Strategyturk Forumları
Modern Tarih: Çekoslovakya'da Komünistlerin Hükümeti Ele Geçirmesi (1948) - Baskı Önizleme

+- Strategyturk Forumları (https://forum.strategyturk.com)
+-- Forum: Genel Forumlar (https://forum.strategyturk.com/forum-genel-forumlar)
+--- Forum: Tarih Forum (https://forum.strategyturk.com/forum-tarih-forum)
+---- Forum: Tarih Ansiklopedisi (https://forum.strategyturk.com/forum-tarih-ansiklopedisi)
+---- Konu Başlığı: Modern Tarih: Çekoslovakya'da Komünistlerin Hükümeti Ele Geçirmesi (1948) (/konu-modern-tarih-cekoslovakya-da-komunistlerin-hukumeti-ele-gecirmesi-1948)



Çekoslovakya'da Komünistlerin Hükümeti Ele Geçirmesi (1948) - Duman - 25-02-2017

czechoslovak_communist_party_poster.jpg25 Şubat 1948 - Çekoslovakya'da Komünistler Hükümeti Ele Geçirdi
Çekoslovakya'nın Komunist Partisinin baskısı üzerine Başkan Eduard Benes, komünistler tarafından domine edilen bir hükümet kurulmasına izin verdi. Sovyetler Birliği (1968'te yapacağının aksine) fiilen bu olayda pay sahibi olmasa da batılı gözlemciler yaşanan bu kansız komünist devrimini Doğu Avrupa'daki Sovyetler etkisinin bir uzantısı olarak yorumladı.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Çekoslovakya'nın politik durumu oldukça karmaşıktı. Eduard Benes savaş döneminde Londra'da ikamet eden Çek hükümetinin liderliğini yapıyordu ve 1945 yılında savaş sonrası Sovyetlerin çekilmesiyle birlikte kurulan yeni ulusal hükümetin liderliğini yapmak üzere vatanına geri döndü. 1946 yılında yapılan seçimler solcu ve komünist partilerin oldukça yüksek oy almasıyla sonuçlandı. Benes kurduğu hükümette bu partilerle bir koalisyon kurmak zorunda kaldı.

Çekoslovalya her ne kadar Sovyet uydusu olmasa da, Amerikalı yetkililer ülkedeki Sovyet etkisinden oldukça rahatsızdı. Amerika Birleşik Devletleri Almanya'yı tekrardan silahlandırıp Sovyetlere karşı kullanarak Sovyet etkisinin Batı Avrupa'ya sıçramasını engellemek isterken Eduard Benes bu plana güçlü bir şekilde karşı çıkmıştı ve bu durum iki ülke ilişkilerini gerdi. Bunun üzerine Amerika Birleşik Devletleri Çekoslovakya'ya vereceği borcu vermeme kararı aldı. Bunun üzerine Çekoslovakya'daki ılıman ve sağcı partiler büyük bir tepki göstererek Amerika'nın Çekoslovakya'yı komünistlerin eline muhtaç bıraktığını belirtti. Gerçekten de Komünistler ülkenin kötü ekonomisinden en kârlı çıkan taraf olacaklardı.

Ülkedeki ılıman gruplar Amerika'nın Marshall Planına katılmak için baskı yaptığında komünist gruplar buna eylem ve protestolarla karşılık verdi. Ülke yönetiminde her iki gruba da ihtiyaç duyan Benes çaresiz bir şekilde olayları yatıştırmaya çlaışsa da 1948 yılının Şubat ayında komünistler koalisyondaki diğer partileri hükümetin dışına itmeyi başardı. 25 Şubat'ta Benes kabinesini komünist partisine devretmek zorunda kaldı ve istifa etti. Aynı zaman aralığında eski başbakan Jan Masaryk gizemli bir şekilde hayatını kaybetti ve tüm bu olayların sonrasında Çekoslovakya'nın yönetimi komünist partisine kaldı.

Batıdan gelen yanıt gecikmedi ancak etkili de olmadı. Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Büyük Britanya Çekoslovakya'daki komünistlerin bu hamlesini kınadıklarını belirttiler ancak herhangi bir eylemde bulunmadılar. Bu eylemsizliklerinde Çekoslovakya'nın demokratik geleneklerine olan güvenleri veya Sovyetlerin tepkisin duydukları korku sebep olmuş olabilir. Sovyetler Birliği'nden destek alan komünist parti Çek politikasını 1989 yılındaki Kadife Devrimine kadar domine etmeyi başardı.