Strategyturk Forumları
Modern Tarih: Watergate Skandalı ve Nixon'un İstifası (1974) - Baskı Önizleme

+- Strategyturk Forumları (https://forum.strategyturk.com)
+-- Forum: Genel Forumlar (https://forum.strategyturk.com/forum-genel-forumlar)
+--- Forum: Tarih Forum (https://forum.strategyturk.com/forum-tarih-forum)
+---- Forum: Tarih Ansiklopedisi (https://forum.strategyturk.com/forum-tarih-ansiklopedisi)
+---- Konu Başlığı: Modern Tarih: Watergate Skandalı ve Nixon'un İstifası (1974) (/konu-modern-tarih-watergate-skandali-ve-nixon-un-istifasi-1974)



Watergate Skandalı ve Nixon'un İstifası (1974) - Duman - 08-08-2017

History_Speeches_1079_Nixon_Resigns_still_624x352.jpg

Akşam saatlerinde, televizyonlardan yayınlanan ulusa sesleniş mesajında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Richard Nixon, istifa ettiğini açıkladı. Amerikan tarihinde bu zamana kadar bir başkanın istifa etmesine rastlanmamıştı. Watergate skandalı sonrası senato tarafından itham süreci başlatılan Nixon, hem kamudan hem de kongreden gelen görevi bırakma baskılarına karşı koyamadı. Oval ofisten yaptığı son konuşmasında Nixon "Umuyorum ki istifamla birlikte Amerika'nın ihtiyaç duyduğu iyileşme süreci başlayacaktır" şeklinde konuştu.

image.jpg
Nixon'ların Beyaz Saray'dan Ayrılışı

Ertesi gün öğlen saatlerinde Nixon resmi olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin 37. Başkanı görevini bıraktı. Beyaz Saray'dan ailesiyle birlikte helikopterle ayrılırken izleyenlere el sallayıp zafer işareti yaptı. Helikopterin kapısının kapanmasıyla birlikte Nixon ailesi California San Clemente'deki evlerine doğru yola çıktılar. Bundan birkaç dakika sonra Başkan Yardımcısı Gerald R. Ford, Amerika Birleşik Devletleri'nin 38. başkanı olarak Beyaz Saray'ın Doğu Odasında yemin etti. 

Yeni Başkan Ford, makama gelişi sonrası yaptığı ulusa sesleniş konuşmasına "Sevgili Amerikalılar, tüm ulus olarak uzun bir süredir içerisinde bulunduğumuz kabus artık sona erdi." diye başladı. Ford sonraları Nixon'u başkanlığı esnasında yapmış olabileceği suçlar için affetti, bu eylemi neden yaptığı sorulduğunda Watergate skandalı sebebiyle ulusun yeterince bölündüğünü dile getirdi.

1376686-ford4.jpg
Gerald R. Ford

1972 yılının Haziran ayında aralarında Başkan Nixon'un yeniden seçim için yürüttüğü kampanyada güvenlik koordinatörü olarak yer alan kişinin de bulunduğu 5 kişi, Washington DC'deki Ulusal Demokratik Komite (Demokrat Parti) binasına izinsizce girip dinleme cihazları yerleştirmekten tutuklandı. Bu olay sonrası 2 eski Beyaz Saray çalışanı da izinsiz girişle suçlandı ancak Nixon yönetimi bütün suçlamaları kesin dille reddetti. Yıllar sonra The Washington Post'a çalışan gazeteciler Carl Bernstein ve Bob Woodward, bu olayla ilgili çok daha üst seviyede bir komplo olduğunu açığa çıkardı.

article-1290531-0054ABFC00000258-823_634x333.jpg
Carl Bernstein ve Bob Woodward

1973 yılının Mayıs ayında Senato'nun başkanlık senaryo aktivitelerini incelemekle görevli komitesinin başkanı Sam Ervin, gittikçe daha çok tartışılmakta olan Watergate olaylarında incelemelere başlandığını duyurdu. Bundan bir hafta sonra Harvard'da hukuk profesörlüğü yapan Archibald Cox, Watergate skandalıyla ilgili olarak özel soruşturmacı oldu. Senatoya verilen ifadeler esnasında Beyaz Saray hukuk danışmanı John Dean, Demokrat Parti binasına izinsiz girişin eski başsavcı John Mitchell tarafından onaylandığını ve Beyaz Saraydaki diğer danışmanlardan John Ehrlichman ve H.R. Haldeman tarafından da bilindiğini söyledi. Bu esnada Watergate soruşturmacısı Cox ve ekibi Nixon seçim komitesi tarafından yapılan diğer usulsüz eylemleri açığa çıkartmaya başlıyordu, bunlar arasında binlerce vatandaşın hukuksuz bir şekilde dinlenmesi ve Cumhuriyetçi Parti'deki kişilere politik destek karşılığında yapılan yardımlar yer alıyordu.

Richard Nixon :Ben de hatalar yaptım, ancak kamusal hayatımın hiçbir döneminde bulunduğum konumdan faydalanmadım. Her kuruşu hakkımla kazandım ve yine kamusal hayatımda hiçbir zaman adaletin işleyişine engel olmadım. Yıllarca içini doldurduğum çeşitli pozisyonlarda her zaman bu gibi soruşturmaları doğru buldum, çünkü insanların başkanlarının bir sahtekar olup olmadığını bilmeye hakkı var. Ve şunu söyleyebilirim ki ben bir sahtekar değilim, neyim varsa hepsini hakkıyla kazandım.

Temmuz ayında Watergate olayları ile alakalı Nixon ve ekibi arasında yapılan konuşmaların Senato görüşmelerinde dinlenmesi kararı alındı. Cox tarafından yapılan bu talebe Nixon ancak 3 ay sonra karşılık verebildi, ancak Nixon konuşmaların tamamı yerine konuşmaların özetini vermitşi. Cox'un bu görüşmelerin 'özetini' reddetmesi üzerine Nixon Cox'u kovdu. Özel soruşturmacı olarak Cox'un yerine getirilen Leon Jaworski, Nixon yönetiminde üst kademede bulunan kişilere yapılan suçlamaların boyutunu yükseltti.

nixon_tapes-1.jpg?quality=90&strip=all&w=1200
Nixon ve Kasetler

Kamu desteğinin de yavaş yavaş Nixon'un arkasından çekilmesiyle birlikte 1974 yılında Temmuz aylarının sonlarına doğru Başkan Nixon'a üç farklı alanda suçlama yapıldı: yargının işleyişini engellemek, başkanlık yetkilerini kötüye kullanmak ve itham sürecini baltalamaya çalışmak. 30 Temmuz'da Yüce Divan'ın baskısıyla Nixon Watergate konuşmalarını tam olarak paylaştı. Bu kasetlerde Nixon'un Haldeman'a FBI'ı soruşturmayı durdurması için zorlama emri verdiği duyuluyordu. 3 gün sonra Nixon istifa etti.


RE: Watergate Skandalı ve Nixon'un İstifası (1974) - Emir Tamerlan - 21-07-2018

Watergate Skandalı 1973’te ortaya çıkan, Amerikan seçim mekanizmasındaki yolsuzlukları açığa vurarak Başkan Nixon’ın siyasi itibarını büyük ölçüde sarsan olaydır.

22630361.jpg
Watergate Skandalı'nın yaşadığı ünlü yapı Watergate binası

Washington’da Demokratik Parti’nin yönetim kurulunun bulunduğu Watergate binasında yapılan bir onarım sırasında, binaya yerleştirilmiş gizli dinleme cihazları meydana çıkmış, bunun üzerine, 1969 Başkanlık seçimi hazırlıkları sırasında Nixon’un muhalif parti görüşmelerini dinlettiği ileri sürülmüş, bu konuda soruşturma açılmıştır. Başkan Nixon’ın buna karşı gösterdiği tepki olayı büsbütün alevlendirmiştir. Nixon olayı soruşturmakla görevli özel savcı Archibald Cox’u görevinden azletmiş, bu davranışa karşı çıkan Adalet Bakanı Elliot Richardson da istifa etmiştir. Cox, Nixon’un Watergate skandalı ile ilgili konuşmaların kaydedilmiş olduğu teyp bantlarını dinlemek üzere adli makamlara verilmesinde ısrar etmiş, Başkan Nixon ise buna bir türlü yanaşmamıştır. Cox, Başkan Nixon’un mahkemeye bantların kendisi tarafından hazırlanacak özetini verme teklifine de karşı çıkmış, bantların asıllarının mahkemeye verilmesinde ısrar etmişti.

weal_03_img0551.jpg
Özel Savcı Archibald Cox

Başkan Nixon’un özel savcı Archibald Cox’u görevinden azletmesine karşı çıkan Adalet Bakanı Elliot Richardson’ın istifası Nixon yönetimini gerçekten güç durumda bırakmıştır. Zira, bu çevrelere göre Richardson, dürüstlüğü ile tanınmış bir hukukçu idi. Richardson ile birlikte Adalet Bakanı yardımcısı Ruckelhaus’un da istifa etmesi üzerine olay daha da geniş yankı uyandırdı.

ElliotLeeRichardson.jpg
Adalet Bakanı Elliot Richardson

Öte yandan yandan, ‘’Watergate Skandalı’’na adı karışan Temsilciler Meclisi üyesi William O. Mills, Easton’daki evinde ölü olarak bulunmuştur. Cumhuriyetçi Parti’nin Maryland temsilcisi olan Mills bir gün önce Washington basını tarafından ‘’Başkan Nixon’un yeniden seçilebilmesi için çaba harcayan komitenin gizli fonundan 25 bin dolar almakla’’ suçlanmıştır.

375px-William_Oswald_Mills.jpg
Temsilciler Meclisi üyesi William O. Mills

Bir yandan bütün bunlar, öte yandan Amerika’nın Vietnam Savaşı’nda geri çekilmek zorunda kalışı Nixon’un gerek iç, gerek dış siyasetteki başarısızlıkları olarak kamuoyunda büyük tepkiler yaratmış ve Başkan Nixon baskılara dayanamıyarak en sonunda istifa etmiştir. Böylece Amerika Birleşik Devletleri'nin tarihinde bir ilk olarak bir başkan istifa etmiştir.


richard-nixon.900x600.jpeg
Başkan Richard Nixon'ın istifa konuşması