladığı olay bu bilinç kaybetmelerinin ve elde origami bulmanın açıklanmamış olması. Ne oldu yani katil yolda yürürken oğlunu kaçırdığı adama bayılmış halde denk gelip eline bir origami mi sıkıştırdı?
Scott ve Lauren'in ortaklığı tamamen zorlama ve komedi. Aynı zamanda oyunda her karakterin anlık durumlarda DÜŞÜNCELERİNİ alabiliyoruz, esasen katil olan Scott oyunun büyük bir bölümünde katili bulmaya yönelik suçsuz birinin düşüncelerine sahip, bu da direkt olarak oyunun gerçek katilden oyuncuyu uzaklaştırma çabası.
Scott'ın hayatında en ufak bir başarısı olmadan bunca şeyi nasıl karşılayabildiği, biri kanıt bulduğunda bulan kişiyi evine kitleyip evi nasıl ateşe vermeyi göze alabildiği gibi unsurlar açıklanamıyor. Açıkça konuşayım oyunun başından beri en gerçek dışı karakter olarak (Jason saymazsak) Madison'u görüyordum "bu kadın neden Ethan'a yardım ediyor" şeklinde ancak sonraları gazeteci çıkması onun hareketlerini belli bir mantığa oturttu.
Genel olarak Telltale oyunlarına oranla olması gerekene daha yakın bir oyun ancak ne yazık ki zayıf bir senaryoya sahip.
Heavy Rain - altnkurt - 18-04-2017
Ps hiç ilgi alanıma girmiyordu ki ps exclusive oyunlarının ilgi çekiciliğini görene kadar...Dayımın gönderdiği ve hiç ilgilenmediğim için evde 2 senedir yatan bir ps3üm olduğunu farkettim. Daha sonra da ps oyunlarının fiyatlarının pcye göre aşırı yüksek olduğunu. Fakat sonra gördüm ki pc oyunları da pahalıymış. Gabe Newell sağolsun indirimlere o kadar alışmışım ki oyunların gerçek fiyatları öyle sanmaya başlamışım.
Velhasıl kelam bu yaz ps3ü bodrumdan çıkarıp oynayacağım sanırım.
|